Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσία και Ουκρανία σε «θέση μάχης» για τα πλοία που κυκλοφορούν στη Μαύρη Θάλασσα

Νέες ρωσικές επιδρομές σε Οδησσό και Μικολάιφ

Από τις νέες ρωσικές επιθέσεις στην Οδησσό

Copyright 2023 The Associated

Από τις νέες ρωσικές επιθέσεις στην Οδησσό
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη Συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά η Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να γίνει ακόμη ένα «καυτό μέτωπο» του πολέμου.

Ηδη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, πως θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας χωρίς τις «εγγυήσεις» της Ρωσίας, προειδοποίησε πως από χτες όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, θα θεωρούνται ως δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων και επομένως ως «νόμιμοι στόχοι».

Η Μόσχα τονίζει ότι μερικές περιοχές στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας κηρύσσονται προσωρινά επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα και ότι τα κράτη, υπό τη σημαία των οποίων ταξιδεύουν τα πλοία, θα θεωρούνται εμπλεκόμενα στη σύρραξη της Ουκρανίας με το μέρος του Κιέβου.

Οπως αναφέρει ο ρωσικός Τύπος, η Ρωσία από χτες θα έχει το «δικαίωμα» να επιθεωρεί πλοία που ταξιδεύουν μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τα ουκρανικά λιμάνια, για να διαπιστώσει αν μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Εξάλλου, υπενθυμίζεται, από τις 18 Ιούλη που έληξε η Συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας - Τουρκίας - ΟΗΕ για τα σιτηρά, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν πυραυλικά πλήγματα σε στρατιωτικές βιομηχανίες, υποδομές καυσίμων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών και στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στην πόλη - λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, την Οδησσό.

Από την πλευρά του, το Κίεβο απαντά πως από σήμερα (21 Ιούλη) θα θεωρεί όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό ρωσικά λιμάνια και ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, που έχουν καταληφθεί από τη Μόσχα, ως δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τα μέσα για να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα στη θάλασσα.

ΗΠΑ: Η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν να κατηγορήσει το Κίεβο, δήλωσε ο Ανταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Ο ρωσικός στρατός μπορεί να διευρύνει τη στόχευση» εγκαταστάσεων και μέσων μεταφοράς σιτηρών της Ουκρανίας και «να συμπεριλάβει επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενος στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι η Ρωσία πόντισε νέες νάρκες κοντά σε ουκρανικά λιμάνια», σημείωσε ο Χοτζ και «θεωρούμε ότι πρόκειται για μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον πολιτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, το Κίεβο ζήτησε να προσφερθεί διεθνής συνοδεία στα φορτηγά πλοία μετά τον τερματισμό της συμφωνίας που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών, κάτι που θα οδηγούσε πιθανά σε επέκταση του πολέμου, σε μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Νέες ρωσικές επιδρομές σε Μικολάιφ και Οδησσό

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα μετά την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτες τις πρώτες πρωινές ώρες αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Μικολάιφ και Οδησσό, όπου βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και σκοτώθηκε ένας, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, εντείνονται τα ουκρανικά χτυπήματα στην Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, και μια έφηβη σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με UAVs κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο Ρώσος κυβερνήτης Σ. Αξιόνοφ, συμπληρώνοντας ότι από την ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τέσσερα κτίρια της δημόσιας διοίκησης υπέστησαν ζημιές στη βορειοδυτική Κριμαία.

Δεκάδες ουκρανικές επιθέσεις και στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ανέφερε η Μόσχα.

Μαχητικά F-16 και περισσότερα άρματα μάχης ζητά το Κίεβο

Η αντεπίθεση για την απελευθέρωση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών θα είναι «μακρά και δύσκολη», εκτίμησε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται από τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ επιπλέον 200-300 τεθωρακισμένα οχήματα, κυρίως άρματα μάχης, 60-80 αεροσκάφη F-16 και 5-10 επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (συστοιχίες αμερικανικών Patriot ή γαλλικών SAMP/T).

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων είναι οι τεράστιες εκτάσεις που έχει ναρκοθετήσει ο ρωσικός στρατός σε ακτίνα 4-16 χλμ.

«Χρειαζόμαστε επίσης οβίδες», συνέχισε, εξηγώντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν καθημερινά «4.500-6.000 οβίδες μεγάλου διαμετρήματος». «Πρέπει να είμαστε σε θέση να εκτοξεύουμε 150-200 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κάθε μήνα, αν όχι 300-400», συμπλήρωσε.

Παρά την τεράστια στρατιωτική βοήθεια που έχουν λάβει μέχρι στιγμής από τη Δύση οι ουκρανικές ένοπλες, ο Ποντολιάκ είπε ότι οι δυτικές αμυντικές βιομηχανίες «δεν ήταν προετοιμασμένες για τέτοιο πόλεμο, με τόσο μεγάλες απαιτήσεις».

Στο μεταξύ, την Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ακόμη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, κυρίως με συστήματα αεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά.

Τσεχία - ΗΠΑ υπέγραψαν Αμυντική Συμφωνία

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας επικύρωσε χτες τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία ορίζει το πλαίσιο για ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της Τσεχίας, παραθέτοντας εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον αμερικανικό στρατό με έγκριση του τσέχικου κοινοβουλίου.

«Η συμφωνία είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο», τόνισε η υπουργός Αμυνας, Γ. Τσερνόχοβα. Υπογραμμίζοντας «την παρούσα κατάσταση, όπου μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ανατολικά σύνορά μας εξελίσσεται η ρωσική εισβολή και η Ευρώπη απειλείται από τη μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από τον πεντακομματικό «κεντροδεξιό» κυβερνητικό συνασπισμό και από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΑΝΟ), ενώ καταψηφίστηκε από το εθνικιστικό κόμμα «Ελευθερία και Αμεση Δημοκρατία».

Στρατιωτικές ασκήσεις Λευκορώσων στρατιωτών - Wagner στα σύνορα με την Πολωνία

Οι μισθοφόροι της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των λευκορωσικών ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στο σύνορο με τη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας.

«Στη διάρκεια της βδομάδας μονάδες ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων μαζί με εκπροσώπους της Εταιρείας (Βάγκνερ) θα ασκηθούν στη μάχη στο σκοπευτήριο του Μπρεστ» κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο επικεφαλής της Wagner, Γ. Πριγκόζιν, δημοσίευσε βίντεο υποδεχόμενος τους μαχητές του στη Λευκορωσία, λέγοντας ότι για την ώρα δεν θα συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά τους διατάσσει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για την Αφρική.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι ντροπή, στην οποία δεν πρέπει να συμμετέχουμε» και πρόσθεσε πως μαζί με τους μαχητές του «θα κάνουμε τον στρατό της Λευκορωσίας τον δεύτερο καλύτερο στον κόσμο και αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε για αυτούς».

Το υπουργείο Αμυνας της Πολωνίας παρακολουθεί την κατάσταση στα σύνορα και είναι προετοιμασμένο για διάφορα σενάρια, σχολίασε τις στρατιωτικές ασκήσεις Λευκορωσίας - Wagner.

Η Πολωνία είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι θα στείλει 500 αστυνομικούς για να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την Πολωνία «επιθετική χώρα» και «αιτία ανησυχίας» την απόφαση να ενισχύσει τις δυνάμεις της κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ