ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «HELLENIC QUALITY FOODS» ΕΥΒΟΙΑΣ
Πιο δυνατό, με ενότητα και μεγαλύτερη πείρα, συνεχίζει τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ

Παρακαταθήκη η επιτυχημένη 48ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα

Από την απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο τον περασμένο Ιούνη
Από την απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο τον περασμένο Ιούνη
Σε αγωνιστικούς ρυθμούς συνεχίζει το Σωματείο Εργαζομένων στην HQF (πρώην «Μιμίκος»), στην Αρτάκη Εύβοιας, καθώς μετά την επιτυχημένη 48ωρη απεργία για το ζήτημα της καθυστέρησης στην καταβολή της μισθοδοσίας, προχωρά σε νέα παρέμβαση, απαιτώντας την καταβολή του επιδόματος και των αποδοχών αδείας κατά τη χορήγηση της κανονικής άδειας, και όχι όταν και όποτε το επιθυμεί η εργοδοσία.

Συγκεκριμένα το Σωματείο, με παρέμβασή του στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τονίζει ότι η εργοδοσία της HQF, του ομίλου Φιλίππου, συνεχίζοντας την τακτική που εφάρμοσε και τα προηγούμενα χρόνια, δεν καταβάλλει το επίδομα και τις αποδοχές αδείας όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την άδειά τους και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Προσθέτει δε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την ίδρυση του Σωματείου, η εργοδοσία δεν δείχνει διάθεση συμφωνίας με τους εργαζόμενους για το πότε επιθυμούν να λάβουν την άδειά τους, αντίθετα ορίζει αυθαίρετα τα χρονικά διαστήματα των κανονικών αδειών.

Μάλιστα, θυμίζει το Σωματείο, αντίστοιχη παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας είχε κάνει και πέρυσι το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο - παρά τις συνεχείς οχλήσεις - να έχει πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Ετσι, επισημαίνει, η εργοδοσία αποθρασύνεται για να ακολουθήσει την ίδια τακτική και τη φετινή χρονιά.

«Δώσαμε μία μεγάλη μάχη, είμαστε πιο δυνατοί»

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στην HQF Εύβοιας προχωρά σε αποτίμηση της 48ωρης απεργιακής μάχης που έδωσαν μαζικά οι εργαζόμενοι, απέναντι στην πρόθεση της εργοδοσίας να καθυστερήσει την καταβολή της μισθοδοσίας τους, και επισημαίνει την αγωνιστική διάθεση για συνέχιση της πάλης με αιτήματα καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

«Η άμεση αντίδρασή μας ανάγκασε την εργοδοσία να κάνει ένα βήμα πίσω!», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας την αποφασιστική στάση των εργαζομένων και τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν πριν από δύο περίπου βδομάδες.

«Η αποφασιστικότητα, η μαζικότητα και η ενότητά μας ήταν που ανάγκασαν την εργοδοσία να επισπεύσει την αποπληρωμή μας σε σχέση με την αρχική της ανακοίνωση, παρότι θεωρούμε ότι μπορούσε να εξοφλήσει άμεσα, χωρίς να επιδιώκει να βάλει τρικλοποδιές στη δράση μας!

Η υποχώρηση της εργοδοσίας από τα αρχικά της σχέδια δείχνει τη δύναμη που έχουμε όταν είμαστε ενωμένοι στο Σωματείο μας και παλεύουμε για το δίκιο μας. Ομως δείχνει και την επιδίωξη της εργοδοσίας, που δεν είναι άλλη από το να μας διχάσει, να υπονομεύσει το Σωματείο και, αν είναι δυνατό, να το διαλύσει.

Με κριτήριο τη διασφάλιση της ενότητας του Σωματείου μας, δεν τσιμπήσαμε στην επιδίωξη της εργοδοσίας να μας διασπάσει! Μπήκαμε για δουλειά συντεταγμένα, με το κεφάλι ψηλά και περήφανοι για την αγώνα μας, πιο ενωμένοι, σε ετοιμότητα να απαντήσουμε σε κάθε νέα καθυστέρηση μισθοδοσίας. Δείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ενότητα του Σωματείου μας, που είναι όρος για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας!», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι βγαίνει ενισχυμένο με την απεργιακή μάχη που δόθηκε: Εγιναν μέλη του Σωματείου πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι, και από τμήματα που δεν εκπροσωπούνταν μέχρι τώρα, ενώ δυνάμωσαν και οι συλλογικές διαδικασίες.

«Αποκτήσαμε μεγαλύτερη πείρα από τους χειρισμούς της εργοδοσίας, που στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας της. Ξέρουμε ότι η ίδρυση, λειτουργία και μαζικοποίηση του Σωματείου μας, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, η κοινή δράση με τους συναδέλφους από άλλα εργοστάσια του κλάδου και της περιοχής μας, είναι αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο.

Γι' αυτό διαδίδεται ότι "οι αγώνες μπορεί να κλείσουν τα εργοστάσια". Ομως κανένας εργάτης δεν θέλει κλειστά εργοστάσια. Θέλει ανοιχτά τα εργοστάσια, για να δουλεύει, αλλά και δουλειά με δικαιώματα, για να μπορεί να ζήσει. Οπως κανένας εργάτης δεν μπορεί να ανοίξει εργοστάσιο, έτσι δεν μπορεί και να το κλείσει. Το κέρδος του ιδιοκτήτη καθορίζει το άνοιγμα και το κλείσιμο των εργοστασίων. Αυτά τα κέρδη βγαίνουν από τον ιδρώτα μας και δεν είναι δυνατόν εμείς να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε σε στοιχειώδεις ανάγκες μας, παρότι δουλεύουμε!

Διαδίδεται επίσης ότι "η εταιρεία έχει πρόβλημα ρευστότητας". Ομως υπάρχει η εμπειρία του 2014, που η εταιρεία μάς είχε αφήσει για μήνες απλήρωτους ενώ την ίδια στιγμή έκανε επένδυση στην αγορά μηχανών τροποποιημένης ατμόσφαιρας! Σήμερα, που καθυστερούν την πληρωμή, οι Φιλίππου κάνουν μεγάλη επένδυση στο εξωτερικό (νέο εργοστάσιο ΦΑΓΕ στην Ολλανδία) και η ίδια η HQF διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στη ΒΙΣ, που είναι θυγατρική της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο δηλώνει την αποφασιστικότητα συνέχισης του αγώνα για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, καθώς και για την ικανοποίηση μιας σειράς διεκδικήσεων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας.

Ακόμη ένας νεκρός ναυτεργάτης στη δουλειά

Τελευταίο «μπάρκο» ήταν το χτεσινό για τον 54χρονο ναύτη Δ.Κ., που έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς κατά την πρόσδεση στα Χανιά του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ, όπου εργαζόταν.

Το τραγικό γεγονός φέρνουν στη δημοσιότητα τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ εκφράζοντας «τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας» και απαιτούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διερευνηθούν τα αίτια και να παρέχουν άμεση ενημέρωση.

Τα σωματεία αναδεικνύουν το γεγονός ότι η μαύρη λίστα των νεκρών ναυτεργατών σε ώρα εργασίας «αυξάνεται συνέχεια από την εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων. Αυτές οι στατιστικές του θανάτου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις τεράστιες δυσκολίες και το ανθυγιεινό του επαγγέλματος, αποκρύπτονται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να μη φαίνεται το μέγεθος του φόρου αίματος που πληρώνουμε, για να μπορούν οι εφοπλιστές να φιγουράρουν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ναυτιλίας. Αυτό το οικονομικό θαύμα, που επικαλούνται, χτίζεται με το αίμα μας και τους σακατεμένους συναδέλφους μας», επισημαίνουν τα Σωματεία.

Και απαιτούν να τους δοθούν όλα τα στοιχεία για τους θανάτους ναυτεργατών στα πλοία, για το 2022 και 2023, καθώς και για τις απολύσεις λόγω ασθένειας και τραυματισμού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκλημα η απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς

Αποκαλυπτική επιστολή αδελφού θύματος εργατικού «ατυχήματος»

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα ζητά ο αδερφός εργαζόμενου που τραυματίστηκε βαριά την ώρα της δουλειάς στις 30 Γενάρη του 2023 και σήμερα νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης, με ελλειμματική κίνηση άνω άκρων και παραπληγία.

Η επιστολή γνωστοποιήθηκε από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όπου έφτασε τις προηγούμενες μέρες. Για το συγκεκριμένο εργατικό «ατύχημα» η Ενωση είχε κάνει παρέμβαση στην εργοδοσία, η οποία όμως, όπως καταγγέλλει, απέκρυψε τη σοβαρότητα της κατάστασης!

Η επιστολή του αδερφού του θύματος αποκαλύπτει την εγκληματική ευθύνη της εργοδοσίας για το «ατύχημα» και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Και ταυτόχρονα περιγράφει την ταλαιπωρία, την αγωνία και την προσπάθεια για αποκατάσταση που συνήθως δεν γίνονται γνωστά.

Στην επιστολή λοιπόν αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το παρολίγον θανατηφόρο ατύχημα συνέβη ενώ (ο εργαζόμενος) βρισκόταν σε πατάρι περιορισμένων διαστάσεων το οποίο λειτουργούσε χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα και κανένα απολύτως μέτρο ασφαλείας από πτώση. Ενώ, λοιπόν, τοποθετούσε παλέτες εμπορευμάτων έπεσε από ύψος περίπου 5 μέτρων όπου βρισκόταν. Μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του ΓΝΘ Παπανικολάου. Ηταν πολυτραυματίας, με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, κατάγματα στους σπονδύλους α2, α6, πολλαπλά κατάγματα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ιδιαίτερα στους θ8 και θ9), πολλαπλά κατάγματα πλευρών, θλάσεις πνεύμονα και πνευμοθώρακα. Διαγνώστηκε, επίσης, με διάχυτη αξονική βλάβη grade III, οστικό οίδημα και βλάβη νωτιαίου μυελού στα επίπεδα των θ8 και θ9 σπονδύλων. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για σπονδυλοδεσία σπονδύλων θ7 έως θ10. Εμεινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας μέχρι τις 20 Μαρτίου 2023 και στη νευροχειρουργική κλινική έως τις 11 Απριλίου 2023. Από τότε βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα με ελλειμματική κίνηση άνω άκρων και παραπληγία.

Την εγκληματική φύση της απουσίας μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους φανερώνει το γεγονός ότι άμεσα έσπευσαν να τοποθετήσουν προστατευτικό κάγκελο. Το κακό όμως είχε ήδη συμβεί. Ζητώ να ελεγχθούν όλες οι υπόλοιπες πιθανές εγκληματικές παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Συμπαραστέκονται στο σωματείο του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς το επιχειρησιακό σωματείο του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ εκφράζουν το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και τα Σωματεία BOEHRINGER, ROHNSON, LOREAL, DEMO καθώς και η Επιτροπή Εργαζομένων στον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, «απέναντι στην απαράδεκτη και συκοφαντική τρομοκρατική προσπάθεια της διοίκησης του ΠΕΙΦΑΣΥΝ».

Οπως καταγγέλλουν, η διοίκηση του ΠΕΙΦΑΣΥΝ:

  • Μαζί με διευθυντικά στελέχη της εταιρείας προσπαθούν να στρέψουν τους εργαζόμενους ενάντια στο σωματείο τάζοντάς τους κάποια ψίχουλα.
  • Χρησιμοποιούν συκοφαντικές μεθόδους για να σπιλώσουν τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου και άλλους πρωτοπόρους εργαζόμενους.
  • Τους σέρνουν στα δικαστήρια με ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες.
  • Προκαλούν εντάσεις με τον μηχανισμό που έχουν με στόχο να τους προκαλέσουν.
  • Εφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν την είσοδο αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου παραμονές Πρωτομαγιάς για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

«Είναι καθαρό ότι η εργοδοσία προσπαθεί να υλοποιήσει όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις για να απαλλαγούν από την πρωτοπόρα δράση του επιχειρησιακού σωματείου που παλεύει μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου Δευτέρα έως Παρασκευή.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα πετύχουν τα σχέδιά τους και θα εμποδίσουν τον αγώνα που δίνουμε σήμερα για τα δικαιώματά μας!», διαμηνύουν συνδικάτο και σωματεία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αύριο η κινητοποίηση για την Υγεία του λαού

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Σάββατο, στις 9 π.μ., στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Υγείας, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. «Τα νοσοκομεία δεν είναι τουριστικές επιχειρήσεις», τονίζει το Σωματείο ΠΑΓΝΗ και καλεί σε πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας για όλους! Με αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην κινητοποίηση καλούν ακόμα το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ενωση Συνταξιούχων. Καλούν τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα των μαχόμενων υγειονομικών «και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Ζητούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ