ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΚΑΒ
Διογκώνονται τα προβλήματα, περισσότερος «χώρος» στην επιχειρηματική δράση

Η κυβέρνηση εφαρμόζει την αντιεπιστημονική ΠΝΠ και τους νόμους παράδοσης σε ιδιώτες, με μεγάλους κινδύνους για τον λαό

Με την κυβέρνηση να ψηφίζει και να εφαρμόζει την αντιεπιστημονική απόφαση για το περαιτέρω σμπαράλιασμα του ΕΚΑΒ, «επιστρατεύοντας» πυροσβέστες, στρατιωτικούς και εργαζόμενους των ΟΤΑ, με ολιγοήμερη εκπαίδευση για να παίζουν ρόλο «διασώστη», οι ελλείψεις στην άμεση βοήθεια γιγαντώνονται.

Τέτοιες μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο παράρτημα της 11ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ με έδρα την Κοζάνη αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας.

Το συγκεκριμένο παράρτημα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης της προνοσοκομειακής φροντίδας. Η αντιμετώπιση των περιστατικών έχει αυξητική πορεία τη δεκαετία που πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, με προσωπικό σε 24ωρη επιφυλακή (κατά την περίοδο της Covid-19) χωρίς άδειες, εξουθενωμένο. Παράλληλα, αδήριτη ανάγκη είναι η κάλυψη του παραρτήματος της 11ης Περιφέρειας από γιατρούς με ειδίκευση στην επείγουσα ιατρική για να καλύπτεται η περιοχή όλο το 24ωρο. Απαιτείται επίσης εκσυγχρονισμός του τηλεφωνικού ασυρματικού κέντρου που να καλύπτει γεωγραφικά όλη την περιοχή. Επιπλέον, υπάρχει δυσκολία ανταπόκρισης ιδίως σε πολλαπλά περιστατικά λόγω και του ορεινού ανάγλυφου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν στην Ερώτηση ότι τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή με αρνητικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πλήρη λειτουργία της 11ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, 24 ώρες τη μέρα και 365 μέρες τον χρόνο, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς και διασώστες, ώστε να καλυφθούν όλες οι βάρδιες σε όλους τους Τομείς των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Επίσης, ζητούν την κάλυψη όλων των θέσεων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να λυθούν εκκρεμότητες στέγασης στους Τομείς Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας αλλά και να δημιουργηθούν επιπλέον Τομείς στο Αμύνταιο, στα Σέρβια, στο Βόιο (λειτουργεί πιλοτικά), στη Δεσκάτη με τα απαραίτητα εφόδια και μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα και με την εμπεριστατωμένη πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας.

Η παράδοση σε ιδιώτες εντείνεται

Στο μεταξύ, ένα ακόμη βήμα στην ιδιωτικοποίηση τομέων της Υγείας του λαού γίνεται με την παράδοση των λεγόμενων «δευτερογενών» διακομιδών από τα νοσοκομεία σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, κατ' εφαρμογή των σχετικών νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σκυτάλη για μια τέτοια αντιδραστική απόφαση περνάει στη διοίκηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η οποία προχωράει σε τέτοιες αναθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις διακομιδές που πραγματοποιούνται από τα νοσοκομεία προς τα σπίτια (περιπτώσεις εξιτηρίων), που καλούνται να τις αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων ή άλλες.

Την ώρα που κατά τις δικαιολογίες των αρμόδιων υπουργείων δεν επαρκούν τα χρήματα για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε μέσα και προσωπικό, με τις πλάτες φυσικά και των τοπικών διοικήσεων, οι ιδιωτικές εταιρείες θα λάβουν «ζεστό» χρήμα για να εκτελούν αυτές τις διακομιδές και μάλιστα για συγκεκριμένες μέρες, ώρες και περιστατικά.

Παράλληλα, στην περιοχή, με βάση την απαράδεκτη και εγκληματική ΠΝΠ της κυβέρνησης ΝΔ που μετατρέπει οδηγούς απορριμματοφόρων, πυροσβέστες και στρατιωτικούς σε διασώστες επειγόντων περιστατικών ύστερα από ολιγοήμερη εκπαίδευση, καθήκοντα στο ΕΚΑΒ θα αναλάβουν στρατιωτικοί.

«Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες κοιλάδες των Τεμπών», σημειώνει σε δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Ζαλουφλής, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και προσθέτει:

«Τα τραγικά κενά δεν μπαλώνονται με οδηγούς απορριμματοφόρων και πυροσβέστες από τις δραματικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ και από τις αποδεκατισμένες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες εν μέσω μάλιστα αντιπυρικής περιόδου, με στρατιώτες και εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά απολύτως επαγγελματική και επιστημονική σχέση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και με την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός.

(...) Με την υγεία και τη ζωή του λαού δεν επιτρέπεται να παίζει κανένας και δεν συμβιβαζόμαστε με τα μέτρα τους και την κοροϊδία τους. Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με τους συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής, ώστε να έχουμε την Υγεία που αξίζουμε πραγματικά και δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε τον 21ο αιώνα, ώστε να γίνουν πράξη τα εξής:

  • Να στελεχωθούν τώρα πλήρως τα ΚΥ Ορεστιάδας και Δικαίων, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα Περιφερειακά Ιατρεία με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα!
  • Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό όλων των κλάδων (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί κ.λπ.) και τα εναέρια και επίγεια μέσα, για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής.
  • Αποκλειστικά σύγχρονη, αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους!».
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Εντέλλεσθε» μετακίνησης ακόμα και στους διευθυντές της Παθολογικής!

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ επιχειρούν με μπαλώματα να καλύψουν τις εφημερίες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με επίταξη και μετακίνηση γιατρών από νοσοκομεία του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, με απόφαση της 7ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Βενιζέλειου επιτάσσονται οι διευθυντές της Α' και Β' Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου και ένας ακόμα συνάδελφός τους να καλύψουν τις εφημερίες της Παρασκευής, της Κυριακής και της Δευτέρας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου (καθώς και 6 παθολόγοι για κάλυψη αντίστοιχων εφημεριών τον Αύγουστο).

Ηδη οι κλινικές του Βενιζέλειου λειτουργούν σε οριακή κατάσταση!

Στην παρούσα φάση στις δύο Παθολογικές κλινικές του Βενιζέλειου Νοσοκομείου υπηρετούν συνολικά 9 γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών τους. Πέντε γιατροί υπηρετούν στην Α', τέσσερις στη Β' καθώς μία γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος στην εγκυμοσύνη. Είναι μάλιστα τόσες οι ελλείψεις που για να καλύψουν τις ανάγκες στις κλινικές τους, αναγκάζονται να ζητήσουν ενίσχυση από δύο γιατρούς άλλων κλινικών με αποτέλεσμα και αυτές να έχουν τη δική τους επιβάρυνση. Και πάλι οι γιατροί των Παθολογικών κλινικών του Βενιζέλειου κάνουν από 7 έως 9 εφημερίες για να καλύψουν το δικό τους εφημεριακό πρόγραμμα.

Με μετακινήσεις γιατρών δεν λύνεται η υποστελέχωση

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, σε δήλωσή του αναφέρει, με αφορμή και τα νέα «εντέλλεσθε»: «Με απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου τόσο του ΠαΓΝΗ όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, εδώ και μήνες μετακινούνται παθολόγοι γιατροί από τον νομό Ηρακλείου στον νομό Ρεθύμνης. Πολλές φορές έχει καταγγελθεί αυτή η πολιτική των επικίνδυνων μπαλωμάτων, όπως έχει συμβεί και στη ΠΔΨΧ του ΠαΓΝΗ, μετακίνησης τεχνολόγων ακτινολογιών από το ΠΕΔΥ στο ΠαΓΝΗ. Μετακινήσεις που αποδυναμώνουν τους φορείς από τους οποίους μετακινούνται. Η απαράδεκτη αυτή επιλογή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή δυσλειτουργία των κλινικών, τμημάτων και άλλων δραστηριοτήτων.

Το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχει αναδειχθεί πολλές φορές τόσο από την Ενωση Ιατρών Ρεθύμνου όσο και από την ΟΕΝΓΕ, δεν προέκυψε τώρα. Κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας, 7η ΥΠΕ, διοικήσεις γνώριζαν και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση και την ΥΠΕ αντί να ψάχνουν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία που δουλεύουν στο «κόκκινο» με υπερεφημέρευση και εντατικοποίηση, να πράξουν το αυτονόητο: Να προκηρύξουν άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου. Να δώσουν εργασιακά και οικονομικά κίνητρα στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού. Να ανακαλέσουν άμεσα την εντολή μετακίνησης.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για ελάχιστα σκευάσματα

Συνεχίζονται οι τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, με την κυβέρνηση να ανακυκλώνει τη λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, παρουσιάζοντάς το ως «μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας». Χτες ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τη λίστα με 29 σκευάσματα, όπως αντιβιοτικά, εισπνεόμενα (από τα εκατοντάδες που βρίσκονται σε έλλειψη), για τα οποία απαγορεύεται προσωρινά η παράλληλη εξαγωγή τους από 1η Αυγούστου. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να φαίνεται μικρότερη η λίστα των ελλείψεων και επικράτησης των γενόσημων «ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενόσημων σκευασμάτων», σύμφωνα με τον ΕΟΦ - υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση απευθύνει ...έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες «να αυξήσουν σημαντικά» το επόμενο διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων, δηλαδή των γενόσημων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, και να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο.

Για όσους χρειάζονται φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση, θα δίνονται από τα φαρμακεία στους ασθενείς «μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται».

15 οι νεκροί από Covid

Aύξηση της θετικότητας Covid, των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία (50% σε σχέση με τον τελευταίο μήνα), των νέων διασωληνώσεων (75% σε σχέση με τον τελευταίο μήνα) καταγράφεται το διάστημα 17 - 23 Ιούλη. Συγκεκριμένα: 15 άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν 306, έγιναν 7 νέες διασωληνώσεις, συνολικά οι διασωληνωμένοι είναι 17. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν: Ηράκλειο (+76%), Θεσσαλονίκη (+26%), Ιωάννινα (+16%). Αυξητική τάση παρατηρήθηκε και στην Πάτρα αλλά η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή δεν μπορεί να υπολογιστεί γιατί την προηγούμενη βδομάδα αναφοράς το ιικό φορτίο δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Στο μεταξύ, μια 93χρονη στην Καρδίτσα που κατέληξε διαπιστώθηκε μετά τον θάνατό της ότι ήταν φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου. Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση ένας νεαρός που νοσεί από τον ιό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ