ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
Σελ. /32

Με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για "να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)», ο μεγαλύτερος πολιτικός και πολιτιστικός σταθμός της χρονιάς, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει τα πανιά του με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα. Ηδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται τα προγράμματα των εκδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις, ενώ το 49ο Φεστιβάλ ολοκληρώνεται το τριήμερο 21-22-23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Συνεχίζοντας την παρουσίαση του χώρου και του περιεχομένου του τριημέρου, σήμερα ο «Ριζοσπάστης» «περιηγείται» στο Μαθητικό και στο Φοιτητικό Στέκι. Εκεί, που δίνεται κάθε φορά το ραντεβού των πρωτοπόρων μαθητών και φοιτητών, που μπορεί ο κάθε νέος να γνωριστεί με την ΚΝΕ και τις θέσεις της, μέσα από πολύμορφο πρόγραμμα δραστηριοτήτων.


Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη

Σε όλη τη χώρα απλώνονται οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, που περιλαμβάνουν πολιτικές ομιλίες, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πολύμορφες δραστηριότητες. Σταθμοί του Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις και νησιά είναι οι παρακάτω:

Στην Πάτρα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 15 - 16 Σεπτέμβρη στο Νότιο Πάρκο. Στις 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Αγρίνιο, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αρτα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα γίνουν στις 8 - 9 Σεπτέμβρη. Στις 9 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 15 - 16 Σεπτέμβρη. Στις 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 8 - 9 Σεπτέμβρη. Στις 9 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Ικαρία, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα γίνουν στις 12 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Καβάλα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 15 - 16 Σεπτέμβρη. Στις 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Καλαμάτα, οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 8 - 9 Σεπτέμβρη. Στις 8 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Κοζάνη, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 8 - 9 Σεπτέμβρη. Στις 9 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 15 - 16 Σεπτέμβρη. Στις 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λέσβο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 15 - 16 Σεπτέμβρη. Στις 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Χαλκίδα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 8 - 9 Σεπτέμβρη. Στις 9 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Χανιά, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 8 - 9 Σεπτέμβρη. Στις 9 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις και νησιά

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 9 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Βέροια, στις 8 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Βόλο, στις 8 - 9 Σεπτέμβρη. Στις 8 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο, στις 26 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Καρδίτσα, στις 8 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα, στις 15 - 16 Σεπτέμβρη. Στις 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κεφαλονιά, στις 2 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κομοτηνή, στις 15 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λαμία, στις 9 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λιβαδειά, στις 15 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Λιτόχωρο, στις 12 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Νάουσα, στις 2 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πύργο, στις 1 - 2 Σεπτέμβρη. Στις 2 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Σάμο, στις 16 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις Σέρρες, στις 2 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Σπάρτη, στις 15 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Τρίκαλα, στις 9 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Ξάνθη, στις 16 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Φλώρινα, στις 15 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Χίο, στις 2 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου» στις 14-15-16 Σεπτέμβρη

Ανακοινώθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στο πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου», στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν στις 14-15-16 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μια πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον χώρο του Φεστιβάλ, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

  • Λαϊκή Σκηνή

- Αφιέρωμα στον Ακη Πάνου, με την ορχήστρα «Το Λαϊκόν»

Συμμετέχουν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας

- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα»

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

- Σε+ Με Πατιρντί

- Φοίβος Δεληβοριάς

- Βουκολική Διαταραχή

  • Μαθητική Σκηνή

- Μαθητικά συγκροτήματα

- DullGas

Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή

- «Γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή»- Αφιέρωμα στον Κώστα Τριπολίτη

Επιμέλεια αφιερώματος: Πάνος Γαλάνης, Πάνος Τσίτσικας

Ενορχηστρώσεις: Πάνος Τσίτσικας

Τραγούδι: Γιώργος Μεράντζας, Μάρθα Φριντζήλα

- «Της ψυχής το παρακάτω»- Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Μπάμπης Στόκας

  • Λαϊκή Σκηνή

- Συναυλία με την μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη

- Γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

- Domenica

- Σπύρος Γραμμένος

- KozaMostra

  • Μαθητική Σκηνή

- RastMaqam

- Μαρίνα Σάττι

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή

- Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τους Κώστα Καρμπά και Γιώργο Αετόπουλο

- Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

  • Λαϊκή Σκηνή

- Ρεμπέτ Ασκέρ

- Γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

- UrbanPulse

- Μωρά στη Φωτιά

  • Μαθητική Σκηνή

- Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση

- Marseaux


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Ανανεωμένο θα υποδεχτεί τους επισκέπτες του Φεστιβάλ

Κάθε χρόνο στο μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας συμμετέχουν χιλιάδες φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας. Ολοι αυτοί που άφησαν το στίγμα τους με τις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, που με τη συλλογικά οργανωμένη πάλη τους ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που ανέδειξαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» πρώτη δύναμη στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζουν.

Το Φοιτητικό Στέκι στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Αθήνας, δίπλα στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, ανανεώνεται και ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί! Θα είναι ο χώρος συνάντησης, διασκέδασης, συζήτησης χιλιάδων φοιτητών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις θέσεις της ΚΝΕ αλλά και των νεοεισαχθέντων στα πανεπιστήμια, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν για πρώτη φορά συμφοιτητές τους, να συζητήσουν και να μάθουν για τη σχολή στην οποία πέρασαν. Εκεί θα χτυπάει η καρδιά όσων αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, τον ταξικό της χαρακτήρα, όσων αναζητούν τον δρόμο της πάλης για το νέο, το διαφορετικό, όσων αναζητούν απάντηση στο «πώς θα γίνουν τα σκοτάδια φως!».

Τι θα συναντήσει ο επισκέπτης στο Φοιτητικό Στέκι


Αρχικά θα έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί την ειδική έκδοση της Φοιτητικής Επιτροπής «Τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη;», που εκείνες τις μέρες θα κυκλοφορήσει. Πρόκειται για μία εκλαϊκευτική έκδοση που είναι χρήσιμη σε κάθε φοιτητή! Βασίζεται στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Δίνει απαντήσεις μέσα από αποκαλυπτικά στοιχεία και ξεδιαλύνει τα «παράξενα» που εντοπίζουν οι φοιτητές στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν! Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά.

Στον χώρο «Μια άλλη ματιά στο επιστημονικό μου αντικείμενο!» ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με τις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για μια σειρά από επιστημονικά αντικείμενα, σύγχρονα προβλήματα της επιστήμης και της κοινωνίας που αποτελούν συνεισφορά στην ανάπτυξη του μαρξισμού - λενινισμού. Θα γνωρίσει σημαντικές εκδόσεις σχετικές με αυτά που τον απασχολούν, όπως τις εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία, στην «πράσινη ανάπτυξη», αλλά και ειδικότερα στην Εκπαίδευση, το περιεχόμενο διδασκαλίας, στον τομέα της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας, σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και πλευρές, όπως για τη γυναικεία ανισοτιμία και άλλα.

Οι επισκέπτες του Στεκιού θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν για τις νέες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Γι' αυτόν τον σκοπό θα πραγματοποιηθεί ένα «ταξίδι στην ΕΕ» ώστε να ανακαλύψουμε από πρώτο χέρι τι επικρατεί στα πανεπιστήμια, τις συνέπειες από την παραπέρα εμπορευματοποίηση των σπουδών, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, γκρεμίζοντας τα κυβερνητικά αφηγήματα του τελευταίου διαστήματος. Σε αυτό το «ταξίδι», ο επισκέπτης θα ακούσει εμπειρίες και γνώμες από μέλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών χωρών της ΕΕ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ο γνωστός ανανεωμένος χώρος γνωριμίας της ΚΝΕ με πρωτοετείς φοιτητές, ο οποίος φέτος θα βρεθεί σε νέο, πιο κεντρικό σημείο μαζί με πλήθος πληροφοριών για τους πρωτοετείς φοιτητές και δυνατότητα γνωριμίας με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε κάθε τμήμα και ίδρυμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση ξεχωρίζουν η έκθεση - αφιέρωμα στο στεγαστικό πρόβλημα και η ιδιαίτερη αναφορά στη Φοιτητική Στέγη στον χώρο του Φοιτητικού Στεκιού και του Στεκιού Νέων Εργαζομένων.

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς παίρνει ώθηση από τις μάχες που δόθηκαν την ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε. Ετσι, στον χώρο θα ζωντανέψουν εικόνες από τις φοιτητικές εκλογές, την ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη, αλλά και την πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ τις πρώτες μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Ο επισκέπτης θα συναντηθεί επίσης με αποφθέγματα μεγάλων επιστημόνων και προσωπικοτήτων που ωθούν στην αγωνιστική δράση.

Το πρόγραμμα του Φοιτητικού Στεκιού κρύβει και εκπλήξεις, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Πέρα από το πλούσιο - και για όλα τα ακούσματα - καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συναυλίες που θα κάνουν αίσθηση... υπάρχει ακόμα μια έκπληξη: Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Η Φοιτητική Επιτροπή απευθύνει μεγάλο κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές της Αθήνας να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στην κεντρική έκθεση - αφιέρωμα στα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που θα λειτουργεί όλες τις μέρες του τριημέρου στον χώρο του Φεστιβάλ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι συναντήσεις ξενάγησης ανά πανεπιστήμιο.


ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Η πρώτη μαθητική συνάντηση της χρονιάς με πολυεπίπεδο πρόγραμμα

Φιλόδοξους στόχους για την επιτυχία του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχουν βάλει οι Μαθητικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα με τα μέλη και τους φίλους τους και η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Ολοι έχουν πιάσει δουλειά για να είναι φέτος το Φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της χώρας σημείο συνάντησης, συζήτησης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας για τους μαθητές.

Το Μαθητικό Στέκι του 49ου Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη θα είναι η πρώτη μεγάλη συνάντηση χιλιάδων μαθητών από κάθε γωνιά της Αττικής λίγο μετά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Στο Φεστιβάλ θα είναι όλοι εκείνοι οι μαθητές που γνώρισαν την ΚΝΕ την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων μετά το έγκλημα στα Τέμπη, στα Μαθητικά Φεστιβάλ, οι μαθητές της Γ' Λυκείου, οι απόφοιτοι που έριξαν κόκκινη ψήφο και όλοι όσοι ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά έχοντας καθαρό ότι με τον αγώνα τους οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα διεκδικήσουν τις ανάγκες τους.

Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης

Για τρίτη χρονιά θα λειτουργήσουν φέτος Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης. Ομάδες μαθητών από όλη την Αττική, για ακόμη μια χρονιά, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ αναλαμβάνουν την προετοιμασία και την παρουσίαση των πρότζεκτ τους. Για την επιτυχία τους οι ομάδες καταστρώνουν το σχέδιό τους προκειμένου να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν θέματα εμπνευσμένα από το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη», για όλα αυτά που τους απασχολούν και συζητάνε, όπως πλευρές της σημερινής δημοκρατίας, αν το σημερινό κράτος μπορεί να έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών, αν σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης μπορούμε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι αλλά και πώς οι σημερινές μας ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν.


Από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ και των τριών ημερών (με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα) θα λειτουργήσουν τέσσερα Εργαστήρια, που στο καθένα θα συζητιούνται ζητήματα όπως: «Είναι η σημερινή δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα για εμάς και τους γονείς μας;», «Είμαστε τελικά ελεύθεροι να ζήσουμε όπως μας αξίζει σήμερα;», «Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να καλύπτονται οι ανάγκες μας! Ελα μαζί μας να παλέψουμε για την κοινωνία που εμείς και οι ανάγκες μας είναι οι πρωταγωνιστές!», «Στα ΕΠΑΛ θέλουμε να μαθαίνουμε την τέχνη μας χωρίς περιορισμούς και εμπόδια!».

Με αυτόν τον τρόπο κάθε παρέα μαθητών θα έχει τη δική της συμβολή στη δημιουργία του πολυχώρου του Μαθητικού Στεκιού του Φεστιβάλ, αλλά και τη δυνατότητα να δώσει τη δική της απάντηση για το τι πραγματικά λείπει από τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους.

Μέρα αφιερωμένη στον Παύλο Φύσσα

Η Παρασκευή θα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στις 18/9/2013. Θα αντηχήσουν συνθήματα όπως «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!», υπενθυμίζοντας ότι με τον φασισμό δεν ξεμπερδεύουμε οριστικά αν δεν ξεμπερδέψουμε με το σάπιο σύστημα που τον γεννά. Το αφιέρωμα επιμελείται ο μουσικός Tiny Jackal.

Στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα υπάρχει ανακοίνωση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για τον φασισμό. Μέσα από αυτή, θα αναδεικνύονται οι ρίζες του φασισμού, που δεν είναι άλλες από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, πώς ο φασισμός λειτούργησε ιστορικά υπερασπιζόμενος και κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για την αστική τάξη, με τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας. Κυρίως όμως θα επισημαίνει πώς μπορεί η νέα γενιά, η εργατική τάξη να τσακίσει τον φασισμό, όπως το έκανε και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει παλεύοντας ενάντια στο σύστημα που τον γεννά.

Σταθερά στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού και τις τρεις μέρες θα υπάρχει χώρος ενάντια στον φασισμό, όπου θα λειτουργεί έκθεση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ και θα μπορούν όλοι οι μαθητές να προμηθευτούν την ανακοίνωση.

Δραστηριότητες για μαθητές Γυμνασίου

Για δεύτερη χρονιά θα λειτουργήσει ο χώρος «Πάμε Γυμνάσιο», με δραστηριότητες για τους μαθητές Γυμνασίου αλλά και τους μεγαλύτερους φίλους των ομάδων του «κόκκινου Αερόστατου». Κεντρικό ρόλο θα έχει το escape room που επιμελείται η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ για τα social media και το πώς αυτά επιδρούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στις σχέσεις και τα πρότυπα. Οι μαθητές αυτών των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις απαντήσεις στα παραπάνω, να συζητήσουν και να προβληματιστούν... παίζοντας στο escape room.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Μαθητική Σκηνή θα δίνει τον τόνο φιλοξενώντας όχι μόνο πλήθος καλλιτεχνών και σχημάτων, αλλά και μαθητικά μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα που έχουν την ανάγκη να εκφράσουν την τέχνη τους αλλά αυτή τους η επιθυμία βρίσκει εμπόδιο στα υπέρογκα ποσά που χρειάζεται να διαθέσει μια οικογένεια προκειμένου τα παιδιά της να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Ηδη από τα Μαθητικά Φεστιβάλ που προηγήθηκαν, με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητικών συγκροτημάτων, αναδεικνύεται αυτή η ανάγκη.

Για πρώτη φορά στο φετινό Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει χώρος υποδοχής των μουσικών και καλλιτεχνικών σχημάτων με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ που λειτουργούν σε διάφορους δήμους (Αθήνα, Πειραιά, Καισαριανή, Μενίδι). Στον χώρο θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες, εκθέσεις με πλευρές που απασχολούν τους μαθητές σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στην προσπάθεια να εξασκήσουν την τέχνη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ