Τρίτη 27 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργούν οι εργαζόμενοι της «Amazon» στη Λειψία

Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της «Amazon» στη Λειψία ξεκίνησαν 48ωρη απεργία διεκδικώντας αύξηση μισθών, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο υπηρεσιών ver.di.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - δεσμευτική για την εταιρεία - που να περιλαμβάνει αύξηση 2,5 ευρώ την ώρα για διάστημα 12 ετών και αύξηση κατά 250 ευρώ στους μισθούς των μαθητευόμενων.

Ο εκπρόσωπος του ver.di χαρακτήρισε «χαστούκι» την προσφορά της «Amazon» για «αύξηση» μόλις 3% τον πρώτο χρόνο της συμφωνίας.

Η «Amazon» ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία της δεν επηρεάζεται από τις απεργίες, ενώ πρόσθεσε ότι προσφέρει στους εργαζόμενους... «έναν από τους πιο προηγμένους χώρους εργασίας παγκοσμίως στον τομέα του», με... «ανταγωνιστικούς μισθούς, διαδικασίες και συστήματα που διασφαλίζουν την ευημερία και την ασφάλειά τους».

ΗΠΑ - Χόλιγουντ: Συλλογική Σύμβαση μετά από απεργία 52 ημερών

Συμφωνία για τριετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πέτυχαν το Σάββατο εκατοντάδες σεναριογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι σε συναφείς κλάδους της βιομηχανίας κινηματογράφου και τηλεοπτικών παραγωγών του Χόλιγουντ, στο Λος Αντζελες, μετά από απεργιακό αγώνα 52 ημερών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Σωματείου Σκηνοθετών Αμερικής (εκπροσωπεί τα συμφέροντα των σκηνοθετών ταινιών και τηλεόρασης στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία και είναι γνωστό ως «Directors Guild of America», DGA) η σύμβαση υπογράφηκε με τους εκπροσώπους της Ενωσης Παραγωγών (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) και προβλέπει μεταξύ άλλων 12,5% σταδιακή αύξηση στους μισθούς σε περίοδο τριών ετών.

Επιπλέον, προβλέπει «σημαντική αύξηση» για όσους εργάζονται σε παραγωγές που προβάλλονται από διαδικτυακές πλατφόρμες (π.χ. Netflix, HBO) που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 76%, ενώ οι δύο πλευρές προχώρησαν σε αμοιβαία συμφωνία που προβλέπει πως οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης δεν είναι άτομα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν καθήκοντα που εκτελούνται από μέλη του DGA.

Η νέα τριετής σύμβαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιούλη και θα έχει διάρκεια έως τις 30/6/2026. Επήλθε μετά από απεργίες 8 βδομάδων που έβαλαν «λουκέτο» σε στούντιο σταματώντας σημαντικές παραγωγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ