ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΥΔΙ
Μητροπολιτικό πάρκο και όχι γήπεδο...

Αμεση ήταν η αντίδραση της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου» και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, στην επιστολή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με την οποία ζητά να της παραχωρηθεί έκταση 200 στρεμμάτων στο Γουδί για να κατασκευάσει γήπεδο. Στις 9 του Ιούλη θα πραγματοποιήσουν λαϊκή πανδημοτική συγκέντρωση στο χώρο, με κύριο αίτημα τη δημιουργία πάρκου πρασίνου. Το πάρκο Γουδιού έχει συνολική έκταση 965 στρέμματα, από τα οποία τα 550 ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα υπόλοιπα στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου.

Οπως είναι γνωστό, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη συγκεκριμένη έκταση για να κατασκευάσει μέχρι το 2004 και με δικό της κόστος (30 δισ. δραχμές) γήπεδο, προτείνοντας να διεξαχθεί εκεί ο τελικός ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων. Την κύρια χρήση και εκμετάλλευση θα έχει ο ΠΑΟ, ενώ ο χώρος θα παραμείνει στην κυριότητα του δημοσίου.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Ν. Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου», σημειώνει: «Γιατί να μην είναι η Ολυμπιάδα αφορμή για την αναβάθμιση ενδοαστικού πράσινου με τη δημιουργία ενιαίου πράσινου 965 στρεμμάτων; Γιατί να δεχτούμε να βαφτίζονται αθλητικά τα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων εταιριών;».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας» έθεσε τρεις απαιτήσεις προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους: Ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου. Απομάκρυνση των τριών ενεργών και ενός ανενεργού στρατοπέδων και των εγκαταστάσεων της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής. Εναντίωση στα κερδοσκοπικά σχέδια και στη με εμπορικά κριτήρια χρήση του πάρκου.

Στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΟ τονίζεται αποκαλυπτικά: «Από έτους και πλέον (σ.σ.: εννοείται, η ΠΑΕ ΠΑΟ) βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλο για την παραχώρηση 200 στρεμμάτων στο Γουδί». Γεγονός που πιστοποιεί ότι, ενώ στο «φως της μέρας» δεν κινούνταν τίποτα, παρασκηνιακά υπήρχε και υπάρχει διαγκωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μέρος από τα 965 στρέμματα, που αποτελούν και το φιλέτο γης στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Οσον αφορά στη δημοσιότητα, φαινόταν ότι ο ΠΑΟ είχε αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του χώρου. Παρασκηνιακά, όμως, η ρουλέτα γύριζε», σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο Ν. Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι ήδη στην έκταση αυτή έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία προσωρινών αθλητικών εγκαταστάσεων και κερκίδας για 15.000 θεατές για τις ανάγκες του μοντέρνου πεντάθλου αλλά και αντίστοιχων εγκαταστάσεων (5.500 θεατές) για το αγώνισμα του μπάντμιγκτον. Υπό συζήτηση είναι να εγκατασταθεί στο χώρο και η έδρα της Ανώνυμης Εταιρίας «Αθήνα 2004» σε καινούρια κτίρια στη Β΄ Ζώνη Υμηττού. Επίκειται ακόμη η κατασκευή χώρων στάθμευσης και σταθμών μετεπιβίβασης του μετρό, καθώς και κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής από το Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα, πάντως, με τη μελέτη του ΕΜΠ, την οποία είχε αναθέσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, τόσο το γήπεδο, όσο οι παραπάνω χρήσεις, που προβλέπονται για το Γουδί, είναι ασύμβατες με το χώρο του Πάρκου αφού υπερδομούν ασφυκτικά την περιοχή.

Στη φάση της νάρκωσης έχασε τη ζωή του ο 6χρονος

Ολα τα ενδεχόμενα για την αιτία θανάτου του 6χρονου Θωμά Γκιτάκου, που πέθανε προχθές στο Τζάνειο λίγο πριν αρχίσει η εγχείρηση αφαίρεσης αμυγδαλών, άφησε χθες ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Δημοσθένης Μπούκης. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν ενδείξεις ιατρικού λάθους, είπε ότι με την πρώτη εξέταση δε βρέθηκε τίποτα, προσθέτοντας ότι ο θάνατος προήλθε πριν αρχίσει η χειρουργική επέμβαση. Η απάντηση πάντως αυτή του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποιο πρόβλημα κατά τη διαδικασία της νάρκωσης.

Η επίσημη ανακοίνωση της ιατροδικαστικής εξέτασης αναφέρει ότι η αιτία θανάτου είναι ακαθόριστη εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονται μετά από 10 μέρες. Να σημειωθεί ότι αν υπάρχει θέμα λανθασμένου χειρισμού κατά τη νάρκωση, αυτό θα φανεί κατά κύριο λόγο από τις ιστολογικές εξετάσεις. Στην ιατροδικαστική εξέταση παραβρέθηκε εκτός από τον Δ. Μπούκη και ο Ηλίας Μπογιάκος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο 6χρονος επρόκειτο να υποβληθεί σε αδενοτομή και αμυγδαλεκτομή. Σύμφωνα με το νοσοκομείο, υπέστη καρδιακή ανακοπή, ενώ του χορηγούνταν αναισθησία. Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, όπου παρέμεινε διασωληνωμένος και με μηχανική υποστήριξη από τις 10.50 το πρωί, μέχρι τις 3.45 το απόγευμα που εξέπνευσε. Ερωτηματικά για την αιτία θανάτου διατύπωσαν οι γονείς του μικρού, ενώ καταγγέλλουν ότι ουδείς τούς ενημέρωσε για την επιπλοκή που παρουσιάστηκε.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Νέα προσφυγή κατά του κωπηλατοδρομίου

Η μακέτα του κωπηλατοδρομίου
Η μακέτα του κωπηλατοδρομίου
Στο θέμα της σωτηρίας του βιότοπου του Σχοινιά Μαραθώνα επανήλθαν και χτες οι οικολογικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, οι οικολογικές και πολιτιστικές οργανώσεις Αρχαιολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέθεσαν χτες αίτηση αναστολής (έχουν ήδη καταθέσει αίτηση ακύρωσης), με την οποία ζητούν να ανασταλεί ως παράνομη η κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Μεταφορών και Γεωργίας, με την οποία επιτρέπεται η κατασκευή και λειτουργία κωπηλατοδρομίου στην περιοχή του Σχοινιά - Μαραθώνα που έχει κηρυχτεί Εθνικό Πάρκο.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι η υπουργική απόφαση διαγράφει εντελώς την αρχαιολογική σημασία μιας ολόκληρης περιοχής και το ενδιαφέρον των υπουργών συνίσταται μόνο στην κατασκευή των Ολυμπιακών έργων.

Παράλληλα, στην προσφυγή τους ισχυρίζονται ότι:

- Το έργο του κωπηλατοδρομίου θα πλήξει βάναυσα το ζωτικό χώρο του Σχοινιά, καθώς στο σημείο αυτό διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα. Μάλιστα το νοτιότερο τμήμα του κωπηλατοδρομίου - έκτασης δύο στρεμμάτων - είναι ο χώρος που είχαν καταλάβει οι Ελληνες τα περσικά πλοία. Επίσης, στον ίδιο χώρο βρίσκεται νεκροταφείο και νεολιθικές εγκαταστάσεις.

- Πριν την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης δεν έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

- Η αρμόδια Β` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού έχει δηλώσει εγγράφως την αντίθεσή της με την κατασκευή κωπηλατοδρομίου στον παραπάνω χώρο.

- Παραβιάζεται η υπάρχουσα νομοθεσία (νόμος 1650/1985) για το περιβάλλον, καθώς το κωπηλατοδρόμιο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην ορνιθοπανίδα όλης της περιοχής.

- Τέλος, η υπουργική απόφαση για κωπηλατοδρόμιο σε Εθνικό Πάρκο αντιβαίνει τη διεθνή εμπειρία και αντίληψη περί εθνικών πάρκων, καθώς είναι ασυμβίβαστη η εμφύτευση κωπηλατοδρομίου μέσα σε Εθνικό Πάρκο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

* Οι ΝΕ Κορινθίας - Αργολίδας - Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 1-7-01 στις 11 πμ, διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στη ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ, για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης, που έδωσε εκεί το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στις 1-3 Ιούλη 1944, κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

-- Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ. Τηλ: 82.34.296 και 82.22.952.

* Το Παράρτημα Αιγίου της ΠΕΑΕΑ τιμώντας όλους τους αγωνιστές που έπεσαν για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία στην περίοδο 1941-44 και μετά, την Κυριακή 1-7-01 στις 11 πμ στα Κουνινά του νομού Αχαΐας, διοργανώνει γιορταστική εκδήλωση.

-- Η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν, που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ. Τηλ: 58.17.384

Απεργία πείνας άρχισε η Ν. Γερασιμίδου

Απεργία πείνας άρχισε χθες στην κεντρική πλατεία Πανοράματος η ηθοποιός Νατάσα Γερασιμίδου, ζητώντας να αρθεί η δέσμευση που έχει επιβάλει το Δημόσιο σε οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί το 1933 σε πρόσφυγες. Η ίδια η ηθοποιός κατέχει μαζί με συγγενικά της πρόσωπα οικόπεδο 4 στρεμμάτων στην περιοχή αυτή, η οποία κηρύχτηκε αναδασωτέα το 1973, χωρίς όμως ποτέ οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε απαλλοτριώσεις και αναδάσωση. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μάλιστα, η Ν. Γερασιμίδου κατέθεσε μήνυση και ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος του πρώην και νυν γενικού γραμματέα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

«Θεωρώ ότι κάποιοι παίζουν ένα βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες 400 οικογενειών και 1.500 κληρονόμων. Τα χωράφια αυτά είναι δεσμευμένα από το 1973. Κάποια στιγμή αποχαρακτηρίστηκαν και στη συνέχεια ήρθαν πάλι στα χέρια μας. Οσοι είχαν χρήματα μπόρεσαν και έχτισαν σπίτια. Αν και οι υπόλοιποι είχαμε μπορέσει να χτίσουμε, τώρα δε θα υπήρχε πρόβλημα», δήλωσε η Ν. Γερασιμίδου. Για τον ίδιο λόγο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες κάτοικοι του Πανοράματος, που εκδηλώνουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που άρχισε η Νατάσα Γερασιμίδου.

Ξεπουλήθηκε και η ΟΤΕ Leasing

Η τελευταία πράξη του ξεπουλήματος της θυγατρικής εταιρίας του ΟΤΕ, της ΟΤΕ Leasing, παίχτηκε χτες με την εκχώρησή της στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμφωνία εξαγοράς, προβλέπει την καταβολή 2 δισ. δρχ. και συμπληρωματικό τίμημα που θα χρησιμοποιηθεί από τον ΟΤΕ για την εξαγορά 1,5 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του Χρηματιστηρίου, κατά την ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχών της ΟΤΕ Leasing.

Με βάση τη χτεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Πειραιώς, το τίμημα για το 1,5 εκατ. μετοχές ανέρχεται σε 6,358 δισ. δρχ. Συνεπώς το συνολικό τίμημα για την εξαγορά της ΟΤΕ Leasing ανέρχεται σε περίπου 8,3 δισ. δρχ. Αν και εκτιμητές έχουν αποτιμήσει την αξία της σε 12 - 16 δισ. δρχ.!

Σημειώνεται ότι η ΟΤΕ Leasing (με ετήσιο τζίρο 18,7 δισ. δρχ. το 2000 και κέρδη προ φόρων 616 εκατ. δρχ.) ασχολείται με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού εταιριών και βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εταιριών του κλάδου, με βάση την αξία των υπογεγραμμένων συμβάσεων (30 δισ. δρχ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ