ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ
Αντιπαράθεση για τη μεταχείριση των συλληφθέντων

Το απόλυτο ξέπλυμα των φασιστικών ομάδων από τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της Κροατίας, με την ελληνική κυβέρνηση να ...παρακολουθεί διακριτικά

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «πινγκ πονγκ» αντεγκλήσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κροατίας και Ελλάδας γύρω από τη μεταχείριση των προφυλακισμένων για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κυβέρνηση μάλιστα επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από τις προκλητικές αιτιάσεις του Προέδρου της Κροατίας, ο οποίος ξεπλένει τους ναζί, για να διαφημίσει τις δημοκρατικές ...ευαισθησίες της, αφού πρώτα τους άφησε ανενόχλητους στο δολοφονικό τους έργο.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας, σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Μιλάνοβιτς, σε ένα απόλυτο ξέπλυμα των φασιστικών ομάδων που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη δολοφονική επίθεση, ανέφερε ότι «δεν ξεκαθαρίστηκαν ακόμα οι συνθήκες της δολοφονίας» του 29χρονου και δήλωσε για τους συλληφθέντες πως «ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν»στην Ελλάδα, «οι πολίτες έχουν τα δικαιώματά τους», καταλήγοντας ότι «αν οι ελληνικές αρχές μπορούσαν να κρατήσουν και τους 100 μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, αυτό θα είχε στοιχεία εκδίκησης ή συλλογικής ευθύνης».

Οπως αναμετέδωσαν δε και ελληνικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κροατικές ιστοσελίδες, ο Μιλάνοβιτς επέμεινε ότι «οι συνθήκες θανάτου αυτού του ανθρώπου δεν είναι οι πιο ξεκάθαρες» και ότι «πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι» από τους συλληφθέντες, αλλά και ότι «αν τους κρατήσουν όλους είναι ντε φάκτο στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διέρρεαν πως «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της». Εντονα αντέδρασε στις δηλώσεις του Κροάτη ηγέτη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, μιλώντας για «ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας».

Την Κυριακή είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρίλιτς - Ράντμαν (προέρχεται από το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης - HDZ).

Το κροατικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Γκρίλιτς - Ράντμαν «τόνισε τις ανησυχίες των οικογενειών των Κροατών πολιτών και τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατουμένων φιλάθλων». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι αντιπροσωπεία του υπουργείου, με επικεφαλής την αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα υφυπουργό Αντριγια Μέτελκο - Ζγκόμπιτς, συναντήθηκε με εκπροσώπους των οικογενειών των συλληφθέντων οπαδών της Ντιναμό περιγράφοντας τη «βοήθεια και υποστήριξη» του υπουργείου «στους κρατούμενους Κροάτες πολίτες, από την πρώτη μέρα, στον τομέα των προξενικών και διπλωματικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας της Κροατίας».

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ διέρρεαν για την επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ ότι ο Κροάτης εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, καταδίκασε τη συμμετοχή των Κροατών οπαδών στα επεισόδια, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει αντικειμενικά τα γεγονότα, και ότι ευχαρίστησε τόσο τις ελληνικές σωφρονιστικές αρχές όσο και την ελληνική πολιτεία για τη συνεργασία.

Ο Γ. Γεραπετρίτης, από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μετέφερε στον ομόλογό του την πεποίθησή του ότι «η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αντικειμενικά, αμερόληπτα και επί τη βάσει σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προφυλακισθέντων».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο δίκτυο «Dnevnik Nova TV», ο Κροάτης πρέσβης στην Αθήνα Αλεξάνταρ Σούνκα δήλωσε ότι «η ασφάλεια των κρατουμένων είναι προς το μέγιστο συμφέρον τόσο το δικό μας όσο και των Ελλήνων».

Στο μεταξύ, χτες στο Ζάγκρεμπ έγινε συγκέντρωση από γονείς συλληφθέντων έξω από το ΥΠΕΞ, φωνάζοντας «δικαιοσύνη για τους οπαδούς μας» και «δώστε μας πίσω τα παιδιά μας». Την Κυριακή είχε σταλεί σχετική επιστολή και στον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Επιχείρηση «κουκουλώματος» μέρος δεύτερο η αυριανή συνάντηση με UEFA - προέδρους ΠΑΕ

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι 105 συλληφθέντες

Η επιχείρηση κουκουλώματος των τεράστιων ευθυνών για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια τη Δευτέρα 7 Αυγούστου συνεχίζεται από την κυβέρνηση. Αυτή η προσπάθεια εμπλουτίζεται και με επικοινωνιακές «φούσκες», όπως η αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA Τσέφεριν και το κάλεσμα να παραβρεθούν οι πρόεδροι των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ.

Πέρα από τον αποπροσανατολισμό, η συνάντηση αποσκοπεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για το ρόλο κράτους - UEFA και ΠΑΕ, που είναι οι θεματοφύλακες της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό, στο έδαφος της οποίας «φύονται» και δρουν οι «οπαδικοί στρατοί», σε βάρος των φίλαθλων συναισθημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας και της αγνής αγάπης του λαού για το ποδόσφαιρο.

Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, όπως φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ότι το μένος των φασιστών συνεχίστηκε και μετά το μαχαίρωμα του Μιχάλη Κατσουρή, αφού στην προσπάθειά του να ξεφύγει, τον χτυπούσαν με ρόπαλα.

«Διασπορά» σε διάφορες φυλακές

Εξάλλου, σε διάφορες φυλακές ανά τη χώρα οδηγήθηκαν οι 104 συλληφθέντες της φασιστικής συμμορίας «Βad Blue Boys». Στους κατηγορούμενους προστέθηκε και ένας Κροάτης, το όνομα του οποίου δεν περιλαμβάνεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, καθώς συνελήφθη αργότερα και είναι αδελφός κατηγορούμενου. Κι αυτός κρίθηκε προφυλακιστέος.

Eurokinissi

Οι 105 κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών, αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς και άλλων, ενώ στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου.

Για ένα ακόμα άτομο, Ελληνα, που περιλαμβάνεται στο διαβιβαστικό, δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης καθώς δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του, ενώ οι αρχές εκτιμούν πως υπάρχουν κάποιοι Κροάτες που έχουν διαφύγει από τη χώρα.

Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στους ανακριτές, με τελευταίους στον κύκλο τους 34 που απολογήθηκαν την Κυριακή και αρνήθηκαν και αυτοί κάθε σχέση με την αιματηρή επίθεση. Η επιχειρηματολογία που προέβαλαν δεν έπεισε τους ανακριτές, καθώς έχει μεγάλα κενά και είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, όπως και τα βίντεο που βρίσκονται στα χέρια των ανακριτών.

Ενδεικτική είναι η κατάθεση ενός 40χρονου, που φέρεται να είναι επικεφαλής των φασιστών της κροατικής ομάδας, ο οποίος ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήρθε αεροπορικώς από τη Βιέννη όπου διαμένει, για να χειροκροτήσουν την ομάδα τους μετά το τέλος της προπόνησής της. Οπως φέρεται να ισχυρίστηκε, εκεί δέχθηκαν επίθεση και δεν έχει σχέση με την επίθεση και τη δολοφονία.

Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε η διαδικασία λήψης DNA από τους κατηγορούμενους, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην αποκάλυψη του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ενώ οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε 16 φυλακές σε όλη τη χώρα.

Πλήρη διαλεύκανση ζητάει η οικογένεια

Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε o αδελφός του αδικοχαμένου 29χρονου. Στο υπόμνημα - αίτημά του ζητά τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων «με σκοπό τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος και τη διερεύνηση της τέλεσης λοιπών αξιόποινων πράξεων».

Ειδικότερα, ζητά να συλλεχθεί όλο το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των συνοριακών σταθμών εισόδου των κατηγορουμένων, καθώς και των σταθμών διοδίων που διήλθαν μέχρι την άφιξή τους στην Αττική, αλλά και το αντίστοιχο υλικό από τον Προαστιακό Κορίνθου αλλά και τους σταθμούς «Δουκίσσης Πλακεντίας», «Περισσός», «Πευκάκια» και «Ειρήνη», να ανασυρθούν όλα τα δεδομένα (όπως μηνύματα, φωτογραφίες, κλήσεις και βιντεοληπτικό υλικό) από τα κινητά των κατηγορουμένων, να τεθούν στη διάθεση της ανάκρισης όλες οι σχετιζόμενες με τη δολοφονική έφοδο και την παρουσία των κατηγορουμένων στην Ελλάδα συνομιλίες, αναφορές και ενδοσυνεννοήσεις που έχουν καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας, καθώς και να διερευνηθεί αν είχανε μισθωθεί καταλύματα διαμονής στη χώρα μας και από ποιους.

Επίσης, ζητά από τους ανακριτές να καλέσει παθόντες και αστυνομικούς για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της δολοφονικής επίθεσης που έλαβε χώρα από τους 105 κατηγορουμένους, να αναζητηθεί - με άρση τηλεφωνικού απορρήτου - εάν οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι συνομιλούσαν με Ελληνες και από πότε ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα η μεταξύ τους επικοινωνία, όπως και να τεθεί στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργείται στην ΕΛ.ΑΣ.

Το υπόμνημα που κατέθεσε, ξεκινάει με απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της Απουσίας»: «Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ' τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί. Δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι κι έχουν μια ξεχωριστή προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο που ο πόνος κάτω απ' τα πλευρά μας δεν είναι πια απ' τη στέρηση, μα από την αύξηση... Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους, είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι...».

Τέλος, η ΑΕΚ, διά της δικηγόρου της, κατέθεσε παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας κατά των 105 προφυλακισθέντων.

ΑΔΕΙΟΥΧΟΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Φεύγουν και οι τελευταίοι, με τις τσέπες λεηλατημένες

Οσοι από τους τελευταίους αδειούχους του Αυγούστου έχουν τη δυνατότητα, αποχωρούν αυτές τις μέρες προς τον τόπο διακοπών τους, με αφορμή την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για όσους θα ταξιδέψουν προς τα νησιά του Αιγαίου και έχουν κλείσει ή θα κλείσουν τα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια, το χέρι θα μπει βαθιά στην τσέπη, αφού θα ξοδευτεί σχεδόν ένας μισθός μόνο για το πηγαινέλα, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα έχει εκτοξευτεί.

Μια 4μελής οικογένεια που θέλει να ταξιδέψει στην οικονομική θέση για Σύρο με το αυτοκίνητό της, θα πρέπει να πληρώσει συνολικά 609 ευρώ με επιστροφή!

Από Πειραιά για Ικαρία μετ' επιστροφής, για το 8ωρο ταξίδι στο κατάστρωμα (βλέπε ...πλαστική καρέκλα) μια 4μελής οικογένεια χωρίς αυτοκίνητο θα πρέπει να δώσει 468 ευρώ.

Για Σάμο, μια 4μελής οικογένεια για πηγαινέλα χωρίς αυτοκίνητο θα πρέπει να καταβάλει 565 ευρώ, ενώ με αυτοκίνητο, του οποίου το ναύλο έχει εκτιναχτεί στα 122,50 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει συνολικά 810 ευρώ!

Και για τα νησιά του Ιονίου, επίσης, το ταξίδι θα είναι παραπάνω από τσουχτερό. Χωρίς να υπολογίζουμε τη μετακίνηση οδικώς μέχρι τα λιμάνια αναχώρησης, έχουμε τα εξής:

Για να πάει στο νησί της Ιθάκης (λιμάνι Πισαετού) από την Πάτρα και να επιστρέψει στην πόλη, μια 4μελής οικογένεια με ΙΧ χρειάζεται να ξοδέψει κοντά 200 ευρώ με παιδιά 5 έως 7 ετών, ενώ αν αυτά είναι μεγαλύτερης ηλικίας το κόστος αγγίζει τα 230 ευρώ.

Για την Κεφαλονιά, το δρομολόγιο Πάτρα - Σάμη - Πάτρα, επίσης για τετραμελή οικογένεια με παιδιά 5 έως 7 ετών, αγγίζει τα 200 ευρώ, ενώ με τέσσερις ενήλικες εκτοξεύεται στα 230. Οσο για τη Ζάκυνθο, το ταξίδι από και προς το λιμάνι της Κυλλήνης για μια τετραμελή οικογένεια ενηλίκων με ΙΧ κοστίζει σχεδόν 177 ευρώ.

Απέναντι στο μάτωμα του λαϊκού εισοδήματος και την κοροϊδία κυβέρνησης - ακτοπλοϊκών εταιρειών, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα στον λαό, στους ναυτεργάτες, σε όλους τους εργαζόμενους στη ναυτιλία, στους νησιώτες, διεκδικώντας:

Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50% για όλους, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές. Να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους έχουν ήδη πληρώσει τα πανάκριβα εισιτήρια. Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά. Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων. Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών, με αύξηση των μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση. Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.

ΣΥΡΙΖΑ
Φουντώνουν οι διεργασίες, με επιστολές και παραιτήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διεργασίες και τα «πάρε - δώσε» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της εκλογής νέου προέδρου που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις στελεχών με βαρύτατες καταγγελίες, τώρα 14 στελέχη του κόμματος δημοσιοποίησαν κείμενο με το οποίο - όπως αναφέρουν - τάσσονται υπέρ «μιας πλατιάς και ειλικρινούς διαβούλευσης». Το κείμενο υπογράφουν οι Γ. Αγγελόπουλος, Τρ. Αλμπάνης, Ηλ. Γεωργαντάς, Β. Δαγδιλέλης, Κ. Δουζίνας, Ευ. Καραγιαννοπούλου, Π. Κυπριανός, Λ. Λαμπριανίδης, Μ. Μπαρτσίδης, Μ. Ρεπούση, Κ. Σταμάτης, Α. Στυλιανού, Γ. Φουρτούνης, Δ. Ψύλλος.

Στην ουσία με το κείμενο ζητούν «μια ειλικρινή διαβούλευση», με αφορμή το γεγονός ότι «δεν δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη να ανταλλάξουν απόψεις για όσα μας οδήγησαν στην ήττα, να ασκήσουν κριτική για τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας, για τις δυσλειτουργίες της ηγετικής ομάδας, καθώς και για την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος». Και αναφέρουν ως παράδειγμα την υποψηφιότητα για τον δήμο Αθήνας, που «είχε επιλεγεί αρχικά άνωθεν από την προηγούμενη ηγεσία, μια παντελώς απολιτική και απρόσφορη υποψηφιότητα. Αυτό έγινε απ' αρχής μέχρι τέλους σε κλειστό κύκλο, χωρίς καμία συμμετοχή ούτε της υπαρκτής και δραστήριας αυτοδιοικητικής μας παράταξης, ούτε των κομματικών οργανώσεων». Και εκφράζουν την ελπίδα ότι θα στηρίξουν όλοι τον Κ. Ζαχαριάδη.

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες ανακοίνωσε την αποχώρησή της η Ελένη Λαφτσή, μέλος της ΝΕ Ροδόπης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Κομοτηνής, μετά την κλήση της σε απολογία στο πειθαρχικό όργανο του κόμματος, λόγω των καταγγελιών που είχε κάνει για ωμές παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις εκλογές και απροκάλυπτη στήριξη προς τον μειονοτικό Οζγκιούρ Φερχάτ, εις βάρος των υπόλοιπων υποψηφίων. Την παραίτησή του από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε και ο Δημήτρης Δουρής, γραμματέας της ΝΕ Ικαρίας και μέλος της ΚΕ. Σε μακροσκελή ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αδυνατώ να παρακολουθήσω τις εσωκομματικές διαδικασίες μιας κομματικής νομενκλατούρας ξεκομμένης ακόμη και από το εναπομείναν εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Υποψηφιότητα του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη

Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας με την ταμπέλα του συνδυασμού «Ελεύθεροι Αθηναίοι» κατέθεσε ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Κασιδιάρης με ανάρτησή του τις προηγούμενες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο μεταξύ, μετά και τη συστημική αβάντα όλου του προηγούμενου διαστήματος στο φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών», όπως και τις νομοθετικές ρυθμίσεις «βούτυρο στο ψωμί» τους, οι κυβερνητικές διαρροές των προηγούμενων ημερών έλεγαν πως δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύσει την υποψηφιότητα, αλλά πως σε περίπτωση εκλογής προβλέπεται η έκπτωσή του από το αξίωμα.

Συγκέντρωση για τον Φ. Μπελέρη στη Χειμάρρα

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Φρέντι Μπελέρη είχε προγραμματιστεί χτες στη Χειμάρρα, καθώς εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία που είχε για την ορκωμοσία του ως δήμαρχος της πόλης, μετά την επικράτησή του στις εκλογές της 14ης Μάη. Από τις 12 Μάη ο Μπελέρης είναι στη φυλακή, κατηγορούμενος για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, και αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης, που μπορεί να γίνει και σε έναν χρόνο. Αν περάσει η τρίμηνη προθεσμία, οι αλβανικές αρχές μπορούν να προκηρύξουν επαναληπτικές εκλογές.

Το Σάββατο επισκέφτηκε τον ομογενή δήμαρχο ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος. Στη χτεσινή συγκέντρωση αναμενόταν να μιλήσει ο δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ θα έπαιρνε μέρος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Χτες το απόγευμα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι αλβανικές αρχές επιδίωκαν την απαγόρευση της συγκέντρωσης, η οποία αργότερα ξεκίνησε κανονικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ