Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΧΤΕΣ ΣΕ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ, ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ
Χωρίς τέλος η πύρινη κόλαση, τέσσερις μέρες στις φλόγες!

Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό των κατοίκων, στην πρώτη γραμμή για να σωθεί ο λαός

Δυνάμεις του ΚΚΕ συνδράμουν στην κατάσβεση

RIZOSPASTIS

Δυνάμεις του ΚΚΕ συνδράμουν στην κατάσβεση
Συνεχίστηκε και χτες, για τέταρτη μέρα, η πύρινη κόλαση στη Δυτική Αττική με πολλές μεγάλες αναζωπυρώσεις, που εν μέσω εξελισσόμενου καύσωνα μετέτρεψαν το Λεκανοπέδιο σε πραγματικό θάλαμο αερίων.

Το μέτωπο αυτό καθώς και αυτά σε Ρόδο και Λακωνία που αποτεφρώνουν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καταστρέφουν διαρκώς σπίτια, όπως σε Μάνδρα και Μέγαρα, επιβεβαιώνουν τον ανύπαρκτο σχεδιασμό ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας από κράτος και κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, κάνουν κουρελόχαρτο τα όσα υποσχέθηκε και χτες ο πρωθυπουργός, τα οποία από τώρα προδιαγράφουν νέα επίθεση στον δασικό πλούτο για ένταση της επιχειρηματικής δράσης, άρα και περισσότερο λάδι στη φωτιά (βλ. σελ. 10).

Και χτες η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το μόνο μέτρο που δεν «κοστίζει» τίποτα, το «τρεχάτε να σωθείτε», με το γνωστό μήνυμα του 112. Ετσι προκύπτει και το καθημερινό αλαλούμ, που είδαμε και χτες, με τις αρχές να στέλνουν τους κατοίκους πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη κατεύθυνση.

Οι αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα χιλιομέτρων εξοντώνουν τους ήδη καταπονημένους πυροσβέστες, που συχνά δρουν σε ένα πεδίο που δεν γνωρίζουν καθόλου.

Συνεχίζεται η καταστροφή στα Δερβενοχώρια

Η καταστροφή που ήδη έχει συμβεί σε αυτήν την περιοχή της Δυτικής Αττικής, με βάση τις δορυφορικές λήψεις από το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικους», υπολογίζεται σε πάνω από 116.720 στρέμματα καμένης γης, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των κατεστραμμένων σπιτιών, αποθηκών, εγκαταστάσεων, νεκρών ζώων, οικόσιτων και άγριων. Χτες μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν προς τον Αγιο Ιωάννη Κορακά, στην Κιάφα και δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Αγ. Σωτήρας, Πανοράματος, Παλαιοκούνδουρων, Παλαιοχωρίου, στέλνοντας τους κατοίκους προς Οινόη.

Κρανίου τόπος για άλλη μια φορά η περιοχή της Μάνδρας

Eurokinissi

Κρανίου τόπος για άλλη μια φορά η περιοχή της Μάνδρας
Οι άνεμοι ήταν κατά διαστήματα πολύ έντονοι ενώ οι κάτοικοι και χτες έκαναν έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα που έβλεπαν σποραδικά, χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η επέκταση της φωτιάς. Και πάλι κάηκαν σπίτια ενώ οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προστατέψουν τα σπίτια τους σε οικισμούς, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν εν έτει 2023 ούτε νερό και ακόμα παίρνουν από υδροφόρες. Στον οικισμό της Αγ. Σωτήρας χαρακτηριστική είναι η περιγραφή κατοίκου που αποτυπώνει ότι το κράτος είναι παντελώς απροετοίμαστο, οπότε την ώρα της καταστροφής απλά «βραχυκυκλώνουν» και οι όποιες δυνάμεις έχουν απομείνει από την αποψίλωση. «Μετράνε σπίτια, πού έχει περισσότερα, πού έχει λιγότερα», ανέφερε, δείχνοντας τα εγκληματικά και ασφυκτικά όρια της διαχείρισης της καταστροφής με κριτήριο το «κόστος - όφελος». Πρόσθεσε ότι «με φτυάρια σταματήσαμε τη φωτιά» και τόνισε ότι «άμα το κλειδώναμε και φεύγαμε θα καιγόταν το σπίτι».

Το ΚΚΕ με τους κατοίκους και τους εθελοντές

Στο Μελετάκι μαζί με πυροσβέστες και κατοίκους τη μάχη έδιναν και πάλι εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στο σημείο ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Λ. Κοσμόπουλο ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο που έκαιγε τεράστιες εκτάσεις φυσικού πλούτου. Είναι χαρακτηριστική και η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος είπε ότι ...μάλλον επιχειρούν δυνάμεις από τα Μέγαρα, χωρίς όμως να γνωρίζει λεπτομέρειες, ενώ ανέφερε ότι η Πυροσβεστική τον διαβεβαίωσε ότι ελέγχει την κατάσταση. Ωστόσο, στην περιοχή δεν επιχειρούσε κανένα εναέριο μέσο.

Παρθένο δάσος στη Ρόδο έγινε στάχτη

Eurokinissi

Παρθένο δάσος στη Ρόδο έγινε στάχτη
Επίσης, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ακούγονταν εκρήξεις ενώ υπήρχε μεγάλη ανησυχία καθώς πολύ κοντά στο μέτωπο βρίσκονται εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή της Μάνδρας.

Ως το βράδυ, που αναμενόταν και πάλι δύσκολο, η φωτιά προχωρούσε στην περιοχή Κανδήλι, απειλούσε την κατασκήνωση Μελετάκι, η οποία έχει εκκενωθεί εδώ και μέρες.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ, και τον Μπάμπη Θεοδώρου, δημοτικό σύμβουλο Μάνδρας - Ειδυλλίας και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επίσης βρέθηκε στην περιοχή. Βλέποντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε με τους κατοίκους αβοήθητους ο Γ. Τάτσης σημείωσε σε δήλωσή του: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο έγκλημα, σε μια μεγάλη καταστροφή που συνεχίζεται εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων μέτρων και μέσων πρόληψης και προστασίας.

Η κυβέρνηση να αφήσει τις προκλητικές δηλώσεις και δικαιολογίες και να ασχοληθεί για να πέσουν περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα στη μάχη για την κατάσβεση των αναζωπυρώσεων στους οικισμούς της Μάνδρας και στο Μελετάκι.

Σήμερα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε τον φυσικό μας πλούτο, ζωές και λαϊκές περιουσίες.

Τη Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να σταματήσουμε να πηγαίνουμε από καταστροφή σε καταστροφή, να μη ζούμε σε κρανίου τόπο».

Μεγάλο μέτωπο στη Ρόδο

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στην πυρκαγιά στη Ρόδο, που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι χτες είχε μετατρέψει σε αποκαΐδια χιλιάδες στρέμματα δάσους στο κέντρο του νησιού.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν μαζί με τους κατοίκους και τους εθελοντές στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Μέχρι το βράδυ πάντως η φωτιά δεν μπορούσε να ελεγχθεί και συνέχιζε το καταστροφικό της έργο. Με βάση τους υπολογισμούς από τον δορυφόρο του «Κοπέρνικους», ήδη 13.860 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συνταγματάρχης (ΜΧ) ε.α. Γιάννης Αγγέλου, επικοινώνησε με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Δωδεκανήσου Μιχαήλ Κρασσά και ενημερώθηκε για την προσπάθεια της Υπηρεσίας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη φωτιά στη Λακωνία, που ξεκίνησε προχτές κοντά στο εκκλησάκι του Αϊ - Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό σε σημείο που είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς η φωτιά καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι και σε αγροτοδασική περιοχή του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 2 μ.μ. για φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή ανάμεσα στον Σοχό και στον Ασκό. Η φωτιά τέθηκε σε έλεγχο το απόγευμα μετά την επιχείρηση της Πυροσβεστικής και τις εναέριες ρίψεις νερού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ