ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό

Από τη χτεσινή συνέλευση των γιατρών του ΙΚΑ
Από τη χτεσινή συνέλευση των γιατρών του ΙΚΑ
«Ενιαίος και συμπαγής, ο αγώνας των γιατρών συνεχίζεται». Αυτό αποφασίστηκε χτες από τη Γενική Συνέλευση της ΣΕΥΠΙΚΑ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», μετά και από μία απαράδεκτη κοινή δήλωση των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης Τ. Γιαννίτση και Αλ. Παπαδόπουλου, που εμπαίζουν τους γιατρούς, χωρίς να δεσμεύονται για το θέμα των εργασιακών τους σχέσεων. Με τη δήλωσή τους οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να φέρουν σε αντιπαράθεση τους απεργούς με τους ασθενείς ισχυριζόμενοι ότι η απεργία πρέπει να σταματήσει γιατί, δήθεν, δεν έχει κανένα πραγματικό έρεισμα και «ταλαιπωρεί άδικα χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ιδρύματος».

Οι γιατροί επιμένουν να υπάρξει δέσμευση των υπουργών για συμμετοχή στον νέο φορέα Υγείας όλων των γιατρών του ΙΚΑ, μόνιμων και συμβασιούχων. Στη συνέλευση αναδείχτηκε, επίσης, το αίτημα να υπάρξει συντονισμός και κινητοποίηση πανελλαδική απ' όλους τους γιατρούς, των νοσοκομείων, των Ταμείων, των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ως προς την επιδίωξη της κυβέρνησης να σαλαμοποιήσει τα αιτήματα και να κάνει ξεχωριστή διαπραγμάτευση για τους συμβασιούχους, οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση νομικών συμβούλων κάθε σύμβαση γιατρού από την πρώτη μέρα της πρόσληψής του θεωρείται σύμβαση αορίστου χρόνου και άρα όλοι μαζί, και οι 8.500, πρέπει να ενταχθούν στο νέο φορέα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Παράταξης Γιατρών» η Μ. Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή χαρακτήρισε επαίσχυντη τη δήλωση των δύο υπουργών και τόνισε ότι «η μόνη απάντηση πρέπει να είναι η κλιμάκωση του αγώνα». Υπογράμμισε ότι απέναντι στους γιατρούς βρίσκεται η κυβέρνηση και συνολικά η πολιτική της στο χώρο της Υγείας κι όχι ο κάθε υπουργός ξεχωριστά. Οτι δεν πρέπει αποπροσανατολιστεί ο αγώνας με νομικίστικα τερτίπια. «Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι νομικό, αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι μία. Πρέπει να αποφασίσει: Ολοι οι γιατροί, όσοι υπηρετούν σήμερα στο ΙΚΑ, να είναι στο νέο φορέα και ν' αλλάξει η απαράδεκτη σύμβαση έργου των γιατρών. Δεν το κάνει».

Η συνδικαλίστρια αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης να μην ικανοποιεί ούτε καν δευτερεύοντα αιτήματα γιατί, όπως είπε, θέλει να τσακίσει τις γενικότερες διαθέσεις αντίστασης, διεκδίκησης κι ενότητας που έχουν αναπτυχθεί στο λαό. Επιπρόσθετα, είπε, η πολιτική της κυβέρνησης δε χωράει ούτε πολλούς γιατρούς, ούτε μονιμότητες, ούτε σταθερές θέσεις εργασίας.

Τέλος, για το θέμα της «αναδιοργάνωσης» των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ σημείωσε την κατάθεση πρότασης από τον διοικητή του ΙΚΑ, στο ΔΣ, που «εφαρμόζει» με την πολιτική της κυβέρνησης. «Οχι μόνο το κατέθεσε χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των γιατρών, αλλά δεν πήρε θέση για τις εργασιακές τους σχέσεις», κατήγγειλε.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 11.30 το πρωί, η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ οργανώνει πανελλαδική συνδιάσκεψη των προέδρων όλων των συλλόγων της χώρας, στο ξενοδοχείο «Athens Acropol» για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εντάσσονται στους συνολικότερους αντιδραστικούς σχεδιασμούς

Δήλωση του Κ. Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα μέτρα που εισηγείται ο διοικητής του ΙΚΑ

«Τα μέτρα που εισηγείται ο διοικητής του ΙΚΑ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κακής λειτουργίας των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, καμία σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ασφαλισμένων», τονίζει σε χτεσινή δήλωσή του ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εντάσσονται, συνεχίζει, στους συνολικότερους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης και ασφαλώς σ' έναν από τους βασικούς πυλώνες της, που είναι η υγεία. Στόχος των αντιδραστικών αυτών ανατροπών είναι η ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας, η ακόμη μεγαλύτερη μετακύληση των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους, η διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των καπιταλιστών στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο οι παροχές των ασφαλισμένων. Θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα εμπόδια στην έγκριση αναπηρικών συντάξεων, με στόχο το δραστικό περιορισμό τους, εντάσσοντας τους αναπήρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Το ύψος των μισθών τους θα εξαρτάται από το βαθμό συμβολής τους στην υλοποίηση αυτών των αντεργατικών επιλογών. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως η κυβέρνηση δεν παραιτείται από την αντιλαϊκή της πολιτική στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προσπαθούν κάποιοι να καθησυχάσουν και να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους με τους "κοινωνικούς διαλόγους"».

Και η δήλωση καταλήγει: «Για τους εργαζόμενους και το λαό μοναδική απάντηση στα σχέδια αυτά, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο η κλιμάκωση των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών. Κανένας εφησυχασμός!»

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η «αναδιοργάνωση» του ΙΚΑ οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση

Διάβημα διαμαρτυρίας χτες στη διοίκηση του Ιδρύματος

Την πλήρη απόσυρση των ρυθμίσεων για τη δήθεν αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, απαίτησαν χτες συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από το διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο, με παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ, ώστε να απαιτηθεί να μη συζητηθεί η εισήγηση του διοικητή με τα μέτρα αναδιοργάνωσης. Τελικά, όπως ενημέρωσε ο Μ. Νεκτάριος, όταν έφτασε στα γραφεία, δε θα συζητιόταν το θέμα «για να ενημερωθούν όλοι καλύτερα»! Οι συνδικαλιστές κάλεσαν το διοικητή να μη συζητηθεί ούτε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ το θέμα αν παραμείνουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που αναφέρονται στην εισήγηση καθώς, όπως του τόνισαν, αυτές οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ και καταργούν δικαιώματα των ασφαλισμένων. Σημείωσαν ακόμα, ότι γνωρίζουν τις ελλείψεις του ΙΚΑ, καταγγέλλοντας όμως ότι αυτό οφείλεται στις μέχρι σήμερα πολιτικές της κυβέρνησης και απαίτησαν δημόσιο και σύγχρονο ΙΚΑ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ από την πλευρά του, θέλοντας να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, υποστήριξε ότι τα μέτρα που προτείνει έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και ότι είναι προς όφελος των ασφαλισμένων! Στο δε αίτημα των συνδικαλιστών να υπάρχει συνάντηση μαζί τους, δεσμεύτηκε ότι θα κανονίσει ραντεβού την επόμενη βδομάδα.

Οπως δήλωσε μετά την παράσταση διαμαρτυρίας ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, είναι σημαντικό το ότι αποσύρθηκε το θέμα από τη χτεσινή συνεδρίαση κι αυτό έχει να κάνει και με την άμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ. Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης επισήμανε: «Είμαστε σε αντίθεση με αυτές τις λογικές και απαιτούμε να καλυφτούν τα κενά του ΙΚΑ στα ιατρεία, στις υπηρεσίες κ.ά., να μην περιοριστούν οι κλινικές, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ ώστε να χτυπηθούν η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή. Αντίθετα, με τα σχέδια της κυβέρνησης οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες τρίβουν τα χέρια τους».

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η συναίνεση της Μεγάλης Παρασκευής!

Από τις 13 Απρίλη 2001 - τη Μεγάλη Παρασκευή - είχε στα χέρια της η ΝΔ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), για το οποίο οι γιατροί του ΙΚΑ βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις.

Το νομοσχέδιο όπως αποκάλυψε χτες ο Ν. Κακλαμάνης, βουλευτής και τομεάρχης Υγείας - Πρόνοιας της ΝΔ, το ενεχείρισε ο ίδιος ο Αλ. Παπαδόπουλος «με την παράκληση του εμπάργκο». Ετσι ενώ η ΝΔ σιώπησε τρεις μήνες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου - το οποίο τώρα ο Αλ. Παπαδόπουλος παρουσιάζει ως ένα σχέδιο εργασίας - χτες παρουσίασε ως στοιχείο κριτικής στην πολιτική του υπουργείου Υγείας την ύπαρξη του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα τάχθηκε στο πλευρό των γιατρών του ΙΚΑ, ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή της στη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων - και κυρίως του ΙΚΑ.

Η βασικότερη «αντίδραση» της ΝΔ ως προς το νομοσχέδιο της ΠΦΥ είναι να μην έρθει σε θερινό τμήμα της Βουλής γιατί το θεωρεί θεσμικό νομοσχέδιο - γεγονός άλλωστε που αποδέχτηκε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μετά τον Οκτώβρη.

Ειδικότερα για τους γιατρούς του ΙΚΑ ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι συμβάσεις είναι απαράδεκτες. Εφόσον, πρόσθεσε, προωθηθεί το σχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων (ΟΔΙΠΥ), που χρειάζεται περισσότερους απ' τους 8.500 γιατρούς του ΙΚΑ, τότε κανείς γιατρός δεν περισσεύει.

Τη συνέντευξη Τύπου η ΝΔ την παραχώρησε για να παρουσιάσει την κριτική της στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης στους 14 μήνες που πέρασαν.

Οσον αφορά το νόμο 2889/2001 η κριτική της ΝΔ δεν είναι για τις ανατροπές που προκαλεί, αλλά σε επιμέρους πλευρές, όπως γιατί δε λειτούργησαν ακόμα τα απογευματινά ιατρεία, γιατί δε βγήκε η υπουργική απόφαση για το ποσό που θα πληρώνει ο ίδιος ο πολίτης σ' αυτά, ποιο θα είναι το ύψος του νοσηλευτικού επιδόματος για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Τέλος η ΝΔ δηλώνει αντίθετη στη βίαιη ένταξη των πανεπιστημιακών γιατρών στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ