ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 2
Το «ΧΑΟΣ» πίσω από τη βιτρίνα

Η άθλια πραγματικότητα και τα σημαντικά προβλήματα που βιώνουν παίκτες και προπονητές της κατηγορίας αποκαλύπτονται σε ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου των παικτών

Eurokinissi

Αίσθηση προκαλούν για μια ακόμα φορά τα όσα αποκαλύπτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών / Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) σχετικά με τα όσα συμβαίνουν πίσω από τη βιτρίνα της Super League 2 και με τη στυγνή πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των παικτών της κατηγορίας. Οι νέες αποκαλύψεις του ΠΣΣΑΠΠ έρχονται με τη μορφή ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου και τίτλο «Πρωτάθλημα Δεύτερης Κατηγορίας - ΧΑΟΣ», το οποίο αποτελείται από τρία επεισόδια και θα προβληθεί τις επόμενες μέρες. Χθες ο ΠΣΑΠΠ έδωσε στη δημοσιότητα το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, το οποίο ετοιμαζόταν επί μήνες και στο οποίο παίκτες και προπονητές της δεύτερης κατηγορίας μιλούν για τις καταστάσεις εκτός ορίων που έχουν κληθεί να βιώσουν, είτε οι ίδιοι είτε συμπαίκτες τους.

Παίκτες που έτρωγαν από το συσσίτιο, παίκτες που «έπεφταν κάτω» από την πείνα, άλλοι που έκαναν ψυχοθεραπεία για να αντέξουν τις συνθήκες που βίωναν, παίκτες που έκαναν τον σταυρό τους όταν πληρώνονταν, μη γνωρίζοντας πότε θα δουν ξανά «το χρώμα του χρήματος», είναι μερικά από τα όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτονται. Η δε συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο συνταρακτική και κυρίως ακόμα πιο αποκαλυπτική, όπως προαναγγέλλει ο ΠΣΑΠΠ σχετικά με το τι επικρατεί στην κατηγορία.

Αποτυχημένο πείραμα για τα «θέλω» των επιχειρηματιών

Θυμίζουμε ότι για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παίκτες και οι προπονητές της SL2, εκτός του ΠΣΑΠΠ κατά καιρούς έχουν υπάρξει αντιδράσεις και παρεμβάσεις και από συναδέλφους τους, παίκτες και προπονητές, της μεγάλης κατηγορίας, της Super League.

Τη γενικότερη εικόνα της κατηγορίας συμπληρώνουν οι πρόσφατες έρευνες των αρχών για εμπλοκή παραγόντων σε διεθνές κύκλωμα με στημένα παιχνίδια. Ολα αυτά σε ένα πρωτάθλημα - μαραθώνιο με 30 ομάδες, ένα εγχείρημα που εμπνεύστηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με επιδίωξη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση των επιχειρηματιών του χώρου και των «θέλω» τους.

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2023
«Τελικός» πρόκρισης με τη Νέα Ζηλανδία

Το εισιτήριο για τους «16» κρίνεται σήμερα για την Εθνική

Επιδιώκοντας να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντομπάσκετ της Ασίας, η Εθνική ομάδα δίνει σήμερα στη Μανίλα τον πιο καθοριστικό της αγώνα για την πρώτη φάση, αντιμετωπίζοντας τη Νέα Ζηλανδία στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής του 3ου ομίλου (15.40 - ΕΡΤ1 / Novasports Start). Με τις δύο ομάδες να έχουν αμφότερες από 1 νίκη και 1 ήττα, η αναμέτρηση είναι καθοριστική για το μέλλον τους στη διοργάνωση, καθώς η νικήτρια θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ (2-0, έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση) στους «16».

Στις τάξεις της Εθνικής επικρατεί αισιοδοξία ότι η ομάδα μπορεί να βρεθεί στις 16 καλύτερες της διοργάνωσης. Καλείται ωστόσο να ξεπεράσει μία ακόμα ατυχία, τον τραυματισμό του Θανάση Αντετοκούνμπο, που καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στον αποψινό αγώνα. Την πίστη του στις δυνατότητες των παικτών του, καθώς και την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της Εθνικής απόψε, εξέφρασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δ. Ιτούδης, χαρακτηρίζοντας πάντως δύσκολη και πολύ δυνατή αντίπαλο την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας.

  • Στο άλλο ματς της τελευταίας αγωνιστικής του 3ου ομίλου οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ιορδανία, που δεν έχει ελπίδες πρόκρισης (11.40 - Novasports Start).
Συνέχισαν με φόρα Καναδάς και Γερμανία

Την ασταμάτητη πορεία του στο φετινό Μουντομπάσκετ συνεχίζει ο Καναδάς, που μετέτρεψε σε περίπατο και το ντέρμπι κορυφής του 8ου ομίλου, με τη Λετονία, επικρατώντας 101-75, τερματίζοντας 1ος και αήττητος και αφήνοντας 2ους τους Λετονούς. Με φόρα συνέχισε και η Γερμανία στον 5ο όμιλο, κάνοντας το 3/3 με νίκη 101-75 επί της Φινλανδίας, ενώ την πρόκριση ως 2η πήρε και η Αυστραλία, νικώντας εύκολα την Ιαπωνία (109-89).

Αλλα αποτελέσματα: Αίγυπτος - Μεξικό 100-72, Μαυροβούνιο - Λιθουανία 71-91, Λίβανος - Γαλλία 79-85, Αγκόλα - Δομινικανή Δημοκρατία 67-75, Φιλιππίνες - Ιταλία 83-90.

ΠΑΟ - ΜΠΡΑΓΚΑ 0-1
Είχε τις ευκαιρίες, του έλειψε το γκολ

Πληρώνοντας την αδυναμία του να βρει το γκολ, με σωρεία χαμένων ευκαιριών, ο Παναθηναϊκός έχασε την ευκαιρία για επιστροφή στους ομίλους του Champions League μετά την ήττα του χθες στο ΟΑΚΑ από την Μπράγκα με 1-0, στη ρεβάνς για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Ετσι, σε συνδυασμό και με το σε βάρος της 2-1 στην Πορτογαλία, η ελληνική ομάδα αποκλείστηκε από το Champions League, θα συνεχίσει όμως στους ομίλους του Europa League.

Ο Παναθηναϊκός, εκμεταλλευόμενος τις αντεπιθέσεις και την υπεροχή του από τις πλευρές, έψαξε το γκολ πιέζοντας και δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες, που δεν μπόρεσε να τις εκμεταλλευτεί, με πιο σημαντικές αυτές των Ιωαννίδη, Μαντσίνι, Βαγιανίδη στο πρώτο μέρος, και των Παλάσιος, Χουάνκαρ, Τζούρισιτς στην επανάληψη. Ωστόσο η Μπράγκα, που στο μεγαλύτερο μέρος προσπάθησε να πιέσει ψηλά, ήταν αυτή που βρήκε το γκολ σε αντεπίθεση με τον Μπρούμα στο 83', με τους «πράσινους» να αντιδρούν χάνοντας άλλες δύο σημαντικές ευκαιρίες (Τζούρισιτς, Σένκεφελντ) και να τελειώνουν τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής με 2η κίτρινη του Χουάνκαρ.

ΠΑΟ: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γέντβαϊ (43' Σένκεφελντ), Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Πέρεθ (76' Τσέριν), Βιλένα, Μπερνάρ (76' Τζούρισιτς), Παλάσιος (61' Αϊτόρ), Μαντσίνι, Ιωαννίδης (61' Σπόραρ).

Μπράγκα: Ματέους, Γκόμεζ, Φόντε, Νιακατέ (46' Σάτσι), Μαρίν, Καρβάλιο, Ρικάρντο Ορτα, Αντρέ Ορτα (64' Πίζι), Μπρούμα (87' Ολιβέιρα), Αμπέλ Ρουίθ (87' Μπανζά), Τζαλό (64' Σαλαζάρ).

ΠΑΤΡΑ - ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ «Φ. ΤΣΙΜΙΓΚΑΤΟΣ»
Ο δρομέας της Ολυμπιάδας Χάρης Λίτσας τιμάται στη φετινή διοργάνωση

Ο μεγάλος δρομέας της Ολυμπιάδας Χάρης Λίτσας θα τιμηθεί από τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον 2ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος», που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. στο δημαρχείο. Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου να τιμάται κάθε χρόνο ένας από τους παλιούς Πατρινούς αθλητές στίβου που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του αθλήματος στην πόλη και στην Ελλάδα, με πρώτο τον συγκεκριμένο αθλητή.

Ο Χαρίλαος Λίτσας γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στον σύλλογο της Ολυμπιάδας, αποτελώντας μέλος της δεύτερης χρονικά φουρνιάς αθλητών του συλλόγου και ξεχωρίζοντας από νωρίς για το ταλέντο του. Κατέχει ακόμα το ρεκόρ Αχαΐας όλων των εποχών στα 1.500 μ., με 3.41.8, που το πέτυχε το 1973, καθώς και τα αντίστοιχα στα μη Ολυμπιακά αγωνίσματα των 1.500 μ. στιπλ και 2.000 μ. στιπλ. Από το 1966 έως και το 1972 κατέκτησε 13 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου, 5 χρυσά, 7 ασημένια και 1 χάλκινο, στις κατηγορίες παίδων, εφήβων, νέων και ανδρών, όντας ένας από τους πολυμεταλλιούχος της Αχαΐας στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Με την Εθνική ανδρών συμμετείχε στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1971, στη Σμύρνη της Τουρκίας, αγωνιζόμενος στα 1.500 μ. και στα 3.000 μ. στιπλ.

ΕUROVOLLEY AΝΔΡΩΝ 2023
Πλήρωσε τα λάθη της η Εθνική

Πληρώνοντας τα λάθη της σε κρίσιμα σημεία, η Εθνική ανδρών ξεκίνησε με ήττα τις υποχρεώσεις της στο φετινό Eurovolley, χάνοντας με 3-2 σετ (25-16, 27-29, 21-25, 25-21, 15-13) από το Ισραήλ στην πρεμιέρα του ομίλου που διεξάγεται στο Τελ Αβίβ. Στον ίδιο συμμετέχουν επίσης η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Γαλλία, με τις τέσσερις πρώτες ομάδες να προκρίνονται στην επόμενη φάση.

Στο χθεσινό παιχνίδι το ελληνικό συγκρότημα, αν και βρέθηκε να χάνει με 1-0 σετ, βελτιώνοντας την απόδοσή του προηγήθηκε με 2-1 και έχασε στις λεπτομέρειες το τέταρτο σετ, όπου οι οικοδεσπότες ισοφάρισαν. Στο τάι μπρέικ η Εθνική είχε την τύχη στα χέρια της, προηγούμενη με 13-11, αλλά δεν είχε απάντηση στους τέσσερις συνεχόμενους πόντους των αντιπάλων, που γύρισαν το σετ. Να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα φωνάζει για τη διαιτητική απόφαση στην τελευταία φάση.

ΑΕΚ - ΑΝΤΒΕΡΠ
Για την ανατροπή και την πρόκριση

Με στόχο την ανατροπή της ήττας με 1-0 που υπέστη στο Βέλγιο, που θα την φέρει στους ομίλους του Champions League ξανά μετά από 5 χρόνια, η ΑΕΚ υποδέχεται σήμερα στην «OPAP Arena» την Αντβερπ στη ρεβάνς για τα πλέι οφ. Με το σκορ του πρώτου αγώνα να μην καθιστά απαγορευτικά τα όνειρα πρόκρισης, οι «κιτρινόμαυροι» θέλουν να αντεπεξέλθουν στην πρώτη σημαντική πρόκληση της χρονιάς. Παράλληλα, με την εμφάνισή τους θα επιδιώξουν να δείξουν αντίδραση και για ψυχολογικούς λόγους μετά το εντός έδρας στραβοπάτημα με τον Πανσερραϊκό στην επίσημη πρώτη τους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο τεχνικός του «Δικεφάλου», Ματίας Αλμέιδα, εξέφρασε αισιοδοξία για την αποστολή της ομάδας χαρακτηρίζοντας ωστόσο δύσκολο τον αγώνα και την Αντβερπ ομάδα που χρειάζεται μέγιστη προσοχή. Για τον Αργεντινό κόουτς η ομάδα θα πρέπει να αγωνιστεί έξυπνα και με ψυχραιμία, χωρίς να δείξει απεγνωσμένη για να σκοράρει καθώς αυτό μπορεί να γυρίσει ανάποδα. Εκτός αποστολής θα είναι ο τραυματίας Λιβάι Γκαρσία, με τον Εκι Πόνσε να θεωρείται ο πιθανότερος αντικαταστάτης στην επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ