Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ερώτηση για Εθνικό Πάρκο Aνατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Γεωργίας και Μακεδονίας - Θράκης για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Το πλήρες κείμενο της Eρώτησης έχει ως εξής: «Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητά δρομολογήσει την οριστική εγκατάλειψη κάθε προοπτικής επανίδρυσης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του φορέα διαχείρισής του, αφού επιτρέπει την εγκατάσταση βαριών και όχλου επιχειρήσεων στο δυτικότερο τμήμα της πεδιάδας του Νέστου και άλλες επιβλαβείς χρήσεις και κατασκευές στην υπόλοιπη περιοχή, ερχόμενη σε προφανή αντίθεση με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με τη συμμετοχή της στη Σύμβαση Ραμσάρ και άλλες Συμβάσεις και ειδικά καθεστώτα.

Την περίοδο αυτή εξετάζονται και προωθούνται αιτήσεις για εγκατάσταση αποθηκών καυσίμων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ κ.ά. σε εκτάσεις που προέρχονται και εφάπτονται στην ιχθυοτρόφο λιμνοθάλασσα Βάσοβα ανάμεσα σε μισθωμένα σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς κανάλια κ.ο.κ., ενώ ακούγονται και φωνές που ζητούν να γίνει η περιοχή "ενεργειακό κέντρο" - κι όλα αυτά με πρόσχημα ότι τέτοια χρήση γης προβλέφτηκε ήδη από το 1980 με μία Απόφαση Υπουργών.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

α) Με ποια πράξη διαβιβάστηκε στα αρμόδια κατά τη Συνθήκη Ραμσάρ όργανα, η πρόταση της Ελλάδας να συμπεριληφθεί η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μεταξύ των διεθνούς σημασίας υγρότοπων και υγροβιότοπων και ποια ήταν τα όριά της;

β) Τι προβλέπει το σχέδιο ΠΔ με το οποίο θα καθοριστούν οριστικά η περιοχή του Πάρκου και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης;

γ) Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπηρεσιών (λ.χ. οι υπηρεσίες διαχείρισης υδατικών πόρων) για την εγκατάσταση επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα "πάνω" σε ιχθυοφόρα ύδατα;

δ) Σε ποια νομική βάση στηρίχτηκε το 1980 ο χαρακτηρισμός ως βιομηχανικής περιοχής του δυτικότερου τμήματος του Πάρκου; Γιατί η κυβέρνηση αποδέχεται το χαρακτηρισμό αυτό;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ