ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση μέχρι τα τέλη του 2002 προβλέπουν οι Γερμανοί

Την αισιοδοξία του, ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί πριν από τα τέλη του 2002 εξέφρασε χτες ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με θέμα την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γκ. Φερχόιγκεν είπε: «Μετά τις επαφές, που είχα αυτή τη βδομάδα με τους κκ Παπανδρέου και Τζεμ στα πλαίσια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, είμαι αισιόδοξος, ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εφικτή εντός των χρονικών ορίων που έχουμε θέσει για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το πρώτο κύμα των υποψηφίων χωρών, στα τέλη του 2002».

Σχολιάζοντας τις απειλές, που διατύπωσε ο Ι. Τζεμ για «δυναμική αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος», ο Γκ. Φερχόιγκεν τόνισε, ότι «δε θα ήταν ούτε έξυπνο ούτε σωστό να κάνουμε υποθέσεις για ενδεχόμενα σενάρια, που μόνο αποτέλεσμα έχουν να καθιστούν ακόμη πιο δύσκολες τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξεύρεση λύσης». Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι ή ένταξη του συνόλου του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία αποτελεί «το καλύτερο εργαλείο προκειμένου να επιτευχθεί σε διαρκή βάση η εξάλειψη της έντασης και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Ανέφερε ακόμη, ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ξεκάθαρη, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι και θα ληφθούν υπόψη όλοι οι σημαντικοί παράγοντες του προβλήματος, όπως οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κοινοτικός επίτροπος επέρριψε ακόμη την ευθύνη για το αδιέξοδο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στην τουρκοκυπριακή πλευρά και απηύθυνε έκκληση προς τον Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Γκ. Φερχόιγκεν υπενθύμισε, ότι στις αρχές του 2001 είχε δηλώσει ανήσυχος σχετικά με τη σκλήρυνση της στάσης των Τουρκοκυπρίων στις διακοινοτικές συνομιλίες για τη μεταβολή της οποίας, όπως διαπίστωσε, «σήμερα δεν υπάρχουν καλύτερα νέα».

Αποκρούονται οι απειλές Τζεμ

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναφερόμενος στις απειλές Τζεμ είπε ότι αυτές βρίσκονται σε διάσταση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι ο Τούρκος υπουργός δεν μπορεί να προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις και απόψεις του με απειλές και εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση που τηρεί στο όλο θέμα.

Το πιο σημαντικό, είπε ο εκπρόσωπος, είναι το τι η Κύπρος ακούει από τους Ευρωπαίους και όχι τι είπε ο κ. Τζεμ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα ο Τούρκος υπουργός δεν έδειξε να προσπαθεί να συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές πιέσεις.

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ
Δεν πέρασαν οι δικολαβίες του Ρέππα

Για δεύτερη φορά οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα με δικολαβίστικες μεθόδους προσπάθησαν να ματαιώσουν τη δίκη προχτές το βράδυ για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Δ` Τμήμα του ΣτΕ. Τελικά, έπεσε στο κενό η προσπάθεια του Δ. Ρέππα και οι εισηγητές Δ. Γκρατσίας και Ηρ. Τσακόπουλος πρότειναν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες διατάχθηκε το κλείσιμο πέραν των σαράντα ραδιοφωνικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τύπου την τελευταία στιγμή κοινοποίησε στο δικαστήριο νέες αποφάσεις που ανακαλούσαν τις αρχικές για το κλείσιμο των ραδιοσταθμών. Ωστόσο, οι νέες αποφάσεις του Δ. Ρέππα είχαν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με τις προηγούμενες και με απλή προσθήκη κάποιων στοιχείων από τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Η κίνηση αποσκοπούσε στο να θεωρηθεί καταργημένη η δίκη.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για μεθόδευση και καταχρηστική δικονομική συμπεριφορά, με στόχο να εμποδίσει το ΣτΕ να εκδικάσει τις προσφυγές και να κρίνει ότι είναι πλέον χωρίς αντικείμενο, αφού υπάρχουν νεότερες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ξαναπροσβληθούν με νέες ενστάσεις ακύρωσης.

Τελικά, οι εισηγητές ζήτησαν να θεωρηθούν οι νέες αποφάσεις Ρέππα για τους ραδιοσταθμούς ως «συμπροσβαλλόμενες» και να συνεχιστεί κανονικά η δίκη. Επί της ουσίας πρότειναν να καταργηθούν - οι νέες και οι παλαιές - αποφάσεις του υπουργού Τύπου.

Την ίδια υποκριτική τακτική, που ακολούθησε στο δικαστήριο, συνέχισε και χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών. Ο υπουργός Τύπου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την παρελκυστική τακτική του στο ΣτΕ, είπε ότι υπήρχαν «καινούρια νομικά και πραγματικά στοιχεία», τα οποία έπρεπε να γνωστοποιήσει στο δικαστήριο και δεν ήθελε να κωλυσιεργήσει τη δικαστική διαδικασία. Στην ουσία, όμως, στο «παραπέντε» προσκόμισε την ίδια απόφαση με μερικά τσιτάτα από τη συνεδρίαση του ΕΣΡ, με στόχο να ακυρώσει ή να αναβάλει τη δίκη.

Μάλιστα, προκειμένου να δώσει μια νομιμοφανή βάση στις επιλογές, είπε ότι «το δημόσιο συμφέρον τις επέβαλε» και αυτοαναγορεύτηκε υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παραμένουμε υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος».

Τέλος, ο υπουργός Τύπου είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση εκδώσει το ΣτΕ θα τη σεβαστεί, ενώ επικαλέστηκε κινδύνους για το αεροδρόμιο των Σπάτων από τη λειτουργία 86 σταθμών στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15, την εκπομπή ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, που μεταδίδεται από τη συχνότητα του «902» και είναι ένα δεκαπενθήμερο τηλεοπτικό περιοδικό για την πολιτική, τον πολιτισμό, την οικολογία και τα κινήματα και σήμερα μεταδίδεται σε επανάληψη. Την εκπομπή επιμελείται συντακτική ομάδα και αυτή την Παρασκευή ο Χρήστος Μαργανέλης συζητάει με τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και το Βαγγέλη Στογιάννη, διευθυντή του περιοδικού ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, για τη Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, τις μεγάλες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις και το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.
  • Στις 19.15 στην εκπομπή ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει με τον ερευνητή - συγγραφέα Γιώργο Λαγανά για το βιβλίο «Οι ημέρες των ελεύθερων πολιορκημένων» των εκδόσεων «Ωκεανίδα», που γράφτηκε πάνω σε κείμενα του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη - Ιάκωβου Μάγιερ.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ που σήμερα επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου, μια συζήτηση με τον Βασίλη Κόκαλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων ΙΚΑ, τον Θωμά Κακαβά, εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ, τον Κώστα Χροναίο, πρόεδρο του Συλλόγου Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και την Μαριάνθη Αλειφεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.
ΛΗΜΝΟΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποιούν την Κυριακή, 1 Ιουλίου, μαζικοί φορείς της Λήμνου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ειρήνης του νησιού, οι πολιτιστικοί σύλλογοι «ΜΕΑΣ» και «ΚΑΣΠΑΚΑ», καθώς και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην από κοινού διοργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις 6.30 μ.μ., θα ξεκινήσει αυτοκινητοδρομία από το λιμάνι της Μύρινας, η οποία και θα καταλήξει στην Ατσική, αφού πρώτα περάσει από τα χωριά Θάνους, Κοντιά, Καλλιθέα και Λιβαδοχώρι. Στη συνέχεια και αφού η αυτοκινητοπομπή επιστρέψει στην πλατεία των ΚΤΕΛ, θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία από το συγκεκριμένο χώρο μέχρι το λιμάνι της Μύρινας.

Στις 9.30 μ.μ., εκπρόσωπος των τοπικών επιτροπών θα κάνει χαιρετισμό και θα ακολουθήσει ομιλία από εκπρόσωπο των Τούρκων Πολιτικών Προσφύγων, με παράλληλη προβολή βίντεο για τους Τούρκους Πολιτικούς Κρατούμενους. Τέλος, στις 10.30 μ.μ., θα δοθεί συναυλία από το τοπικό συγκρότημα των Σαββόγλου - Παπαδάκη και τον λαϊκό τραγουδιστή Σωτήρη Μαυράκη.

Σύσκεψη φορέων του Παναθηναϊκού Αντιπολεμικού Κινήματος

Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση - σύσκεψη του Παναθηναϊκού Αντιπολεμικού Κινήματος, με σκοπό την ίδρυση συντονιστικού οργάνου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2001 και ώρα 7.00 μ.μ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βεραντζέρου 1 πλατεία Κάνιγγος).

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν Επιτροπές Ειρήνης, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», αντιπολεμικές κινήσεις από διάφορες συνοικίες της Αθήνας, καθώς και πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, έχει κύρια επιδίωξη τον καλύτερο συντονισμό. Στόχος του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι να κινητοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά τις λαϊκές δυνάμεις που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Το «Στίγμα» γιορτάζει στα τρένα

Σήμερα, Παρασκευή 29 του Ιούνη, από τις 8 μ.μ., το περιοδικό «Το Στίγμα» σας περιμένει για ένα «ταξίδι» πάνω στις ράγες των τρένων στο Μουσείο Σιδηροδρόμων του ΟΣΕ, στην οδό Λιοσίων 299 και Σιώκου 4 (είσοδος από Σιώκου).

Το «ταξίδι» ξεκινάει στις 8 μ.μ. με επίσκεψη - ξενάγηση στα παλιά βαγόνια του ΟΣΕ.

Στις 9 μ.μ. ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος μιλάει για την ιστορία του σιδηροδρομικού κινήματος στην Ελλάδα με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Στις 9.15 μ.μ. θα αρχίσει η συζήτηση με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη πολιτική και οι απαντήσεις της Αριστεράς» με τη συμμετοχή των: Παναγιώτη Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκο Φλαμπουράρη, μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού, Παναγιώτη Μαντά, μέλος του ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Βασίλη Μηνακάκη, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ. Συντονίζει ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, μέλος της Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Και μετά το πέρας της συζήτησης, περίπου στις 10.30 μ.μ., θα ακολουθήσει φαγητό, ποτό, μουσική και χορός με τη ρεμπέτικη κομπανία των «Ασώτων» σε ένα γλέντι μέχρι το σφύριγμα του πρωινού τρένου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ