Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Ανανεωμένο θα υποδεχτεί τους επισκέπτες του Φεστιβάλ

Κάθε χρόνο στο μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας συμμετέχουν χιλιάδες φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας. Ολοι αυτοί που άφησαν το στίγμα τους με τις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, που με τη συλλογικά οργανωμένη πάλη τους ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που ανέδειξαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» πρώτη δύναμη στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζουν.

Το Φοιτητικό Στέκι στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Αθήνας, δίπλα στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, ανανεώνεται και ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί! Θα είναι ο χώρος συνάντησης, διασκέδασης, συζήτησης χιλιάδων φοιτητών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις θέσεις της ΚΝΕ αλλά και των νεοεισαχθέντων στα πανεπιστήμια, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν για πρώτη φορά συμφοιτητές τους, να συζητήσουν και να μάθουν για τη σχολή στην οποία πέρασαν. Εκεί θα χτυπάει η καρδιά όσων αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, τον ταξικό της χαρακτήρα, όσων αναζητούν τον δρόμο της πάλης για το νέο, το διαφορετικό, όσων αναζητούν απάντηση στο «πώς θα γίνουν τα σκοτάδια φως!».

Τι θα συναντήσει ο επισκέπτης στο Φοιτητικό Στέκι


Αρχικά θα έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί την ειδική έκδοση της Φοιτητικής Επιτροπής «Τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη;», που εκείνες τις μέρες θα κυκλοφορήσει. Πρόκειται για μία εκλαϊκευτική έκδοση που είναι χρήσιμη σε κάθε φοιτητή! Βασίζεται στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Δίνει απαντήσεις μέσα από αποκαλυπτικά στοιχεία και ξεδιαλύνει τα «παράξενα» που εντοπίζουν οι φοιτητές στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν! Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά.

Στον χώρο «Μια άλλη ματιά στο επιστημονικό μου αντικείμενο!» ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με τις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για μια σειρά από επιστημονικά αντικείμενα, σύγχρονα προβλήματα της επιστήμης και της κοινωνίας που αποτελούν συνεισφορά στην ανάπτυξη του μαρξισμού - λενινισμού. Θα γνωρίσει σημαντικές εκδόσεις σχετικές με αυτά που τον απασχολούν, όπως τις εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία, στην «πράσινη ανάπτυξη», αλλά και ειδικότερα στην Εκπαίδευση, το περιεχόμενο διδασκαλίας, στον τομέα της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας, σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και πλευρές, όπως για τη γυναικεία ανισοτιμία και άλλα.

Οι επισκέπτες του Στεκιού θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν για τις νέες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Γι' αυτόν τον σκοπό θα πραγματοποιηθεί ένα «ταξίδι στην ΕΕ» ώστε να ανακαλύψουμε από πρώτο χέρι τι επικρατεί στα πανεπιστήμια, τις συνέπειες από την παραπέρα εμπορευματοποίηση των σπουδών, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, γκρεμίζοντας τα κυβερνητικά αφηγήματα του τελευταίου διαστήματος. Σε αυτό το «ταξίδι», ο επισκέπτης θα ακούσει εμπειρίες και γνώμες από μέλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών χωρών της ΕΕ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ο γνωστός ανανεωμένος χώρος γνωριμίας της ΚΝΕ με πρωτοετείς φοιτητές, ο οποίος φέτος θα βρεθεί σε νέο, πιο κεντρικό σημείο μαζί με πλήθος πληροφοριών για τους πρωτοετείς φοιτητές και δυνατότητα γνωριμίας με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε κάθε τμήμα και ίδρυμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση ξεχωρίζουν η έκθεση - αφιέρωμα στο στεγαστικό πρόβλημα και η ιδιαίτερη αναφορά στη Φοιτητική Στέγη στον χώρο του Φοιτητικού Στεκιού και του Στεκιού Νέων Εργαζομένων.

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς παίρνει ώθηση από τις μάχες που δόθηκαν την ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε. Ετσι, στον χώρο θα ζωντανέψουν εικόνες από τις φοιτητικές εκλογές, την ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη, αλλά και την πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ τις πρώτες μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Ο επισκέπτης θα συναντηθεί επίσης με αποφθέγματα μεγάλων επιστημόνων και προσωπικοτήτων που ωθούν στην αγωνιστική δράση.

Το πρόγραμμα του Φοιτητικού Στεκιού κρύβει και εκπλήξεις, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Πέρα από το πλούσιο - και για όλα τα ακούσματα - καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συναυλίες που θα κάνουν αίσθηση... υπάρχει ακόμα μια έκπληξη: Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Η Φοιτητική Επιτροπή απευθύνει μεγάλο κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές της Αθήνας να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στην κεντρική έκθεση - αφιέρωμα στα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που θα λειτουργεί όλες τις μέρες του τριημέρου στον χώρο του Φεστιβάλ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι συναντήσεις ξενάγησης ανά πανεπιστήμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ