ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κουμάντο από σήμερα κάνουν μόνο οι ιδιώτες

Η κυβέρνηση Σημίτη ολοκλήρωσε χτες το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σιγή συνενόχων από την ξεπουλημένη ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ. 51% απέκτησαν οι ιδιώτες

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε χτες ένα από τα μέγιστα εγκλήματα σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, ανοίγοντας παράλληλα και τους ασκούς του Αιόλου για τον κατ' εξοχήν στρατηγικό τομέα της εθνικής οικονομίας, αυτόν των τηλεπικοινωνιών. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, από χτες ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας έπαψε να είναι επιχείρηση του δημοσίου και θα λειτουργεί πλέον ως μία αμιγώς ιδιωτική εταιρία. Τη διοίκηση της εταιρίας θα διορίζουν οι ιδιώτες που κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών οι οποίοι και θα καθορίζουν απόλυτα την πολιτική του οργανισμού, όχι μόνο ως προς τα τιμολόγια, αλλά κύρια κι αυτό είναι το πλέον δυσοίωνο ως προς την κάλυψη του ελλαδικού χώρου με επιπτώσεις που αφορούν άμεσα και την εθνική άμυνα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε περιχαρής το γεγονός της πώλησης στη Νέα Υόρκη με τη μέθοδο της διασποράς ενός πακέτου μετοχών που αντιστοιχούν στο 10% με αποτέλεσμα το δημόσιο να κατέχει πλέον μόνο το 41% των μετοχών. Ο Γ. Παπαντωνίου προσπερνώντας το γεγονός του εθνικού εγκλήματος που συνιστά αυτή η πώληση, ανακοίνωσε τη χαρά της κυβέρνησης των πολυεθνικών για το γεγονός ότι από τις μετοχές που πούλησαν θα εισπραχτούν 300 δισ. Υπενθυμίζεται πως η έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ θεωρήθηκε το 1993 σαν μία από τις βασικές αιτίες πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
«Δυσβάσταχτες» οι τιμές των εισιτηρίων

Οι «τσουχτερές» τιμές των εισιτηρίων στα πλοία της «MFD», είναι ένας από τους λόγους μείωσης της τουριστικής κίνησης, καταγγέλλουν οι κάτοικοι των νησιών

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε φέτος η τουριστική περίοδος για τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η τουριστική κίνηση είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με πέρσι, γεγονός που επιφέρει δραματικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών. Η πλειοψηφία των κατοίκων, όπως είναι ευνόητο, ασχολείται και ζει από τον τουρισμό και η κατάσταση που έχουν περιέλθει είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, ένας από τους βασικούς λόγους της μείωσης της τουριστικής κίνησης, η οποία μόνο στη Σκόπελο αγγίζει το 17% περίπου, είναι οι «τσουχτερές» τιμές που επιβάλλει η «MFD» - που εκμεταλλεύεται την ακτοπλοϊκή γραμμή της περιοχής - στα εισιτήρια των συμβατικών πλοίων και των δελφινιών, για τη μετάβαση των τουριστών στα νησιά. Ενδεικτικές είναι ορισμένες τιμές εισιτηρίων δρομολογίων δελφινιών: Για το δρομολόγιο Βόλος - Σκιάθος, η τιμή είναι 5.800 δρχ. και Βόλος - Σκόπελος είναι περίπου 8.000 δρχ. Τσουχτερές είναι και οι τιμές των εισιτηρίων των συμβατικών πλοίων, ιδιαίτερα για τη μεταφορά αυτοκινήτων, που για τη Σκιάθο φτάνει στις 15.000 δρχ. και για Σκόπελο ξεπερνά τις 18.000 δρχ. Ανάλογες είναι οι τιμές των εισιτηρίων και για τα δρομολόγια από και προς Αγιο Κωνσταντίνο. Είναι ευνόητο ότι αυτές τις τιμές δεν μπορεί να τις προσεγγίσει μια λαϊκή οικογένεια που θέλει να κάνει διακοπές.

Επιπλέον, οι πανάκριβες τιμές των εισιτηρίων, αποτελούν «βάρος» στους κατοίκους των νησιών, καθώς είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν πολύ συχνά στο Βόλο για να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες που έχουν. Για παράδειγμα ένας κάτοικος νησιού των Βορείων Σποράδων που έχει πρόβλημα υγείας και πρέπει να μεταβεί στο Βόλο για την αντιμετώπισή του καλείται να «βάλει» πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη του. (Βεβαίως, οι κάτοικοι των νησιών αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Βόλο, καθώς τα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο είναι υποβαθμισμένα έως ανύπαρκτα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης του ΕΣΥ).

Επίσης, οι κάτοικοι των νησιών των Βορείων Σποράδων καταγγέλλουν την έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αλοννήσου και της Σκοπέλου με τη Βόρεια Ελλάδα, με συμβατικά πλοία, όπου η τιμή του εισιτηρίου είναι πιο φτηνή. Στα δύο νησιά δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο από και προς Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η προσέλευση τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα.


Προεκλογική «παράσταση» Πάουντ

Προεκλογική παράσταση με σημαντικές όμως παραδοχές για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, έδωσε χτες στην έδρα της «Αθήνα 2004» ο υποψήφιος για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ρίτσαρντ Ντ. Πάουντ (οι εκλογές θα γίνουν στις 16 Ιούλη στη Μόσχα).

Ο Καναδός «αθάνατος», ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν η «αιχμή του δόρατος» όσων αμφισβητούν τη δυνατότητα της Αθήνας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου (σ.σ. απουσίαζε η Γ. Αγγελοπούλου), ως υμνητής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής, που - όπως είπε - θα διοργανώσουν επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στάση που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να αποσπάσει ψήφους τόσο από τους δύο Ελληνες - μέλη της ΔΟΕ, όσο και την εύνοια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που έχουν επενδύσει πολλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και που φαίνεται πως στηρίζουν τον εκλεκτό του Χ. Α. Σάμαρανκ και της... Αθήνας Ζ. Ρογκ. Ο ίδιος παραδέχτηκε αυτήν την επιδίωξή του, αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τους δύο Ελληνες «αθανάτους» Λ. Νικολάου και Ν. Φιλάρετο.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Ρ. Πάουντ δήλωσε μεταξύ άλλων: «αν εκλεγώ η πρώτη επίσκεψή μου θα είναι στην Αθήνα», «πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες», «για μένα οι αγώνες της Αθήνας συμβολίζουν την ευγενή άμιλλα, ηθικές αξίες, ειρήνη», «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διεξαχθούν επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες», «να είστε ήσυχοι και βέβαιοι ότι θα πετύχετε», «αν εκλεγώ θα φροντίσω για την επιτυχία των αγώνων».

Εκτός όμως από τις προεκλογικές ανάγκες ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάρκετινγκ της ΔΟΕ μίλησε και για το προϊόν που λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες, κάνοντας αρκετές αποκαλύψεις. Ομολόγησε λοιπόν ότι «αυτό που προσπαθούμε να "πουλήσουμε" (σ.σ. ο ίδιος έβαλε εισαγωγικά) είναι η ευγενής άμιλλα». Ταυτόχρονα, ο Ρ. Πάουντ είπε ότι συναντήθηκε με όλους τους εκπροσώπους των εταιριών που έχουν αναδειχτεί μεγάλοι χορηγοί των αγώνων και δήλωσε «σπάνια είδα τον ιδιωτικό τομέα τόσο ενθουσιώδη».

Οσον αφορά την προ μηνών κόντρα του με τη Γ. Αγγελοπούλου, δήλωσε ότι όλα αυτά «είναι περασμένα ξεχασμένα» και σημείωσε πως όσα είχε πει απηχούσαν τις ανησυχίες ανωτάτων στελεχών της ΔΟΕ, φωτογραφίζοντας έτσι τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ, αλλά και το βασικό του αντίπαλο στην κούρσα της διαδοχής Ζακ Ρογκ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου παρέπεμπε σε συγκεκριμένα πρόσωπα που διαμόρφωσαν αρνητικό γι' αυτόν κλίμα σε σχέση με την Ολυμπιάδα του 2004.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες προεκλογικές επισκέψεις έχουν πραγματοποιήσει στην Αθήνα άλλοι τρεις υποψήφιοι Ζακ Ρογκ, Κιμ Ουν Γιονγκ και Παλ Σμιτ.


ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
Οψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος...

Η διαπίστωση του τίτλου δεν αναφέρεται στην καλλιτεχνική αξία ή στη διεθνή αναγνώριση των δύο δημιουργών. Δική τους είναι μόνο η ευθύνη για την αποδοχή αυτού του ρόλου... Κάλπικη όμως είναι η επιλογή της κυβέρνησης που με την ανεύθυνη συμμετοχή του Οργανισμού, προωθεί τη διαδικασία των Ολυμπιακών Αγώνων κατρακυλώντας σε ασύστολη αυτοκρατορική χλιδή την ίδια ώρα που σεισμόπληκτοι, συνταξιούχοι και γενικά ο «εχθρός λαός», δεν πιστεύουν στα μάτια τους...

Ο λόγος που επιλέχθηκε η διεξαγωγή των ΟΑ, μετά την αναβίωσή τους, σε άλλη κάθε φορά χώρα, ήταν υποτίθεται η ανάδειξη των πολιτισμικών και φυσικών ιδιαιτεροτήτων της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας. Και φυσικά δεν ήταν η άλωση της αγοράς και της κουλτούρας της από τις ίδιες πολυεθνικές, όπως εξελίχθηκαν οι διοργανώσεις κάτω από την εγκληματική και μιζαδόρικη επίβλεψη των «αθανάτων»...

«Αυτοί είμαστε, θα πρέπει να πούμε. Είτε κάνουμε τραγούδια, είτε ανεβάζουμε τραγωδίες, είτε ζωγραφίζουμε, είτε χορεύουμε, είτε γλεντάμε, είτε ονειρευόμαστε...», διαμαρτύρεται για το ίδιο θέμα ο μεγάλος μας Μ. Θεοδωράκης. Είτε σχεδιάζουμε, είτε χτίζουμε, είτε διαμορφώνουμε το περιβάλλον... θα προσθέσουμε.

Αυτή θα ήταν μια από τις προϋποθέσεις για μια κατά το δυνατόν ανώδυνη αντιμετώπιση της διοργάνωσης των αγώνων. Γιατί θα σήμαινε ουσιαστική ανάδειξη με τον αναγκαίο σεβασμό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, θα σήμαινε ουσιαστική συμμετοχή του ελληνικού δυναμικού που ζει και εργάζεται βιώνοντάς την.

Η επιλογή του εντυπωσιασμού είναι μονόδρομος για τις χώρες που διαθέτουν τεχνολογία, αλλά δεν έχουν ιστορία. Ο δρόμος επίδειξης της (ανύπαρκτης) οικονομικής ευμάρειας και η βεβήλωση των αρχαιολογικών χώρων, με τη χρησιμοποίησή τους ως «ντεκόρ» (χώρος Ολυμπιείου), ή ακόμα χειρότερα ως υποδομή για την εγκατάσταση επ' αυτών νέων κατασκευών (Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Σχοινιάς κ.ά.), είναι έργο ανιστόρητων και ανεύθυνων και γι' αυτό επικίνδυνων ατόμων.

Τεράστια η ευθύνη του υπουργού Πολιτισμού και του υποτακτικού του (κατά πλειοψηφία) Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ο υπουργός άλλωστε έχει επιδείξει και παλιότερα τον «πολιτισμό» του, όταν από την ίδια θέση είχε επιτρέψει τη βαρβαρότητα εκείνης της πανάκριβης, τεράστιας πύλης μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, με την οποία εξαφάνισε για ένα διάστημα την πανέμορφη λιτότητά του.

Τεράστια η ευθύνη και του άλλου «υπεύθυνου» υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που κατακεραυνώνει τους επικριτές της άστοχης χωροθέτησης του Κωπηλατοδρομίου στον ιστορικό χώρο του Σχοινιά, ρωτώντας τους πού ήταν, όταν εγκαταστάθηκε εκεί η αμερικανική βάση...

Ανιστόρητοι και ακαλαίσθητοι, οδηγούν τους αγώνες του 2004, φερόμενοι ως ταύροι σε υαλοπωλείο... Χωροθετούν ή οργανώνουν φιέστες της μιας νύχτας, με επιλογή την ακριβότερη λύση, με την ίδια ευκολία που αναθεωρούν κάθε μήνα το συνολικό κόστος τους, αδιαφορώντας για το ότι χειρίζονται χρήματα που ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα έχει ευθύνη ο Β. Παπαθανασίου, γιατί επέλεξε ή αποδέχτηκε την άθλια εμπορευματοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με τα βάρβαρα μέσα ανάδειξης της συναυλίας του. Και γιατί δεν προτίμησε μια φεγγαροβραδιά, με σφραγίδα τη μοναδικότητα του χώρου, χωρίς τους προβολείς, τα μεγάφωνα και τα λέιζέρ του, που χρειάζονται 1,2 δισ. για να εγκατασταθούν, με τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και εκτοξεύουν τον «εχθρό λαό» στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου με μια δεύτερη επίθεση ασχήμιας υπόσχονται να στήσουν γιγαντοοθόνη για την... πλέμπα.

Και έχει ευθύνη ο Καλατράβα, για τη δωρεά μελέτης ή προμελέτης κάποιου έργου, όταν συνοδεύεται από υπουργικά χειροκροτήματα, τηλεοράσεις και υποσχέσεις ανάθεσης και άλλων Ολυμπιακών έργων, αποτελούν αντισυναδελφική συμπεριφορά. Και γιατί η κατατεθείσα πρόταση, ταυτίζεται με εισαγόμενη από τη χώρα του τεχνολογία...


Ρένα ΛΕΥΚΑΔΙΤΟΥ
Αρχιτέκτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ