ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΓΗΡΑ
Φουντώνει η αντιπαράθεση στη ζώνη του Σαχέλ

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι αρχηγοί Αμυνας της ECOWAS

Από διαδήλωση υποστήριξης της πραξικοπηματικής κυβέρνησης

Copyright 2023 The Associated

Από διαδήλωση υποστήριξης της πραξικοπηματικής κυβέρνησης
Εκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής) για την κατάσταση στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα, διεξάγεται από χτες έως τις 4 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή λήγει το τελεσίγραφο της ECOWAS - όπου έχει επιρροή η Γαλλία - για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα εάν δεν απελευθερωθεί ο ανατραπείς Πρόεδρος, Μοχάμεντ Μπαζούμ, και δεν αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα.

Κατά μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα από την ECOWAS έχουν ήδη ταχθεί χώρες της περιοχής όπως η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Γουινέα (με πρωτεύουσα το Κονακρί). Εχουν δε διαμηνύσει πως θα σταθούν απέναντι σε μια τέτοια προσπάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την (ρευστή εδώ και χρόνια) περιφερειακή «σταθερότητα».

Η κυβέρνηση πραξικοπηματιών του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τσιανί έχει αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης του Νίγηρα ερχόμενος σε ρήξη με τη Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη, και την Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής, και έχοντας - μεταξύ άλλων - απαγορεύσει τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το ουράνιο του Νίγηρα που εκμεταλλεύονται γαλλικά μονοπώλια, οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί παράγουν περίπου το 10% - 17% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η Γαλλία.

Στο μεταξύ, χτες, η πραξικοπηματική κυβέρνηση - που αυτοαποκαλείται Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP) - ανακοίνωσε ότι άνοιξαν τα εναέρια και χερσαία σύνορα που είχαν κλείσει πριν από μια βδομάδα με τις γειτονικές χώρες, Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Λιβύη και Τσαντ. Εδραιώνοντας δε περαιτέρω την εξουσία της προχώρησε στον διορισμό νέων κυβερνητών και στις οκτώ περιφέρειες της χώρας.

«Οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα πρέπει να αποκλειστεί γιατί θα εκληφθεί ως νέα αποικιοκρατία», δήλωσε χτες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, στο φόντο των επιχειρήσεων απομάκρυνσης εκατοντάδων Γάλλων, Ιταλών και άλλων Ευρωπαίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα της κεντροδυτικής Αφρικής που βιώνει από τις 26 Ιούλη το έβδομο σε τρία χρόνια πραξικόπημα στην ευρύτερη περιφέρεια.

Το ίδιο 24ωρο ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, εμφανιζόταν καθησυχαστικός για την ασφάλεια των Γερμανών στρατιωτών στον Νίγηρα, που παραμένουν στην περιοχή όπως και εκείνοι από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών» αποστολών έναντι τζιχαντιστών που επιτίθενται σε διάφορες περιοχές του Νίγηρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», στον Νίγηρα παραμένουν ξένα στρατεύματα και δεν είχαν αποχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα.

Ενδιαφέρον είχε και η προχτεσινοβραδινή δήλωση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, που τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την απόφασή τους για την παρουσία τους στον Νίγηρα και ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν για το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα αυτή.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Στις εξελίξεις παρεμβαίνει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι «καταδικάζει (...) κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία». Σημειώνει ότι απειλείται «η σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ (...) Θα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη».

Αύξηση στρατιωτικής κινητικότητας στον Περσικό Κόλπο

Ναυτικά γυμνάσια πέριξ διαφιλονικούμενων (από τα ΗΑΕ) νησιών στον Περσικό Κόλπο πραγματοποίησαν χτες Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης», σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ επιλέγουν να αυξήσουν σταδιακά τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.

Τα γυμνάσια έγιναν χτες κυρίως πέριξ των νήσων Αμπού Μούσα και Μεγάλη Τουνμπ, με αποβατικές δυνάμεις, πλοία, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και κινητές μονάδες πυραύλων.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο επικεφαλής των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, ανέφερε πως το ιρανικό έθνος παραμένει σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμο να δώσει «σκληρή απάντηση σε όλες τις απειλές, τα μυστικά σενάρια και τις εχθροπραξίες».

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε πως το Ιράν παρουσίασε έναν νέο τύπο πολεμικών πλοιαρίων που θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους βεληνεκούς 600 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim», η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στα ανοικτά των ακτών του νησιού Αμπού Μούσα.

Τα ιρανικά γυμνάσια κοντά στα νησιά Αμπού Μούσα και Μεγάλη Τουνμπ επιδιώκουν να διαμηνύσουν στα ΗΑΕ που τα διεκδικούν πως ανήκουν στο Ιράν, μετά την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων το 1971. Παρ' όλα αυτά τα ΗΑΕ θεωρούν πως οι νησίδες εμπίπτουν στη δική τους εδαφική επικράτεια.

Από την άλλη, το Ιράν επιχειρεί να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση της Ρωσίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που ζήτησαν «διμερείς διαπραγματεύσεις ή διαιτησία μέσω Χάγης μεταξύ Τεχεράνης και Αμπου Ντάμπι, ώστε να αποφασιστεί η κυριότητα των νησίδων». Η ανακοίνωση αυτή τον Ιούλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης που κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο επιτετραμμένο στο Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τα γυμνάσια λίγες μέρες αφότου χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες και ναύτες από τα αμφίβια πλοία επιχειρήσεων «USS Bataan» και «USS Carter Hall» κατευθύνονται στον Περσικό Κόλπο, ενώ έχουν ήδη σταλεί στην περιοχή ως ενισχύσεις αμερικανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη τύπου A-10, F-16 και F-35 καθώς και το αντιτορπιλικό «USS Thomas Hudner», στο πλαίσιο μέτρων του Πενταγώνου «απέναντι στις πρόσφατες απόπειρες του Ιράν να απειλήσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ και στις γύρω περιοχές».

Κόντρες για το κοίτασμα «Αλ Ντούρα»/«Αράς»

Στο μεταξύ, τις «αντοχές» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, με τη μεσολάβηση της Κίνας, ενδεχομένως να δοκιμάσει η αντιπαράθεση Τεχεράνης - Ριάντ και Κουβέιτ για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκεται μεταξύ των τριών χωρών και αποκαλείται «Arash» στο Ιράν και «Al-Durra» στις αραβικές χώρες του Κόλπου.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της και στο συγκεκριμένο κοίτασμα, εκφράζοντας παρά ταύτα την ετοιμότητα του Ιράν για έναρξη διαλόγου με το Κουβέιτ. Πρόσθεσε ωστόσο πως «εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αμοιβαία χρήση αυτού του κοινού κοιτάσματος, τότε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει φυσικά θέσει τις έρευνες και τη χρήση των πόρων στην ατζέντα της».

Το κοίτασμα είναι γνωστό από το 1967. Στο τέλος του 2022 Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, που θεωρούν πως αμφότερες έχουν αποκλειστικά δικαιώματα, ανακοίνωσαν πως προτίθενται να προβούν στην εκμετάλλευσή του για την παραγωγή περίπου 1 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 84.000 βαρελιών πετρελαίου τη μέρα. Μερίδιο του κοιτάσματος ωστόσο διεκδικεί και το Ιράν.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΚΥΠΡΟΣ
Τριμερής σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Παλαιστίνης έως το τέλος του 2023

Ανακοινώθηκε κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης

Τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, στο Κυπριακό και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Παλαιστίνη συζήτησαν χτες το πρωί στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανήγγειλε ότι πριν από το τέλος του 2023 θα πραγματοποιηθεί τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Παλαιστίνης στο πλαίσιο της «ενίσχυσης» της περιφερειακής συνεργασίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι στηρίζει την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αμπάς για τη στήριξη της Παλαιστίνης στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του «συμφωνημένου πλαισίου λύσης» του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφτηκε και Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κύπρου και Παλαιστινιακής Αρχής για τη χρηματοδότηση ανέγερσης κοινοτικού κέντρου στο χωριό Εϊν Κίνια. Για την ανέγερση του Κέντρου θα διατεθούν 200.000 ευρώ από τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, ενώ ο χώρος ανέγερσης υποδείχθηκε από τις αρχές της Παλαιστίνης.

Υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του, ο Μαχμούτ Αμπάς τόνισε ότι η επίσκεψή του στη Ραμάλα είναι «μία σημαντική ευκαιρία» για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Εξήρε δε τη στήριξη της Κύπρου στον τομέα των επιχειρήσεων αλλά και για τις υποτροφίες που δίνει σε Παλαιστίνιους φοιτητές.

Δολοφονία 15χρονου Παλαιστίνιου

Στο μεταξύ, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, ο Μουχάμαντ αλ Ζαάριρ, δολοφονήθηκε χτες το πρωί εν ψυχρώ από ισραηλινά πυρά κοντά σε φυλάκιο της πόλης Αλ Σάμου που βρίσκεται νότια της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη. Το πρόσχημα που επικαλέστηκαν οι στρατιώτες για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία είναι πως επιχείρησε να τους επιτεθεί «με μαχαίρι».

Ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, χαρακτήρισε τη δολοφονία «εν ψυχρώ εκτέλεση», επισημαίνοντας ότι καθημερινά οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο συνεχίζοντας τις δολοφονίες Παλαιστινίων.

Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει από την αρχή του 2023 πάνω από 200 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων περίπου 40 είναι παιδιά και έφηβοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ