Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Νέα προσφυγή κατά του κωπηλατοδρομίου

Η μακέτα του κωπηλατοδρομίου
Η μακέτα του κωπηλατοδρομίου
Στο θέμα της σωτηρίας του βιότοπου του Σχοινιά Μαραθώνα επανήλθαν και χτες οι οικολογικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, οι οικολογικές και πολιτιστικές οργανώσεις Αρχαιολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέθεσαν χτες αίτηση αναστολής (έχουν ήδη καταθέσει αίτηση ακύρωσης), με την οποία ζητούν να ανασταλεί ως παράνομη η κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Μεταφορών και Γεωργίας, με την οποία επιτρέπεται η κατασκευή και λειτουργία κωπηλατοδρομίου στην περιοχή του Σχοινιά - Μαραθώνα που έχει κηρυχτεί Εθνικό Πάρκο.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι η υπουργική απόφαση διαγράφει εντελώς την αρχαιολογική σημασία μιας ολόκληρης περιοχής και το ενδιαφέρον των υπουργών συνίσταται μόνο στην κατασκευή των Ολυμπιακών έργων.

Παράλληλα, στην προσφυγή τους ισχυρίζονται ότι:

- Το έργο του κωπηλατοδρομίου θα πλήξει βάναυσα το ζωτικό χώρο του Σχοινιά, καθώς στο σημείο αυτό διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα. Μάλιστα το νοτιότερο τμήμα του κωπηλατοδρομίου - έκτασης δύο στρεμμάτων - είναι ο χώρος που είχαν καταλάβει οι Ελληνες τα περσικά πλοία. Επίσης, στον ίδιο χώρο βρίσκεται νεκροταφείο και νεολιθικές εγκαταστάσεις.

- Πριν την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης δεν έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

- Η αρμόδια Β` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού έχει δηλώσει εγγράφως την αντίθεσή της με την κατασκευή κωπηλατοδρομίου στον παραπάνω χώρο.

- Παραβιάζεται η υπάρχουσα νομοθεσία (νόμος 1650/1985) για το περιβάλλον, καθώς το κωπηλατοδρόμιο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην ορνιθοπανίδα όλης της περιοχής.

- Τέλος, η υπουργική απόφαση για κωπηλατοδρόμιο σε Εθνικό Πάρκο αντιβαίνει τη διεθνή εμπειρία και αντίληψη περί εθνικών πάρκων, καθώς είναι ασυμβίβαστη η εμφύτευση κωπηλατοδρομίου μέσα σε Εθνικό Πάρκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ