ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023
Σελ. /32
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος σε όλη τη χώρα

  • Εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες: Στα απροστάτευτα δάση προστέθηκαν οι ανοχύρωτες πόλεις, βιομηχανικές ζώνες, τώρα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις
  • «Σκηνικό πολέμου» από τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Μαγνησία

Κρανίου τόπος η Ρόδος

INTIME NEWS

Κρανίου τόπος η Ρόδος
Χωρίς τέλος είναι ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει ο λαός και αυτήν τη βδομάδα εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, που έχουν αφήσει πόλεις και χωριά, δασικά οικοσυστήματα και επικίνδυνες εγκαταστάσεις αθωράκιστα, με παντελή απουσία πρόληψης και τραγικά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική.

Με το κλείσιμο του Ιούλη υπολογίζεται ότι 500.000 στρέμματα είναι ήδη η καμένη γη σε όλες τις πυρκαγιές. Το συστηματικό αυτό έγκλημα οδήγησε και στην απώλεια 5 ανθρώπινων ζωών (2 πιλότοι και 2 κτηνοτρόφοι και μια ανήμπορη γυναίκα).

Το έγκλημα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις την Πέμπτη. οπότε διαμορφώθηκε «σκηνικό πολέμου», όταν πέρα από τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης επειδή η φωτιά πλησίασε τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου καίγοντας μια αποθήκη ανακύκλωσης, υπήρξε σειρά ισχυρότατων εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Νέα Αγχίαλο, στην αποθήκη που ανήκε στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό σκόρπισε τον τρόμο σε όλη την περιοχή, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων για την ύπαρξη στην περιοχή πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που όλο και αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια (Ν. Αγχίαλος, βάση ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα) αλλά και για τα σχέδια για τους χώρους αποθήκευσης LNG στον Βόλο.

Στο βόρειο τμήμα της Λαμίας

INTIME NEWS

Στο βόρειο τμήμα της Λαμίας
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε ήταν ασύλληπτη. Οι εκρήξεις στην απροστάτευτη αποθήκη πυρομαχικών, που εκκενώθηκε για να μην υπάρξουν θύματα, ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά, ενώ χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και των γύρω χωριών που έντρομοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και μέσω θαλάσσης να φτάσουν στον Βόλο. Φάνηκε και εδώ ξεκάθαρα πως εκτός του ότι δεν είχαν παρθεί προληπτικά μέτρα, δεν υπήρχε ούτε σχέδιο διαφυγής. Συγκυριακά, η ύπαρξη πολλών σκαφών λόγω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλόων συνέβαλε ώστε πάνω από 1.500 άνθρωποι, κάτοικοι και επισκέπτες της Νέας Αγχιάλου, να μεταφερθούν στον Βόλο. Στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης, τη νύχτα διέμειναν γύρω στα 300 άτομα.

Οι φωτιές μέχρι την Πέμπτη συνέχιζαν το καταστροφικό έργο τους σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Λαμία, όπου κινδύνεψε το βόρειο τμήμα της πόλης. Παντού καταγράφονταν οι ανεπαρκείς δυνάμεις για την πυρόσβεση, η έλλειψη συντονισμού. Νέες φωτιές ξέσπασαν σε Κεφαλονιά και Πέλλα το απόγευμα της Παρασκευής. Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία ούτε είναι αρκετή η επίκληση της κλιματικής κρίσης ή το «τρεχάτε να σωθείτε» με το μήνυμα του 112. Είναι η φυσική απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων η πρόληψη και η δασοπροστασία θεωρούνται «κόστος».

Σημαντικές καταστροφές - Ανάγκη για οργάνωση του αγώνα

Ανθρωποι από τη Ν. Αγχίαλο μεταφέρθηκαν από τους ιστιοπλόους στον Βόλο

Eurokinissi

Ανθρωποι από τη Ν. Αγχίαλο μεταφέρθηκαν από τους ιστιοπλόους στον Βόλο
Η φωτιά που έκαιγε για 11 μέρες στην κεντρική και νότια Ρόδο έχει αποτεφρώσει γύρω στα 210.000 στρέμματα γης.

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, γίνεται λόγος για καμένα 50.000 ελαιόδεντρα, 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη. Η καταστροφή στη Ρόδο είναι τεράστια, υπάρχουν καμένα σπίτια, ποιμνιοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις. Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούσαν να σώσουν το βιος τους και να συνδράμουν τις λιγοστές για το μέγεθος της πυρκαγιάς πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν εξαντληθεί.

Στην Κέρκυρα οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν τα 26.000 στρέμματα, υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις καθώς και σε ζώα, οικόσιτα και άγρια.

Κοινή διαπίστωση κατοίκων και εθελοντών στην Κέρκυρα ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η έλλειψη συντονισμού όσων επιχειρούσαν στην κατάσβεση. Η μεγαλύτερη δυσκολία ωστόσο ήταν η παντελής εγκατάλειψη των αγροτικών δρόμων εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα είτε να είναι αδύνατη η πρόσβαση στα διάσπαρτα σημεία της φωτιάς είτε να παρουσιάζονται διαρκείς αναζωπυρώσεις.

Αυτό που πάντως ξεχώρισε και αυτήν τη βδομάδα σε όλα τα πύρινα μέτωπα ήταν η δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας και οργάνωσης, με πρωτοπόρα τη δράση των κομμουνιστών, όπου νέοι άνθρωποι παρά τις πιέσεις για εκκένωση έμεναν για να σώσουν τα χωριά και το βιος τους. Και είναι σίγουρο ότι την επόμενη δύσκολη μέρα σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας των πυρόπληκτων, των πληττόμενων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, όσων υπέστησαν ζημιές, στην περίπτωση της Μαγνησίας και όσοι είχαν ζημιές ως αποτέλεσμα των εκρήξεων, για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις στο 100% χωρίς τις γνωστές χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ανάστατοι οι κάτοικοι για την πυριτιδαποθήκη μέσα στα «πόδια τους»

Κομμάτια από βόμβες και βλήματα διάσπαρτα σε χωράφια στην περιοχή
Κομμάτια από βόμβες και βλήματα διάσπαρτα σε χωράφια στην περιοχή
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι σε όλη τη Μαγνησία, αφού το σκηνικό «πολέμου» που βίωσαν την περασμένη Πέμπτη, τους έφερε μπροστά σε αδιανόητες καταστάσεις.

Σημειώνεται ότι οι εκρήξεις από τη Νέα Αγχίαλο ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά, σε όλο τον νομό, προκαλώντας ανατριχίλα, ενώ σε κάθε συζήτηση κυριαρχεί η αγωνία για το αύριο, αφού οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κάτοικοι και καταστηματάρχες να αντιμετωπίζουν ζημιές από το ωστικό κύμα και αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν στις εκτάσεις τους θραύσματα από πυρομαχικά.

Ταυτόχρονα, η ανησυχία είναι έντονη, αφού στην περιοχή, πέρα από τη Βιομηχανική Ζώνη που αποδείχθηκε «φιτίλι αναμμένο», αναπτύσσονται μια σειρά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Ν. Αγχιάλου να προειδοποιούν για τα χειρότερα. Ο «κλοιός ανασφάλειας» στενεύει για κατοίκους κι εργαζόμενους, αφού βλέπουν τη βιασύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης να εγκαταστήσουν στην περιοχή περισσότερες τέτοιες υποδομές κίνδυνο - θάνατο.

Αυτές τις ανησυχίες εισέπραξε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, ο οποίος βρέθηκε στα σημεία όπου μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης μαίνονταν τα κύρια μέτωπα: Στη Β' ΒΙΠΕ και στη Ν. Αγχίαλο. Εκεί ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση που επικρατούσε μετά τις πυρκαγιές και τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Ν. Αγχίαλο με επαγγελματίες που είχαν ζημιές από τις εκρήξεις
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Ν. Αγχίαλο με επαγγελματίες που είχαν ζημιές από τις εκρήξεις
Στη συνέχεια, μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε την Ν. Αγχίαλο, μόλις επιτράπηκε στους πρώτους κατοίκους να επιστρέψουν εκεί, συζητώντας μαζί τους, όπως και με μαγαζάτορες της περιοχής. Εκεί, δεκάδες είναι τα μαγαζιά με σπασμένες τις τζαμαρίες από το ωστικό κύμα που προκάλεσαν οι μεγάλες εκρήξεις από την αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι το μεσημέρι η περιοχή έμοιαζε με έρημη πόλη, με θραύσματα γυαλιών διασκορπισμένα στους δρόμους, ενώ από πάνω πετούσαν διαρκώς δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής που έκαναν ρίψεις νερού σε εστίες αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

«Πληρώστε από την τσέπη σας» η απάντηση των αρμοδίων

«Ζήσαμε μία φρίκη», ανέφερε ένας από αυτούς, εξηγώντας πως από τύχη δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός όταν το ωστικό κύμα έκανε θρύψαλα τις τζαμαρίες των καταστημάτων.

Οπως κατήγγειλαν οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών, που αντιμετωπίζουν εκεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές για αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Οι επισκευές πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς τα καταστήματα, πολλά από αυτά γεμάτα με εμπορεύματα, είναι εντελώς εκτεθειμένα. «Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας για τίποτα», ανέφερε ένας από αυτούς στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι μία από τις απαντήσεις που έλαβε στα τηλέφωνα που έκανε ήταν «πληρώστε για τις επισκευές, βγάλτε φωτογραφίες και κρατήστε τα τιμολόγια»! Ακόμα, υπάρχουν επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν ζητήματα με προθεσμίες και καταληκτικές ημερομηνίες, για τους οποίους δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Μαντρί με τα άτυχα ζώα που κάηκαν ανυπεράσπιστα
Μαντρί με τα άτυχα ζώα που κάηκαν ανυπεράσπιστα
Ο Βασίλης Μεταξάς διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί έκτακτο κονδύλι για τις επισκευές που απαιτούνται τόσο στη Ν. Αγχίαλο, όσο και για τις ανάγκες των πυρόπληκτων συνολικά στη Μαγνησία.

Να σημειωθεί πως στον Αγιο Γεώργιο υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια, ενώ στο ίδιο χωριό πάνω από 10 κτηνοτροφικές μονάδες με χιλιάδες ζώα κάηκαν. Καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο Σέσκλο, σε επιχειρήσεις, σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στη συνέχεια σε μία από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες, έξω από τη Νέα Αγχίαλο. Δίπλα στους κατακαμένους ελαιώνες, εκεί που στα ερείπια των μαντριών κάπνιζαν ακόμα τα πτώματα των ζώων. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, πέρα από τις συνέπειες της φωτιάς, έχουν και ένα επιπλέον πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Δεν γνωρίζουν ακόμα πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψουν στα μαντριά και τα χωράφια τους για να αρχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης, καθώς ο χώρος είναι γεμάτος από θραύσματα που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας.

Εξω από το χωριό βρίσκονταν πυροτεχνουργοί του στρατού, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα μπορέσει να «σαρωθεί» όλη η περιοχή ώστε να είναι ασφαλής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
Αναπάντητα ερωτήματα από τις εκρήξεις των πυρομαχικών

Το μανιτάρι από την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών
Το μανιτάρι από την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών
Αναπάντητα μένουν από την κυβέρνηση κρίσιμα, για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού, ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβη στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις πυρομαχικών, την Πέμπτη, στο πλαίσιο ευρύτερης πυρκαγιάς που κατέκαψε και αυτήν την περιοχή της χώρας.

Ηταν τέτοια η αδυναμία των αρμοδίων να συγκρατήσουν τη φωτιά, ώστε πηγές ανέφεραν πως στο προσωπικό της αποθήκης δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί «ASAP» («as soon as possible» - το συντομότερο δυνατό). Αργότερα, άλλωστε, δόθηκε εντολή «προληπτικά» να απογειωθούν από τη βάση της Αγχιάλου μαχητικά F-16 και να κατευθυνθούν στις αεροπορικές βάσεις Λάρισας και Τανάγρας.

Μάλιστα, ήταν τόση η ανοργανωσιά του «επιτελικού κράτους», ώστε προσπαθούσαν να αποκτήσουν κάποια αντίληψη της κατάστασης στέλνοντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) να πετάξει πάνω από την περιοχή για να στείλει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Αμυνας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, μόνο, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) έγινε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο «επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης» (111 ΠΜ), στην οποία υπάγονται τρεις Μοίρες με περίπου 70 F-16.

Εξάλλου, πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς απεστάλησαν προς το στρατόπεδο «Καραμπά» προκειμένου να επέμβουν «αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν». Από το ΓΕΑ επιμένουν ότι «με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας».

Ωστόσο, η εικόνα στο πεδίο, τουλάχιστον όση έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής, και οι πληροφορίες για ανθρώπους που απομακρύνονταν άρον άρον, δίχως κανένα σχέδιο ή οργάνωση, αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της ηγεσίας.

Διόλου τυχαία, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα έσπευσε την Παρασκευή να δηλώσει ότι ζήτησε τη «διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ» και απόδοση ευθυνών.

Καθώς, εξάλλου, δέχονται κριτική ότι θρυμματίζεται έναντι «συμμάχων και εταίρων» η εικόνα της χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας», όπου μπορούν να ακουμπήσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί για να μετασταθμεύουν δυνάμεις και μέσα, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 ΠΜ». Παράλληλα, ζήτησε «έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων». Επίσης, ζήτησε «επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας, όλων των στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων». Από το υπουργείο διαχεόταν σχετικά ότι θα γίνουν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας «τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάφορα σημεία γύρω από την 111 ΠΜ υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών, εκρηκτικών, αλλά και στρατιωτικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς καυσίμων. Η εν λόγω αποθήκη ήταν υπέργεια και βρίσκονταν εκεί αποθηκευμένες (σε ειδικές κατασκευές από μπετόν περιστοιχισμένες από αναχώματα) βόμβες των 500, 1.000 και 2.000 λιβρών, υψηλής εκρηκτικότητας, «πυρομαχικά Β' Χορηγίας», όπως χαρακτηρίζονται, καθώς δεν θεωρούνται άμεσης χρήσεως εξ ου και βρίσκονταν εκτός της αεροπορικής βάσης. Τα «Α' Χορηγίας» είναι εντός βάσης, προοριζόμενα να φορτωθούν άμεσα στα αεροσκάφη που βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η «Β' Χορηγία» (από την οποία άγνωστο είναι τι έχει μείνει άσκαστο) προοριζόταν τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και αεροσκάφη άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, εξ ου και η μουρμούρα εντός κυβέρνησης και επιτελείων ότι «εκτέθηκαν» στους «συμμάχους»...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
«Αλλοθι» στην κλιματική αλλαγή μπας και ξεπλυθούν οι κυβερνητικές ευθύνες

Στους ίδιους τους νεκρούς φορτώνει ο Β. Κικίλιας την ευθύνη επειδή «δεν απομακρύνθηκαν»!

Σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, κινήθηκε στην πεπατημένη της διάχυσης των ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλους, για να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Η κλιματική κρίση και πάλι επιστρατεύτηκε, αλλά για να δηλωθεί ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει και για αυτό έως τώρα έχουν καεί πάνω από 400.000 στρέμματα γης.

Και σ' αυτήν τη συνέντευξη ακολούθησε τη συνηθισμένη «υπερασπιστική» κυβερνητική γραμμή, προσπαθώντας να κρατήσει στο απυρόβλητο τη διαχρονική εγκληματική πολιτική με τα απαρχαιωμένα μέσα πυρόσβεσης, τα χιλιάδες οργανικά κενά της Πυροσβεστικής, την ανυπαρξία πρόληψης. Αναφέρθηκε πάλι «στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές», όταν πολλοί ήταν οι πυροσβέστες που μετά από την 24ωρη βάρδιά τους στο μέτωπο της φωτιάς έπρεπε να ξεκουραστούν λίγες ώρες για να επιστρέψουν πάλι στο μέτωπο, επειδή η Πυροσβεστική έχει πάνω από 4.500 οργανικά κενά. Οταν αυτά τα κενά μαζί με τις ελλείψεις σε μέσα προστασίας οδηγούν σε φαινόμενα όπως του πυροσβέστη που έπαθε ανακοπή την ώρα που έσβηνε φωτιά στη Β. Ελλάδα ή του πυροσβέστη που έπαθε έμφραγμα επιχειρώντας για δεύτερη μέρα στα Δερβενοχώρια. Συγκεκριμένα, από τις 17/7 που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια των κατασβέσεων, έχουν τραυματιστεί συνολικά 74 πυροσβέστες, εκ των οποίων κάποιοι φέρουν εγκαύματα ή υπέστησαν θερμοπληξία.

Αποθεώνοντας το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, εντελώς ξεδιάντροπα έριξε την ευθύνη για τους τρεις θανάτους πολιτών στα ίδια τα θύματα. Οπως ανέφερε, οι πυρκαγιές «κόστισαν τη ζωή 3 συνανθρώπων μας που δυστυχώς δεν απομακρύνθηκαν παρά την προειδοποίηση των αρχών», σαν να μην ξέρει ότι η μία νεκρή στον Βόλο ήταν ανήμπορη γυναίκα που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Αναφέρθηκε και στις εκκενώσεις φέρνοντας ως παράδειγμα τη Ρόδο. Βέβαια, οι εικόνες χιλιάδων τουριστών σαν πρόσφυγες σε καιρό πολέμου να γεμίζουν κατά χιλιάδες τους δρόμους φεύγοντας για να σωθούν, άλλοι πεζοί, άλλοι σε καρότσες φορτηγών, δεν έδειχναν οργανωμένη εκκένωση, αλλά άτακτη φυγή.

Ο B. Κικίλιας είχε δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, που μίλησε για τις αλλαγές στο κλίμα δικαιολογώντας τα ...πεπερασμένα μέσα που διαθέτουμε, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική της σημερινής και προηγούμενων κυβερνήσεων ο πιο μεγάλος εμπρηστής

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Τύπου του Β. Κικίλια για τις δασικές πυρκαγιές το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Για μια ακόμη φορά επιστρατεύθηκε από την κυβέρνηση το βολικό άλλοθι της "κλιματικής αλλαγής", για να δικαιολογηθεί η εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού.

Ωστόσο, δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, για την απουσία μέτρων πρόληψης και τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό πρόληψης - κατάσβεσης, για τον χωροταξικό σχεδιασμό που διαμορφώνει επικίνδυνες "μεικτές ζώνες" δασικών, οικιστικών, αγροτικών και βιομηχανικών περιοχών, για την απουσία αποτελεσματικών μέτρων πυρασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές, ακόμη και σε στρατόπεδα με επικίνδυνα πυρομαχικά.

Πρόκειται απλά για τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος ως περιττό κόστος και θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του κέρδους. Αυτή η πολιτική που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων, είναι ο βασικός και ο πιο μεγάλος εμπρηστής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ