Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Η πρώτη μαθητική συνάντηση της χρονιάς με πολυεπίπεδο πρόγραμμα

Φιλόδοξους στόχους για την επιτυχία του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχουν βάλει οι Μαθητικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα με τα μέλη και τους φίλους τους και η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Ολοι έχουν πιάσει δουλειά για να είναι φέτος το Φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της χώρας σημείο συνάντησης, συζήτησης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας για τους μαθητές.

Το Μαθητικό Στέκι του 49ου Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη θα είναι η πρώτη μεγάλη συνάντηση χιλιάδων μαθητών από κάθε γωνιά της Αττικής λίγο μετά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Στο Φεστιβάλ θα είναι όλοι εκείνοι οι μαθητές που γνώρισαν την ΚΝΕ την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων μετά το έγκλημα στα Τέμπη, στα Μαθητικά Φεστιβάλ, οι μαθητές της Γ' Λυκείου, οι απόφοιτοι που έριξαν κόκκινη ψήφο και όλοι όσοι ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά έχοντας καθαρό ότι με τον αγώνα τους οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα διεκδικήσουν τις ανάγκες τους.

Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης

Για τρίτη χρονιά θα λειτουργήσουν φέτος Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης. Ομάδες μαθητών από όλη την Αττική, για ακόμη μια χρονιά, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ αναλαμβάνουν την προετοιμασία και την παρουσίαση των πρότζεκτ τους. Για την επιτυχία τους οι ομάδες καταστρώνουν το σχέδιό τους προκειμένου να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν θέματα εμπνευσμένα από το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη», για όλα αυτά που τους απασχολούν και συζητάνε, όπως πλευρές της σημερινής δημοκρατίας, αν το σημερινό κράτος μπορεί να έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών, αν σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης μπορούμε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι αλλά και πώς οι σημερινές μας ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν.


Από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ και των τριών ημερών (με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα) θα λειτουργήσουν τέσσερα Εργαστήρια, που στο καθένα θα συζητιούνται ζητήματα όπως: «Είναι η σημερινή δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα για εμάς και τους γονείς μας;», «Είμαστε τελικά ελεύθεροι να ζήσουμε όπως μας αξίζει σήμερα;», «Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να καλύπτονται οι ανάγκες μας! Ελα μαζί μας να παλέψουμε για την κοινωνία που εμείς και οι ανάγκες μας είναι οι πρωταγωνιστές!», «Στα ΕΠΑΛ θέλουμε να μαθαίνουμε την τέχνη μας χωρίς περιορισμούς και εμπόδια!».

Με αυτόν τον τρόπο κάθε παρέα μαθητών θα έχει τη δική της συμβολή στη δημιουργία του πολυχώρου του Μαθητικού Στεκιού του Φεστιβάλ, αλλά και τη δυνατότητα να δώσει τη δική της απάντηση για το τι πραγματικά λείπει από τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους.

Μέρα αφιερωμένη στον Παύλο Φύσσα

Η Παρασκευή θα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στις 18/9/2013. Θα αντηχήσουν συνθήματα όπως «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά!», υπενθυμίζοντας ότι με τον φασισμό δεν ξεμπερδεύουμε οριστικά αν δεν ξεμπερδέψουμε με το σάπιο σύστημα που τον γεννά. Το αφιέρωμα επιμελείται ο μουσικός Tiny Jackal.

Στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα υπάρχει ανακοίνωση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για τον φασισμό. Μέσα από αυτή, θα αναδεικνύονται οι ρίζες του φασισμού, που δεν είναι άλλες από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, πώς ο φασισμός λειτούργησε ιστορικά υπερασπιζόμενος και κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για την αστική τάξη, με τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας. Κυρίως όμως θα επισημαίνει πώς μπορεί η νέα γενιά, η εργατική τάξη να τσακίσει τον φασισμό, όπως το έκανε και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει παλεύοντας ενάντια στο σύστημα που τον γεννά.

Σταθερά στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού και τις τρεις μέρες θα υπάρχει χώρος ενάντια στον φασισμό, όπου θα λειτουργεί έκθεση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ και θα μπορούν όλοι οι μαθητές να προμηθευτούν την ανακοίνωση.

Δραστηριότητες για μαθητές Γυμνασίου

Για δεύτερη χρονιά θα λειτουργήσει ο χώρος «Πάμε Γυμνάσιο», με δραστηριότητες για τους μαθητές Γυμνασίου αλλά και τους μεγαλύτερους φίλους των ομάδων του «κόκκινου Αερόστατου». Κεντρικό ρόλο θα έχει το escape room που επιμελείται η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ για τα social media και το πώς αυτά επιδρούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στις σχέσεις και τα πρότυπα. Οι μαθητές αυτών των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις απαντήσεις στα παραπάνω, να συζητήσουν και να προβληματιστούν... παίζοντας στο escape room.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Μαθητική Σκηνή θα δίνει τον τόνο φιλοξενώντας όχι μόνο πλήθος καλλιτεχνών και σχημάτων, αλλά και μαθητικά μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα που έχουν την ανάγκη να εκφράσουν την τέχνη τους αλλά αυτή τους η επιθυμία βρίσκει εμπόδιο στα υπέρογκα ποσά που χρειάζεται να διαθέσει μια οικογένεια προκειμένου τα παιδιά της να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Ηδη από τα Μαθητικά Φεστιβάλ που προηγήθηκαν, με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητικών συγκροτημάτων, αναδεικνύεται αυτή η ανάγκη.

Για πρώτη φορά στο φετινό Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει χώρος υποδοχής των μουσικών και καλλιτεχνικών σχημάτων με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ που λειτουργούν σε διάφορους δήμους (Αθήνα, Πειραιά, Καισαριανή, Μενίδι). Στον χώρο θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες, εκθέσεις με πλευρές που απασχολούν τους μαθητές σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στην προσπάθεια να εξασκήσουν την τέχνη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ