Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση μέχρι τα τέλη του 2002 προβλέπουν οι Γερμανοί

Την αισιοδοξία του, ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί πριν από τα τέλη του 2002 εξέφρασε χτες ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με θέμα την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γκ. Φερχόιγκεν είπε: «Μετά τις επαφές, που είχα αυτή τη βδομάδα με τους κκ Παπανδρέου και Τζεμ στα πλαίσια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, είμαι αισιόδοξος, ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εφικτή εντός των χρονικών ορίων που έχουμε θέσει για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το πρώτο κύμα των υποψηφίων χωρών, στα τέλη του 2002».

Σχολιάζοντας τις απειλές, που διατύπωσε ο Ι. Τζεμ για «δυναμική αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος», ο Γκ. Φερχόιγκεν τόνισε, ότι «δε θα ήταν ούτε έξυπνο ούτε σωστό να κάνουμε υποθέσεις για ενδεχόμενα σενάρια, που μόνο αποτέλεσμα έχουν να καθιστούν ακόμη πιο δύσκολες τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξεύρεση λύσης». Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι ή ένταξη του συνόλου του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία αποτελεί «το καλύτερο εργαλείο προκειμένου να επιτευχθεί σε διαρκή βάση η εξάλειψη της έντασης και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Ανέφερε ακόμη, ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ξεκάθαρη, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι και θα ληφθούν υπόψη όλοι οι σημαντικοί παράγοντες του προβλήματος, όπως οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κοινοτικός επίτροπος επέρριψε ακόμη την ευθύνη για το αδιέξοδο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στην τουρκοκυπριακή πλευρά και απηύθυνε έκκληση προς τον Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Γκ. Φερχόιγκεν υπενθύμισε, ότι στις αρχές του 2001 είχε δηλώσει ανήσυχος σχετικά με τη σκλήρυνση της στάσης των Τουρκοκυπρίων στις διακοινοτικές συνομιλίες για τη μεταβολή της οποίας, όπως διαπίστωσε, «σήμερα δεν υπάρχουν καλύτερα νέα».

Αποκρούονται οι απειλές Τζεμ

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναφερόμενος στις απειλές Τζεμ είπε ότι αυτές βρίσκονται σε διάσταση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι ο Τούρκος υπουργός δεν μπορεί να προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις και απόψεις του με απειλές και εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση που τηρεί στο όλο θέμα.

Το πιο σημαντικό, είπε ο εκπρόσωπος, είναι το τι η Κύπρος ακούει από τους Ευρωπαίους και όχι τι είπε ο κ. Τζεμ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα ο Τούρκος υπουργός δεν έδειξε να προσπαθεί να συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές πιέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ