ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΝΤΟΛΑΣ ΖΕΡΒΑΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΝΤΟΛΑΣ ΖΕΡΒΑΣ
ΦΩΤΟ 6

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΤΟΣ (φωτ.) γεννήθηκε το 1912 στη Ρεντίνα Καρδίτσας. Το 1936 υπηρετούσε τη θητεία του στη Λάρισα. Ηταν σιτιστής τάγματος, εκεί γνωρίστηκε με τις αριστερές οργανώσεις. Εκεί ένας λοχαγός από το τάγμα τον στρατολόγησε στο Κόμμα. Τον τίτλο του μέλους του Κόμματος τον κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1946, στις 15/8, τον συνέλαβε ο συμμορίτης Βουρλάκης. Τον βασάνισε για 5 μέρες και έπειτα τον εκτέλεσε στο βουνό Ζαχαράκη.

Η ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΙΡΗ του Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1922. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943. Το 1947 βγήκε στον Δημοκρατικό Στρατό. Ηρθε στον Γράμμο, στην Ελεύθερη Ελλάδα, με την ηρωική πορεία του Απρίλη του 1948. Πολέμησε στον Γράμμο και μετά τον ελιγμό, όπου πέρασαν τα τμήματα στο Βίτσι, υπηρετούσε στην 103η Ταξιαρχία. Σκοτώθηκε τον Οκτώβρη του 1948, στο Βίτσι.

Ο ΤΣΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (φωτ.) του Λάμπρου γεννήθηκε στις 27/12/1954, στη φιλόξενη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, στην Τασκένδη, στον 12ο συνοικισμό. Εκεί τελείωσε το δεκατάξιο σχολείο και φοίτησε στη Σχολή Ακτινολόγων - Φωτογράφων. Το 1975 επαναπατρίστηκε με τους γονείς του και όσο να αναγνωριστούν τα διπλώματά του δούλευε ως πλασιέ. Σκοτώθηκε στις 12/1/1983 σε τροχαίο στην Κρήτη.

Η ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (φωτ.) γεννήθηκε το 1928. Βγήκε στο βουνό, όπου δούλεψε σε συνεργείο ραφτάδων. Μετά τον ελιγμό του Γράμμου, ήταν στις μεταφορές του ΔΣΕ στο Βίτσι. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε στην Τασκένδη. Αρχικά δούλεψε στη βιομηχανία, στο εργοστάσιο «Τασλ-Μας» και μετά από 3 χρόνια πήρε μετάθεση στη φάμπρικα στη 12η πολιτεία. Εκεί γνωρίστηκε με τον Λάμπρο Τσίρη του Ευαγγέλου και παντρεύτηκαν. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Βαγγέλη και τον Ηλία. Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1975. Κατοικούσε στην Αθήνα και δούλευε ως καθαρίστρια μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε. Το 2005 αρρώστησε και απεβίωσε στις 5 Σεπτέμβρη.

ΜΟΥΤΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
ΜΟΥΤΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
Η ΜΑΡΙΑ Ανδρέα ΜΟΥΤΟΥ (φωτ.) γεννήθηκε το 1914. Εμεινε χήρα το 1946 και απεβίωσε στις 12 Γενάρη 2011 στο Γηροκομείο Καρδίτσας, μόλις είχε μπει στα 97 της χρόνια. Εζησε μαζί με τη μητέρα της, με την οποία μεγάλωσαν 3 ορφανά παιδιά, διότι τον άντρα της τον είχε σκοτώσει ο συμμορίτης Βουρλάκης.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στις μάχες του Γράμμου και Βίτσι, στη θέση Τριανταφυλλιά Φλώρινας.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου και πέθανε το 2007.

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΙΡΗΣ (φωτ.) πέθανε στις 31 Μάρτη 2015. Υπήρξε μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε πολλές φορές. Μετά την υποχώρηση, έζησε πολιτικός πρόσφυγας. Επαναπατρίστηκε το 1975.

Η ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΙΡΗ (αδελφή του Λάμπρου) συμμετείχε στον ΔΣΕ και πολέμησε στον Γράμμο και στο Βίτσι. Στις μάχες του Γράμμου έχασε τη ζωή της από τους βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροπλάνων.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, καθώς επίσης στη μνήμη του συντρόφου της - συναγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΗ (φωτ.), η Αικατερίνη Αλέξη προσφέρει το ποσό των 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ, που «έφυγε» αναπάντεχα πρόωρα από κοντά μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ανω Μπραχαμίου.

Βάλια Παπαϊωάννου - Γιάννης Ιωαννίδης

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» από τη ζωή η πολυαγαπημένη μου αδερφούλα ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ. Στη μνήμη της προσφέρω στην ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το ποσό των 500 ευρώ, ως πρώτη δόση.

Ειρήνη Ιασωνίδου

***

ΦΩΤΟ

Στις 10 Ιούλη 2023 «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 92 χρόνων, ο σύντροφος ΣΙΔΗΡΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (ΛΑΚΗΣ), μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Ορεστιάδας. Γεννήθηκε το 1931 στην Κορνοφωλιά Εβρου. Μέλος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας. Ο πατέρας του, Αθανάσιος Σιδηρούδης, πήρε μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια, μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, «έπεσε» στην περιοχή της Δράμας στην επιχείρηση «από τον Εβρο στον Γράμμο».

ΤΣΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΣΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Από νέος ο σύντροφος Λάκης αναγκάστηκε να αναλάβει τον ρόλο του προστάτη στην οικογένεια. Από νωρίς λοιπόν στη βιοπάλη και είτε με το αλέτρι στο χέρι είτε με το πηλοφόρι στις οικοδομές έδινε καθημερινά τον αγώνα για την επιβίωση της οικογένειας. Νέος ενστερνίστηκε τις ιδέες του σοσιαλισμού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εντάχθηκε πρώτα στην ΕΔΑ και από το 1980 ήταν μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Ορεστιάδας του ΚΚΕ, πάντα παρών στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, αταλάντευτα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Παρέμεινε πιστός στο Κόμμα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του ο συγχωριανός του Σταμάτης Γκατζίδης προσφέρει 50 ευρώ στην Κομματική Οργάνωση Ορεστιάδας. Ομως, η καλύτερη τιμή για τους αγωνιστές που «φεύγουν» είναι να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους.

***

ΦΩΤΟ

Για αποχαιρετισμό μου στον άξιο κομμουνιστή ΝΙΚΟ ΚΟΥΒΕΛΑ προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πεύκης.

Ευδοξία Ορνιθοπούλου

***

ΦΩΤΟ 2

Οσο περνάνε τα χρόνια, η απουσία σας με πονάει περισσότερο, άξιοι και σπάνιοι γονείς, ΜΑΡΙΑ και ΓΙΩΡΓΟ ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΕ. Οι αρχές, οι αξίες και οι παρακαταθήκες σας, η μεγάλη προίκα στη ζωή μου. Στη μνήμη σας προσφέρω 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», μια μικρή συμβολή στο σπουδαίο έργο που προσφέρουν.

ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Η θυγατέρα σας, Ευδοξία

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΥΓΙΟΥ του Αλέξανδρου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, που στις 27 Αυγούστου συμπληρώνονται 17 χρόνια από τη μέρα που «έφυγε», προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΑΑΑ της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής.

Αγγελική, Νικολέτα

***

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ ΠΟΥΛΗ - ΚΥΡΙΛΛΟΥ του Αλεξάνδρου, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, αντί μνημοσύνου, προσφέρω το ποσό των 500 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Η αδελφή της Πετρούλα Κυρίλλου - Κοτέα

***

ΦΩΤΟ

Προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη της αγαπημένης μου γιαγιάς και συντρόφισσας, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ. Ηταν στο πλευρό του Κόμματος και των εργαζομένων αγωνιστικά και ανυπότακτα μια ζωή, για τη ζωή που μας αξίζει.

Αλευρομάγειρος Μιχάλης

***

ΦΩΤΟ

Στις 24/7/2023 «έφυγε» από τη ζωή ο οπαδός του ΚΚΕ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΝΔΙΑΣ, σε ηλικία 71 ετών. Η οικογένειά του προσφέρει στη μνήμη του, αντί στεφάνων, 200 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν ήδη 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ. Η απώλειά του είναι μεγάλη και η απουσία του οδυνηρή. Στη μνήμη του οι οικογένειες Μανδαλάκη Ειρήνης, Δρίμη Ευάγγελου και Δρίμη Κωνσταντίνου καταθέτουν στο ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Νότιων Συνοικιών.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 18/8 «έφυγε» από κοντά μας, ύστερα από χρόνια πάλη με σοβαρά προβλήματα υγείας, η ΠΑΓΩΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΛΕΩΝ, η πολυαγαπημένη σύζυγος και συντρόφισσά μου στη ζωή και στους αγώνες με το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Ο σύζυγός της Παντελής και ο βαφτισιμιός της Χρήστος προσφέρουν στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης, 200 ευρώ.

Επίσης, στη μνήμη της πολυαγαπημένης Παγώνας, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι, οι Τσιακάλου Χάρης και Μαρία, Τσιακάλου Δημήτριος και Χρήστος, Παϊραμίδη Στέλλα και Πόπη, Παπαντωλέων Χρήστος του Φώτη, Μόκα Εφη, Παϊραμίδης Μπάμπης, Παπαντωλέων Σοφία του Σπύρου, Τσέλιος Δημήτρης, Αθανασίου Νίκος, προσφέρουν 300 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 27 Αυγούστου, στον Ευαγγελισμό στην Ιο (Κυκλάδες) θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ. Η Κομματική Οργάνωση μαζί με την οικογένειά του προσφέρουν το ποσό των 100 ευρώ στο Κόμμα που υπηρέτησε και αγάπησε. Ο σύντροφος από τα νεανικά του χρόνια οργανώθηκε στο ΚΚΕ και πάντα έδινε τη μάχη σε όποιο μετερίζι χρειαζόταν. Του υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα από εκεί που τον άφησε, ότι θα δώσουμε τις δυνάμεις μας για να δυναμώσει το ΚΚΕ και σε αυτές τις εκλογές.

  • Επίσης, στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΛΟΥ ο σύντροφος Χριστοφόρος Χαματζόλας προσφέρει 100 ευρώ στο Κόμμα μας.

***

ΦΩΤΟ 8

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου στη ζωή και στον αγώνα ΚΩΣΤΑ Φ. ΒΑΒΙΤΣΑ, από την Κερασούλα Καλαμπάκας, πολιτικού πρόσφυγα στην Τασκένδη και μετανάστη στη Γερμανία, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή στη Lippstadt της Γερμανίας και άφησε ένα τεράστιο κενό, της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΒΑΒΙΤΣΑ - ΝΤΑΪΛΙΑΝΗ, αδερφής του Κώστα, που «έφυγε» τόσο νωρίς και άδικα από τη ζωή πριν από έναν χρόνο, των γονιών μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ και ΦΩΤΙΟΥ ΒΑΒΙΤΣΑ, από την Κερασούλα Καλαμπάκας, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη (9η, 12η Πολιτεία) και ΓΕΩΡΓΙΑΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ (ΝΤΟΛΑ) ΖΕΡΒΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη (9η, 12η Πολιτεία), των αγαπημένων μας συντρόφων ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΛΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή στην Κολωνία της Γερμανίας, προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ.

ΒΑΤΟΥΓΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΑΤΟΥΓΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
Ειρήνη Βαβίτσα, Lippstadt


ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΟΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΦΩΤΙΟΣ ΒΑΒΙΤΣΑΣ
ΦΩΤΙΟΣ ΒΑΒΙΤΣΑΣ

ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΙΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΤΣΙΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΒΑΒΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΒΑΒΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΟΛΑ ΖΕΡΒΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΟΛΑ ΖΕΡΒΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΗ ΒΑΒΙΤΣΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΗ ΒΑΒΙΤΣΑ

ΗΛΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (ΛΑΚΗΣ) ΣΙΔΗΡΟΥΔΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (ΛΑΚΗΣ) ΣΙΔΗΡΟΥΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΒΙΤΣΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΒΙΤΣΑΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΔΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΔΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ

ΠΑΓΩΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΛΕΩΝ
ΠΑΓΩΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΛΕΩΝ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ