Τρίτη 27 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρώτος περιφερειάρχης από το εθνικιστικό AfD

Ο υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο Ζόνενμπεργκ της Θουριγγίας, Ρ. Ζέσελμαν, επικράτησε την Κυριακή και αναδείχθηκε ο πρώτος περιφερειάρχης του εθνικιστικού - ακροδεξιού κόμματος.

Ο Ζέσελμαν, με 52,8%, επικράτησε στον β' γύρο των περιφερειακών εκλογών απέναντι στον αντίπαλό του, Γ. Κέπερ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), παρότι μαζί με τον υποψήφιο της CDU συντάχθηκαν όλα τα άλλα κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι, Αριστερά.

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας από το κόμμα της Αριστεράς, Μπόντο Ράμελο, χαρακτήρισε τη νίκη της AfD στην περιοχή ως «ένδειξη δυσαρέσκειας». Χρειάζεται «να επαναπροσδιορίσουμε το πνεύμα της γερμανικής ενότητας, να πάρουμε μαζί μας τους Ανατολικογερμανούς και να μην τους δίνουμε την αίσθηση ότι τους ξεγελάμε», ισχυρίστηκε την ώρα που το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Ανατολικογερμανών έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη ΛΓΔ.

Την ίδια ώρα, η AfD καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δημοσκοπικά ρεκόρ της, με το ποσοστό της να φτάνει έως και το 20%, συχνά στη δεύτερη θέση πάνω και από το SPD. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «BILD», το 30% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι για την άνοδο της ακροδεξιάς δεν ευθύνεται κάποιος συγκεκριμένα, ενώ το 29% επιρρίπτει την ευθύνη στους Πράσινους, το 13% στη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) και το 10% στο SPD.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ