ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η κυβέρνηση ακόμα μια φορά θα φάει τα μούτρα της

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη περί αναθεώρησης του άρθρου 16

Κατά τη χτεσινή συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων (βλ. σελ. 4) θέλοντας να δείξει τη δηλωμένη πρεμούρα για ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ότι «ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή προετοιμάζει το πλαίσιο για τη «μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16», καλώντας ονομαστικά το ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη.

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη περί αναθεώρησης του άρθρου 16, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Με κουτοπονηριές και αλχημείες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να προχωρήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οσους πρόθυμους συμμάχους κι αν βρει μέσα στη Βουλή, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα!

Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της, όπως άλλωστε έγινε ξανά με την ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων.

ΥΓ. Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ας μη βιάζεται να πανηγυρίσει. Θα μείνει με την όρεξη, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια και στις φοιτητικές εκλογές».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις μπροστά στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση

Μια πολύμορφη δραστηριότητα, με προβολή ντοκιμαντέρ, συσκέψεις - συζητήσεις, ιστορικούς περιπάτους, πεζοπορίες κ.ά. ξεδιπλώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της φετινής 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση, με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας!», πραγματοποιείται 13 - 16 Ιούλη στο Νεστόριο Καστοριάς.

Ο χώρος που θα φιλοξενηθεί η κατασκήνωση είναι μια τοποθεσία μεγάλης φυσικής ομορφιάς, δίπλα στον Αλιάκμονα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη η νέα γενιά να έρθει σε επαφή με την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας.

Στο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, ξεχωρίζουν η κεντρική συγκέντρωση το μεσημέρι του Σαββάτου 15/7 στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση θα απευθύνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προβολές ντοκιμαντέρ και ιστορικός περίπατος

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική προγραμματίζουν τα εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

- Η ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος - Εμείς θα νικήσουμε», στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

- Η ΤΟ Βόρειου Τομέα προβάλλει το ίδιο ντοκιμαντέρ στις 8 μ.μ., στην Αγία Παρασκευή (Λεωφ. Μεσογείων 497).

  • Το Σάββατο 8 Ιούλη: Οι Οργανώσεις Καλλιθέας, Ταύρου, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου προβάλλουν το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος - Εμείς θα νικήσουμε», στις 8 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (επί της οδού Λασκαρίδου) στην Καλλιθέα.
  • Την Κυριακή 9 Ιούλη: Οι Οργανώσεις Καλλιθέας πραγματοποιούν ιστορικό περίπατο στις 7.30 μ.μ., με ραντεβού στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.
Στη Βόρεια Ελλάδα

Με πολύμορφη δραστηριότητα ετοιμάζουν τη συμμετοχή της στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ αλλά και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες είναι αυτές που θα φιλοξενήσουν την κατασκήνωση.

Αυτές τις μέρες προγραμματίζονται:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης οργανώνει τουρνουά μπάσκετ 5x5 στα γηπεδάκια Στρεμπενιώτη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, δικαίωμα για όλους!».

- Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας οργανώνουν συζήτηση για την Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση, στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στην Καστοριά.

  • Το Σάββατο 8 Ιούλη:

- Η ΤΟ Πιερίας διοργανώνει πεζοπορία στο Λιτόχωρο, στις 9 π.μ.

- Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας οργανώνουν μουσική βραδιά στο Νεστόριο.

- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας οργανώνουν περίπατο στα περίχωρα της Κοζάνης, με σκοπό να γίνει γνωστός ο φυσικός πλούτος της περιοχής.

  • Την Κυριακή 9 Ιούλη:

- Η ΤΟ Φιλοσοφικής ΑΠΘ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία. Ελα μαζί μας! Οργανώσου στην ΚΝΕ!». Θα μιλήσει η Αννα - Μαρία Ηλιού, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5).

- Η ΤΟ Ωραιοκάστρου - Λαγκαδά διοργανώνει ιστορικό περίπατο στα χνάρια της 20ής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, στις βουνοκορφές του Βερτίσκου.

- Η ΤΟ Σερρών διοργανώνει πεζοπορία στο Μενοίκιο Ορος, με σημείο εκκίνησης στις 9 π.μ. στην πλατεία Εμπορίου.

  • Τη Δευτέρα 10 Ιούλη: Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης οργανώνει συζήτηση με θέμα τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στις 20.00, στο πάρκο Κερασούντος.
Κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» Ιουλίου - Αυγούστου!

Αύριο Σάββατο κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή» και θα μείνει σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στο εξώφυλλό του αναγγέλλει την έναρξη του ταξιδιού του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)». Από τις σελίδες του περιοδικού δεν θα μπορούσε να λείπει μία πρώτη ματιά στο πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση.

Ο «Οδηγητής» δημοσιεύει συνέντευξη με τον Θ. Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Στην αρθρογραφία ξεχωρίζει το αφιέρωμα στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο Καστοριάς από 13 έως 16 Ιουλίου. Επίσης:

  • Οι καθημερινές «κοιλάδες των Τεμπών» στους χώρους δουλειάς.
  • Το αντίδοτο στο φασιστικό δηλητήριο.
  • Αρθρο για το Προσφυγικό.
  • Ο θάνατος πάει «διακοπές» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
  • Για το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης.
  • Καλοκαίρι με ένα καλό βιβλίο.
  • Πάμε Γυμνάσιο!
  • Για τις μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία: Τα «απόβλητα» που ενοχλούν και τα κοινωνικά παράσιτα που εξουσιάζουν.
  • Ενας διαφορετικός ταξιδιωτικός οδηγός για τη Λέσβο.
  • Συνέντευξη με τους «Κοινούς Θνητούς».
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις

Από προηγούμενη κινητοποίηση στη ΔΔΕ Πειραιά
Από προηγούμενη κινητοποίηση στη ΔΔΕ Πειραιά
«Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη!», απαιτούν εκπαιδευτικά σωματεία καταγγέλλοντας τις διώξεις 7 εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά. Σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (Ελ. Βενιζέλου 35) καλεί σήμερα Παρασκευή η ΕΛΜΕ Πειραιά, καταγγέλλοντας «τη βιομηχανία διώξεων εκπαιδευτικών και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης από τη ΔΔΕ Πειραιά, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται». Οπως καταγγέλλει, μετά από όλες τις διώξεις που επιχειρήθηκαν από την αρχή της χρονιάς, την τελευταία μέρα των σχολείων 7 εκπαιδευτικοί έλαβαν τηλεφώνημα από το πειθαρχικό τμήμα της ΔΔΕ για να παρουσιαστούν και να παραλάβουν την κλήση τους. Ολοι παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το παράπτωμα «της αναξιοπρεπούς ή της ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς», που περιλαμβάνεται στον αντιδραστικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους έχουν εκφράσει μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία σε όλη τη χώρα, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, η οποία επισημαίνει ότι «οι διώξεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά διώξεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Στόχος τους είναι να κάμψουν κάθε προοπτική αντίστασης στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του ΥΠΑΙΘ!», δηλώνοντας τη στήριξή της στη σημερινή κινητοποίηση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα

Τις βαθμολογίες τους και στα ειδικά μαθήματα έμαθαν χτες οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων από τα ΓΕΛ, από τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Τα Ισπανικά με 44,71%, η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία με 40,78% και τα Ιταλικά με 40,66% έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων, με βαθμολογίες μεταξύ 18 και 20. Τα μικρότερα ποσοστά αριστούχων συγκεντρώνονται στα μαθήματα Μουσική Αντίληψη και Γνώση (0,55%), Ελεύθερο Σχέδιο (3,60%) και Αγγλικά (5,93%), και στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, με 1,29%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω του 10 είναι στο μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση (55,17%), Αρμονία (34,01%), Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (25,08%), Αγγλικά (15,38%). Βαθμολογία κάτω από 10 συγκέντρωσε το 52,72% των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό προσέλευσης μαθητών στα μαθήματα ξένης γλώσσας, οι περισσότεροι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στα Αγγλικά (13.768) και ακολουθούν Γερμανικά (419), Γαλλικά (397), Ιταλικά (91) και Ισπανικά (85). Στα μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο πήραν μέρος 1.609 και 1.579 υποψήφιοι αντίστοιχα. Στο μάθημα Μουσική Αντίληψη πήραν μέρος 542 υποψήφιοι, στο Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 537 και στο Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 295. Στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ διαγωνίστηκαν 2.944 υποψήφιοι.

Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ