Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΦΕΕΜΠ ΚΑΙ ΦΕΠΑ
Ανύπαρκτα τα μέτρα πυροπροστασίας στις εστίες!

«

Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο!» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ, προειδοποιώντας πως «τα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές είναι ανύπαρκτα».

Οπως σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι, «βρισκόμαστε στα μέσα τις αντιπυρικής περιόδου και ήδη στην Αττική όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές. Για άλλη μια φορά φάνηκε η γύμνια του κράτος μπροστά σε αυτές τις καταστροφές όταν πρόκειται για τις δικές μας ανάγκες και όχι των επιχειρηματικών ομίλων, οι συνέπειες της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, φάνηκε ότι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού θεωρούνται κόστος. Σαν οικότροφοι φοιτητές εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά μπροστά στις εγκληματικές τους ευθύνες, γίνεται πράξη το σύνθημα μόνο ο λαός σώζει το λαό!».

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων τονίζουν ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εστίες μας είναι επικίνδυνη. Αυτήν τη στιγμή με ευθύνες του υπουργείου Παιδείας, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, αλλά και των δήμων:

  • Δεν υπάρχει σύμβαση για πυρασφάλεια στην Νέα Εστία του ΕΜΠ.
  • Οι λιγοστοί και όχι σε κάθε κτίριο πυροσβεστήρες που υπάρχουν δεν ξέρουμε από πότε έχουν να συντηρηθούν.
  • Οι χώροι γύρω από τις εστίες μας δεν έχουν καθαριστεί, είναι γεμάτοι με ξερόχορτα και κλαδιά, πέρα από το γεγονός ότι συνολικά οι εστίες μας βρίσκονται πολύ κοντά σε δασικές εκτάσεις όπως το δάσος του Υμηττού στην Πανεπιστημιούπολη.
  • Οι υπηρεσίες πυρασφάλειας είναι υποστελεχωμένες».

Οπως επισημαίνουν, αυτήν την κατάσταση, σαν Σύλλογοι Οικοτρόφων «την έχουμε δημοσιεύσει και καταγγείλει πάρα πολλές φορές, ενώ ακόμα και σε πρόσφατες κινητοποιήσεις μας στους υπευθύνους η απάντηση που λαμβάνουμε είναι "θα το δούμε".

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθει μια φυσική καταστροφή, μια πυρκαγιά, για να παρθούν εκ των υστέρων τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που τώρα θεωρούνται κόστος. Δεν ανεχόμαστε να μπουν οι ζωές όλων μας σε κίνδυνο επειδή τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά αυτές οι λειτουργίες παραδίδονται σε εργολάβους που τα αντιμετωπίζουν σαν πεδίο κερδοφορίας κοιτώντας να αποκομίσουν όσα περισσότερα από τις συμβάσεις. Προτεραιότητά τους είναι η εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και η ταυτόχρονη εξασφάλιση των κερδών των εργολάβων στην πλάτη των ζωών μας.

Απαιτούμε τώρα να παρθούν μέτρα ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί τις επόμενες μέρες η προμήθεια των εστιών με όλα τα απαραίτητα για την πυρασφάλεια και να καθαριστούν οι χώροι των εστιών, να υπάρξει τώρα μελέτη και έκθεση για να προχωρήσει η αποκατάσταση του συστήματος πυρασφάλειας, να προχωρήσουν τα ιδρύματα άμεσα σε προσλήψεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες» και ζητούν από τους αρμόδιους επίσημη ενημέρωση των Συλλόγων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα να παρθούν μέτρα για την ασφαλή διαβίωση το καλοκαίρι (2024-06-18 00:00:00.0)
«Φοιτητικές Εστίες στην κατάψυξη» (2023-02-07 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες διαμονής για τους οικότροφους εστιακούς φοιτητές (2022-09-30 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα στις εστίες (2021-11-23 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το δικαίωμα στη στέγαση (2018-12-06 00:00:00.0)
Χωρίς φαγητό οι φοιτητές, χωρίς μισθό οι εργαζόμενοι... (2016-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ