Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πρόβες εξουσίας»

Η συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης» απασχολεί την ηγεσία της ΝΔ, η οποία αρέσκεται να επιδεικνύει προς τα έξω τις πρόβες εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα θέλει να αποδεικνύεται άξια στα τωρινά της καθήκοντα, δηλαδή του υπουργείου άνευ χαρτοφυλακίου, υπεύθυνου για «θέματα αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Το νέο οργανωτικό σχήμα κορυφής θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά ήδη καταβάλλονται προσπάθειες να συγκερασθούν διαφορετικές απόψεις, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος τριβών και εσωστρέφειας και, μάλιστα, σ' αυτήν την περίοδο. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί να συμβιβάσει, τόσο τη βούληση των περισσότερων τομεαρχών που δε θέλουν να εκλέγονται από τους βουλευτές, όσο και την επιθυμία των βουλευτών να εκλέγουν τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Το θέμα απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του και, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται η πρόταση, αρχικά να εκλεγούν οι υπεύθυνοι των Τομέων Κοινοβουλευτικού Εργου που είναι ισάριθμοι με τα σημερινά υπουργεία και στη συνέχεια να διοριστούν από τον Κ. Καραμανλή έξι «υπερτομεάρχες», που αντιστοιχούν στις διαρκείς επιτροπές της Βουλής.

Μεταξύ των στελεχών που προαλείφονται γι' αυτές τις θέσεις είναι οι Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Βουλγαράκης, Μ. Γιαννάκου, Β. Πολύδωρας, Γ. Αλογοσκούφης και ένας εκ των Ν. Κακλαμάνη και Γ. Παπαθανασίου. Στον κανονισμό λειτουργίας της ΚΟ, που έχει ετοιμάσει ομάδα βουλευτών με επικεφαλής την Αννα Ψαρούδα -Μπενάκη, προβλέπεται η συγκρότηση Ομάδων Διαρκών Επιτροπών της Βουλής (ΟΔΕ), αντίστοιχων των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς και οι Τομείς Κοινοβουλευτικού Εργου με στόχο την παρακολούθηση των υπαρχόντων υπουργείων. Οι ΟΔΕ εκλέγουν, τόσο τον επικεφαλής τους, όσο και τους υπεύθυνους των Τομέων. Οσον αφορά το νέο όργανο «επικοινωνιακής στρατηγικής» («πρωινός καφές»), μάλλον μετατίθεται γι' αργότερα, καθώς δεν έχει καταληχθεί ούτε η σύνθεσή του ούτε έχει προσδιοριστεί ο ρόλος του. Στο όργανο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν οι Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Σουφλιάς, Β. Μεϊμαράκης, Π. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Θ. Ρουσόπουλος, Σ. Δήμας και Μ. Λιάπης, ενώ συζητούνται και τα ονόματα των Α. Ανδριανόπουλου και Γ. Βουλγαράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ