Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οταν η ... επικαιροποίηση των απωλειών παρουσιάζεται ως «αυξήσεις»

Τον κερασμένο καφέ οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τον επιστρέφουμε! Μπαίνουμε μπροστά στην πάλη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή εδώ και τώρα Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε... έξαλλους πανηγυρισμούς επιδίδονται αυτές τις μέρες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της χώρας μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πλέον, με τις «αυξήσεις» στα 70 ευρώ μεικτά τον μήνα (δηλαδή 40 - 50 ευρώ καθαρά), οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εξασφαλίζουν έναν καφέ τη μέρα, αρκεί όμως να τον βρίσκουν λίγο φτηνότερα από τον μέσο όρο ώστε να μην ξεπερνάει η τιμή του τα 1,80 ευρώ, ενώ όσοι έχουν και παιδί ίσως πάρουν έξτρα και ένα κουλούρι τη μέρα...

Τι κι αν την αύξηση - κοροϊδία την καταπίνει την επόμενη κιόλας μέρα η ακρίβεια που καλπάζει; Αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα που χαλάνε το αφήγημα της κυβέρνησης, η οποία πράγματι «σταθερά» και «τολμηρά» κλιμακώνει το αντιλαϊκό της έργο.

* * *

Θέλει πραγματικά μπόλικο θράσος η κυβέρνηση να αναποδογυρίζει την πραγματικότητα και να παρουσιάζει ως «αυξήσεις» την επικαιροποίηση των απωλειών όλης της προηγούμενης 12ετίας και τη μονιμοποίηση των κλεμμένων μισθών! Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια, των τριών σκληρών μνημονίων που επέβαλαν στους εργαζόμενους οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα διάφορα φυντάνια της «μιας μέρας» (ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ., ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου), οι απώλειες των εκπαιδευτικών (κατάργηση 13ου - 14ου μισθού, κλοπή του μισθολογικού κλιμακίου 2016 - 2017, επιβολή μιας σειράς φόρων και αντίστοιχα κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων) φτάνουν μέχρι και το 53%!

Επομένως, όχι μόνο δεν αναπληρώνονται οι απώλειες των εκπαιδευτικών αλλά δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο η πραγματική μείωση των μισθών των τελευταίων χρόνων. Σου λέει λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο μνημονιακό νόμο για το μισθολόγιο (Ν.4354/2015) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Ξέχνα τους κομμένους μισθούς, ξέχνα την σχεδόν διπλάσια ακρίβεια σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, σε κερνάω ένα καφεδάκι και όλα καλά»!

* * *

Ταυτόχρονα, για όλους εμάς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που αποτελούμε το 35% των εκπαιδευτικών, η κοροϊδία και η πρόκληση ξεπερνάνε κάθε όριο, αφού με τις λεγόμενες «αυξήσεις» στην καλύτερη περίπτωση που η πρόσληψη γίνει 1η Σεπτέμβρη και η απόλυση 30 Ιούνη, η αύξηση θα είναι 540 ευρώ τον χρόνο. Μπορούμε να φανταστούμε επομένως τι πραγματικά θα συμβεί με τους χιλιάδες αναπληρωτές που προσλαμβάνονται αφού έχει ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά ή απολύονται στα μέσα του Ιούνη, όπως οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πώς ακριβώς θα βοηθήσουν τα 50 ευρώ τον μήνα έναν συμβασιούχο εκπαιδευτικό των 900 ευρώ; Θα τον βοηθήσουν να πληρώσει τα πανάκριβα ενοίκια όταν αναζητάει οικία κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της χώρας; Να καλύψει τα έξοδα μετακόμισης κάθε χρόνο από περιοχή σε περιοχή; Να πληρώνει την πανάκριβη βενζίνη για να πηγαίνει στο σχολείο, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του; Θα τον βοηθήσουν τα ψίχουλα για να πληρώσει το πανάκριβο ρεύμα ή το μεταπτυχιακό των 5.000 ευρώ που με πολύ κόπο κάνει προκειμένου να έχει ελπίδες να δουλέψει και τις επόμενες χρονιές; Θα τον βοηθήσουν να καλύψει τις απώλειες από το διάστημα που μένει στην ανεργία και βλέπει το εισόδημά του για μήνες να πέφτει κατακόρυφα πάνω από το 50%; Αλλωστε, τέτοιες μέρες πολλοί από εμάς εργαζόμαστε ήδη σε summer camp, κατασκηνώσεις, σε επιχειρήσεις τουρισμού - επισιτισμού ή αλλού, προκειμένου να μειώσουμε το διάστημα της ανεργίας μέχρι να δούμε το αν, το πού και το πότε θα μας ξαναγίνει πρόσληψη για να καλύψουμε τα οργανικά (!) και όχι κάποια έκτακτα δεκάδες χιλιάδες κενά. `Η μήπως θα βοηθήσει το 50άρι τον αναπληρωτή που ξεσπιτώνεται στα νησιά ήδη από τον Μάη (!) προκειμένου να συμβάλει και αυτός με τη σειρά του στο «τουριστικό θαύμα»;

* * *

Κανείς αναπληρωτής δεν πρέπει να τσιμπήσει στο αφήγημα της κυβέρνησης ότι «τόσα έχω, τόσα μπορώ, τόσα δίνω», γιατί υποτίθεται «δεν αντέχει η οικονομία». Γιατί, την ίδια στιγμή που μας λένε κατάμουτρα ότι περισσεύουν μόνο 50 ευρώ τον μήνα για τον εργαζόμενο στο Δημόσιο, η οικονομία «αντέχει» τις 150 εταιρείες στο χρηματιστήριο το 2022 με αύξηση κερδών στο 303%, «αντέχει» να δίνονται δεκάδες δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ενισχύσεις μεγάλων επιχειρήσεων, να φορολογούνται «εθελοντικά» οι εφοπλιστές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να επιδοτούνται με 130 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αλλωστε, και οι απώλειες στο εισόδημα των εκπαιδευτικών είναι κι αυτά χρήματα που έγιναν επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και κάθε λογής δωράκια προκειμένου να θωρακιστεί και να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

* * *

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομίζει ότι έχει να κάνει με ιθαγενείς που θα θαμπωθούν από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια αλλά θα φάει κι εδώ τα μούτρα της!

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουμε αξιοπρέπεια! Εχουμε υπηρετήσει με πολύ κόπο και αιματηρές προσωπικές θυσίες τη δημόσια Εκπαίδευση της χώρας, τον αγώνα για τη μόρφωση των μαθητών μας!

Δεν πρόκειται να μας «κλείσουν το στόμα» τα ψίχουλα, γιατί ξέρουμε πολύ καλά από την ίδια μας τη ζωή ότι ακόμα και με αυτά πριν τελειώσει ο μήνας θα τελειώνει ο μισθός! Δεν δεχόμαστε την ίδια στιγμή που παλεύουμε να βγάλουμε το καλοκαίρι με το επίδομα ανεργίας να ακούμε τα διάφορα σενάρια περαιτέρω ομηρίας μας, όπως η θέσπιση του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις, που αντικειμενικά δυσχεραίνουν συνολικά τους όρους διαβίωσής μας.

* * *

Αποδείχθηκε τελικά σωστή και αναγκαία η επιμονή των εκλεγμένων με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο συνέδριο της ΔΟΕ και μέσα στα σωματεία να ανοίξει στα γεμάτα η συζήτηση για το μισθολογικό και την υπογραφή ΣΣΕ, βάζοντας στο επίκεντρο ειδικά τους αναπληρωτές, παρά την υποτίμηση του ζητήματος από τις ηγεσίες όλων των υπόλοιπων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Δεν είναι τώρα η ώρα για ευχολόγια περί αυξήσεων γενικά κι αόριστα στους μισθούς, όπως ακούμε συχνά από διάφορες δυνάμεις στον κλάδο και που στην ουσία διευκολύνουν την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι προχωρά σε αυξήσεις στο πλαίσιο του «δημοσιονομικά εφικτού». Ούτε είναι η ώρα να «στρίβουμε διά του αρραβώνος» στο όνομα ενός δυσμενούς νομοθετικού πλαισίου που «δεν επιτρέπει την υπογραφή ΣΣΕ». Η καλύτερη προσφορά στον αγώνα για την κατάργηση στην πράξη του πράγματι αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου είναι η κλιμάκωση της πάλης μας για την υπογραφή εδώ και τώρα ΣΣΕ, όπως έκαναν τα σωματεία στην COSCO, στην «e-food», στη «Wolt», στους οικοδόμους κ.α., που μας χάρισαν χαμόγελα, γιατί έδειξαν πως μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να πετύχουμε βελτίωση των όρων ζωής μας.

Τώρα είναι ώρα περισσότεροι αναπληρωτές συνάδελφοι να μπουν στον αγώνα και μέσα από τα σωματεία μας να απαιτήσουμε υπογραφή ΣΣΕ που να κατοχυρώνει: Αυξήσεις 20% στους μισθούς, 12μηνη σύμβαση για το διάστημα που είμαστε αναπληρωτές, επίδομα ενοικίου και μετακίνησης, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.


Δημήτρης Βεργάκης
Αναπληρωτής Ειδικής Αγωγής, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ