Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
«Σαν έτοιμοι από καιρό» φροντιστηριάρχες σπεύδουν να εφαρμόσουν την «ευελιξία»

Κάλεσμα οργάνωσης και διεκδίκησης απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» μπροστά στη Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Το σωματείο στην πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στη συνέλευση, αναφέρεται ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την ουσιαστική κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, σημειώνοντας ότι «σαν έτοιμοι από καιρό γι' αυτό το νομοσχέδιο ορισμένοι εργοδότες στα φροντιστήρια (βλ. όμιλος Πουκαμισά), ήδη ζητούν την υπογραφή μας σε επιπλέον όρους ατομικής σύμβασης, όπου ανάμεσα στα άλλα απαιτούν μονομερώς το δικαίωμα να αλλάζουν το πρόγραμμα όποτε θέλουν». Παράλληλα αναφέρεται και σε άλλες αντεργατικές διατάξεις που έρχονται να νομιμοποιήσουν καταχρηστικές πρακτικές που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Εκπαίδευση.

Οπως τονίζει επίσης ο «Βύρων», «το χρονικό διάστημα των συμβάσεων δεν ορίζεται ώστε να εξυπηρετεί το διδακτικό έργο, αλλά για να το χρησιμοποιεί ο εκάστοτε εργοδότης ως μέσο πίεσης και απειλής. Ετσι, υπάρχει το φαινόμενο των δίμηνων, τρίμηνων, ακόμη και μηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συμβάσεις που λήγουν χωρίς καμία υποχρέωση για τον εργοδότη βάσει του Ν. 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) για επαναπρόσληψη, παρά το γεγονός ότι μπορεί να επαναλαμβάνονται για χρόνια. Υπάρχει εκτεταμένη υποδηλωμένη εργασία που περιλαμβάνει όχι μόνο τις αδήλωτες διδακτικές ώρες, αλλά και ώρες για meetings ειδικότητας, ενημερώσεις γονέων εκτός ωραρίου, συμπλήρωση πλατφόρμας αξιολόγησης κ.ά.».

«Το άρθρο 9 για την παράλληλη απασχόληση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία στα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών (ΚΞΓ) και κέντρα μελέτης, αφού οι περισσότεροι αναγκαζόμαστε να εργαστούμε σε πολλούς χώρους για να συμπληρώσουμε εισόδημα. Ερχεται όμως για να καλύψει, να επεκτείνει και να γενικεύσει την παραπάνω τραγική κατάσταση σε άλλους κλάδους».

«Με το άρθρο 6 για τη διάρκεια της άδειας, μας λένε ότι δεν έχουμε λόγο στο πότε και στο πόσο θα διαρκέσει εφόσον θα έχουμε ενημερωθεί από τον εργοδότη έναν μήνα πριν. Πρόκειται για τη γνωστή πρακτική που έχουν οι ιδιοκτήτες σχολείων για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων ή οι ιδιοκτήτες ΚΞΓ, που τους υποχρεώνουν σε άδεια όταν είναι κλειστά τα σχολεία ή τις δεύτερες βδομάδες των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα αντίστοιχα. Η καταχρηστική αυτή πρακτική να χρεώνουν ως άδεια των εργαζομένων τις διακοπές και τις επίσημες μέρες που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι κλειστά μεθοδεύεται προκειμένου να γλιτώνουν το κόστος αποζημίωσης μη ληφθείσας αδείας. Το καταχρηστικό λοιπόν πάει να γίνει νόμιμο!».

«Μας κάνουν τη ζωή ακόμη πιο "λάστιχο", για να βγάλουν με το μικρότερο δυνατό κόστος τη δουλειά που αυξάνεται, καθώς γνωρίζουμε πως οι περισσότερες οικογένειες υπολογίζουν το 1/3 των εσόδων τους να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για αυξήσεις και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδικητική απόλυση της προέδρου επειδή μίλησε σε μαθητές για το Πολυτεχνείο!(2022-11-22 00:00:00.0)
Χτυπάνε αντεργατικές καμπάνες και στην ιδιωτική Εκπαίδευση(2020-03-17 00:00:00.0)
Παρέμβαση για επαναπρόσληψη εκπαιδευτικού(2017-04-11 00:00:00.0)
Οχι στη σύμβαση - αίσχος...(2012-09-15 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την απαράδεκτη σύμβαση(2012-09-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την κατάπτυστη σύμβαση μηδενικών αυξήσεων(2009-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ