Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΡΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Επιχείρηση «κουκουλώματος» μέρος δεύτερο η αυριανή συνάντηση με UEFA - προέδρους ΠΑΕ

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι 105 συλληφθέντες

Η επιχείρηση κουκουλώματος των τεράστιων ευθυνών για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια τη Δευτέρα 7 Αυγούστου συνεχίζεται από την κυβέρνηση. Αυτή η προσπάθεια εμπλουτίζεται και με επικοινωνιακές «φούσκες», όπως η αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA Τσέφεριν και το κάλεσμα να παραβρεθούν οι πρόεδροι των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ.

Πέρα από τον αποπροσανατολισμό, η συνάντηση αποσκοπεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για το ρόλο κράτους - UEFA και ΠΑΕ, που είναι οι θεματοφύλακες της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό, στο έδαφος της οποίας «φύονται» και δρουν οι «οπαδικοί στρατοί», σε βάρος των φίλαθλων συναισθημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας και της αγνής αγάπης του λαού για το ποδόσφαιρο.

Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, όπως φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ότι το μένος των φασιστών συνεχίστηκε και μετά το μαχαίρωμα του Μιχάλη Κατσουρή, αφού στην προσπάθειά του να ξεφύγει, τον χτυπούσαν με ρόπαλα.

«Διασπορά» σε διάφορες φυλακές

Εξάλλου, σε διάφορες φυλακές ανά τη χώρα οδηγήθηκαν οι 104 συλληφθέντες της φασιστικής συμμορίας «Βad Blue Boys». Στους κατηγορούμενους προστέθηκε και ένας Κροάτης, το όνομα του οποίου δεν περιλαμβάνεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, καθώς συνελήφθη αργότερα και είναι αδελφός κατηγορούμενου. Κι αυτός κρίθηκε προφυλακιστέος.


Eurokinissi

Οι 105 κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών, αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς και άλλων, ενώ στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου.

Για ένα ακόμα άτομο, Ελληνα, που περιλαμβάνεται στο διαβιβαστικό, δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης καθώς δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του, ενώ οι αρχές εκτιμούν πως υπάρχουν κάποιοι Κροάτες που έχουν διαφύγει από τη χώρα.

Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στους ανακριτές, με τελευταίους στον κύκλο τους 34 που απολογήθηκαν την Κυριακή και αρνήθηκαν και αυτοί κάθε σχέση με την αιματηρή επίθεση. Η επιχειρηματολογία που προέβαλαν δεν έπεισε τους ανακριτές, καθώς έχει μεγάλα κενά και είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, όπως και τα βίντεο που βρίσκονται στα χέρια των ανακριτών.

Ενδεικτική είναι η κατάθεση ενός 40χρονου, που φέρεται να είναι επικεφαλής των φασιστών της κροατικής ομάδας, ο οποίος ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήρθε αεροπορικώς από τη Βιέννη όπου διαμένει, για να χειροκροτήσουν την ομάδα τους μετά το τέλος της προπόνησής της. Οπως φέρεται να ισχυρίστηκε, εκεί δέχθηκαν επίθεση και δεν έχει σχέση με την επίθεση και τη δολοφονία.

Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε η διαδικασία λήψης DNA από τους κατηγορούμενους, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην αποκάλυψη του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ενώ οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε 16 φυλακές σε όλη τη χώρα.

Πλήρη διαλεύκανση ζητάει η οικογένεια

Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε o αδελφός του αδικοχαμένου 29χρονου. Στο υπόμνημα - αίτημά του ζητά τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων «με σκοπό τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος και τη διερεύνηση της τέλεσης λοιπών αξιόποινων πράξεων».

Ειδικότερα, ζητά να συλλεχθεί όλο το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των συνοριακών σταθμών εισόδου των κατηγορουμένων, καθώς και των σταθμών διοδίων που διήλθαν μέχρι την άφιξή τους στην Αττική, αλλά και το αντίστοιχο υλικό από τον Προαστιακό Κορίνθου αλλά και τους σταθμούς «Δουκίσσης Πλακεντίας», «Περισσός», «Πευκάκια» και «Ειρήνη», να ανασυρθούν όλα τα δεδομένα (όπως μηνύματα, φωτογραφίες, κλήσεις και βιντεοληπτικό υλικό) από τα κινητά των κατηγορουμένων, να τεθούν στη διάθεση της ανάκρισης όλες οι σχετιζόμενες με τη δολοφονική έφοδο και την παρουσία των κατηγορουμένων στην Ελλάδα συνομιλίες, αναφορές και ενδοσυνεννοήσεις που έχουν καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας, καθώς και να διερευνηθεί αν είχανε μισθωθεί καταλύματα διαμονής στη χώρα μας και από ποιους.

Επίσης, ζητά από τους ανακριτές να καλέσει παθόντες και αστυνομικούς για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της δολοφονικής επίθεσης που έλαβε χώρα από τους 105 κατηγορουμένους, να αναζητηθεί - με άρση τηλεφωνικού απορρήτου - εάν οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι συνομιλούσαν με Ελληνες και από πότε ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα η μεταξύ τους επικοινωνία, όπως και να τεθεί στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργείται στην ΕΛ.ΑΣ.

Το υπόμνημα που κατέθεσε, ξεκινάει με απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της Απουσίας»: «Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ' τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί. Δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι κι έχουν μια ξεχωριστή προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο που ο πόνος κάτω απ' τα πλευρά μας δεν είναι πια απ' τη στέρηση, μα από την αύξηση... Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους, είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι...».

Τέλος, η ΑΕΚ, διά της δικηγόρου της, κατέθεσε παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας κατά των 105 προφυλακισθέντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ