Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μόνο με τις παρεμβάσεις τους παύουν οι επικίνδυνες εργασίες εν μέσω καύσωνα

Μπλόκο στις εργασίες στο αμαξοστάσιο του μετρό Θεσσαλονίκης μετά την άμεση κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Eurokinissi

Εν μέσω καύσωνα, αμείωτη συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για να υλοποιούνται ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την αγωνιστική πίεση των συνδικάτων.

Σημειώνεται ότι αυτά τα μέτρα δεν εφαρμόζονται ούτε στα μεγάλα δημόσια έργα, με τους μεγαλοεργολάβους, όπως φαίνεται, να αισθάνονται ...σίγουροι ότι «δεν τους αγγίζει τίποτα», αφού έχουν επίγνωση της ασυλίας που απολαμβάνουν από την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο προηγούμενο κύμα καύσωνα, χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για να σταματήσουν οι εργασίες που συνεχίζονταν μέσα στο λιοπύρι στον «μεγάλο περίπατο» του κέντρου που η δημοτική αρχή Μπακογιάννη βιάζεται να τελειώσει ενόψει εκλογών.

Σε αυτό το κύμα καύσωνα, πάλι χρειάστηκε να παρέμβει το Συνδικάτο Οικοδόμων σε μεγάλο έργο, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο αμαξοστάσιο του μετρό στον Φοίνικα. Εκεί, την περασμένη Τρίτη, το Συνδικάτο διαπίστωσε ότι συνεργείο εκτελούσε εξωτερικές εργασίες σε αποπνικτικές συνθήκες.

Το Συνδικάτο πραγματοποιεί αυτές τις μέρες διαρκείς παρεμβάσεις με την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τόσο συγκεκριμένα από τον καύσωνα, όσο και συνολικότερα με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα της κατάρρευσης γέφυρας στην Πάτρα. Αντίστοιχη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε εργασίες ασφαλτόστρωσης στην περιφερειακή οδό στο ύψος του Ωραιόκαστρου.

Το Συνδικάτο βρέθηκε επίσης στο σκάμμα Αγίας Σοφίας του μετρό, στο εργοτάξιο στο Διαβαλκανικό Κέντρο, στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στην οδό 26ης Οκτωβρίου στο λιμάνι, ενώ μετά από παρεμβάσεις του στην Επιθεώρηση Εργασίας προχώρησαν έλεγχοι σε γιαπιά της Θέρμης και στο σκάμμα Βενιζέλου του μετρό.

Οι παρεμβάσεις και οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν σε χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη. Οπως σημειώνει ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τα μέτρα προστασίας, όπως η διακοπή εργασιών, «στη συντριπτική πλειοψηφία εφαρμόζονται μόνο κάτω από παρέμβαση του Συνδικάτου και της Επιθεώρησης Εργασίας». Ο ίδιος τονίζει πως οι εργοδότες από μόνοι τους δεν τηρούν τα μέτρα κατά τη συντριπτική πλειοψηφία και γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση για να προστατεύσουν τις ζωές τους», ερχόμενοι σε επαφή με το Συνδικάτο, στα τηλ. επικοινωνίας: 6944.745.038, 6944.174.741 και 6987.756.750.

Υποχρέωση της εργοδοσίας η καταβολή του πλήρους ημερομισθίου

Στο μεταξύ, την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλουν το πλήρες ημερομίσθιο των εργαζομένων, χωρίς καμία περικοπή ή συμψηφισμό, για τις μέρες που οι εργασίες στα εργοτάξια και τις οικοδομές διακόπηκε νωρίτερα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, υπογραμμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Τις μέρες αυτές του καύσωνα σε αρκετά οικοδομικά έργα οι εργασίες σταματούσαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο και αυτό πρέπει να επαναληφθεί όταν παρουσιάζονται τέτοια καιρικά φαινόμενα, για να προστατευτούν η υγεία και η ασφάλεια όλων μας. Είναι υποχρέωση των εργοδοτών αυτό να το κάνουν και δεν μας κάνουν χάρη», αναφέρει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του. Στη βάση αυτή, ξεκαθαρίζει ότι οι εργοδότες «είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να πληρώσουν, για τις μέρες που διακόπηκε η εργασία νωρίτερα, το ημερομίσθιο στο 100%. Δεν επιτρέπεται καμία περικοπή και κανένας συμψηφισμός». «Οποιος εργοδότης τολμήσει να το κάνει είναι παράνομος και θα μας έχει απέναντί του», τονίζει και καλεί κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα να απευθύνεται στο Συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ