ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Στους δύο οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας

Πέθανε 22χρονος που νοσηλευόταν

Από τη μέρα της τραγωδίας στην Πάτρα
Από τη μέρα της τραγωδίας στην Πάτρα
Υπέκυψε στα τραύματά του ένας 22χρονος που είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά από την κατάρρευση γέφυρας, το μεσημέρι της Κυριακής 23/7, στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας. Ο νεαρός Ρομά νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας και πρόκειται για το δεύτερο θύμα της φονικής κατάρρευσης, με ευθύνη της εργοδοσίας. Υπενθυμίζεται ότι στον τόπο του «δυστυχήματος» είχε χάσει τη ζωή του και ένας ακόμα 44χρονος Ρομά.

Οι εργασίες στη γέφυρα γίνονταν κυριακάτικα, και μάλιστα μέσα στον καύσωνα. Την ώρα της κατάρρευσης Ρομά μάζευαν παλιοσίδερα κάτω από τη γέφυρα, χωρίς να τους προειδοποιήσει κανείς για τον κίνδυνο που διέτρεχαν, παρόλο που προγραμματιζόταν να γίνει η κατεδάφιση της γέφυρας. Οπως καταγγέλλεται, οι Ρομά συγκεντρώνονταν στη γέφυρα με την ανοχή της εργοδοσίας αφού μάζευαν σίδερα για ανακύκλωση, καθαρίζοντας ταυτόχρονα τον χώρο. Αλλωστε, δεν είχε υπάρξει μέριμνα για τον αποκλεισμό της περιοχής ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στο επικίνδυνο σημείο, ενώ, όπως φαίνεται, δεν είχαν παρθεί ούτε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού σε ένα έργο στο οποίο επειδή είχε καθυστερήσει, οι εργασίες εκτελούνταν με μεγάλη εντατικοποίηση.

«Για λίγα κιλά σίδερο»...

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του 22χρονου εκφράζει ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σημειώνοντας: «Ενας ακόμα νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του για λίγα κιλά σίδερο, λόγω έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των σημερινών κοινωνικών ανισοτήτων ενάντια στις οποίες οφείλουμε να παλέψουμε».

Η κηδεία του άτυχου νεαρού άνδρα πραγματοποιήθηκε χτες. Παρευρέθηκαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, καθώς και ο Κώστας Πελετίδης.

Επίσης, ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Διαμαρτυρία στο υπουργείο για τις απολύσεις στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός»

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, μαζί με σωματεία, για τις απολύσεις στον κλάδο έκανε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) το μεσημέρι της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις απολύσεις 92 εργολαβικών εργαζομένων από την εταιρεία «Edilmac» στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός», τον Σεπτέμβρη του 2022, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης. «Παρότι υπήρχε υπόσχεση από τις 16/11/2022 του σημερινού υπουργού ότι θα παρέμβαινε στην "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ", μέχρι στιγμής αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να είναι στην ανεργία», καταγγέλλει.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη των ΔΣ των Σωματείων ΣΕΜΛΑ και ΛΑΡΚΟ, καθώς και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ.

Η αντιπροσωπεία έθεσε τα αιτήματα των συνδικάτων στον διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, ζητώντας να οριστεί άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η ΟΜΕ διεκδικεί να προσληφθούν οι 92 απολυμένοι από την «Ελληνικός Χρυσός», ενώ παράλληλα ζητά να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, θέτει μια σειρά αιτήματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια στον κλάδο, ενώ ζητά να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπογειτών στα μεταλλεία.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα του ομίλου «AVAX»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα του κατασκευαστικού ομίλου «AVAX» στο Μαρούσι πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Η κινητοποίηση έγινε στον απόηχο του εργοδοτικού εγκλήματος με την κατάρρευση της γέφυρας στην περιφερειακή οδό της Πάτρας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων. Το Σωματείο απαίτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο σύνολο των εργοταξίων του ομίλου πανελλαδικά.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με την υπογραφή και της ΕΕ το εργοδοτικό έγκλημα στην Πάτρα

Ερώτηση για την κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα

Την κατάρρευση της γέφυρας της Περιμετρικής στην περιοχή Μποζαΐτικα της Πάτρας κατά τις εργασίες κατεδάφισης, με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς και δώδεκα τραυματίες, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ερώτηση αναδεικνύει ότι το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού οι εργασίες για την εκτέλεση δημόσιων έργων κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας που βιώνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μέρα Κυριακή και χωρίς μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, αποτελούν συνηθισμένη τακτική. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί έχουν αφήσει τους μεγαλοεργολάβους ασύδοτους, να εκτελούν τα έργα χωρίς να εξασφαλίζεται η τήρηση και εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας τόσο των εργαζομένων, όσο και όλων όσοι κινούνται και εργάζονται πέριξ των έργων.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοεργολάβοι αποκομίζουν αμύθητα κέρδη, αφού οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων μεταφορών αποτελούν προνομιακό πεδίο μεγάλης κερδοφορίας των ομίλων στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής στρατηγικής της λεγόμενης διασύνδεσης και κινητικότητας καθώς και της «πράσινης μετάβασης». Δεν έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς, φθηνές, γρήγορες μεταφορές και συγκοινωνίες. Εξάλλου, ο λαός είναι αυτός που πληρώνει ακριβά μέσω της φορολογίας, των διοδίων, των τελών κυκλοφορίας, των εισιτηρίων, με τις επιδοτήσεις και τις συμφωνίες που πραγματοποιούνται με μονοπωλιακούς ομίλους, την ιδιωτικοποίηση δικτύων και υποδομών, η οποία είναι συνεπακόλουθο αυτής της ευρωενωσιακής στρατηγικής.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στο γεγονός ότι το τραγικό αυτό δυστύχημα συνέβη εξαιτίας της πολιτικής που λογαριάζει ως κόστος την ανθρώπινη ασφάλεια και ζωή, εξυπηρετεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται και στις κατευθυντήριες γραμμές για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.

-- Στο γεγονός πως στα εν λόγω έργα εφαρμόζεται η Οδηγία 2004/54/ΕΚ, η οποία προβλέπει την αιτιολόγηση, εκπόνηση και υλοποίηση έργων οδοποιίας στη βάση "ανάλυσης κινδύνου" και με βάση "ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας" έχοντας ως κριτήριο τα κέρδη των παραχωρησιούχων και όχι τις ζωές εργατών και διερχομένων, σε αντίθεση με τον Κανονισμό Κατεδαφίσεων που προβλέπει συγκεκριμένες τεχνικές και προδιαγραφές που έπρεπε να εφαρμοστούν και στην προκειμένη περίπτωση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα της Πάτρας».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Τα κέρδη τους - οι ζωές μας»

Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας στην Πάτρα, με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας στην Περιμετρική και θέμα: «Τα κέρδη τους - οι ζωές μας. Οταν τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους». Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Κατερίνα Σίμου, αρχιτέκτονας μηχανικός ΠΕ, πολιτικός μηχανικός ΤΕ και μέλος του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους Θωμά Χόνδρο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μηχανολόγο μηχανικό, Μάνθο Ιμπριάλο, πολιτικό μηχανικό, και Χρήστο Κορδά, αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Εργου, Η/Μ έργων και έργων υποδομής δήμου Πατρέων, πολιτικό μηχανικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ