ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΧΤΥΠΗΣΕ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ
«Στο πόδι» τα συνδικάτα για να εκκενωθούν χώροι δουλειάς

Κρατούσαν εργαζόμενους στη δουλειά ενώ καιγόταν ο τόπος!

Με παρέμβαση του Συνδικάτου αποχωρούν οι εργαζόμενοι από βιομηχανία εν μέσω πυρκαγιάς
Με παρέμβαση του Συνδικάτου αποχωρούν οι εργαζόμενοι από βιομηχανία εν μέσω πυρκαγιάς
Σε μια σειρά παρεμβάσεις προχώρησαν και χτες εργατικά συνδικάτα σε διάφορους κλάδους στη Δυτική Αττική, για την προστασία των εργαζομένων από τις πυρκαγιές και τις αποπνικτικές συνθήκες που δημιουργούν στους χώρους δουλειάς.

Ακόμα τα συνδικάτα, απευθυνόμενα προς τους εργαζόμενους, τους καλούν να επικοινωνούν άμεσα μαζί τους σε κάθε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε πως ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες εργοδότες δεν δίστασαν να εκθέσουν το προσωπικό σε κίνδυνο, κρατώντας τις επιχειρήσεις σε λειτουργία εν μέσω πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, με την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής εκκενώθηκαν χώροι δουλειάς στη βιομηχανική περιοχή του Θριασίου, όταν η ατμόσφαιρα είχε ήδη γίνει αποπνικτική από την πυρκαγιά στην περιοχή.

Σε χώρους δουλειάς όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά και στην περιοχή της Μάνδρας, όπως στην «Eunice Wind» που η κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυμένη, επιβλήθηκε, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να την αποτρέψει, η διακοπή των εργασιών. Αντίστοιχες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως η ΕΤΕΜ μεταξύ άλλων.

Με ευθύνη της εργοδοσίας της «Greco Strom» στη Μάνδρα και παρά το γεγονός ότι οι φλόγες είχαν πλησιάσει απειλητικά το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι παρέμεναν εκεί, προσπαθώντας με μάνικες να τη σβήσουν! Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν ύστερα από παρέμβαση του Γ. Παπαδά, προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στο πλευρό τους βρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Η φωτιά πλησιάζει εργοστάσιο και η εργοδοσία αρνείται να το εκκενώσει
Η φωτιά πλησιάζει εργοστάσιο και η εργοδοσία αρνείται να το εκκενώσει
Παρεμβάσεις σε βιομηχανίες πραγματοποίησε το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, ζητώντας αρχικά να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την ασφυκτική ατμόσφαιρα σε Μαγούλα - Μάνδρα - Ελευσίνα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική μέσα στους χώρους παραγωγής από τη ζέστη και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.

Στη συνέχεια και με βάση την εξέλιξη της πυρκαγιάς απαίτησε την άμεση εκκένωση των χώρων εργασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι εργασίες διακόπηκαν και οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν.

Παρέμβαση χρειάστηκε να γίνει στις εγκαταστάσεις της «VITEX», όπου οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας απέρριπταν μέχρι αργά το απόγευμα το αίτημα προληπτικής εκκένωσης ενώ οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά και παρά το γεγονός ότι γειτονικά εργοστάσια είχαν ήδη εκκενωθεί από νωρίς το μεσημέρι.

Το Συνδικάτο παρενέβη ακόμα στη «Durostick», όπου οι εργαζόμενοι σχόλασαν και έφυγαν, ενώ στη «Vernilac» δεν έγιναν εξωτερικές εργασίες και επεκτάθηκαν τα διαλείμματα.

Επίσης το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ) και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας ζήτησαν την εκκένωση των χώρων εργασίας στις βιομηχανικές περιοχές Μάνδρας και Μαγούλας, ενώ η ΔΑΣ είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στο ΕΚΕΔΑ.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ακούραστα στο πλάι κατοίκων και εργαζομένων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Τσοκάνης
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Τσοκάνης
Για δεύτερη μέρα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων στις περιοχές όπου επέλαυνε η πύρινη λαίλαπα. Μέλη του Κόμματος συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη με τις φλόγες, την προσπάθεια κατάσβεσης, για να σωθούν οι λαϊκές περιουσίες, βοηθώντας στην εκκένωση οικισμών.

Στη φωτιά στη Μάνδρα βρέθηκαν από νωρίς το πρωί οι πρώτες εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ και συγκεκριμένα στη θέση Καραούλι, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον οικισμό Πανόραμα (Οικισμός «ΤΙΤΑΝ»). Οντας σε ετοιμότητα να δώσουν όποια βοήθεια χρειαζόταν, ενώθηκαν με τις εθελοντικές ομάδες των κατοίκων του οικισμού αποτελούμενες κυρίως από νεολαίους.

Λίγο μετά και με τη φωτιά πλέον να έχει «καβαλήσει» την οδό Μάνδρας - Οινόης άλλες εθελοντικές ομάδες, αποτελούμενες από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν στη Μάνδρα. Από εκεί ανά ομάδες συνέδραμαν με αυταπάρνηση τη μάχη που έδωσαν κάτοικοι και πυροσβέστες στη Νέα Ζωή Μάνδρας, προκειμένου να σωθούν σπίτια και περιουσίες από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έφτασε στον οικισμό. Στον οικισμό βρέθηκαν ακόμη ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής Δυτικής Αττικής του Κόμματος.

Από νωρίς το πρωί, στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Μπάμπης Θεοδώρου, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Αλέξανδρος Κάμπας, Γραμματέας της ΤΕ ΒΔ Αττικής του ΚΚΕ, και ο Κώστας Κώνστας, μέλος του ΤΓ της ΤΕ ΒΔ Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην πρώτη γραμμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Στην πρώτη γραμμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Κλιμάκιο του ΚΚΕ την ίδια ώρα βρέθηκε και στον οικισμό Νέος Πόντος στη Μαγούλα, όπου επίσης οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια, βοηθώντας τους κατοίκους.

Με το πέρασμα της φωτιάς από τους δύο παραπάνω οικισμούς ομάδες του ΚΚΕ παρέμειναν σε επιφυλακή προκειμένου να συνδράμουν την αντιμετώπιση των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Στον δήμο Σαρωνικού στην Ανατολική Αττική οι εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ χτες το πρωί βοήθησαν στις διάσπαρτες εστίες που είχαν απομείνει και στην αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε περιοδεία στα καμένα με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του Κόμματος.

Στο Λουτράκι

Στο μέτωπο του Λουτρακίου που εξακολουθούσε την καταστροφική του πορεία και χτες βρέθηκαν κλιμάκια των Οργανώσεων του ΚΚΕ από την περιοχή. Στο Πανόραμα στάθηκαν δίπλα στους πυροσβέστες που έδιναν τη μάχη της κατάσβεσης. Τους πρόσφεραν νερά και ενημερώθηκαν για την πορεία της πύρινης λαίλαπας. Εκεί ήταν η Βιβή Τζέκου, μέλος της ΤΕ Κορίνθου και υποψήφια δήμαρχος Κορίνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Πάνος Δικαιός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στα χωριά Καλλιθέα και Ειρήνη περιόδευσε κλιμάκιο με επικεφαλής τους Γιώτα Φόρτη, μέλος της ΤΕ Κορίνθου, Χρήστο Ασημακόπουλο, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Μενέλαο Μενελάου, υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων. Επίσης μέλη και φίλοι του Κόμματος βοήθησαν στην κατάσβεση εστιών και τον απεγκλωβισμό κατοίκων.

Eurokinissi

Επίσης κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τους Βιβή Δάγκα, βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Μιχάλη Σελέκο, υποψήφιο δήμαρχο Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Νίκο Καραγιάννη, υποψήφιο δήμαρχο Αιγάλεω, βρέθηκε στη φωτιά στο Δαφνί.

Παρεμβάσεις για την ενίσχυση μέσων και την αποπνικτική κατάσταση

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την αποπνικτική ατμόσφαιρα στις περιοχές της Μάνδρας και της Μαγούλας, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατοίκων και των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς της περιοχής. Να κλείσουν οι χώροι δουλειάς και να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι λόγω της αποπνικτικής κατάστασης.

Χτες το πρωί παρέμβαση στον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο έγινε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Τσοκάνη, ο οποίος απαίτησε άμεσα μέτρα προστασίας για τους οικισμούς που εκείνη τη στιγμή ήταν κοντά στη φωτιά και συγκεκριμένα σε Πουρνάρι και Οινόη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα ... καλά «δεδομένων των συνθηκών»

Στην κλιματική αλλαγή και τα «πρωτόγνωρα φαινόμενα» ρίχνει το φταίξιμο η κυβέρνηση για την καταστροφή δίχως τέλος στην Αττική και στα άλλα μέτωπα. Μάλιστα, με δηλώσεις τους, κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν τον λαό για τα ακόμα χειρότερα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας μετέβη χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου ενημερώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προηγούμενα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», αφού αναφέρθηκε στις «δύσκολες καιρικές συνθήκες», τόνισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που «το βιώσαμε, το βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να το υφιστάμεθα».

Αποκαλυπτικός και στο σημείο όπου ιεραρχώντας τι έκανε η κυβέρνηση για την «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού», ξεχώρισε ως «κατάκτηση» το 112 και το «όπου φύγει - φύγει», αφού είναι το μέτρο που δεν «κοστίζει» τίποτα στο κράτος των επιχειρηματικών ομίλων.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον αριθμό των μέσων και του προσωπικού, την ίδια στιγμή που μέσα σε 48 ώρες αποδείχθηκε η γύμνια της Πυροσβεστικής, ενώ οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για την ουσιαστική ανυπαρξία τους.

Ως «σημαντικό στοιχείο» ανέδειξε τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση στους δήμους, στο γνωστό παιχνίδι ευθυνών και αρμοδιοτήτων, ενώ όπως είπε «δεδομένων των συνθηκών (...) χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε ένα κράτος όλο και πιο έτοιμο να ανταποκριθεί άμεσα»...

Στο μεταξύ, χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τα γνωστά μέτρα - κοροϊδία που η ζωή και σε άλλες περιπτώσεις έχει αποδείξει ότι εμπλέκουν τους πυρόπληκτους σε μια ατέρμονη γραφειοκρατία και τους στέλνουν στα νύχια των τραπεζών. Ετσι, άνοιξε η λεγόμενη πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις. Αυτές προβλέπουν: 600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, επιπλέον 600 ευρώ για πολύτεκνους ή άτομο με αναπηρία στην οικογένεια, 6.000 ευρώ για οικοσυσκευή έως 14.000 ευρώ, προκαταβολή για την ανακατασκευή του καμένου κτιρίου, όπου το σύνολο του ποσού θα καταβληθεί με το 80% με κρατική αρωγή και 20% με άτοκο δάνειο, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ.

Κοντά στους πυρόπληκτους και τις ανάγκες τους

«Βροχή» οι καταγγελίες στην περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα στα καμένα της Σαρωνίδας

Από την περιοδεία του Γ. Γκιόκα

RIZOSPASTIS

Από την περιοδεία του Γ. Γκιόκα
Περιοδεία στις περιοχές της Ανατ. Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Καλύβια) που βρέθηκαν τη Δευτέρα στο έλεος της καταστροφικής πυρκαγιάς, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Γ. Γκιόκας συζήτησε με κατοίκους που κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές τα σπίτια τους τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το ΚΚΕ θα ασκήσει πίεση για να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις «και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως συνήθως συμβαίνει».

Στη συζήτηση με τους πληγέντες, «βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες.

Στη Θέρμη της Σαρωνίδας κάτοικος καταγγέλλει ότι το ένα όχημα της Πυροσβεστικής απλά «επιτηρούσε» ώσπου να κοπάσει η φωτιά και τονίζει: «Η φωτιά είχε πλησιάσει το σπίτι μας και το σώσαμε εγώ με τον γαμπρό μου, την αδερφή μου και τον ανιψιό μου».

Στην Κιτέζα του Λαγονησίου, δίπλα από ένα κατεστραμμένο σπίτι, οι ένοικοί του μάζευαν ό,τι καμένο υπήρχε στον μαντρότοιχο. «Στις 2 τα ξημερώματα εμείς σβήναμε τις αναζωπυρώσεις. Δεν εμφανίστηκε όχημα της Πυροσβεστικής, εκτός από μία υδροφόρα ενός δήμου», αναφέρουν. Προσθέτουν ότι «από πτητικά μέσα στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας εμφανίστηκε μόνο ένα ελικόπτερο που έκανε μερικές ρίψεις. Μετά δεν πέταξε τίποτα. Αλλα εναέρια μέσα δεν είδαμε. Εμείς το σώσαμε το σπίτι μας».

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του Κόμματος επιβεβαίωσε τις καταγγελίες τους, αφού και ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας λέγοντας ότι στο κομμάτι που έκαιγε στην περιοχή της Κερατέας και των Καλυβίων «για πάρα πολλές ώρες δεν υπήρχαν πτητικά μέσα».

Παράλληλα, άλλοι κάτοικοι ανέφεραν για τους σωλήνες κρουνών της περιοχής, που μόλις τους έβγαζαν από τη «φωλιά» διαπίστωναν πως ήταν σκισμένοι, ενώ ο τοπικός δήμος με μηχανήματα έργου άνοιγε αντιπυρικές ζώνες την τελευταία στιγμή, αναρωτώμενοι γιατί δεν υπάρχει πρόληψη, όπως και περισσότεροι κρουνοί και δεξαμενές, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Οι ίδιοι απαντούσαν ότι αυτό θέλει περισσότερους δασικούς και πυροσβέστες. Στο θέμα των ελλείψεων των δυνάμεων πυρόσβεσης αναφέρθηκε ο Κώστας που έχασε από τις φλόγες ένα μικρό σπίτι, 25 τετραγωνικών. «Ηταν εμφανές ότι οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν δεν ήταν αρκετοί», είπε.

Αλλοι κάτοικοι αναφέρθηκαν στα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο και στα επενδυτικά σχέδια για το κτίσιμο σε συγκεκριμένο σημείο της περιοχής, σε 200 στρέμματα, πολυτελών κατοικιών, γηπέδου γκολφ, αλλά και μαρίνας στην παραλία. Οπως είπαν, υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ενημερώσει τον δήμο για την επένδυση, ενώ επενδυτές μοιράζουν «τυράκια» σε κατοίκους υποσχόμενοι παιδικές χαρές κ.ά.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για ακόμη μια χρονιά». Οπως είπε, στο κομμάτι της πρόληψης, που είναι το άλφα και το ωμέγα, «υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες, διαχρονικές, με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές». Ενώ αναφέρθηκε και στο Δασαρχείο Λαυρίου που δεν διαθέτει ούτε έναν δασεργάτη.

ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ
Δασαρχείο χωρίς ... δασεργάτες!

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας είναι και το Δασαρχείο Λαυρίου, στο οποίο ανήκει το Πάνειο Ορος στην Ανατολική Αττική που έγινε στάχτη, όπου για μια τεράστια έκταση δεν διαθέτει ούτε έναν δασεργάτη, αντί για τουλάχιστον 50 που θα έπρεπε να έχει.

Ετσι είναι αδύνατο να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες στον ορεινό όγκο, όπως ο καθαρισμός των δασών και δασικών εκτάσεων της περιοχής, η συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, των αναγκαίων δασοτεχνικών έργων σχετικών με δημιουργία του αναγκαίου δικτύου υδατοδεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών μέσα στο δάσος.

Αυτή την πολιτική, που λειτουργεί ως εμπρηστικός μηχανισμός, υπηρέτησαν και υπηρετούν τα κόμματα του συστήματος και οι κυβερνήσεις τους και σήμερα αυτή της ΝΔ. Είναι τα κόμματα αυτά που πριν λίγες μέρες και πριν τις εκλογές τα στελέχη τους τριγύριζαν στην Ανατολική Αττική και διαφήμιζαν τους στόχους της ανάπτυξης και προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Πριν καν κλείσει ένας μήνας από τότε, ο λαός του Σαρωνικού και της Λαυρεωτικής είδαν τον φυσικό πλούτο της περιοχής να γίνεται κάρβουνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ