Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Υποκρισία, ψηφοθηρία και συμπαιγνία στις πλάτες των αποδήμων, με πολύ επικίνδυνες προεκτάσεις

MotionTeam

Με fast track διαδικασίες και εξασφαλισμένη την ψήφο των ΠΑΣΟΚ, «Νίκης» και «Πλεύσης Ελευθερίας», αλλά και του φασιστικού μορφώματος των «Σπαρτιατών», η κυβέρνηση φέρνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, το εκτρωματικό της νομοσχέδιο «Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», που οδηγεί στην πλήρη αλλοίωση του εκλογικού σώματος με προφανείς τις συνέπειες και στο εκλογικό αποτέλεσμα και ανοίγει συνολικά πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη και έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος, όπως προβλέπει ο νόμος του 2019. Ο νόμος αυτός είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, επειδή έθετε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να αποτραπεί ακριβώς η αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ψηφοφόρους του εξωτερικού που αποκτούν δικαίωμα ψήφου στη βάση του αναχρονιστικού «δικαίου του αίματος». Με την εύκολη απόκτηση δηλαδή της ελληνικής ιθαγένειας και την αυτόματη έτσι εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς να έχουν ούτε γνώση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, ούτε να διατηρούν πραγματικούς και ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα, ώστε να υφίστανται τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών.

Ηδη χτες από την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έδωσαν και πήραν τα παιχνίδια ψηφοθηρίας, εμπαιγμού και υποκρισίας σε βάρος των Ελλήνων, από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ενώ αναδείχτηκε και η αντιλαϊκή συναίνεση, με τα ακροδεξιά μορφώματα και την Κωνσταντοπούλου να τρέχουν να συνταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης, «υπερθεματίζοντας» και από πάνω, ζητώντας ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις.

Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί σήμερα, με απανωτές διαδικασίες (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και συζήτηση επί των άρθρων) ώστε τη Δευτέρα να αρχίσει στην Ολομέλεια.

«Ιστορική συναίνεση» βλέπει η Κεραμέως

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εισηγητής του Θ. Ξανθόπουλος, δεν διαφωνεί με την ουσία των ρυθμίσεων που φέρνει η κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως «και εμείς επιζητούμε την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των συμπολιτών μας Ελλήνων του εξωτερικού» - λες και το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφορά τη διευκόλυνση της ψήφου - απλώς το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση με τον «τρόπο που φέρνετε τη διάταξη» δεν «δημιουργείτε τις αναγκαίες συναινέσεις». Ανακοίνωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την τροπολογία που είχε καταθέσει και το 2019 και προβλέπει να ψηφίζουν όλοι χωρίς περιορισμό, απλά εκλέγοντας έναν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών. Πρόταση που έχει επίσης ως βάση το αντιδραστικό «δίκαιο του αίματος».

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το 2021 που έγινε η πρώτη απόπειρα για την άρση των προϋποθέσεων για την ψήφο των αποδήμων με νομοσχέδιο που δεν πέρασε, αυτός που ανακίνησε το θέμα, υπονομεύοντας ευθέως τον νόμο του 2019, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η βουλευτής του Θ. Τζάκρη ως «λαγός» είχε πει ότι «όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας».

Χτες σε ρόλο «λαγού» εμφανίστηκαν και τα ακροδεξιά μορφώματα Σπαρτιάτες και Νίκη που αφού υπερθεμάτισαν για το νομοσχέδιο στο όνομα του «ελληνισμού», άνοιξαν θέμα ακόμα και για «επιστολική ψήφο», τάχα... για διευκόλυνση,

Οσο για την Ζωή Κωνσταντοπούλου που πήρε και η ίδια τον λόγο στην Επιτροπή έδωσε τα συγχαρητήριά της στην κυβέρνηση, γιατί όπως είπε «θεωρούμε το βήμα αυτό που γίνεται» ότι είναι «απολύτως αναγκαίο και γι΄ αυτό ευπρόσδεκτο γιατί αίρει περιορισμούς που δεν έπρεπε να υπάρχουν» για το εκλογικό δικαίωμα, συμπληρώνοντας πως υπήρξε «στην πραγματικότητα στραγγαλισμός του δικαιώματος». Η Ελ. Λύση επιφυλάχθηκε για την ψήφο της στην Ολομέλεια.

Ηταν τέτοια η συνεργασία και η συναίνεση στα άθλια πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των αποδήμων που η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως έκανε λόγο «για ιστορική μέρα για την Ελλάδα» και για «ιστορική συναίνεση», σημειώνοντας πως οι ψήφοι που συμπληρώνονται για να «περάσει» το νομοσχέδιο είναι αισίως 220. Σύμφωνα με το σύνταγμα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Ανοίγονται πολύ επικίνδυνοι δρόμοι

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ανέδειξε την περίεργη πρεμούρα της κυβέρνησης να το φέρει πρώτο στην Ολομέλεια και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι «την ώρα που καιγόταν η Ανατολική και Δυτική Αττική και την ώρα που οι κάτοικοι βρίσκονταν αντιμέτωποι, για μια ακόμα φορά, με τις διαχρονικές ελλείψεις και τα κενά του κράτους, εκείνη ακριβώς την ώρα το υπουργείο Εσωτερικών, το αρμόδιο υπουργείο για τη στελέχωση μιας σειράς κρίσιμων τομέων και υπηρεσιών, αποφάσιζε να καταθέσει στη Βουλή το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων. Και αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό της βιασύνης, του τυχοδιωκτισμού και ψηφοθηρίας από την πλευρά της ΝΔ, ανοίγοντας ταυτόχρονα πάρα πολύ επικίνδυνους δρόμους», ακόμα «και ζητήματα κυριαρχίας».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «διαμορφώνει ένα εκλογικό σώμα που δυνητικά μπορεί να είναι τεράστιο και ανυπολόγιστο που θα συμπεριλαμβάνει ψηφοφόρους που δεν έχουν κανέναν απολύτως οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα», «διαμορφώνουν κριτήριο και συνείδηση με βάση τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των χωρών και των κοινωνιών που κατοικούν» και κυρίως είναι «ψηφοφόροι που δεν θα υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή».

Και έφερε μια σειρά από παραδείγματα όπως π.χ. το ότι αν κάποιος θα δουλεύει 10ωρο ή 8ωρο, το ύψος της σύνταξης, τι σχολεία, νοσοκομεία θα υπάρχουν, τι φορολογία θα πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες θα το συνδιαμορφώνουν και αυτοί που δεν ζουν στην Ελλάδα. Ακόμα τι εξωτερική πολιτική θα υπάρχει «θα το συνδιαμορφώνουν και κάποιοι που δεν θα κληθούν να υπερασπίσουν σύνορα» κ.λπ.

Αναδεικνύοντας την κυβερνητική υποκρισία σημείωσε πως την ώρα που η κυβέρνηση λέει ότι με το νομοσχέδιο δίνει φωνή στους απόδημους, η δική της πολιτική σε συνέχεια των προηγούμενων είναι που έδιωξε τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και παλιότερα χιλιάδες Ελληνες στο εξωτερικό, κλείνει ελληνόγλωσσα σχολεία, αποψιλώνει από προσωπικό πρεσβείες και προξενεία. «Οι απόδημοι έχουν φωνή, με συλλόγους, επιτροπές, λέσχες που φωνάζουν εδώ και χρόνια για τα προβλήματα αυτά αλλά δεν τους ακούτε, γιατί τους αντιμετωπίζετε ως "κουκιά"» υπογράμμισε.

Τόνισε ότι με το νομοσχέδιο και το «δίκαιο του αίματος», «κάποιος με πρόγονο που ήταν ομογενής ή με πρόγονο που είχε την ελληνική ιθαγένεια, μπορεί οποτεδήποτε να κάνει αίτηση για να γίνει Ελληνας πολίτης και αυτόματα να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αρκεί να περιμένει έναν χρόνο. Ακόμη δηλαδή και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα μπορεί να ψηφίσει επειδή είναι ελληνικής καταγωγής!».

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, διατείνεται ότι θέλει να διευκολύνει τη συμμετοχή των εκλογέων, όταν απέρριψε το αίτημα του ΚΚΕ αλλά και άλλων κομμάτων να ληφθούν μέτρα για να μπορούν να ψηφίζουν και όσοι μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους και πάνε για δουλειά, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή γι΄αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεταβούν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι.

Εκανε σαφές ότι η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερή, ξεκάθαρη και θέση αρχών, γεγονός που αποδείχτηκε και στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, όπου το ποσοστό του ΚΚΕ στους απόδημους ήταν περίπου το διπλάσιο των ψήφων από αυτό που πήρε εντός της επικράτειας.

Οσο για τα ψέματα της κυβέρνησης σημείωσε ότι αποκαλύπτονται στην αιτιολογική έκθεση που κάνει λόγο για διεθνείς πρακτικές χωρίς να αναφέρει ούτε ένα παράδειγμα και αυτό όταν χώρες όπως η Γερμανία θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τους απαδήμους της, ή άλλες όπως Ισραήλ και Ιρλανδία δεν τους δίνουν καθόλου δυνατότητα συμμετοχής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής αναδεικνύοντας την υπονόμευση του νόμου του 2019 από την κυβέρνηση, σημείωσε ότι εσκεμμένα δεν έλαβε ούτε μέτρο, για να αυξηθούν οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ, το άνοιγμα εκλογικών τμημάτων ανά 40 άτομα, εξανάγκασε ψηφοφόρους να μετακινούνται ακόμα και σε άλλη χώρα εάν ήθελαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει επιλεκτική χρήση της ευρωπαϊκής πρακτικής, καθώς την επικαλείται για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όχι όμως για το δικαίωμα της συμμετοχής των αποδήμων στις εκλογές, παρότι υπάρχουν σχετικά παραδείγματα όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Ιρλανδία κ.ά.

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, σέβεται τους συναισθηματικούς δεσμούς των αποδήμων με την Ελλάδα, αλλά αυτοί οι δεσμοί δεν αρκούν για την απόδοση ενός πολιτικού δικαιώματος και μάλιστα χωρίς τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, κάτι που ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα είχε επιλυθεί, όταν η έννοια του πολίτη γέννησε ταυτόχρονα την έννοια του οπλίτη, δείχνοντας έτσι τη σύνδεση του δικαιώματος με την υποχρέωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ