ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σε νέα «Ομοσπονδία» μετακομίζουν οι πρακτικές της νοθείας

Καρπός οργανωμένης παρέμβασης της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ και μέρους της ΔΑΚΕ

Τη μετακόμιση των πρακτικών νοθείας και των σωματείων - «φαντασμάτων», που αποκαλύφθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις συλλογικές διαδικασίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), κάτω από την ταμπέλα μιας νέας «Ομοσπονδίας» στον κλάδο των «Υπηρεσιών», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Η «Ομοσπονδία» που εμφανίζεται να πραγματοποιεί συνέδριο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Λουτράκι, όπως εξηγεί η Γραμματεία, είναι ο καρπός της οργανωμένης παρέμβασης της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ και ενός τμήματος της ΔΑΚΕ, με διεργασίες «στο σκοτάδι» και πρωτεργάτη γνωστό «συνδικαλιστή» - αρχιμάγειρα της νοθείας!

Οι δυνάμεις αυτές, που το προηγούμενο διάστημα δρούσαν μέσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, έχουν στο ενεργητικό τους «πλήθος επιβεβαιωμένων περιστατικών για ψηφίσαντες - μαϊμούδες σε σωματεία», με εργαζόμενους «που φαινόταν το όνομά τους σε καταστάσεις ψηφισάντων χωρίς καν να το γνωρίζουν», καθώς και μεγάλη πείρα στην «αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σε διάφορα Εργατικά Κέντρα». Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από τέτοια σωματεία να αποκλειστούν από το τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας. «Ολη αυτή η σήψη κορυφώνεται πλέον μέσω των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών», σχολιάζει η Γραμματεία, καθώς με τη βοήθειά τους σωματεία ιδρύονται μέσα σε μια νύχτα ή επανεμφανίζονται από το πουθενά, κάνουν εκατοντάδες εγγραφές και εμφανίζουν εκατοντάδες ψηφίσαντες μέσα σε ένα απόγευμα.

«Αφού δεν κατάφεραν να νομιμοποιήσουν τις μαϊμούδες και να μπλοκάρουν τις διαδικασίες του προηγούμενου συνεδρίου της ΟΙΥΕ, τώρα επιχειρούν να στήσουν διασπαστική ομοσπονδία», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία. Οπως εξηγεί, με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν όχι μόνο να νομιμοποιήσουν τις απαράδεκτες πρακτικές όσον αφορά τις διαδικασίες τους και τις εκλογές των σωματείων «αλλά και να φτιάξουν έναν καινούργιο μηχανισμό "αρμέγματος" των διαφόρων προγραμμάτων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και της ΕΕ».

Η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι τα παραπάνω δεν αφορούν ορισμένα πραγματικά σωματεία «που οι πλειοψηφίες τους έκαναν την επιλογή να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια». «Δεν παραγνωρίζουμε ότι πρόκειται για πραγματικούς εργαζόμενους που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, του μεροκάματου, έχουν πραγματική αγωνία για την πορεία του κινήματος και των αγώνων. Με αυτά τα σωματεία δεν μας χωρίζει τίποτα, έχουμε βρεθεί εδώ και πολλά χρόνια στους ίδιους αγώνες και έτσι θα συνεχίσουμε», διαβεβαιώνει.

«Η διάσπαση και ο πολυκερματισμός των συνδικάτων στους κλάδους, τους μόνους που βοηθά είναι τους εργοδότες και την κυβέρνηση, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντας τους ανθρώπους τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους», σημειώνει η Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει ότι «η ηγεσία της ΓΣΕΕ και ο γνωστός "συνδικαλιστής" που ηγείται της "νέας ομοσπονδίας" δεν έχουν βγάλει άχνα» για το νέο νομοσχέδιο που προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον «με 13 ώρες εξαντλητικής δουλειάς σε πολλούς εργοδότες» και πλήττει ιδιαίτερα εργαζόμενους σε κλάδους όπως αυτός της Καθαριότητας.

«Αυτή είναι η ομοσπονδία - φάντασμα, που φιλοδοξεί να γίνει ένα νέο στήριγμα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, μια νέα "μασέλα" για τα διάφορα προγράμματα αλλά και να εξασφαλίσει στον γνωστό "συνδικαλιστή" την παραμονή του στη ΓΣΕΕ αφού, ως γνωστόν, δεν είχε και από πού αλλού να εκλεγεί αντιπρόσωπος. Τέτοια διασπαστική ομοσπονδία που ζέχνει στα πάντα από τη γέννησή της, δεν μπορεί και δεν θα γίνει δεκτή στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «DEMO»
Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη Σύμβαση, γυρνάμε την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Την εμφάνιση δεύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στον χώρο δουλειάς, λίγο μόνο διάστημα μετά τη σύσταση του επιχειρησιακού Σωματείου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διεκδίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων στην «DEMO». Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μια σειρά από εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες οι εργαζόμενοι ίδρυσαν το επιχειρησιακό τους Σωματείο στη συγκεκριμένη βιομηχανία, ενώ στις αρχές Ιούλη πραγματοποιήθηκαν με μαζική συμμετοχή οι πρώτες αρχαιρεσίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί συνδικαλιστική οργάνωση βρέθηκαν στο στόχαστρο και απολύθηκαν, με την εταιρεία να επικαλείται προσχηματικούς λόγους για να τους στείλει στην ανεργία.

Ενώ έχουν προηγηθεί όλα τα παραπάνω, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν από αφίσες που αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων της εταιρείας την ύπαρξη και ...δεύτερου σωματείου με τον διακριτικό τίτλο «Ενωση Εργαζομένων DEMO»! «Είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων να οργανώνονται και να δημιουργούν σωματεία και οργανώσεις για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας τους», υπογραμμίζει το Σωματείο. Ωστόσο, μπροστά στην εξέλιξη αυτή θέτει εύλογα ερωτήματα, με βάση και την πείρα από παρεμβάσεις της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους που «στήνει» σωματεία του χεριού της. Για παράδειγμα, για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι της «Ενωσης» δεν πήραν μέρος στην ίδρυση του Σωματείου αλλά ούτε και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του; Οπως εξηγεί, το Σωματείο κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του, μοίρασε αιτήσεις εγγραφής, κάλεσε στη Γενική Συνέλευση, όπου ο καθένας θα μπορούσε να πάρει μέρος και να πει τη γνώμη του. Αντίστοιχα, η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε το διάστημα κατά το οποίο δεχόταν αιτήσεις υποψηφίων, ωστόσο οι συγκεκριμένοι ούτε εκεί θέλησαν να συμμετάσχουν, όπως θα μπορούσαν ακόμα και με το δικό τους ψηφοδέλτιο. Ακόμα το Σωματείο αναρωτιέται: Τι θέση παίρνει η «Ενωση» για τα «συνεχή εργατικά ατυχήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα» αλλά και για την απόλυση ιδρυτικού μέλους του, στις αρχές Αυγούστου; «Ποιον εξυπηρετεί τελικά η ύπαρξη αυτού του δεύτερου σωματείου;», είναι το βασικό ερώτημα πάνω στο οποίο καλεί κάθε εργαζόμενο να προβληματιστεί.

«Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι που θέλουν να στήσουν στην πλάτη μας. Για εμάς δεν χωρίζονται οι εργαζόμενοι! Απλώνουμε το χέρι σε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να έχουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο και τους καλούμε να σηκώσουν το ανάστημά τους! Τους έχουμε εμπιστοσύνη και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», σημειώνει το Σωματείο. «Η DEMO χρειάζεται την "Ενωση", που αγωνιά για την "εξέλιξη της εταιρείας"», σχολιάζει και προσθέτει ότι το δεύτερο σωματείο είναι «χρήσιμο» για την εταιρεία ώστε να συνεχίσει «να σπάει το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο, χωρίς πίεση από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων!».

Κόντρα σε κάθε προσπάθεια να υπονομευτεί η διεκδίκηση, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στις Γενικές Συνελεύσεις με θέμα το σχέδιο επιχειρησιακής Σύμβασης. Συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν στις βάρδιες αύριο Σάββατο 2/9 στις 10.30 μ.μ., την Κυριακή 3/9 στις 6.30 μ.μ., τη Δευτέρα 4/9 στις 8 π.μ., την Τρίτη 5/9 στις 6.30 μ.μ. «Δυναμώνουμε την πάλη μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας! Δυναμώνουμε το Σωματείο μας ώστε να γίνει ακόμα πιο μαζικό! Γυρνάμε την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό!», καταλήγει το Σωματείο.

Τρίτο εργατικό ατύχημα μέσα σε έναν μήνα στον δήμο Φιλιατών

Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 30 Αυγούστου στον δήμο Φιλιατών. Συμβασιούχος εργαζόμενος της αποκομιδής του δήμου τραυματίστηκε, όταν σε απορριμματοφόρο ένας απ' τους κάδους στο ανέβασμα τού έπιασε τα δάκτυλα του χεριού του με αποτέλεσμα το κάταγμά τους. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για το τρίτο εργατικό ατύχημα μέσα σε έναν μήνα, με τραυματισμό συμβασιούχου εργαζόμενου του δήμου Φιλιατών. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, 14 Αυγούστου, συμβασιούχος εργάτρια έσπασε το χέρι της, όταν στη διάρκεια της αποκομιδής, ο κάδος απορριμμάτων έπεσε απότομα, με αποτέλεσμα να την χτυπήσει, ενώ το Σάββατο 22 Ιούλη, οδηγός υδροφόρας τραυματίστηκε, όταν έσπασε το λάστιχο που γέμιζε τη δεξαμενή, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί και να τον χτυπήσει στο κεφάλι.

Και στις τρεις περιπτώσεις τα εργατικά ατυχήματα ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας, που προειδοποιούσε ότι αιτία των εργατικών ατυχημάτων στον δήμο είναι «η έλλειψη προσωπικού, η μη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα λειψά, προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία κ.ά.». Παράλληλα, ασκούσε κριτική στη δημοτική αρχή που επιδιώκοντας να εξαφανίσει τα εργατικά ατυχήματα έκανε αναφορά για «λάθη» και «αβλεψίες», ενώ αρνείται στην πράξη να λάβει μέτρα που προτείνουν οι εργαζόμενοι, γιατί αυτά αποτελούν κόστος που πρέπει να μειώσει. Ο Σύλλογος απαιτεί συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προστασία - ασφάλεια - υγιεινή όλων των εργαζομένων των δήμων (μέσα ατομικής προστασίας, εμβολιασμούς, εξετάσεις κ.λπ.), συντήρηση, ΚΤΕΟ, ασφάλιση κάθε οχήματος, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μόνιμες προσλήψεις κ.λπ.

Τραυματισμός οικοδόμου στην Αθήνα

Τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, μετά από πτώση από σκαλωσιά, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Συγκεκριμένα, χτες σημειώθηκε εργατικό ατύχημα σε έργο της εταιρείας «CONTRACTOR LTD» στο κέντρο της Αθήνας. Το ατύχημα «κατά τύχη» δεν ήταν θανατηφόρο, τονίζει το Συνδικάτο και επισημαίνει ότι «είναι ξεκάθαρη η ευθύνη της εργοδοσίας» για την έλλειψη μέτρων προστασίας. Στο σημείο βρέθηκε αμέσως αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ κλήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν την άμεση διακοπή όλων των εργασιών όπως και έγινε, καθώς και να πληρωθούν κανονικά τα μεροκάματα στους εργαζόμενους. Στο μεταξύ, ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με την κατάστασή του να μην εμπνέει ανησυχία.

«Είναι το δεύτερο δυστύχημα σε λιγότερο από μια βδομάδα στον κλάδο των κατασκευών. Και μάλιστα τον Αύγουστο που δεν είναι περίοδος παραγωγικής αιχμής», σχολιάζει το Συνδικάτο, καθώς την Παρασκευή 25 Αυγούστου σκοτώθηκε ένας 40χρονος οικοδόμος στη Μάνδρα, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ