Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αντεπιτεθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα

Το εργοτάξιο του Αντίρριου και το νοσοκομείο του Αγρινίου ήταν οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφθηκε χτες την Αιτωλοακαρνανία

Στο νοσοκομείο Αγρινίου
Στο νοσοκομείο Αγρινίου
Με χειροκροτήματα και επευφημίες έγινε δεκτή από τους εργάτες στη ζεύξη Ρίου - Αντίρριου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που περιόδευσε χτες στο νομό Αιτωλοακαρνανίας - συνοδευόμενη από τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή, και από πολυπληθή αντιπροσωπεία της ΝΕ - με πρώτη στάση το εργοτάξιο του Αντίρριου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης της κατασκευάστριας εταιρίας, του σωματείου και ακολούθως μίλησε σε μια μαζική συγκέντρωση εργαζομένων.

Παρά την προσπάθεια του αναπληρωτή διευθυντή του έργου Α. Δημόγλου να υπερπροβάλλει ως παροχές τα δικαιώματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αποσπάσει, ο λόγος των εκπροσώπων του σωματείου ήταν καταπέλτης, καθώς απαριθμούσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία τους οδήγησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Κύριο αίτημα, η υπογραφή διμερούς συλλογικής σύμβασης εργασίας που να κατοχυρώνει ικανοποιητικές αυξήσεις, ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας, χτύπημα των υπερωριών και μια σειρά ακόμη θεσμικά αιτήματα.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Αλλωστε, με τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, σπάζοντας τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιχείρησε να στήσει η διοίκηση, κατάφεραν να βελτιώσουν τα αρχικά «μισθολόγια πείνας», να περιορίσουν το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων υπερωριών και της εντατικοποίησης. Φάνηκε όμως να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό - όπως τόνισαν - το γεγονός ότι από 1.500 εργαζόμενους που απαιτεί ένα τέτοιο έργο απασχολούνται τώρα οι μισοί, περίπου 750!

Με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων
Με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων
Την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα ανήγγειλε στους συγκεντρωμένους στην είσοδο του εργοταξίου ο πρόεδρος του σωματείου Χ. Κατσιγιάννης, υπερτονίζοντας και προκαλώντας τα χειροκροτήματα των εργατών το γεγονός ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ο μόνος πολιτικός που βρέθηκε κοντά τους και άκουσε τα προβλήματά τους. Συμπλήρωσε πως οι εργαζόμενοι στο έργο είναι αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια σε πολυεθνικές που πλουτίζουν σε βάρος τους, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει και να απαιτήσουν να σταματήσουν τα στοιχήματα στις πλάτες τους από υπουργούς και τοπικούς άρχοντες που προβάλλουν το ότι το έργο βρίσκεται έξι μήνες μπροστά, όχι όμως και το ότι αυτό οφείλεται στην προσφορά και την παραγωγή των ίδιων των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να αμείβονται ανάλογα.

Χρειάζεται αγώνας συνδικαλιστικός και πολιτικός

Παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως στόχος της περιοδείας είναι αφενός να γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους και αφετέρου να δουν την πορεία αυτού του τόσο σημαντικού έργου που η κατασκευή του καθυστέρησε πάρα πολύ.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες κατασκευάζονται τα μεγάλα έργα, σημειώνοντας πως μειώνεται ο κοινωνικός τους ρόλος, λόγω της εμπλοκής στην κατασκευή και εκμετάλλευσή τους ιδιωτικών συμφερόντων.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Αναφερόμενη στο πρόβλημα της ανεργίας, ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην επαναπαύονται, αντιθέτως να σκεφτούν το τι θα συμβεί όταν το έργο θα ολοκληρωθεί και να σκεφτούν ακόμη πως αν υπήρχε μια άλλη ανάπτυξη, με αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων, τότε θα υπήρχε όχι πληθώρα αλλά έλλειψη εργατικών χεριών!

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της αφιερώθηκε στο μείζον θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, για το οποίο απευθυνόμενη στους εργαζόμενους τόνισε πως δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά να επαγρυπνούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα εν μια νυκτί, να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης του συνταξιοδοτικού και της υγείας. Μίλησε για το πού στοχεύουν τα μέτρα αυτά, για τις συνέπειες που θα επέλθουν για τα λαϊκά στρώματα αν περάσουν κλπ.

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους εργαζόμενους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, στην παιδεία, τα Βαλκάνια κλπ., σημειώνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή, πράγμα που θα σημάνει και οικονομική κατάπτωση και μηχανισμούς καταστολής στο εσωτερικό. Και έκλεισε την ομιλία της υπογραμμίζοντας ότι: «Χρειάζεται συνδικαλιστικός και πολιτικός αγώνας. Είμαστε αισιόδοξοι, ο κόσμος αφυπνίζεται, χτυπάμε όμως και το καμπανάκι ότι πρέπει να αντεπιτεθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Ερχονται δραματικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας

Επόμενος σταθμός της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το νοσοκομείο Αγρινίου, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρόεδρο και τους γιατρούς, καθώς και με εργαζόμενους στο νοσοκομείο, του οποίου η κακή κατάσταση ήταν πανθομολογούμενη λόγω έλλειψης υποδομής και κλινών, αλλά και του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Οπως τονίστηκε αρκετές φορές, το προσωπικό του νοσοκομείου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε έναν πληθυσμό 170.000 ανθρώπων, με πενιχρά μέσα. Αρκετοί από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους εμφανίστηκαν οργισμένοι από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, ενώ έδειξαν να κατανοούν την ανάγκη ανάπτυξης της πάλης για την αποτροπή τους.

Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως επέρχονται δραματικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας, η οποία συρρικνώνεται και υποτάσσεται στο μεγάλο κεφάλαιο που «μυρίστηκε» κέρδη και εισέρχεται δυναμικά, με τεράστιες επενδύσεις, στον τομέα αυτό. Τόνισε πως σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, το Κόμμα είναι απόλυτο και δε δέχεται την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης παραμονής της στο νοσοκομείο η Αλ. Παπαρήγα ανέπτυξε πολλά ζητήματα που άπτονται του θέματος και είχε ένα γόνιμο διάλογο με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους.

Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για ενοποίηση των ταμείων δεν αποσκοπεί στην ισότιμη παροχή δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, αλλά στο να μοιραστούν τα ελλείμματα. Σε ό,τι αφορά στον ΟΔΙΠΥ τόνισε πως θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από ιδιώτες, αλλά και από το Δημόσιο, συμπληρώνοντας πως θα επέλθει οικονομική ασφυξία των ταμείων, αφού και οι εργοδοτικές εισφορές και η κρατική επιχορήγηση μειώνονται. Ανέπτυξε ακόμη τη θέση του Κόμματος για ενιαίο, σύγχρονο, δωρεάν σύστημα υγείας και καταλήγοντας υπογράμμισε πως ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τις Θέσεις του ΚΚΕ, το ζήτημα σήμερα είναι αν από κοινού θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των κεκτημένων και σ' αυτόν τον τομέα, αλλά και την παραπέρα διεύρυνσή τους.

  • Αργά το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε επιβλητική συγκέντρωση του Κόμματος στη Δυτική πλατεία του Αγρινίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ