ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Αντίστροφη μέτρηση για την ελληνική αποστολή

Με αισιοδοξία για διακρίσεις αναχώρησε χθες το πρώτο γκρουπ αθλητών - αθλητριών

Με την αισιοδοξία να είναι διάχυτη και με υψηλές βλέψεις για νέες διακρίσεις, το πρώτο γκρουπ των μελών της Εθνικής ομάδας στίβου αναχώρησε για τη Βουδαπέστη προκειμένου να συμμετάσχει στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που θα διεξαχθεί στην ουγγρική πρωτεύουσα το διάστημα 19 έως 27 Αυγούστου. Στη φετινή διοργάνωση η Ελλάδα θα παρουσιαστεί με 22μελή αποστολή, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά σπουδαία ονόματα του ελληνικού στίβου. Ξεχωρίζουν οι παρουσίες του χρυσού Ολυμπιονίκη του μήκους Μίλτου Τεντόγλου, της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης στο βάδην Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, της πρωταθλήτριας Ευρώπης στον ακοντισμό Ελίνας Τζένγκο και της πολύπειρης (με 11 μετάλλια στο ενεργητικό της) Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ. Αλλες παρουσίες για τις οποίες υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες διάκρισης είναι αυτές του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ, των Μιχάλη Αναστασάκη και Χρήστου Φραντζεσκάκη στη σφυροβολία κ.ο.κ.

Με εφαλτήριο τις επιτυχίες πριν ακριβώς έναν χρόνο, στη διοργάνωση του Ορεγκον (είχε γίνει εμβόλιμα, μετά τις αναβολές που προκάλεσε η πανδημία), αλλά και αυτές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου που ακολούθησαν, οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες επιδιώκουν να δώσουν συνέχεια σε αυτές. Παράλληλα, μέσω της επίτευξης των ατομικών τους στόχων να τεστάρουν στη διοργάνωση και την αγωνιστική τους κατάσταση κατά την προ-Ολυμπιακή χρονιά που διανύουμε, ενόψει των Αγώνων στο Παρίσι το 2024.

Eurokinissi

Με το πρώτο γκρουπ των αθλητών που αναχώρησαν χθες από Αθήνα πέταξε και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η οποία θα αγωνιστεί την Κυριακή 20/8, δεύτερη μέρα του προγράμματος, με τη συμμετοχή της στα 20 χλμ. βάδην. Η ίδια εμφανίστηκε μετρημένη και συγκρατημένη στις δηλώσεις της. Στάθηκε στο ότι πρόκειται για την πέμπτη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σημειώνοντας ότι κάθε φορά αποτελεί μια καινούργια εμπειρία στην οποία καλείται να αντεπεξέλθει στον συναγωνισμό, και εμφανίστηκε έτοιμη να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Παρά τις - μέχρι τώρα - κατώτερες των δυνατοτήτων της επιδόσεις στη σεζόν, αισιόδοξη για κάτι καλύτερο στη Βουδαπέστη εμφανίστηκε η Κατερίνα Στεφανίδη. Παραδέχτηκε ότι έχει κινηθεί στα ...χαμηλά φέτος, με καλύτερη επίδοση στα 4,62 μ., προσθέτοντας ότι στόχος της στη διοργάνωση είναι η βελτίωση του φετινού της ρεκόρ και να παλέψει για την καλύτερη δυνατή θέση στο επί κοντώ.

Ενθουσιασμένες για τη συμμετοχή τους στα αγωνίσματα του βάδην σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εμφανίστηκαν Κυριακή Φιλντισάκου, Ολγα Φιάσκου και Χριστίνα Παπαδοπούλου. Ετοιμος για την έκτη συμμετοχή του στο 35άρι του βάδην ανδρών σε επιπέδου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εμφανίστηκε ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένος για το ότι συμπληρώνει 12ετία σε αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου.

Το δεύτερο γκρουπ της ελληνικής αποστολής αναμένεται να αναχωρήσει για Ουγγαρία αύριο Σάββατο.

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2023
Απαιτητική πρόβα τζενεράλε για την Εθνική

Με δυνατά φιλικά στα ΗΑΕ, με αντιπάλους τις ΗΠΑ σήμερα και τη Γερμανία αύριο, ολοκληρώνεται η προετοιμασία

Πρόβα τζενεράλε μπροστά στο Μουντομπάσκετ 2023, που θα διεξαχθεί στην Ασία (Ινδονησία, Φιλιππίνες και Ιαπωνία) το διάστημα 25/8 - 10/9, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Εθνική ομάδα, η οποία βρίσκεται στο Αμπου Ντάμπι. Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η Ελλάδα θα δώσει δύο ιδιαίτερα δυνατά φιλικά παιχνίδια, σήμερα απέναντι στις ΗΠΑ (19.00 - Cosmote Sport 4 / Action 24) και αύριο απέναντι στη Γερμανία (19.00 - Cosmote Sport 4 / Αction24).

Ειδικά το σημερινό φιλικό κόντρα στις ΗΠΑ έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την Εθνική, καθώς τίθεται αντιμέτωπη με το απόλυτο φαβορί στο Μουντομπάσκετ, ενώ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς και στο πλαίσιο του 3ου ομίλου της διοργάνωσης.

Μέσα από τις δύο αναμετρήσεις ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης αναμένεται να βγάλει τα τελικά συμπεράσματα για την αγωνιστική εικόνα, αλλά και να καταλήξει στην οριστική 12άδα παικτών που θα ταξιδέψουν στην Ασία. Ο Ελληνας κόουτς, μιλώντας για τον σημερινό αγώνα με τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά δυνατό τεστ, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου για την Εθνική, η οποία θα πρέπει να δείξει ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στους σπουδαίους αντιπάλους της.

Για την Εθνική σήμερα είναι αμφίβολη η συμμετοχή του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος ακολούθησε την αποστολή ετεροχρονισμένα, εξαιτίας της γέννησης του δεύτερου παιδιού του.

SUPER LEAGUE
Ανοίγει η αυλαία στο Πανθεσσαλικό

Με την αναμέτρηση Βόλου - Λαμία γίνεται το «ποδαρικό» στη νέα σεζόν

Στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου ο Βόλος υποδέχεται τη Λαμία (21.00 - Cosmote Sport 1) για την 1η αγωνιστική, ανοίγει σήμερα η αυλαία της σεζόν 2023 - 2024 στο πρωτάθλημα της Super League, με τις δύο ομάδες να επιδιώκουν θετικό ξεκίνημα με νίκη. Το κυρίως μέρος του προγράμματος της 1ης αγωνιστικής θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, ενώ έχουν αναβληθεί τα ματς ΑΕΚ - Παναιτωλικός και Παναθηναϊκός - Ατρόμητος για λόγους ασφαλείας, καθώς αύριο Σάββατο διεξάγεται ο επαναληπτικός αγώνας της ΑΕΚ με αντίπαλο την Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

ΠΑΟ: Στα πράσινα και ο Αράο

Μία ακόμη κίνηση ενίσχυσής του ολοκλήρωσε ο Παναθηναϊκός, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Βραζιλιάνου μέσου Γουίλιαν Αράο για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 31χρονος παίκτης αγωνιζόταν στην τουρκική Φενερμπαχτσέ, με την οποία ήρθαν σε συμφωνία για τη μεταγραφή οι «πράσινοι», όπως και με την πλευρά του παίκτη. Ο Αράο ξεκίνησε την καριέρα του από τις μικρές κατηγορίες της Βραζιλίας πριν πάρει μεταγραφή στη Φλαμένγκο, με την οποία πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα (2019, 2020) και δύο Copa Libertadores (2019, 2022), ενώ στη συνέχεια αποκτήθηκε από τη Φενέρ.

Ολυμπιακός: Ολοκληρώνει την απόκτηση του Σκάρπα

Τα τυπικά απομένουν για να ολοκληρώσει ο Ολυμπιακός την απόκτηση του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού Γκουστάβο Σκάρπα από τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο παίκτης βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του στους «ερυθρόλευκους», με τη μορφή δανεισμού για έναν χρόνο από την αγγλική ομάδα, χωρίς οψιόν αγοράς.

CONFERENCE LEAGUE
Πρόκριση για τον ΠΑΟΚ, «αντίο» από τον Αρη

Στα πλέι οφ του Conference League προκρίθηκε ο ΠΑΟΚ, μετά τη σπουδαία νίκη του με 3-0 επί της Χάιντουκ Σπλιτ στην Τούμπα, στον επαναληπτικό αγώνα των δύο ομάδων για τον 3ο προκριματικό γύρο. Την ίδια διοργάνωση αποχαιρέτησε πρόωρα ο Αρης, μετά την ήττα του με 6-5 στα πέναλτι (2-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση) από την Ντιναμό Κιέβου, στη ρεβάνς που έγινε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

«Καθάρισε» στο τέλος

Στη ρεβάνς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ, μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα, κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα του και έφτασε σε σημαντική επικράτηση επί της κροατικής Χάιντουκ, σφραγίζοντας την πρόκριση στα πλέι οφ, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Χαρτς - Ρόζενμποργκ (αγωνίζονταν χθες το βράδυ). Οι γηπεδούχοι, παρά την πίεση των Κροατών στο ξεκίνημα, κατάφεραν να προηγηθούν (Σβαμπ 12' πέναλτι), ωστόσο η Χάιντουκ ήταν αυτή που απείλησε μέχρι το ημίχρονο. Στην επανάληψη η εικόνα του ΠΑΟΚ βελτιώθηκε, ωστόσο το ματς παρέμενε ανοιχτό, με τους φιλοξενούμενους να συνεχίζουν απειλητικά, μέχρι που ο Ζίβκοβιτς με δύο γκολ μέσα σε ένα εξάλεπτο (79', 85') σφράγισε την πρόκριση του «Δικεφάλου».

Λύγισε στα πέναλτι

Στο Βουκουρέστι ο Αρης, που είχε νικήσει με 1-0 στον πρώτο αγώνα, αν και κατάφερε να προηγηθεί και στη ρεβάνς (Τζούρασεκ 38') είδε την Ντιναμό Κιέβου να ανατρέπει το σκορ με τους Βολοστίν (48') και Καραβάεφ (85') και να φέρνει το ματς στην παράταση, όπου δεν άλλαξε κάτι και έτσι οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο Χουτεσιώτης απέκρουσε ένα πέναλτι των Ουκρανών (Πάρις), αντισταθμίζοντας τη χαμένη εκτέλεση του Μενέντεζ για τον Αρη, ωστόσο ο Οντουμπάτζο αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι για την ελληνική ομάδα, με την Ντιναμό έτσι να παίρνει τη νίκη με 6-5 και την πρόκριση στα πλέι οφ.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
«Ασημένια» στο Μπακού η Κορακάκη

Σε μία ακόμα σπουδαία διεθνή διάκριση έφτασε η Αννα Κορακάκη, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι από 10 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η Ελληνίδα αθλήτρια συγκέντρωσε 238,3 βαθμούς στον τελικό του αγωνίσματος, οι οποίοι την έφεραν στη 2η θέση, χάνοντας στις λεπτομέρειες το χρυσό μετάλλιο από την Κινέζα Γιανγκ, που αναδείχθηκε 1η με 239,8. Την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο πήρε η επίσης Κινέζα Λίμε, με 218,8 βαθμούς.

Να σημειωθεί ότι είναι το τρίτο μετάλλιο για την Κορακάκη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά το χρυσό το 2018 στη Νότια Κορέα και το επίσης ασημένιο το 2022 στην Αίγυπτο.

ΕUROPA LEAGUE
Λύτρωση στο φινάλε για τον Ολυμπιακό

Με αρκετό άγχος, αλλά βρίσκοντας τη λύση στις καθυστερήσεις με γκολ του Αλεξανδρόπουλου, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα πλέι οφ του Europa League μετά την ισοπαλία 1-1 στο Βέλγιο με την Γκενκ και σε συνδυασμό με τη νίκη του με 1-0 στον πρώτο αγώνα. Στα πλέι οφ οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν τη σερβική Τσουκαρίτσκι για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού έχουν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Conference League.

Ο Ολυμπιακός δεν έπεισε με την εμφάνισή του, παρουσιάζοντας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία αλλά και στη δημιουργία φάσεων (πρώτη τελική στο 71'), ενώ βρέθηκε και πίσω στο σκορ από εύστοχο πέναλτι του Πέντσιλ στο 24'. Με τους γηπεδούχους να συνεχίζουν να έχουν την πρωτοβουλία και να δημιουργούν φάσεις, ο Ολυμπιακός έδειχνε εγκλωβισμένος μέχρι το 65', ωστόσο η αποβολή του Πέντσιλ για τους γηπεδούχους σε εκείνο το λεπτό άλλαξε τις ισορροπίες, με τον Ολυμπιακό, χάρη και στις αλλαγές του Μαρτίνεθ (είσοδος Ροντινέι, Ελ Αραμπί, Μπιέλ), να γίνεται πιο κινητικός και να απειλεί πλέον με αξιώσεις. Τελικά η λύτρωση για τους Πειραιώτες ήρθε στις καθυστερήσεις, με το γκολ του Αλεξανδρόπουλου να δίνει την πρόκριση. Στο φινάλε αποβλήθηκε και ο Ροντινέι για την ελληνική ομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ