ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Κοροϊδία τα περί ενίσχυσης του εισοδήματος

INTIME NEWS

«

Κοροϊδία του αιώνα» χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, τα οικονομικά μέτρα του νομοσχεδίου, αυτά που η κυβέρνηση εμφανίζει σαν «στήριξη του εισοδήματος».

Υπογράμμισε ότι οι ονομαστικές «αυξήσεις» που υπόσχεται η κυβέρνηση στο Δημόσιο, ισοδυναμούν με μειώσεις. Συγκεκριμένα, η «αύξηση» είναι από 40 έως και λίγο πάνω από 50 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο και 15 ευρώ καθαρά για κάθε παιδί. «`Η αλλιώς 1,8 ευρώ και 0,5 ευρώ για κάθε παιδί τη μέρα, όσο κοστίζει δηλαδή ένας καφές με την προϋπόθεση ότι έχει παιδιά», όπως ανέφερε. «Με λίγα λόγια, το παρόν σχέδιο νόμου ενσωματώνει όλες τις περικοπές των 3 μνημονίων», πρόσθεσε. Μάλιστα, «η κυβέρνηση συνειδητά συνδέει τους μισθούς με τη στοχοθεσία και την αντιδραστική αξιολόγηση», όπως εξήγησε.

Η κοροϊδία βέβαια της κυβέρνησης συνεχίζεται και με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, τις οποίες παρουσιάζει ως αύξηση, «ενώ κινούνται στην ίδια λογική του αντεργατικού νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο και επεκτείνει η ΝΔ».

«Προκλητικά και προσβλητικά για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, αυτούς που παράγουν τον πλούτο και τη νέα γενιά», χαρακτήρισε επίσης την παράταση του καλαθιού - «καπαμά» του market pass, καθώς και «προσβολή και κοροϊδία το Youth pass, ένα εφάπαξ χαρτζιλίκι 150 ευρώ».

Ως προς την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, επισήμανε ότι το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα, «την ώρα που η φοροληστεία τα παίρνει τρίδιπλα από την άλλη τσέπη».

«Εν κατακλείδι, τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές μειώσεις των μισθών των τελευταίων χρόνων, δεν ισοφαρίζουν τη λεηλασία από τις εισφορές, τους έμμεσους και άμεσους φόρους και τα κάθε λογής μνημονιακά χαράτσια που παραμένουν ούτε αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζουν», είπε.

«Οχι μόνο δεν αναιρούν τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, όχι μόνο δεν φτάνουν να καλύψουν καλά καλά τις απώλειες του λαού και της νεολαίας, πόσο μάλλον τις ανάγκες τους, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται να προωθήσουν παραπέρα μια σειρά από αντιδραστικούς στόχους», συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου αντιδραστικού στόχου είναι η διάταξη για την αξιολόγηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η οποία «έχει ένα και μόνο στόχο: Να ελέγχονται, να καθορίζονται και να κοστολογούνται με κριτήρια τις δημοσιονομικές ανάγκες. Δηλαδή, να είναι γραμμένα με τις πένες των επιχειρηματικών ομίλων, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, της Τράπεζας της Ελλάδας, της Κομισιόν, του ΝΑΤΟ και απολύτως προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις τους. Απόλυτα εναρμονισμένα, με τη λεγόμενη επενδυτική αναβάθμιση, που θα εξασφαλίζει φτηνό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με ''εχέγγυο'' τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τον λογαριασμό στον λαό», υπογράμμισε.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αναδεικνύεται ο εχθρικός για τον λαό χαρακτήρας του αστικού κράτους

Πλευρές του νομοσχεδίου που επιβεβαιώνουν τον εχθρικό για τον λαό χαρακτήρα του αστικού κράτους, ανέδειξε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Σχολιάζοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αρκεί να προχωρήσει ο καθένας σε ιδιωτική ασφάλιση για προστασία από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, τόνισε: «Και το κράτος; Η ευθύνη του να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πού βρίσκεται; Πουθενά, βγάζετε την ουρά σας και μετατρέπετε τον λαό σε πελατεία των αρπακτικών της ιδιωτικής ασφάλισης. Αναδεικνύει τον χαρακτήρα του αστικού κράτους ως εχθρικού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και πολύ φιλικού για την προστασία των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων».

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη επαναφορά στο Δημόσιο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, διερωτήθηκε: «Και λοιπόν; Θα αποτραπεί η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού; Στον καπιταλισμό το νερό είναι εμπόρευμα, δεν είναι αγαθό, το πληρώνει ο άλλος για να το αγοράσει. `Η μήπως με τη μεταφορά τους στο Δημόσιο θα αποτραπεί η πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων περί ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Οι μέτοχοι γιατί μπήκαν σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για να διασφαλίσουν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό; Γι' αυτό επένδυσαν; Οχι, τους ενδιέφερε να βγάλουν κέρδη. Να λοιπόν γιατί λέμε ότι με προσχήματα προσπαθείτε να συγκαλύψετε την ουσία, ότι με τη μεταφορά τους στο Δημόσιο δεν αποτρέπεται η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση. Στο φράγμα της Ρόδου τι έχει γίνει; Ιδιωτικοποιήθηκε; Το έχει ο Ακτωρας; Ποιος καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική στον δήμο Ρόδου, ο δήμος ή ο Ακτωρας; Ο Ακτωρας. Αυτό δεν είναι εμπορευματοποίηση; Δεν είναι ιδιωτικοποίηση;»

«Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες - συνέχισε - ότι οι όποιες κρατικοποιήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί το αστικό κράτος είναι ο συλλογικός καπιταλιστής. Παρεμβαίνει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα να δημιουργήσει υποδομές, για να διευκολύνει τις επενδύσεις ώστε οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν απ' αυτά τα έξοδα, ενώ αντίθετα υποδομές που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής τις πάτε στις καλένδες, γιατί δεν αντέχει η οικονομία».

Αναφορικά με τις αυξήσεις που κομπάζει η κυβέρνηση ότι δίνει σημείωσε: «Ο,τι δίνετε τα δίνετε με το σταγονόμετρο, στοχευμένα για τους πιο εξαθλιωμένους που εσείς δημιουργήσατε. Οι φτωχοί μέσα απ' τη φορολογία τους να πληρώνουν για τους περισσότερο φτωχούς». Ειδικότερα για τους δημοσίους υπαλλήλους υπογράμμισε πως τα 70 ευρώ που θα πάρουν δεν αντισταθμίζουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες μετά από 14 χρόνια παγωμένους μισθούς, ενώ αυτά θα είναι και για τα επόμενα 4 χρόνια, θα μπουν πάλι στον πάγο οι μισθοί παρά την ακρίβεια. Τέλος, στηλίτευσε το άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας εντός του Δημοσίου, σημειώνοντας πως τα επιδόματα ευθύνης αφορούν στην ευθύνη για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
«Κοστολογημένα μέτρα» στο πλαίσιο λιτότητας, περικοπών και ματωμένων πλεονασμάτων

Τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των πιλότων και του κτηνοτρόφου που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το ΚΚΕ αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική. Αναφέρθηκε στις Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τις μεγάλες ελλείψεις και τα μεγάλα προβλήματα στην Πυροσβεστική, στις προτάσεις για τη δασοπυρόσβεση και την προστασία του περιβάλλοντος, τη στελέχωση των δασαρχείων, την πραγματοποίηση αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων και τον καθαρισμό των δασών και των ρεμάτων.

Οπως είπε, όμως, δεν είναι επιλέξιμες αυτές οι δαπάνες, δεν είναι στους στόχους της «πράσινης μετάβασης», αποδεικνύοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συνάδει με την ασφάλεια της ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους νέους, τους ευάλωτους.

Ο υπουργός, σχολίασε, έκανε λόγο για «κοστολογημένα μέτρα», «μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο», το οποίο είναι πλαίσιο λιτότητας, περικοπών, ματωμένων πλεονασμάτων, επιδείνωσης της ζωής του λαού.

Και εξήγησε ότι οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι μικρότερες από τον τιμάριθμο και πολύ κάτω από τις μεγάλες απώλειες και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Ακόμα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μονιμοποιούνται όλες οι αντιασφαλιστικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, ενισχύεται η επιδοματική πολιτική, με συνέπειες στους μισθούς και τα δικαιώματα. Επίσης, προβλέπεται μονιμοποίηση της κατάργησης του ΕΚΑΣ με παράταση της μη συμμετοχής των δικαιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ακρίβεια με «τρύπια καλάθια» και «pass κοροϊδίας».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Εμπορευματοποίηση του νερού με άλλο «σχήμα»

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ μεταβιβάζονται στο Δημόσιο από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ουσιαστικά από το Υπερταμείο. Θυμίζουμε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί γι' αυτό, παρουσιάζοντάς το ως μία απόφαση που διασφαλίζει τον «κοινωνικό χαρακτήρα του νερού».

Βέβαια, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, όχι μόνο δεν είναι υπέρ του λαού, αλλά αντίθετα έρχεται να υπηρετήσει από άλλο δρόμο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εμπορευματικός χαρακτήρας του νερού ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, με νόμους και αποφάσεις όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από τη μετοχική σύνθεση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Απόδειξη αποτελούν οι χιλιάδες διακοπές νερού (60.000 κατά μέσο όρο την τριετία 2018 - 2020) που γίνονται από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης ακόμα και για μικρές οφειλές, τα υπέρογκα τέλη που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς, η λογική της ανταποδοτικότητας και του κόστους - οφέλους στην κατασκευή και συντήρηση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, που φορτώνει διαρκώς νέα βάρη στον λαό κ.ά.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση είναι το νομοσχέδιο που ψήφισε πριν από τις εκλογές του Μάη η κυβέρνηση της ΝΔ για την ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής και αποτελεί καθοριστικό βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Επιπλέον, είναι αποκαλυπτικό το εξής στοιχείο: Την ώρα που η ΝΔ κοροϊδεύει ότι διασφαλίζει τάχα τον «κοινωνικό χαρακτήρα» του νερού, ο κλάδος της εμφιάλωσης γνωρίζει τη μεγαλύτερη ιστορικά άνθηση, με τεράστια κεφάλαια να επενδύονται από μονοπώλια του χώρου, που δεσμεύουν υδάτινες πηγές και τις μετατρέπουν σε ...πηγή κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην επαρχία, τα λαϊκά νοικοκυριά και οι αγρότες λένε κυριολεκτικά «το νερό νεράκι», αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν πρόσβαση σε αυτό εξαιτίας των μεγάλων διακοπών στην υδροδότηση, που κρατούν ακόμα και μήνες.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΤΕΝΑ
Η κυβέρνηση τάζει «χάντρες σε ιθαγενείς» την ώρα που θρηνούμε θύματα

Την ώρα που αποδεικνύεται η γύμνια του «επιτελικού κράτους» και θρηνούμε θύματα, η κυβέρνηση χτες «ψάρευε» ψήφους στα νερά της «λίμνης» των ομογενών και σήμερα χαρίζει «χάντρες στους ιθαγενείς» με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Μόνο «χάντρες» μπορούν να χαρακτηριστούν τα ψίχουλα στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, καθώς ούτε αναπληρώνουν απώλειες ούτε καλύπτουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, σημείωσε.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς, της τάξης του 4-5%, την ώρα που «τρέχει» με 10% ο πληθωρισμός, ενώ οι μειώσεις που έχουν υποστεί από το 2009 φτάνουν το 40%. Την ίδια ώρα, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα τη δουλειά στα 74 χρόνια.

Συνοψίζοντας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δίνει ψίχουλα τώρα για να τα πάρει πίσω αργότερα με το φορολογικό νομοσχέδιο, δείχνοντας απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, ενώ σε αυτά συγκλίνουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Αντίθετα, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με τον λαό «ολόκληρο το καρβέλι» και όχι τα ψίχουλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ