ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση με ρωσικά πλήγματα στο λιμάνι Ιζμαήλ στον Δούναβη

Ενώ ανεβαίνει η στρατιωτική ένταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας

Νέα ρωσικά χτυπήματα σημειώθηκαν χτες στην περιοχή της Οδησσού

Telegram Channel of Odesa Regi

Νέα ρωσικά χτυπήματα σημειώθηκαν χτες στην περιοχή της Οδησσού
Με τον κίνδυνο της επέκτασης του πολέμου να μεγαλώνει καθημερινά, η Ρωσία εξαπέλυσε χτες νέες επιθέσεις κατά λιμανιών της Ουκρανίας, μέσω των οποίων εξάγεται μέρος των σιτηρών της χώρας. Στο στόχαστρό της βρέθηκε και το λιμάνι Ιζμαήλ στην ενδοχώρα, κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, εξέλιξη που καταδεικνύει την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με επίκεντρο το τελευταίο διάστημα την στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα η Μαύρη Θάλασσα αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας, που μετατρέπει τη Βαλτική Θάλασσα σε «ΝΑΤΟική λίμνη».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησε χτες η Ρωσία στη Βαλτική, με τη συμμετοχή περίπου 50 πλοίων, 30 αεροσκαφών και περίπου 6.000 στρατιωτικών. Στόχος των γυμνασίων «Ωκεάνια Ασπίδα 2023» είναι «η επαλήθευση της ικανότητας του πολεμικού στόλου να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Χτυπήθηκε το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ στον Δούναβη

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι σιλό σιτηρών στο λιμάνι Ιζμαήλ, στην περιοχή της Οδησσού, υπέστη ζημιές από ρωσικό χτύπημα.

Υπενθυμίζεται πως στο λιμάνι Ιζμαήλ - σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ - αγκυροβόλησαν την Κυριακή τρία φορτηγά πλοία, ένα ελληνικών συμφερόντων, ένα ισραηλινό και ένα τουρκο-γεωργιανό, σπάζοντας το ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα, φορτώνοντας ουκρανικά σιτηρά. Τα συνόδευαν δε ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, ενώ λίγο μετά έγινε το χτύπημα στο φορτίο που είχαν μεταφέρει τα παραπάνω πλοία.

Το λιμάνι Ιζμαήλ απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ρουμανικά σύνορα, που είναι «ΝΑΤΟικό έδαφος», ενώ συνολικά τα λιμάνια του Δούναβη λειτουργούν ως κύρια εναλλακτική οδός εξόδου των σιτηρών από την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία, στα μέσα Ιούλη, αποχώρησε από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, που είχε συναφθεί με διαμεσολάβηση Τουρκίας - ΟΗΕ. Τα σιτηρά αποστέλλονται στο λιμάνι Κονστάντσα της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να βγουν στις διεθνείς αγορές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Μόσχα έπληξε δεκάδες λιμενικές εγκαταστάσεις, 5 πολιτικά πλοία και πάνω από 200.000 τόνους σιτηρών, από τότε που εγκατέλειψε τη συμφωνία.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν

Στο μεταξύ, επικοινωνία είχε ο Πούτιν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, με τον πρώτο να δηλώνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά μόλις η Δύση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Η Ρωσία ζητάει να αρθούν οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και τις ασφαλίσεις πλοίων και εμπορευμάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικές της εξαγωγές. Επίσης, ενώ η συμφωνία επέτρεπε τις εξαγωγές ρωσικής αμμωνίας - κύριο συστατικό των νιτρικών λιπασμάτων - μέσω αγωγού προς το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, ο αγωγός παρέμενε αδρανής από την έναρξη του πολέμου έως ότου υπέστη ζημιές τον Ιούνη.

Ο Πούτιν απαρίθμησε στον Ερντογάν τους λόγους για την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία, κατηγορώντας τη Δύση ότι δεν έχει κάνει τίποτα. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να «αλληλεπιδράσει» με την Τουρκία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες για προμήθεια σιτηρών σε χώρες που τα χρειάζονται.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία και κάλεσε τον Πούτιν «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση του πολέμου».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν ακόμη προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, την υλοποίηση κοινών στρατηγικών έργων στην Ενέργεια, καθώς και συνεργασία στον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συμφώνησαν ο Πούτιν - εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - να επισκεφθεί την Τουρκία. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα προετοιμαστούν για ενδεχόμενη συνάντηση, χωρίς να αναφέρει το μέρος αυτής.

Η Βαρσοβία κατηγορεί το Μινσκ για παραβίαση εναέριου χώρου

Η ένταση ανεβαίνει και στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με την πρώτη να ανακοινώνει ότι θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων και θα αναπτύξει στρατιωτικά ελικόπτερα, κατηγορώντας το Μινσκ πως δύο ελικόπτερα παραβίασαν την Τρίτη τον πολωνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την πολωνική ανακοίνωση, το ΝΑΤΟ έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, ενώ επιτετραμμένος της Λευκορωσίας κλήθηκε για εξηγήσεις.

Η Λευκορωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες για «παραβίαση των πολωνικών συνόρων από ελικόπτερα Mi-24 και Mi-8», σημειώνοντας πως στοχεύουν «να δικαιολογήσουν τη συσσώρευση δυνάμεων και στρατιωτικών μέσων στα λευκορωσικά σύνορα».

Η Πολωνία άρχισε να μετακινεί περισσότερους από 1.000 στρατιώτες πιο κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, μετά την ανάπτυξη εκεί ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων και μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας «Wagner», που εκπαιδεύουν τον λευκορωσικό στρατό. Μάλιστα ο Λευκορώσος Πρόεδρος δήλωσε προχτές πως θα ήθελε οι μαχητές της «Wagner» να ενσωματωθούν στον λευκορωσικό στρατό.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ «δεν έχουν καταλήξει» αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για την Πολωνία ή άλλη χώρα του ΝΑΤΟ λόγω της παρουσίας των μισθοφόρων της «Wagner» στη Λευκορωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

ΙΤΑΛΙΑ
Εξετάζει αποχώρηση από τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Από την πρόσφατη συνάντηση Μελόνι - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Copyright 2023 The Associated

Από την πρόσφατη συνάντηση Μελόνι - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
Να αποχωρήσει από τη συμφωνία με την Κίνα για την πρωτοβουλία παγκόσμιων επενδύσεων σε υποδομές «Μια ζώνη, Ενας δρόμος» (BRΙ), καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, ενώ η ΕΕ προωθεί στρατηγική «μείωσης κινδύνου» από τις επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση.

Την περασμένη βδομάδα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι, συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όπου το θέμα της εξόδου της Ιταλίας από το νέο «Δρόμο του Μεταξιού» φέρεται να ήταν ψηλά στην ατζέντα. Σύμφωνα με το «Bloomberg», Ιταλοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ ότι η Ρώμη θα αποχωρήσει από την κινεζική πρωτοβουλία.

Σε συνέντευξη στο «Fox News», μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η Μελόνι είπε ότι η κυβέρνηση συζητά για την BRI και ανακοίνωσε επίσκεψη στο Πεκίνο στο εγγύς μέλλον. «Θα λάβουμε απόφαση πριν από τον Δεκέμβρη», το θέμα απαιτεί συζητήσεις τόσο με την κινεζική κυβέρνηση, όσο και στο ιταλικό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα του G7 που έχει υπογράψει την πρωτοβουλία BRI, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί αυτόματα τον Μάρτη του 2024, εκτός αν την εγκαταλείψει μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός θεωρεί «παράδοξο» το ότι ενώ η Ιταλία είναι μέρος της BRI, εντούτοις δεν είναι η χώρα του G7 με το μεγαλύτερο εμπόριο με την Κίνα.

Δυσαρέσκεια για τις μειωμένες ιταλικές εξαγωγές στην Κίνα εξέφρασε και ο Ιταλός υπουργός Αμυνας από το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», Γκ. Κροσέτo, μέλος μιας επιτροπής που αναζητεί τρόπους εξόδου από τη συμφωνία με το μικρότερο κόστος για τις διμερείς σχέσεις.

«Εμείς εξαγάγαμε μερικά πορτοκάλια», ενώ οι Κινέζοι «έχουν τριπλασιάσει τις εξαγωγές στην Ιταλία μέσα σε τρία χρόνια», είπε ο Κροσέτο χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή στην BRI «μια απερίσκεπτη και αυτοσχέδια ενέργεια της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε» το 2019.

«Το εθνικό μας συμφέρον σημαίνει να έχουμε διάλογο με το Πεκίνο και μπορούμε να έχουμε καλές εμπορικές σχέσεις ανεξάρτητα από την BRI», με «σωστή ισορροπία», δήλωσε η Μελόνι.

ΕΕ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Συνεργασία για την «ασφάλεια» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας η περιοχή

Ετοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τις Φιλιππίνες για την «ασφάλεια στη θάλασσα» δηλώνει η ΕΕ, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε τη σημασία ενός «ελεύθερου και ανοιχτού» Ινδο-Ειρηνικού σε επίσκεψή της στη Μανίλα τη Δευτέρα, την πρώτη επίσκεψη προέδρου της Κομισιόν.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται - μεταξύ άλλων - στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τη θαλάσσια επικράτειά τους να περιλαμβάνει μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, μια στρατηγική και πλούσια σε πόρους θαλάσσια περιοχή, όπου η Κίνα διεκδικεί κυριαρχία. Οι Φιλιππίνες ενισχύουν στο μεταξύ τους αμυντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φ. Μάρκος, από την «ασφάλεια» και το εμπόριο μέχρι τις «πράσινες» επενδύσεις.

Οι δυο πλευρές μίλησαν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που έχουν σταματήσει από το 2017.

Η συμμετοχή κεφαλαίων της ΕΕ στην αγορά των «πράσινων» επενδύσεων ήταν επίσης στην ατζέντα, καθώς η κυβέρνηση των Φιλιππίνων στοχεύει να αυξήσει τις ΑΠΕ στο μείγμα Ενέργειας της χώρας στο 35% έως το 2030.

Διαβουλεύσεις για τελωνειακές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία

Μπροστά παίρνουν σιγά σιγά τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας με στόχο μια αναδιαπραγμάτευση της διμερούς τελωνειακής σχέσης έπειτα από τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι επιθυμεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη Ευρωπαίων εταίρων και επενδυτών.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη το βράδυ στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «δύσκολα θέματα» που θα πρέπει να επιλυθούν, τονίζοντας πως αυτά θα εξεταστούν μετά το τέλος του καλοκαιριού από Ευρωενωσιακούς εμπειρογνώμονες.

Αλλά και ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, είχε ταχθεί υπέρ της ανανέωσης και βελτίωσης της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία εκτιμώντας ότι πρόκειται για κάτι «που είναι καταρχήν εφικτό» ρίχνοντας το βάρος σε θέματα που μπορεί να υπάρξει συνεργασία και όχι στα εμπόδια. Ο Χαν τότε είχε τονίσει ότι η διαδικασία επανασύνδεσης με την Τουρκία και η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων είναι σημαντικές και «για λόγους ασφαλείας».

Μέσα στο τελευταίο 15ήμερο ο Τζεντιλόνι έχει συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, για να ακούσει «τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης». Ο Σιμσέκ δήλωσε πρόσφατα πως δεν έχει σημασία αν τελικά η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ επειδή «το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε ένα ταξίδι που είναι σημαντικό για τον συνολικό μετασχηματισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ