ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΦΕΕΜΠ ΚΑΙ ΦΕΠΑ
Ανύπαρκτα τα μέτρα πυροπροστασίας στις εστίες!

«

Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο!» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ, προειδοποιώντας πως «τα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές είναι ανύπαρκτα».

Οπως σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι, «βρισκόμαστε στα μέσα τις αντιπυρικής περιόδου και ήδη στην Αττική όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές. Για άλλη μια φορά φάνηκε η γύμνια του κράτος μπροστά σε αυτές τις καταστροφές όταν πρόκειται για τις δικές μας ανάγκες και όχι των επιχειρηματικών ομίλων, οι συνέπειες της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, φάνηκε ότι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού θεωρούνται κόστος. Σαν οικότροφοι φοιτητές εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά μπροστά στις εγκληματικές τους ευθύνες, γίνεται πράξη το σύνθημα μόνο ο λαός σώζει το λαό!».

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων τονίζουν ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εστίες μας είναι επικίνδυνη. Αυτήν τη στιγμή με ευθύνες του υπουργείου Παιδείας, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, αλλά και των δήμων:

  • Δεν υπάρχει σύμβαση για πυρασφάλεια στην Νέα Εστία του ΕΜΠ.
  • Οι λιγοστοί και όχι σε κάθε κτίριο πυροσβεστήρες που υπάρχουν δεν ξέρουμε από πότε έχουν να συντηρηθούν.
  • Οι χώροι γύρω από τις εστίες μας δεν έχουν καθαριστεί, είναι γεμάτοι με ξερόχορτα και κλαδιά, πέρα από το γεγονός ότι συνολικά οι εστίες μας βρίσκονται πολύ κοντά σε δασικές εκτάσεις όπως το δάσος του Υμηττού στην Πανεπιστημιούπολη.
  • Οι υπηρεσίες πυρασφάλειας είναι υποστελεχωμένες».

Οπως επισημαίνουν, αυτήν την κατάσταση, σαν Σύλλογοι Οικοτρόφων «την έχουμε δημοσιεύσει και καταγγείλει πάρα πολλές φορές, ενώ ακόμα και σε πρόσφατες κινητοποιήσεις μας στους υπευθύνους η απάντηση που λαμβάνουμε είναι "θα το δούμε".

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθει μια φυσική καταστροφή, μια πυρκαγιά, για να παρθούν εκ των υστέρων τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που τώρα θεωρούνται κόστος. Δεν ανεχόμαστε να μπουν οι ζωές όλων μας σε κίνδυνο επειδή τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά αυτές οι λειτουργίες παραδίδονται σε εργολάβους που τα αντιμετωπίζουν σαν πεδίο κερδοφορίας κοιτώντας να αποκομίσουν όσα περισσότερα από τις συμβάσεις. Προτεραιότητά τους είναι η εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και η ταυτόχρονη εξασφάλιση των κερδών των εργολάβων στην πλάτη των ζωών μας.

Απαιτούμε τώρα να παρθούν μέτρα ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί τις επόμενες μέρες η προμήθεια των εστιών με όλα τα απαραίτητα για την πυρασφάλεια και να καθαριστούν οι χώροι των εστιών, να υπάρξει τώρα μελέτη και έκθεση για να προχωρήσει η αποκατάσταση του συστήματος πυρασφάλειας, να προχωρήσουν τα ιδρύματα άμεσα σε προσλήψεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες» και ζητούν από τους αρμόδιους επίσημη ενημέρωση των Συλλόγων.

ΣΥΡΙΖΑ
Σήματα «συναινετικής» αντιπολίτευσης

Σήμα σοβαρής και «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τις μεγάλες πυρκαγιές, με τον προσωρινό επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σ. Φάμελλο, να καλεί τον πρωθυπουργό «να λάβει σοβαρά υπόψη του όλα τα ζητήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τέσσερα χρόνια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών» και να χαράξει «μακροχρόνιο και σταθερό σχεδιασμό για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών», συστάσεις που κρύβουν και την ευθύνη που μοιράζονται τα κόμματα που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, και τον βασικό λόγο που ακυρώνει κάθε σκέψη για την πρόληψη και δεν είναι άλλος από το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το αστικό κράτος που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού.

Την ίδια ώρα, τρέχουν και οι εσωκομματικές διαδικασίες με κοινή αγωνία όλων των υποψηφίων το πώς θα επαναφέρουν το κόμμα τους σε κυβερνητική τροχιά, ανακτώντας τη χαμένη όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές ικανότητά του να χειραγωγεί πλατιές λαϊκές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, φουντώνει τις μέρες αυτές και η συζήτηση για την προσέλευση στην κάλπη ανάδειξης νέου προέδρου. Εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο ίδιος αριθμός που είχε καταγραφεί για την εκλογή του Αλ. Τσίπρα, κάτι όχι ενθαρρυντικό για τα παραπέρα βήματα του νέου προέδρου. Στο πλαίσιο αυτής τους της αγωνίας εξετάζουν το σενάριο να επιτραπεί να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των μελών του, με τις γνωστές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και καμία σχέση δεν έχουν με ουσιαστική συμμετοχή.

Θετική στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίστηκε η Εφη Αχτσιόγλου, δηλώνοντας πως «εμείς πρέπει ως ΣΥΡΙΖΑ να πάμε στις ζωές των πολιτών, όχι να περιμένουμε τους πολίτες να έρθουν στις διαδικασίες μας», λέγοντας πως «σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν μια απαξίωση για την κοινωνική συμμετοχή, την κοινή συμμετοχή, μια απαξίωση για τη λειτουργία των κομμάτων εγώ θα ήμουν υπέρ μιας οποιασδήποτε διαδικασίας θα τους δώσει τη δυνατότητα να εμπλακούν έστω και λίγο».

Απ' την πλευρά του, ο Ε. Τσακαλώτος διαμηνύει πως θεωρεί δεοντολογικά πιο έντιμο η επικείμενη εσωκομματική εκλογή να πραγματοποιηθεί με τους ίδιους όρους που ίσχυαν βάσει καταστατικού, στην εκλογή του Αλ. Τσίπρα από την οργανωμένη βάση του κόμματος.

Θετικό εμφανίζουν τον Ν. Παππά συνεργάτες του, αναφέροντας πως πρέπει να αναζητηθεί τρόπος που να προβλέπεται από το καταστατικό να συμμετάσχουν «φίλοι» στην εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με μια τροποποίησή του η οποία να αποφασιστεί στο Διαρκές Συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Γιώργος Φιλιππίδης

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, ο σύντροφος Γιώργος Φιλιππίδης.

Ο σύντροφος Γιώργος στάθηκε όρθιος σ' όλη τη διάρκεια της πολύχρονης κομματικής ζωής του, υπηρέτησε τους σκοπούς και τα ιδανικά του ΚΚΕ για δεκαετίες, μέχρι και σήμερα, ως μέλος της ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου - Κέντρου - Σουφλαρίων Λάρισας.

Συμμετείχε στην ΕΑΜική Αντίσταση τη δεκαετία του 1940 ως αετόπουλο και στη συνέχεια ως ΕΠΟΝίτης, και μέλος του Συμβουλίου Πόλης Λάρισας της ΕΠΟΝ.

Εξορίστηκε και φυλακίστηκε για τη δράση του και την ιδεολογία του το 1959, το 1961 και το 1967. Μάλιστα, το 1967 εξορίστηκε όντας δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, με τη σύλληψή του να γίνεται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε όλη του τη ζωή αποτελούσε σημαντικό στήριγμα στη δουλειά του Κόμματος. Μετά το 1974 διετέλεσε μέλος της ΚΕΟΕ και στέλεχος για πολλά χρόνια στην ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ.

Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης στο ΚΚΕ το 1989 - 1991, υπερασπίστηκε τον χαρακτήρα του Κόμματος από τις επιθέσεις του οπορτουνισμού και του ταξικού αντίπαλου.

Παράλληλα, στήριξε για πολλά χρόνια το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ως μέλος της ΔΕ αλλά και από τη θέση του προέδρου.

ΚΟΒ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με θλίψη την σ. Αννα Ατματζίδου

Η ΚΟΒ Γλυφάδας του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την σ. Αννα Ατματζίδου που «έφυγε» πλήρης ημερών από τη ζωή.

Οπως αναφέρει: «Η συντρόφισσα γεννήθηκε στη Χαρίεσσα Νάουσας. Εχασε σε μικρή ηλικία τους γονείς της και βγήκε από νωρίς στη βιοπάλη για να βοηθήσει την οικογένειά της. Δούλεψε για πολλά χρόνια ως μοδίστρα. Από νεαρή ηλικία ήταν ανήσυχο πνεύμα με μεγάλη δίψα για μάθηση. Ηρθε από νωρίς σε επαφή με τις ριζοσπαστικές ιδέες του Κόμματος και εντάχθηκε στις γραμμές του λίγο μετά τη μεταπολίτευση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έδωσε το "παρών" της στους μικρούς και μεγάλους αγώνες με αυταπάρνηση και πάντα με χαμόγελο και μέχρι και την τελευταία της πνοή έμεινε πιστή στα ιδανικά του Κόμματος».

Η κηδεία της συντρόφισσας Αννας θα γίνει αύριο Σάββατο, στο νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας και ώρα 10 π.μ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μουρμούρα» για Δούκα και Καμπόσο

«Μουρμούρες» προκάλεσε η επιστροφή στη ΝΔ του δημάρχου Σπάρτης, Π. Δούκα και του δημάρχου Αργους - Μυκηνών, Δ. Καμπόσου, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης, με απόφασή του, ανακάλεσε τις διαγραφές τους από το κόμμα.

Θυμίζουμε, είχαν διαγραφεί από τη ΝΔ το 2022 και 2018, αντίστοιχα. Ο μεν Δούκας έπειτα από δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία, στις πυρκαγιές του 2007 κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ, κατέβηκαν στην Ηλεία μοιράζοντας με βαλίτσες χρήματα στους πυρόπληκτους. Ο δε Καμπόσος έπειτα από ανάρτησή του με την οποία δικαιολογούσε επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη (σε εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων), χαρακτηρίζοντάς τον «προδότη».

Οι τότε τοποθετήσεις περί «ασύμβατων» με τη ΝΔ και τις... αξίες της δηλώσεων πήγαν περίπατο ενόψει και τοπικών εκλογών.

Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ρωτήθηκε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, τι συνέβη και ανακλήθηκαν οι διαγραφές, αλλά απέφυγε να απαντήσει.

ΠΑΣΟΚ
Διαγραφή της Ζ. Δημαδάμα

Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ η Ζέφη Δημαδάμα μετά την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της ΓΓ Ισότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε άλλη μια από τις γνωστές μετακινήσεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Με ανακοίνωσή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, γνωστοποίησε τη διαγραφή της από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι η Δημαδάμα υπήρξε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τον Γενάρη είχε ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ QATARGATE
Με «γράμμα» Μπορέλ στις αποσκευές η Καϊλή στο Κατάρ

Με τη «βούλα» του διαφθορείου της ΕΕ ήταν τα ταξίδια και οι επαφές της Καϊλή στο Κατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera». Η εφημερίδα δημοσιεύει ένα e-mail του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, προς την Καϊλή και έξι ακόμα άτομα, λίγο πριν από ταξίδι τους στο Κατάρ, στο οποίο ο Μπορέλ τονίζει ότι «οι σχέσεις ΕΕ - Κατάρ διανύουν μια άνευ προηγουμένου θετική στιγμή», καλώντας την Καϊλή «να καταστήσει σαφές στους Καταριανούς ότι είναι απαραίτητο η χώρα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Κοινοβούλιο της ΕΕ», όπως και ότι «η Ενέργεια αποτελεί επί του παρόντος κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ» και «είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την ετοιμότητά σας να μας βοηθήσετε να επιταχύνουμε την ανεξαρτησία μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», διότι «μια εταιρική σχέση» με τον Κόλπο «είναι η πρώτη στρατηγική που υπήρξε ποτέ» για την Ευρώπη.

Στο παζάρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έμπαινε το ζήτημα σχετικά με τη βίζα στους κατοίκους του Κατάρ, με τον Μπορέλ να λέει πως «θα αποτελέσει ''κλειδί'' για την αύξηση της κατανόησης».

Ενώ αναφέρει ότι «επικροτούμε τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε το Κατάρ, ιδίως σε εργασιακά θέματα, και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε σταθερά σε αυτή την πολλά υποσχόμενη πορεία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι επιτυχές», με την ΕΕ να κάνει πλάτες στις εκατόμβες νεκρών εργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ