Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα προβλήματα προστέθηκαν και τα... καποδιστριακά!

Περιοδεία ενημέρωσης στους Νομούς Ξάνθης - Ροδόπης του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

(Του απεσταλμένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καποδιστριακοί δήμοι, ο περιορισμός της αγροτικής παραγωγής, η απουσία ουσιαστικής ανάπτυξης της περιοχής, ήταν μερικά από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν και χτες κατά τη δεύτερη μέρα συναντήσεων του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, με κατοίκους και φορείς των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Συναντήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του Ορ. Κολοζώφ στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος για την ενημέρωση και την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων.

Ο Ορ. Κολοζώφ την Τρίτη το βράδυ σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, παρουσίασε τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του Κόμματος για τις τρέχουσες εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Υπογράμμισε την ανάγκη να αντιστραφεί η τάση αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, η οποία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν ΗΠΑ και ΕΕ και εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας γενικότερης θερμής βαλκανικής εμπλοκής. Ακόμα, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές, τόνισε την ανάγκη συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων και δημιουργίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα οδηγήσει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Πριν από τη συγκέντρωση ο Ορ. Κολοζώφ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης, οι οποίοι έθεσαν κυρίως τα προβλήματα του χαμηλού βιοτικού επιπέδου της μουσουλμανικής μειονότητας και το πρόβλημα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά τους (μεγάλο ποσοστό δεν πηγαίνει ούτε στο γυμνάσιο). Ανάλογα ζητήματα έθεσαν ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σώστη στη Ροδόπη κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης. Επιπλέον αναφέρθηκαν στα γενικότερα προβλήματα της περιοχής, επισημαίνοντας πως η πολιτική περιορισμού της αγροτικής παραγωγής - που ασκεί η κυβέρνηση και η ΕΕ - θα οδηγήσει σε πολύ λίγα χρόνια στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και στην ερήμωση του τόπου από τους νέους. Επίσης, ανέφεραν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καποδιστριακοί δήμοι, όπως ο δικός τους, σε θέματα προσωπικού και χρηματοδότησης.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η συνάντηση της δημοτικής αρχής της Κομοτηνής με τον Ορ. Κολοζώφ. Ο δήμαρχος επισήμανε πως, «ενώ το κράτος μάς δίνει αρμοδιότητες πρόσθετες, δε μας δίνουν και τα ανάλογα κονδύλια για να αντεπεξέλθουμε». Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων οδηγεί τους δήμους στη λογική της ανταποδοτικότητας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ξαναπληρώσουν όσα ήδη τους έχει πάρει η κεντρική εξουσία μέσω της φορολογίας. Στην παρατήρηση του Ορ. Κολοζώφ ότι ενώ έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα στη Θράκη τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, ο αντιδήμαρχος Τ. Βαβατσικλής επισήμανε: «Υποτίθεται πως δώσανε χρήματα για τη μείωση της ανεργίας. Ομως αυτή αυξήθηκε αντί να μειωθεί και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία ξεπερνά το 20%».

Το πρωί της Πέμπτης, επίσης, ο Ορ. Κολοζώφ επισκέφθηκε την Κοινότητα Ν. Καλλίστη του Δήμου Αιγείρα Ροδόπης, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους του χωριού. Και αυτοί ανέφεραν τα προβλήματα του περιορισμού της αγροτικής παραγωγής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καποδιστριακοί δήμοι. Ενώ αναφέρθηκαν και σε άλλα ζητήματα όπως αυτό της επέμβασης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το τι θα γίνει.

Αργά το βράδυ, ο Ορ. Κολοζώφ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόμνημα προς τον αναπληρωτή υπουργό για τα προβλήματα των αγροτών (2017-01-18 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση στην Κομοτηνή (2007-09-11 00:00:00.0)
Τα «μπαλώματα» δεν λύνουν τα προβλήματα (2006-03-17 00:00:00.0)
Στον «αέρα» προγράμματα και συμβασιούχοι Δήμων (2005-09-07 00:00:00.0)
Καταργούν τα Τοπικά Συμβούλια (2001-08-23 00:00:00.0)
Αντιαναπτυξιακή «στέπα» ο Δήμος (2001-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ