ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Πρώτο κουδούνι με κενά και ελλείψεις

Eurokinissi

Στις σχολικές τάξεις επέστρεψαν οι μαθητές χτες, πρώτη μέρα μιας σχολικής χρονιάς γεμάτης προσδοκίες αλλά και αγωνία για τη λειτουργία των σχολείων, που ξεκινά στο φόντο των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία. Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας δεν θα γίνουν έως και την Παρασκευή.

Ηδη, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, έγιναν φανεροί οι όροι λειτουργίας των σχολείων καθώς προσελήφθησαν στην Α' Φάση αναπληρωτών 28.353, δηλαδή 3.500 λιγότεροι από την αντίστοιχη περσινή χρονιά, τη στιγμή που τα καταγεγραμμένα κενά με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι πάνω από 47.000. Ετσι, τα σχολεία ξεκινούν με τουλάχιστον 20.000 κενά, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα όλα τα παιδιά να έχουν τον δάσκαλό τους, την πλήρη λειτουργία πρωινών και ολοήμερων τμημάτων, με σοβαρές ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη και σε δομές Ειδικής Αγωγής. Για το θέμα έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ καλώντας το υπουργείο Παιδείας να καλύψει άμεσα τα κενά.

Την ίδια στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα και οι ελλείψεις στις υποδομές των σχολείων, η απόσταση που χωρίζει την ανάγκη και δυνατότητα για σύγχρονες ασφαλείς υποδομές, παραμένουν παρά τις επισημάνσεις των γονιών όλη την προηγούμενη χρονιά για αναγκαίους ελέγχους και επισκευές μέσα στο καλοκαίρι και παρά τα αλλεπάλληλα περιστατικά κατάρρευσης σε σχολεία, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Πρόσφατες, εξάλλου, είναι οι εικόνες πλημμυρισμένων σχολείων στο «παρά πέντε» της έναρξης της σχολικής χρονιάς, την περασμένη βδομάδα, ακόμα και στην Αττική.

Στα προβλήματα που ανακύπτουν με το άνοιγμα των σχολείων προστίθεται σε διάφορες περιπτώσεις και αυτό της μεταφοράς των μαθητών.

Για τα παραπάνω ζητήματα που διαμορφώνουν καταρχάς τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές δηλώνουν σε επαγρύπνηση, συνεχίζουν να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους ακόμα πιο επιτακτικά.

Διαρκείς οι παρεμβάσεις σωματείων εκπαιδευτικών

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τις περικοπές, τα χιλιάδες κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, την αποψίλωση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο σχολείο». Αυτό δηλώθηκε κατά τη χτεσινή νέα παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων, γονιών και μικρών μαθητών στην Α' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.

Από εκεί, για μια ακόμη φορά, εκπρόσωποι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής αναφέρθηκαν στα σημαντικά κενά που υπάρχουν σε γενικά και ειδικά σχολεία όπως π.χ. στα ειδικά δημοτικά και νηπιαγωγεία ΕΛΕΠΑΠ και το ειδικό νηπιαγωγείο «Ρόζα Ιμβριώτη», στις μεγάλες ανάγκες σε Παράλληλη Σστήριξη που μένουν ακάλυπτες, με έναν εκπαιδευτικό να αναλαμβάνει έως και τέσσερα παιδιά, απέναντι σε κάθε επιστημονική και παιδαγωγική ανάγκη, υπονομεύοντας τα δικαιώματα των μαθητών που την χρειάζονται. Τονίστηκαν οι ευθύνες κυβέρνησης, δήμων και Περιφέρειας για την κατάσταση στη σχολική στέγη, η ανάγκη για ελέγχους και υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων πως η χρονιά ξεκινά με σχολεία να υπολειτουργούν λόγω εργασιών που δεν έγιναν την περίοδο του καλοκαιριού όπως θα έπρεπε, ή είναι σε αναστολή λόγω προβλημάτων στις υποδομές τους, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς διεκδίκησαν να δημοσιοποιηθούν και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε όλους τους κλάδους στα δημοτικά και νηπιαγωγεία και στην Παράλληλη Στήριξη σε μία φάση, ο κάθε μαθητής να έχει τον δάσκαλό του και την εξειδικευμένη στήριξη που χρειάζεται και κάθε σχολείο όλο το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό για την καθαριότητα. Οπως προέκυψε από τις απαντήσεις των υπευθύνων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, τα κενά θα δημοσιοποιηθούν αριθμητικά, δεν δίνεται οδηγία για το πώς θα διαχειριστούν τα σχολεία τις ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη, ενώ καμία δέσμευση δεν υπήρξε ως προς το αίτημα για δημοσιοποίηση εκ νέου όλων των πραγματικών κενών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αναπληρωτές να κάνουν αιτήσεις βελτίωσης θέσης.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν κάνει από τις αρχές του μήνα εκπαιδευτικά σωματεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

  • «Ασφαλή και πλήρως στελεχωμένα σχολεία για τα παιδιά μας - Να πάρουν πίσω τις περικοπές των θεραπειών», ζητά με αφορμή και την έναρξη των μαθημάτων ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Ειδικότερα απαιτεί κάλυψη όλων των αναγκών των ειδικών σχολείων με μόνιμο εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό ώστε να γίνονται τα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα στο πλαίσιο του πρωινού ωραρίου, σχολικά κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές, εξασφάλιση της μεταφοράς και κατάργηση των αποφάσεων που περικόπτουν θεραπείες.
Να μετεγκατασταθεί άμεσα το ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας

Να μπει τέλος στον εμπαιγμό, απαίτησαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί με χτεσινή κινητοποίηση | Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Να μπει τέλος στον εμπαιγμό που βιώνουν χρόνια τώρα και να μετεγκατασταθεί άμεσα το σχολείο τους σε κατάλληλες και ανθρώπινες εγκαταστάσεις, απαίτησαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Κατάρτισης Χαλκίδας με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Αντώνη Κούκουρα, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, αντιπροσωπεία του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Χαλκιδέων, με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο, Γρανέτα Τσιβίκα, και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας εδώ και 15 περίπου χρόνια στεγάζεται σε κοντέινερ, τα οποία έχουν σαπίσει και έχουν κριθεί ακατάλληλα για τη φιλοξενία των παιδιών. Τα τρία τελευταία χρόνια και κάτω από την πίεση του αγώνα τους, δόθηκε προσωρινή λύση με τη μετεγκατάσταση σε νέα κοντέινερ, που θα τοποθετηθούν σε χώρο του στρατοπέδου του τάγματος πεζοναυτών στη Χαλκίδα. Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Χαλκιδέων ότι πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα παιδιά και εκπαιδευτικοί να καλούνται να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά στις ίδιες άθλιες και ακατάλληλες εγκαταστάσεις.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας στέκονται χρόνια τώρα το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Με αφορμή μάλιστα την μη ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης κατέθεσαν νέα Ερώτηση στη Βουλή.

Σε δήλωσή του στο πλαίσιο της κινητοποίησης ο Γ. Μαρίνος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ΚΚΕ με παρεμβάσεις στη Βουλή, στα υπουργεία, με όλους τους τρόπους απαιτεί την άμεση μετεγκατάσταση των παιδιών σε σύγχρονες, ασφαλείς και κατάλληλες εγκαταστάσεις. Αυτή είναι η λύση. Και σ' αυτήν τη λύση ενώνουμε τη φωνή μας με τους γονείς, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση στο Σύνταγμα για τη φοιτητική στέγη

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες τους για το οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν την Παρασκευή σε συμβολική κινητοποίηση στο Σύνταγμα, όπου άπλωσαν τα πανό τους και έστησαν σκηνές για να καταδείξουν πού τους οδηγεί η ελλιπέστατη φοιτητική μέριμνα στα ΑΕΙ. Οι Σύλλογοι ζητούν μέτρα ανακούφισης για τους φοιτητές - μέλη τους από άλλες πόλεις που έρχονται αντιμέτωποι με ελάχιστες κλίνες στις εστίες σε σχέση με τις ανάγκες και με υπέρογκα νοίκια για μικρά σπίτια.

Η κινητοποίηση ήταν συνέχεια της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα, με τη συμμετοχή 20 Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλόγων Εστιακών Φοιτητών, ενώ αναμένουν να δώσουν συνέχεια με παρεμβάσεις στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, όπου έχουν ζητήσει συναντήσεις και αναμένουν τις απαντήσεις τους.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για τη δωρεάν στέγαση όσων φοιτητών κάνουν αίτηση για εστία. Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 400 ευρώ μηνιαία για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους. Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων κ.ά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αλληλεγγύη

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη νέα σχολική χρονιά:

«Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, το ελπιδοφόρο είναι ότι οι μαθητές καταστρώνουν σχέδια για το μέλλον, οι γονείς δεν παραιτούνται από την ανάγκη να μορφωθούν τα παιδιά τους, οι εκπαιδευτικοί το παλεύουν παρά τις αντιξοότητες.

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας, για να μη βρίσκει κανείς εμπόδια μπροστά στην ανάγκη για μόρφωση, για δημιουργία. Για να έχουμε όλοι μας ασφαλή σχολεία και σύγχρονη και ολόπλευρη γνώση.

Και μέσα στα σχολεία, η σπίθα που σιγοκαίει μπορεί να γίνει λάμψη για να φωτίσει τα σκοτάδια των καιρών.

Καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αλληλεγγύη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ