Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Αμεσα να παρθούν μέτρα για την ασφαλή διαβίωση το καλοκαίρι

Κινητοποίηση Συλλόγων Οικοτρόφων σήμερα | Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

«Εν μέσω ανακοινωμένου καύσωνα και καλοκαιριού και ενώ ξεκινάμε την εξεταστική μας, εκατοντάδες φοιτητές ψηνόμαστε μέσα στα σπίτια μας!», τονίζουν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων των Εστιών ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ, που σήμερα στις 11 π.μ. προχωρούν σε κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους μέσα στο καλοκαίρι.

«Δεν ανεχόμαστε τον χειμώνα να ξεπαγιάζουμε και το καλοκαίρι να ψηνόμαστε! Κυβέρνηση - υπουργείο Παιδείας - Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης έχουν εγκληματικές ευθύνες! Ενώ με συνεχείς παρεμβάσεις μας πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου τούς έχουμε γνωστοποιήσει τα προβλήματα των εστιών, συνεχίζεται αυτή η τραγική κατάσταση. Γνωρίζουν πολύ καλά πως ζούμε αλλά επιλέγουν να μην τα λύσουν, ενώ θα μπορούσαν να έχουν πάρει ήδη μέτρα!», σημειώνουν οι Σύλλογοι. Με τους φοιτητές να έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με υψηλές θερμοκρασίες τις προηγούμενες μέρες του καύσωνα, με τις Εστίες και τα δωμάτια στην πλειοψηφία τους χωρίς κλιματισμό, απαιτούν: Να αποκατασταθούν τώρα όλες οι βλάβες στα συστήματα κλιματισμού. Να εξασφαλιστούν φορητά κλιματιστικά για όλα τα δωμάτια. Να εξασφαλιστούν κοινόχρηστοι κλιματιζόμενοι χώροι.

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, καλώντας η κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη βρεθούν ξανά σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των οικότροφων φοιτητών και φοιτητριών, των εργαζομένων στις Εστίες, κατά τους θερινούς μήνες. «Για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές υπεύθυνη είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας, που ακολούθησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Είναι η πολιτική που αξιολογεί ως κόστος τις αναγκαίες και αυτονόητες για την ασφαλή διαμονή των οικότροφων εργασίες συντήρησης των κτιρίων των φοιτητικών εστιών, τα μέτρα πυρασφάλειας, ιδιαίτερα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Αλλωστε η εμπλοκή εργολάβων σε αυτές τις υπηρεσίες επιβεβαιώνεται ότι δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Αμπατιέλος, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση και ρωτά τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε: Να επιδιορθωθούν άμεσα όλες οι βλάβες στα συστήματα κλιματισμού των εστιών, τα ηλεκτρολογικά συστήματα στη ΦΕΑ και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλα τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους των φοιτητικών εστιών, με ευθύνη του κράτους. Να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίοι έλεγχοι σε όλες τις φοιτητικές εστίες της χώρας. Και να γίνουν - χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών - οι ενέργειες και εργασίες που απαιτούνται για να είναι οι φοιτητικές εστίες της χώρας κτίρια ασφαλή και σύγχρονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ