ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
4 παιδιά και μία γυναίκα νεκροί σε 2 ναυάγια

Συνεχίζονται οι τραγωδίες με πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, ελέω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνα τα περάσματα και πιο ασύδοτους τους δουλέμπορους, που την αξιοποιούν, εκμεταλλευόμενοι κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν στον ήλιο μοίρα φεύγοντας από τις - διαλυμένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια - πατρίδες τους.

Χτες το πρωί σημειώθηκε ναυάγιο στα βορειοανατολικά της Λέσβου, κοντά σε θαλάσσια περιοχή του Μανταμάδου, με λέμβο που βυθίστηκε ενώ μετέφερε 22 άτομα. Το Λιμενικό ανέσυρε 4 νεκρά παιδιά (ένα βρέφος 11 μηνών, δύο κοριτσάκια ηλικίας 8 και 14 ετών και ένα αγοράκι 8 ετών) και διέσωσε 18 άτομα. Τα διασωθέντα άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια για καταγραφή στο Κέντρο Κράτησης στον Καρά Τεπέ.

Σε άλλο ναυάγιο λέμβου, με 37 επιβαίνοντες στα βορειοανατολικά της Σάμου, στη θαλάσσια περιοχή Νησάκια, μία γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Επίσης, τελευταία στιγμή σώθηκε ένα μωρό, στο οποίο δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και με ΚΑΡΠΑ ανέκτησε τις αισθήσεις του.

ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την «κανονικότητα» των θανάτων ξεριζωμένων

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει τις ευθύνες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για τα αλλεπάλληλα ναυάγια στο Αιγαίο, επισημαίνοντας:

«Οσο δεν υλοποιούνται οι προτάσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό, οι τραγωδίες δεν θα έχουν τελειωμό.

Τα δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια ανοιχτά της Λέσβου και της Σάμου προκαλούν για άλλη μια φορά αισθήματα θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων, που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και ταυτόχρονα πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να πρωτοστατούν στην εφαρμογή των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, είναι τεράστιες. Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που καταδικάζουν τους λαούς στη φτώχεια και την προσφυγιά.

Καλούμε τον λαό της Λέσβου να μη συμβιβαστεί με την "κανονικότητα" του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την καθημερινότητα των πολύνεκρων ναυαγίων.

Να στηθούν τώρα επιτροπές ασύλου στην Τουρκία. Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και την ενδοχώρα. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για τον λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Να μη γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών. Να σταματήσει η κατασκευή νέων δομών και να κλείσουν οι υπάρχουσες».

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Ασκήθηκαν τέσσερις νέες ποινικές διώξεις σε πρώην στελέχη του ΟΣΕ

Τέσσερις νέες ποινικές διώξεις άσκησε χτες ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Αναλυτικότερα, ασκήθηκαν 4 νέες διώξεις κατά δύο πρώην προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων του ΟΣΕ, κατά πρώην διευθύνοντος συμβούλου και κατά εκτελεστικού μέλους ΔΣ, υπεύθυνου για τις διευθύνσεις στις οποίες εντοπίστηκαν παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Διώκονται για κακούργημα και για τρία πλημμελήματα διά παραλείψεως: Διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών διά παραλείψεως (κακούργημα). Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, βαριές σωματικές βλάβες κατά συρροή και ελαφριές βλάβες κατά συρροή (πλημμελήματα). Αναμένεται να λάβουν κλήση για απολογία σήμερα για τις 5/9.

Η όλη διαδικασία των ερευνών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη κινείται στη γνωστή τακτική του περιορισμού των ευθυνών σε άτομα - υπαλλήλους, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης των σύγχρονων μέσων ασφαλείας στα τρένα που θεωρούνται κόστος για την κερδοφορία των καπιταλιστών, πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, και θυσιάζει τη ζωή του λαού για τα κέρδη των ομίλων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Νέες απομακρύνσεις αξιωματικών της αστυνομίας

Σε νέες απομακρύνσεις αξιωματικών από τις θέσεις τους προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., για τη φονική επίθεση των Κροατών φασιστών και των Ελλήνων ομοϊδεατών τους στις 7 Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε ο 29χρονος φίλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσούρης. Τότε, με ευθύνη της κυβέρνησης και της αστυνομίας, το τάγμα θανάτου από την Κροατία με κομβόι αυτοκινήτων είχε διασχίσει όλη την Ελλάδα, είχε συναντηθεί με φασιστοειδή του Παναθηναϊκού, είχε διασχίσει με τον Ηλεκτρικό την Αθήνα και είχε φτάσει ανενόχλητο για τη φονική του δράση στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Οπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της αστυνομίας , απομακρύνονται από τις θέσεις τους πέντε ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί (δύο ταξίαρχοι και τρεις αστυνομικοί διευθυντές) και μετακινούνται ωσότου ληφθεί οριστική απόφαση από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους ταξίαρχους α' και δ' βοηθούς αττικάρχη της ΓΑΔΑ, που τη νύχτα των επεισοδίων βρίσκονταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων και συντόνιζαν, και τους αστυνομικούς διευθυντές της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά την επίθεση, είχε ανακοινωθεί η απομάκρυνση άλλων επτά αξιωματικών.

ΠΑΝΟΡΜΟΥ
Τραυματίες από πυροβολισμούς τα ξημερώματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται από χτες οι έρευνες της Ασφάλειας για να διαπιστωθούν οι συνθήκες τραυματισμού 20χρονης Ελληνίδας και 32χρονου Αλβανού, χτες τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Λαρίσης, έξω από το 16ο Λύκειο Αθηνών, όπου δέχτηκαν πυροβολισμούς από άγνωστο ή αγνώστους δράστες.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα των αρχών δεν φαίνεται να γνωρίζονταν οι δύο τραυματίες, η 20χρονη κοπέλα που τραυματίστηκε στον μηρό και ο 32χρονος Αλβανός που τραυματίστηκε στον ώμο. Ο 32χρονος φέρεται να έχει απασχολήσει στο παρελθόν για κατοχή ναρκωτικών και κλοπές, η 20χρονη όμως δεν έχει απασχολήσει για τίποτα. Εξετάζονται τα σενάρια είτε και οι δύο να ήταν απλά περαστικοί από το σημείο και να έπεσαν θύματα από πυροβολισμούς κάποιας συμπλοκής που έγινε στην περιοχή, που όμως δεν είχαν στόχο εκείνους, είτε κάτι να έχει συμβεί με τον 32χρονο. Και οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στον Ερυθρό Σταυρό.

Τραγική κατάληξη για γυναίκα που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια

Υπέκυψε στα τραύματά της η 41χρονη Ολγα Δημητροπούλου, η οποία ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον 47χρονο φίλο της, προπονητή τζούντο, τον Γενάρη του 2022 στο σπίτι της στην Αργυρούπολη. Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό η γυναίκα έμεινε πάνω από 7 μήνες σε κωματώδη κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης. Με την καθοριστική συμβολή των ιατρών και έπειτα από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις αρχικά είχε καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή. Οι εγκεφαλικές κακώσεις που είχε υποστεί της είχαν προκαλέσει προσωρινή απώλεια της ομιλίας, ενώ αδυνατούσε να κινηθεί και να αυτοεξυπηρετηθεί. Μετά από λίγους μήνες είχε κάποια βελτίωση, ωστόσο χτες κατέληξε από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω τραμπούκος καταδικάστηκε τον Μάρτη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε κάθειρξη 10 χρόνων χωρίς αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Ο εισαγγελέας τότε αμφισβήτησε την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που απέδιδε στον δράστη σοβαρή ψυχοπαθολογία, σημειώνοντας ότι ο 47χρονος «χτύπησε το θύμα του με τεράστια δύναμη και ότι δεν το έκανε πρώτη φορά». Η τραγική κατάληξη της γυναίκας φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την τεράστια ανεπάρκεια σε κοινωνικές δομές Πρόνοιας που θα μπορούσαν να στηρίζουν γυναίκες, ώστε αυτές να ξεφεύγουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον.

ΧΑΝΙΑ
Σύλληψη αξιωματικού της Αστυνομίας

Στη σύλληψη ενός αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν οι αρχές της Κρήτης, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν αξιωματικό της Αστυνομίας στα Χανιά, ο οποίος κατέχει και θέση διοικητή τμήματος. Σε βάρος του υπήρξαν καταγγελίες, με αποτέλεσμα το Εσωτερικών Υποθέσεων να αναλάβει να ερευνήσει για αρκετό καιρό την υπόθεση. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός κατηγορείται ότι είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς, καθώς φέρεται να ζητούσε αμοιβή για να προωθήσει διάφορες υποθέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δήλωνε οπαδός της ΝΔ ως εν ενεργεία αξιωματικός και ήθελε να βάλει και υποψηφιότητα για βουλευτής. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει και δεύτερη σύλληψη αστυνομικού για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Νεκρή νεαρή γυναίκα στον σταθμό «Βικτώρια»

Νεκρή ανασύρθηκε χτες το πρωί νεαρή γυναίκα που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ στον σταθμό «Βικτώρια». Πρόκειται για 20χρονη, ενώ η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.

Για λίγη ώρα η κυκλοφορία στον Ηλεκτρικό διεξαγόταν τμηματικά από Ομόνοια - Πειραιά και Κηφισιά - Αττική, ενώ στο περιστατικό αυτό επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα για τον απεγκλωβισμό της άτυχης νεαρής γυναίκας.

ΑΧΑΪΑ
3,6 Ρίχτερ χτες ΒΔ του Αιγίου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 2.12 μ.μ., ΒΔ του Αιγίου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο 4 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά του Αιγίου, σε εστιακό βάθος 10,5 χλμ., με τη δόνηση να γίνεται αισθητή στην Πάτρα και στις γύρω περιοχές, χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ