Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Αν αγωνιστούμε, τους αντιμετωπίζουμε

Στον ακριτικό νομό περιόδευσε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

(Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).--

«Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και ευρύτερα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλούν καθημερινά νέα προβλήματα, μετά τη διάλυση της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους για την προώθηση των κεφαλαίων τους στα Βαλκάνια και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες». Ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιοδεύοντας χτες στη Φλώρινα, περιέγραψε για άλλη μια φορά τις κινήσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Μιλώντας χτες το βράδυ στον πεζόδρομο της Φλώρινας, αλλά και νωρίτερα με εργαζόμενους στον υπό κατασκευή Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης, τους εργαζόμενους στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο και κατοίκους χωριών, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ εδώ και δέκα χρόνια προειδοποιούσε ότι δεν έπρεπε να αναπτυχθεί εθνικισμός από τη μια και την άλλη πλευρά των συνόρων. Επανέλαβε τη θέση των κομμουνιστών να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στο εξωτερικό.

Σχετικά με την εσωτερική κατάσταση μίλησε για την ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών στα λαϊκά συμφέροντα, τη δημόσια υγεία και παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση. Τα παραπάνω είναι κοινωνικά αγαθά και είναι υποχρέωση του κράτους να τα χορηγεί δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο στους εργαζόμενους, υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι υπάρχει διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα, απέναντι σ' όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι η ενωμένη, οργανωμένη πάλη των εργατών, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της νεολαίας για την ανάπτυξη λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου. Κάλεσε τους εργαζόμενους της Καστοριάς να δουν ποιες δυνάμεις αγωνίζονται για την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ σ' έναν αγώνα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών δυνάμεων.

Ανεργία και ελλείψεις

Από την περιοδεία και τις συζητήσεις με τους φορείς και τους εργαζόμενους, αναδείχτηκαν τα οξύτατα προβλήματα που ταλανίζουν και αυτόν το νόμο. Προβλήματα που δε διαφέρουν απ' άλλες περιοχές, αφού και εδώ εφαρμόζεται η αντεργατική πολιτική των Βρυξελλών και της πλουτοκρατίας. Ετσι, έχουμε ανεργία που οι αισιόδοξοι την ορίζουν στο 17% και άλλοι παράγοντες στο 39%. Η αγροτιά αντιμετωπίζει μεγάλο κόστος παραγωγής και τα προϊόντα της μένουν αδιάθετα. Κι εδώ παρατηρείται λειψυδρία και πρόβλημα ποιοτικής αναβάθμισης των υδάτων, καθώς δε γίνονται έργα ορθής διαχείρισης του υπάρχοντος υδατικού αποθέματος. Το σύστημα ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο με σωλήνες αμιάντου ή διαβρωμένους. Αναφέρθηκαν, μάλιστα, και κρούσματα ηπατίτιδας.

Στον υπό κατασκευή ΑΗΣ Μελίτης, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη. Ηδη ξεκίνησαν απολύσεις οικοδόμων, που δεν ξέρουν πού αλλού να απασχοληθούν. Τα μεροκάματά τους έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 1996.

Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο δεν υπάρχει πνευμονολόγος, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος και δερματολόγος, πέρα από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στους εργαζόμενους χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια από απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Μόνο για το 2000 τα χρωστούμενα ορίζονται σε 90 εκατ. δραχμές.

Σήμερα ο Σπ. Χαλβατζής περιοδεύει στο νομό Κοζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ