ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση για τον λαό οι επικείμενες αυξήσεις στα διόδια

Πρόκληση για τον λαό του νομού χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων τις οποίες ανακοίνωσαν οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς.

Απαιτεί κατάργηση όλων των διοδίων, δωρεάν μετακίνηση με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με ανεπτυγμένα παντού σιδηροδρομικό δίκτυο, αυτοκινητόδρομους, εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, και τονίζει:

«Μέσα στο κατακαλόκαιρο, την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν να πάνε ούτε μία μέρα διακοπές, έρχεται η απόφαση των ομίλων που εκμεταλλεύονται τα διόδια να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις - φωτιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Στέκεται στις ευθύνες όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων, υπογραμμίζοντας: «Η απόφαση αυτή των ομίλων - να αυξήσουν τα ήδη πανάκριβα διόδια - είναι αποτέλεσμα του "δικαιώματος" που τους δίνει η ίδια η σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψαν με το ελληνικό Δημόσιο, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πετάξει από πάνω της το πολιτικό κόστος και τις ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ όσο και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική που εφαρμόζεται στην κατασκευή αλλά και στη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων, με τους παραχωρησιούχους να θησαυρίζουν και τον λαό να χρυσοπληρώνει ακόμα και για να πάει στη δουλειά του, όταν ήδη έχει πληρώσει διπλά και τριπλά την κατασκευή αυτών των έργων και τώρα καλείται και πάλι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη».

«Οι επερχόμενες αυξήσεις - φωτιά έρχονται να προστεθούν στο ήδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα από την ακρίβεια, τη φοροληστεία και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις», υπογραμμίζει η ΤΕ Αχαΐας και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή η πολιτική του "κόστους - οφέλους", την οποία πιστά ακολουθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα να μην παίρνονται μέτρα ασφαλείας στην κατασκευή και τη συντήρηση των υποδομών, που ο λαός μας πληρώνει από την τσέπη του, φτάνοντας στο σημείο να θρηνούμε νεκρούς εργάτες με το έγκλημα της κατάρρευσης της γέφυρας στην Περιμετρική της Πάτρας».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Μπροστά στη νέα μεγάλη πολιτική μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτώβρη, η Τομεακή Επιτροπή Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ ανακοινώνει τους δημάρχους που στηρίζει με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα παρακάτω νησιά:

Κως: Κική Μακρή, ξενοδοχοϋπάλληλος. Σπούδασε Τουριστικά και ξένες γλώσσες. Αντιπρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Κω. Γραμματέας της ΤΕ Βόρειας Δωδεκανήσου, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κω από το 2010.

Κάλυμνος: Σάκης Χούλλης, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Καλύμνου. Κοινωνιολόγος και κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πάντειο, στην κατεύθυνση «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες». Ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του Συλλόγου Φίλων ΚΕΘΕΑ στην Κάλυμνο. Μέλος της ΤΕ Βόρειας Δωδεκανήσου, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καλύμνου από το 2014.

Λέρος: Κυριάκος Φυλακούρης, απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέρου, στο οποίο οι εργαζόμενοι τον ανέδειξαν πρόεδρο. Σήμερα είναι αυτοαπασχολούμενος στον χώρο της Εστίασης.

Πάτμος: Παναγιώτης Βέργος, πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Τουριστικές Επιχειρήσεις Πάτμου. Σήμερα εργάζεται ως υποθηκοφύλακας Πάτμου. Γραμματέας της ΚΟ Οργάνωσης Πάτμου. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος τη δεκαετία του '90. Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πάτμου από το 2019.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι

Η παρουσίαση των πρώτων 159 υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου και τις τοπικές κοινότητες του νησιού, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου χαιρετισμό απηύθυνε ο Φώτης Κόκλας, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος, που αναφέρθηκε στις θέσεις και παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όλο το προηγούμενο διάστημα, απ' τη σκοπιά υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Τόνισε ότι ο λαός της Ζακύνθου έχει πλέον πλούσια πείρα και απ' τα τοπικά προβλήματα που ζει. Αναφέρθηκε στο περιβόητο οικονομικό πλεόνασμα του δήμου, που παρουσιάζει η σημερινή δημοτική αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), υπογραμμίζοντας ότι προέρχεται από την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, μέσω των δημοτικών τελών και την προκλητική ασυλία που απολαμβάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι, με τα 5άστερα, 4άστερα, all inclusive ξενοδοχεία, που ευθύνονται και για τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Εκανε αναφορά στην απαράδεκτη κατάσταση της παρεχόμενης ύδρευσης για τα λαϊκά στρώματα του νησιού, που ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα υδροδότησης, τονίζοντας ότι απαιτείται να προχωρήσει στη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου, με ολοκληρωμένη μελέτη και με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού. Ανέδειξε, επιπλέον, ιδιαίτερα για τα ζητήματα της καθαριότητας και ανακύκλωσης τις τεράστιες ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής, που σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης δημοτικής υπηρεσίας, επιβαρύνοντας τα λαϊκά στρώματα του νησιού με υπέρογκα τέλη.

Ξεκαθάρισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει σε πρώτο πλάνο τις λαϊκές ανάγκες σε πολιτισμό, άθληση, φροντίδα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΑμεΑ, τοξικοεξαρτημένοι, άνεργοι), καλώντας ταυτόχρονα αυτή η δυναμική να εκφραστεί και σε στήριξη του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με υποψήφια περιφερειάρχη την Αλεξάνδρα Μπαλού.

  • Τους πρώτους 34 υποψήφιους συμβούλους ανακοίνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Ζαχάρως με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Γιαννόπουλο. Με νέα δυναμική απέναντι στον αρνητικό συσχετισμό, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει σε ανακοίνωση πως «μπαίνει στη μάχη των εκλογών με τη συμμετοχή συναγωνιστών, που όλα τα προηγούμενα χρόνια βαδίσαμε μαζί στον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας με τους κομμουνιστές και στον δήμο Ζαχάρως».
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις ανάγκες του λαού

Οι πρώτοι 27 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για τον δήμο Ερμιονίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» παρουσιάστηκαν στο Κρανίδι, την περασμένη Κυριακή. Την εκδήλωση «άνοιξε» η Βασιλική Γκιόκα, Γραμματέας της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Και επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Τώρα λοιπόν το δίλημμα είναι ξανά σαφές μπροστά στην κάλπη: Τι θα αντιπαρατάξει ο λαός απέναντι στο ενιαίο μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, οι εκλεγμένοι τους σε δήμους και Περιφέρειες, το ίδιο το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, αν όχι περισσότερους συμβούλους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, δημάρχους της "Λαϊκής Συσπείρωσης"; Πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την ενιαία πολιτική κράτους και κυβερνήσεων που εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες; Ποιος μπορεί να εκφράσει μέσα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια τους αγώνες και τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας, την πάλη τους για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, ενάντια στα αντιλαϊκά δημοτικά χαράτσια; Ποιοι θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το κράτος για ενίσχυση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους;».

Εξήγησε ότι μοναδική εγγύηση για ζητήματα όπως τα παραπάνω, που θα βρεθούν ψηλά στην «ατζέντα» της «επόμενης μέρας», είναι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι μόνοι που είναι δοκιμασμένοι, σταθεροί αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αναφορά στα προβλήματα του δήμου, συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζεται έως και σήμερα, έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Ερμιονίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βασίλης Σαράντος, ενώ στάθηκε στους βασικούς στόχους ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Τούσσας, στέλεχος του ΚΚΕ, από την Κοιλάδα της Ερμιονίδας.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη

-- Η Κομματική Οργάνωση Δήμου Κισσάμου καλεί σε πολιτική συγκέντρωση στο Καστέλι, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Τζανακάκη, με θέμα «Μαζί με τον λαό της Κισσάμου στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων!» και κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Φραγκιουδάκη, υποψήφιο δήμαρχο Κισσάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

-- Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας πραγματοποιεί εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, με θέμα «Μαζί με τον λαό του Μουζακίου στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων». Θα μιλήσει ο Αστέρης Χαλάτσης, υποψήφιος δήμαρχος Μουζακίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και θα χαιρετίσει ο Βασίλης Κρανιάς, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Καρδίτσας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν υποψήφιοι σύμβουλοι στον δήμο Μουζακίου.

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και στον σύντροφο Ντίνο Πολύδωρο, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Α' Αθήνας, για τον θάνατο του πατέρα του, Σπύρου.

Θερμά συλλυπητήρια στον Ντ. Πολύδωρο και στην Λ. Ράζου εκφράζει και η ΤΕ Α' Αθήνας του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ