Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συζητήσεις για πακέτο στήριξης 70 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Σταθερά και μακροπρόθεσμα σκοπεύει να υποστηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία η ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, αποφάσισαν χτες οι ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του Γ. Γεραπετρίτη, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Οι ΥΠΕΞ κατέληξαν στο «περίγραμμα» της πρότασης για την Ουκρανία, το οποίο θα μελετήσουν σε περισσότερο βάθος στη σύνοδό τους στην Ισπανία στα τέλη του Αυγούστου.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος ευρύτερης επιδίωξης της Δύσης για μακροπρόθεσμες «εγγυήσεις ασφαλείας», όπως ανακοινώθηκε από το G7, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Βίλνιους την περασμένη βδομάδα.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών - παρουσία του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα - θα είναι η ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικά μέσα, για μακρύ χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που αποζημιώνει κράτη - μέλη της ΕΕ για μέρος του κόστους του στρατιωτικού εξοπλισμού που διαθέτουν στον ουκρανικό στρατό.

Η πρόταση προβλέπει δαπάνη 20 δισ. ευρώ για όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024 - 2027). Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να προστίθενται έως και 5 δισ. ευρώ τον χρόνο στη βοήθεια που διατίθεται στην Ουκρανία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, ο οποίος έχει ήδη κατανείμει πάνω από 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Ο Μπορέλ είχε αναφερθεί πρόσφατα στην προοπτική νέας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Ουκρανία, ενδεχομένως στο πλαίσιο ενός «Ταμείου για την υπεράσπιση της Ουκρανίας».

Το Κίεβο «χρειάζεται τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά τον πόλεμο», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο Μπορέλ θέλει η ΕΕ να δεσμευτεί ότι το μπλοκ θα μοιραστεί το βάρος της πληρωμής για την παροχή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση ευρύτερης οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία την ίδια τετραετή περίοδο.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος

Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρει σταδιακά το πρόγραμμά της για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην ίδια την Ουκρανία, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο τις προτάσεις του Ζ. Μπορέλ.

Οι προτάσεις που συζητούν οι ΥΠΕΞ προβλέπουν ουσιαστική επέκταση του προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό και «αν η κατάσταση το δικαιολογεί», μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο «σταδιακής μεταφοράς εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 25.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε κράτη της ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος για εκπαίδευση 30.000 φέτος. «Νέοι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι πρέπει να τεθούν για το εγγύς μέλλον», αναφέρεται στις προτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ