Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για ελάχιστα σκευάσματα

Συνεχίζονται οι τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, με την κυβέρνηση να ανακυκλώνει τη λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, παρουσιάζοντάς το ως «μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας». Χτες ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τη λίστα με 29 σκευάσματα, όπως αντιβιοτικά, εισπνεόμενα (από τα εκατοντάδες που βρίσκονται σε έλλειψη), για τα οποία απαγορεύεται προσωρινά η παράλληλη εξαγωγή τους από 1η Αυγούστου. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να φαίνεται μικρότερη η λίστα των ελλείψεων και επικράτησης των γενόσημων «ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενόσημων σκευασμάτων», σύμφωνα με τον ΕΟΦ - υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση απευθύνει ...έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες «να αυξήσουν σημαντικά» το επόμενο διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων, δηλαδή των γενόσημων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, και να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο.

Για όσους χρειάζονται φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση, θα δίνονται από τα φαρμακεία στους ασθενείς «μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ