Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Με δυο ταινίες και μια παράσταση...

«Λουνάνα, Ενα Γιακ μέσα στην Τάξη», του Πάου Τσόινινγκ Ντόρχι
«Λουνάνα, Ενα Γιακ μέσα στην Τάξη», του Πάου Τσόινινγκ Ντόρχι
Η παιδική παράσταση «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη, περιοδεύει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ γράφει για τα παιδιά το έργο που χρησιμοποιήθηκε και ως αναγνωστικό βιβλίο στα σχολεία της Σουηδίας. Ενα παραμύθι γεμάτο ποίηση και ομορφιά, αγάπη για τη φύση, χιούμορ και συγκίνηση.

Ο σκανδαλιάρης, ατίθασος και άτακτος Νιλς, μεταμορφωμένος σε νάνο από ένα ξωτικό, ταξιδεύει μαζί με τον Μάρτιν, τον λευκό χήνο του και ένα σμήνος από αγριόχηνες πάνω από βουνά και θάλασσες, πεδιάδες και λίμνες, δάση και ποτάμια, λιμάνια, χωριά και πολιτείες.

Παίζουν οι: Ανθή Χριστοθανοπούλου, Αρης Καλαβρός, Γιώργος Γκιόκας, Χαρά Νικολάου, Κατερίνα Περλιάνη, Τάσος Ράπτης.

Πώληση εισιτηρίων: viva.gr

***

«Λουνάνα, Ενα Γιακ μέσα στην Τάξη», του Πάου Τσόινινγκ Ντόρχι.

Ενας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να ακολουθήσει το όνειρό του. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα ...

Αλλη μια υπέροχη ταινία για εφήβους από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, που εξειδικεύεται στον κινηματογράφο για παιδιά και νέους, βγαίνει στη διανομή και μας ταξιδεύει στο μακρινό Μπουτάν αυτήν τη φορά. Πρώτα και κύρια είναι σπουδαίο να παρακολουθούν τα παιδιά ανεξάρτητες ταινίες για την ηλικία τους, χωρίς την επιτήδευση των μεγάλων αμερικανικών στούντιο. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο μέσα από αυτές να μαθαίνουν τον κόσμο, χωρίς προκαταλήψεις και σύνορα, και να εξερευνούν διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και να συζητήσουμε μαζί τους για τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες...

«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»
Η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη από το Μπουτάν είναι πολλά υποσχόμενη. Μας μεταφέρει στις εκπληκτικής ομορφιάς οροσειρές των Ιμαλαΐων, μας μυεί στις πατρογονικές παραδόσεις των κατοίκων τους, που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση και, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, όχι μόνο δεν χάνουν την αισιοδοξία τους αλλά διδάσκουν απλότητα, ανθρωπιά και αγάπη.

«Στο Στοιχείο τους» / Elemental, του Πίτερ Σον.

Ολα τα στοιχεία (η Φωτιά, το Νερό, η Γη και ο Αέρας) ζουν στην ίδια πόλη. Η Φλόγα, μια δυναμική, πανέξυπνη και εκρηκτική νεαρή κοπέλα, γνωρίζει έναν αστείο, γλυκανάλατο, χαλαρό τύπο, τον Νηρέα. Η φιλία τους θα την κάνει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο στον οποίο ζουν.

Η «Pixar» έκανε πάλι το θαύμα της. Σίγουρα, δεν είναι η καλύτερη ταινία της, γιατί είναι λίγο πιο τραβηγμένη στον χρόνο απ' ό,τι χρειάζεται, αλλά πιάνει πολύ ουσιαστικά ζητήματα για τα παιδιά με πολύ έξυπνο τρόπο. Η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, ο ρατσισμός αλλά και η αλληλεγγύη, η οικογένεια και οι παραδόσεις, τα προσωπικά όνειρα της νέας γενιάς που κάποιες φορές δεν συμβαδίζουν με τα όνειρα της παλαιότερης, είναι μερικά από τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία. Ειδικά οι μικρότερες ηλικίες δεν γίνεται να τα καταλάβουν όλα. Με μια όμορφη κουβέντα μετά την ταινία, όμως, μπορούν να καταλάβουν λίγο περισσότερα. Αλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του σινεμά για τα πιτσιρίκια εκτός από τη διασκέδαση, να έχει το σινεμά κάτι όμορφο να τους πει. Κι εδώ έχει να τους πει ότι ακόμα και η φωτιά με το νερό μπορούν να συμπορευτούν με αγάπη, κατανόηση και αποδοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» σε περιοδεία (2023-06-27 00:00:00.0)
Με νέες ταινίες και πολλές επανεκδόσεις ιδανικές για θερινά (2023-06-15 00:00:00.0)
Ξεχωρίζουν τα «Πνεύματα του Ινισέριν» (2023-02-23 00:00:00.0)
ΣΑΒΒΑΤΟ (2011-01-22 00:00:00.0)
ΔΕΥΤΕΡΑ (2006-08-20 00:00:00.0)
Ονειρα και συναντήσεις (2000-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ