Οι φοιτητές έστησαν συμβολικά σκηνές μπροστά από την πύλη του υπουργείου, θέλοντας έτσι να αναδείξουν το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν προσπαθώντας να βρουν σπίτι ή δωμάτιο στις εστίες, και φώναξαν συνθήματα, όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές», κρατώντας πανό που ανέγραφε: «Εστίες για λίγους και ενοίκια - φωτιά, πάρτε τώρα μέτρα πριν να είναι αργά».
Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, οι φοιτητές αγωνιούν για το αν θα μπορούν να σπουδάσουν λόγω των αυξημένων τιμών των ενοικίων, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να ζήσουν στην πόλη που σπουδάζουν.
Ακόμα, σημείωσε ότι η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης είναι επίσης απαράδεκτη.
Στο ΑΠΘ, ανακοινώθηκε πως στις εστίες θα δεχθούν φέτος μόνο 137 νέους φοιτητές σε σύνολο περίπου 5.000 νεοεισαχθέντων, ενώ στο ΠΑΜΑΚ στις εστίες διαμένουν μόλις 100 φοιτητές και υπάρχουν 100 δωμάτια που είναι άδεια εξαιτίας των εκπαιδευτικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Οσον αφορά τις εστίες του ΔΙΑΠΕ, αυτές λειτουργούν σε ένα πλήρως ακατάλληλο κτίριο, στο οποίο οι φοιτητές διαμένουν με δική τους ευθύνη διότι δεν έχει άδεια!
«Για όλα αυτά οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν 400 ευρώ μηνιαίο στεγαστικό επίδομα για όλους τους φοιτητές, να επινοικιαστούν με ευθύνη του κράτους και των πανεπιστήμιων δωμάτια σε ξενοδοχεία, να ανεγερθούν νέες εστίες και να επισκευαστούν όλα τα δωμάτια. Δωρεάν φοιτητική σίτιση και στέγαση για όλους», σημείωσε η Χριστίνα Σταμούλη.
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των σωματείων των εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών και ευρύτερα των αναγκών των σχολείων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς η ύπαρξη τουλάχιστον 20.000 κενών μετά την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκφράζεται κατά τόπους με μεγάλες ελλείψεις στη Γενική και Ειδική Αγωγή.
Χτες το μεσημέρι οι τέσσερις Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Σωκράτη», στην περιοχή που καλύπτει, σε ό,τι αφορά την Παράλληλη Στήριξη στα νηπιαγωγεία, από τις 120 προσλήψεις που ζητήθηκαν (με βάση την αντιεκπαιδευτική πρόβλεψη για ανάθεση άνω του ενός παιδιών σε κάθε εκπαιδευτικό Παράλληλης) έγιναν 32. Αντίστοιχα στα Δημοτικά, από τους 320 που δηλώθηκε ότι απαιτούνται έφτασαν 109 δάσκαλοι Παράλληλης. Συνολικά εκτιμάται ότι στις δομές της Ειδικής Αγωγής η κάλυψη των αναγκών βρισκόταν κάτω από το 1/3 στις αρχές Σεπτέμβρη. Ελλείψεις διαπιστώνονται ήδη και στο βοηθητικό προσωπικό, ακόμα και με δεδομένη την ανάθεση άνω του ενός σχολείων σε κάθε μέλος του, ενώ από 38 σχολικούς νοσηλευτές που δηλώθηκε ότι απαιτούνται έφτασαν 21.
Στα παραπάνω προστίθενται τουλάχιστον 30 κενά δασκάλων και νηπιαγωγών στα πρωινά τμήματα και στο Ολοήμερο στη Γενική Αγωγή, ενώ εκτιμώνται μεγάλες οι ελλείψεις σε ειδικότητες με βάση τον αριθμό των προσλήψεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς όχι μόνο υπήρξαν μηδενικές προσλήψεις για τα τμήματα ένταξης, αλλά σε όποιο σχολείο υπήρχε δεύτερο τμήμα ο εκπαιδευτικός μεταφέρεται για να «μπαλώσει» άλλα κενά.
Με τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν να καλυφθούν ουσιαστικά τα κενά, να στελεχωθούν τα ολοήμερα, τα τμήματα ένταξης, κάθε μαθητής που χρήζει Παράλληλης Στήριξης να έχει τον εκπαιδευτικό του. Παράλληλα έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα Γενικά και Ειδικά Σχολεία, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας της σχολικής στέγης, με δεδομένο ότι σχολεία δεν έχουν πιστοποιητικά και τάξεις στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ δεν έλειψαν και περιστατικά κατάρρευσης σχολικών υποδομών, όπως πρόσφατα, μέσα στο καλοκαίρι, σε σχολείο του Βαρνάβα.
Σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά προχωρά σήμερα στη 1.30 μ.μ. η ΕΛΜΕ Πειραιά, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των εκατοντάδων εκπαιδευτικών κενών. Σύμφωνα με το σωματείο των εκπαιδευτικών, στη Γενική Εκπαίδευση λείπουν περίπου 678 εκπαιδευτικοί (μόνο στα ημερήσια σχολεία, και πάντα κατά προσέγγιση), ενώ προσλήφθηκαν μόλις 218 αναπληρωτές και μάλιστα από 6 Σεπτέμβρη, στερώντας 5 μέρες εργασίας.
Επίσης σήμερα, στις 2 μ.μ., σωματεία εκπαιδευτικών προχωρούν σε κινητοποίηση στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την κάλυψη όλων των κενών. Αντίστοιχη κινητοποίηση από τις ΕΛΜΕ έγινε χτες στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Κάλεσμα οργάνωσης και διεκδίκησης απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» μπροστά στη Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).
Το σωματείο στην πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στη συνέλευση, αναφέρεται ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την ουσιαστική κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, σημειώνοντας ότι «σαν έτοιμοι από καιρό γι' αυτό το νομοσχέδιο ορισμένοι εργοδότες στα φροντιστήρια (βλ. όμιλος Πουκαμισά), ήδη ζητούν την υπογραφή μας σε επιπλέον όρους ατομικής σύμβασης, όπου ανάμεσα στα άλλα απαιτούν μονομερώς το δικαίωμα να αλλάζουν το πρόγραμμα όποτε θέλουν». Παράλληλα αναφέρεται και σε άλλες αντεργατικές διατάξεις που έρχονται να νομιμοποιήσουν καταχρηστικές πρακτικές που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Εκπαίδευση.
Οπως τονίζει επίσης ο «Βύρων», «το χρονικό διάστημα των συμβάσεων δεν ορίζεται ώστε να εξυπηρετεί το διδακτικό έργο, αλλά για να το χρησιμοποιεί ο εκάστοτε εργοδότης ως μέσο πίεσης και απειλής. Ετσι, υπάρχει το φαινόμενο των δίμηνων, τρίμηνων, ακόμη και μηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συμβάσεις που λήγουν χωρίς καμία υποχρέωση για τον εργοδότη βάσει του Ν. 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) για επαναπρόσληψη, παρά το γεγονός ότι μπορεί να επαναλαμβάνονται για χρόνια. Υπάρχει εκτεταμένη υποδηλωμένη εργασία που περιλαμβάνει όχι μόνο τις αδήλωτες διδακτικές ώρες, αλλά και ώρες για meetings ειδικότητας, ενημερώσεις γονέων εκτός ωραρίου, συμπλήρωση πλατφόρμας αξιολόγησης κ.ά.».
«Το άρθρο 9 για την παράλληλη απασχόληση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία στα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών (ΚΞΓ) και κέντρα μελέτης, αφού οι περισσότεροι αναγκαζόμαστε να εργαστούμε σε πολλούς χώρους για να συμπληρώσουμε εισόδημα. Ερχεται όμως για να καλύψει, να επεκτείνει και να γενικεύσει την παραπάνω τραγική κατάσταση σε άλλους κλάδους».
«Με το άρθρο 6 για τη διάρκεια της άδειας, μας λένε ότι δεν έχουμε λόγο στο πότε και στο πόσο θα διαρκέσει εφόσον θα έχουμε ενημερωθεί από τον εργοδότη έναν μήνα πριν. Πρόκειται για τη γνωστή πρακτική που έχουν οι ιδιοκτήτες σχολείων για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων ή οι ιδιοκτήτες ΚΞΓ, που τους υποχρεώνουν σε άδεια όταν είναι κλειστά τα σχολεία ή τις δεύτερες βδομάδες των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα αντίστοιχα. Η καταχρηστική αυτή πρακτική να χρεώνουν ως άδεια των εργαζομένων τις διακοπές και τις επίσημες μέρες που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι κλειστά μεθοδεύεται προκειμένου να γλιτώνουν το κόστος αποζημίωσης μη ληφθείσας αδείας. Το καταχρηστικό λοιπόν πάει να γίνει νόμιμο!».
«Μας κάνουν τη ζωή ακόμη πιο "λάστιχο", για να βγάλουν με το μικρότερο δυνατό κόστος τη δουλειά που αυξάνεται, καθώς γνωρίζουμε πως οι περισσότερες οικογένειες υπολογίζουν το 1/3 των εσόδων τους να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για αυξήσεις και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε! Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά!».
Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί graffiti event στον πολυχώρο Λιπασμάτων, στις 7 μ.μ.
Τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του Π. Φύσσα με τίτλο «Δεν ξεχνάμε...» στο θερινό σινεμά «Α. Χρυσοστομίδης» στο Κερατσίνι, στις 9.30 μ.μ. Θα προηγηθούν παρεμβάσεις από τους: Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Κώστα Ραπανάκη, στέλεχος της ΚΝΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά το 2013.