ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Αύριο Παρασκευή το μεγάλο συλλαλητήριο, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα

Τη δική τους απάντηση στην πολιτική που «πνίγει» τη ζωή του λαού στα νερά της πλημμύρας αλλά και στις αξιώσεις της εργοδοσίας για απογείωση της εκμετάλλευσης, με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, έθεσαν στο επίκεντρο της χτεσινής πολύ μαζικής σύσκεψης, στο θέατρο του Πολυχώρου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, δεκάδες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις της Αττικής.

Η αισχρή απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει χτες στη Βουλή - ενώ η Θεσσαλία και ο λαός της βουλιάζουν στις λάσπες - το αντεργατικό νομοσχέδιο, βρήκε τα συνδικάτα σε ετοιμότητα, να δηλώνουν «παρών» στο κάλεσμα συντονισμού του αγώνα.

Τις επόμενες μέρες, χωρίς να χάνουν χρόνο, παίρνουν αποφάσεις και προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση απέναντι στην εγκληματική πολιτική μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Μεγάλο συλλαλητήριο την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη

«Εγκλημα εκ προμελέτης κυβέρνησης - κεφαλαίου»: Η συζήτηση που ξεδιπλώθηκε κάτω από το σύνθημα αυτό, στο φόντο της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας, κατέληξε στην απόφαση να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Παράλληλα, το συλλαλητήριο θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της απεργιακής κλιμάκωσης.

Ακόμα, από το βήμα της σύσκεψης τα σωματεία κάλεσαν στις εκδηλώσεις που οργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και στην πορεία που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στο Κερατσίνι (Π. Φύσσα 60) και θα καταλήξει στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Την εισηγητική ομιλία στη χτεσινή σύσκεψη έκανε ο Μάκρος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων σωματείων και φορέων που μετέφεραν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από την πλημμύρα και τις πυρκαγιές, ενώ ανέδειξαν πλευρές των επιπτώσεων που φέρνουν στους κλάδους τους οι νέες αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.


Κάνουμε την οργή μας αγώνα, δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα!

Από την εισηγητική ομιλία στη χτεσινή σύσκεψη

Το κάλεσμα σε απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο της εγκληματικής της πολιτικής που ισοπεδώνει τη ζωή του λαού, μετέφερε στην εισηγητική του ομιλία ο Μάρκος Μπεκρής. «Είμαστε σήμερα εδώ όχι για έναν μονάχα λόγο. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί μαζεύτηκαν οι κόρακες και τρώνε τις ζωές μας. Παραμαζεύτηκαν οι νεκροί μας και δεν χωράει καμία δικαιολογία ή αυταπάτη πως αυτή η κατάντια που μας επιβάλλουν είναι μια κανονικότητα που πρέπει δήθεν ρεαλιστικά να αποδεχθούμε σαν πρόβατα στο σφαγείο», σχολίασε. Ανέτρεξε στο μελανό τοπίο που έχουν διαμορφώσει μια σειρά από κρίκοι στην ίδια αλυσίδα της βαρβαρότητας, από το έγκλημα στον σιδηρόδρομο στα Τέμπη, την πρόσφατη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα, τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Στον βούρκο της εγκληματικής πολιτικής να λάμψει η αλληλεγγύη

«Ο πόνος και η οδύνη έχει δηλητηριάσει τον λαό μας το τελευταίο διάστημα, μας έχει "σφίξει τα στομάχια". Δεν αντέχουμε άλλο να μετράμε νεκρούς, σακάτηδες, να βλέπουμε κλαμένα πρόσωπα για τους χαμένους κόπους ολόκληρης ζωής, να βλέπουμε να καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος της χώρας μας. Η οργή που έχουμε γεμίσει και η λύπη που σκίζει τις καρδιές μας θα μείνει στο κενό αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν δεν πάρουμε απόφαση πως η μόνη επιλογή που έχουμε είναι το σύνθημα που βγήκε μέσα από την ίδια τη ζωή και λέει "Μόνο ο λαός σώζει τον λαό», τόνισε.


«Στον βούρκο λοιπόν που δημιούργησε στον Θεσσαλικό κάμπο η πολιτική του κόστους - οφέλους, που προτιμά αντί για την πρόληψη να δίνει ψίχουλα στα γραφεία κηδειών, το πρώτο που έλαμψε ήταν η δύναμη της αλληλεγγύης και της οργάνωσης», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην παρουσία των σωματείων της Αττικής την περασμένη Κυριακή, «για να ξελασπώσουν τα αδέρφια τους» και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Από το βήμα της σύσκεψης κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κονβόι αλληλεγγύης αυτήν την Κυριακή: «Να πάμε να βάλουμε τα χέρια μας και τα σώματά μας για να ξελασπώσουμε τον λαό της Θεσσαλίας», σημείωσε και κάλεσε κάθε σωματείο να οργανώσει τη συμμετοχή του.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα να αποζημιώσει η κυβέρνηση στο 100% όλους τους πληγέντες που έχασαν σπίτια, περιουσίες, ζώα, να αποζημιώσει στο 100% την απώλεια του εισοδήματος που έφερε αυτή η πολιτική. «Βαρεθήκαμε να βλέπουμε ένα κράτος ανίκανο να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού αλλά ικανό να χτυπά τις εργατικές διαδηλώσεις και να μοιράζει χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα προγράμματα», υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό, απαρίθμησε μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική: Από το 2021 δεν έχει καθαριστεί ούτε ένα ρέμα σε Δυτική και Ανατολική Αττική, παρά τα κονδύλια που ρέουν προς τους εργολάβους. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική προστασία εδώ και χρόνια δεν ξεπερνά το 3%. Ο Κηφισός παροχετεύει το 70% των υδάτων αλλά δεν έχει ελεγχθεί, συντηρηθεί, καθαριστεί και αναβαθμιστεί από το 2003.

Νομιμοποιούν την «ευελιξία», ποινικοποιούν τη διεκδίκηση

Και ενώ ο λαός «καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται», η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας φέρνουν μια νέα δέσμη ανατροπών στους όρους δουλειάς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. «Δεν αρκούσαν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα όπλα της "ευελιξίας" που βρίσκονται ήδη στην αντεργατική νομοθεσία με την ημιαπασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, την εποχική εργασία και άλλες μορφές εργασιακής ομηρίας, και είπαν να προσθέσουν νέα μέτρα για να προσαρμόζονται καλύτερα ο χρόνος και οι όροι εργασίας στις διαθέσεις και τις ανάγκες της εργοδοσίας», κατήγγειλε ο Μ. Μπεκρής. Οπως εξήγησε, «οι νέες συμβάσεις "ευέλικτης" απασχόλησης των ελαχίστων - μηδενικών ωρών και των τρισάθλιων όρων προβλέπουν ότι δεν θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δεν θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24 ώρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δεν θα έχουμε κανέναν οικογενειακό προγραμματισμό».

Οσο για τη νομιμοποίηση της «πολλαπλής εργασίας», στηλίτευσε την κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι είναι «δικαίωμα» του κάθε εργαζόμενου να έχει και δεύτερη και τρίτη δουλειά. «Ποια είναι όμως η αλήθεια; Οτι η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να λιώνουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς τη μέρα. Η δεύτερη και η τρίτη δουλειά δεν είναι επιλογή για τους εργαζόμενους όπως προκλητικά αναφέρουν αλλά εξαναγκασμός που οφείλεται στις τρύπιες τσέπες που προκαλεί η ακρίβεια», σημείωσε. Αντίστοιχα, κατήγγειλε την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής και όχι μόνο. «Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν ζητήσει και συνδημιουργήσει οι βιομήχανοι», τόνισε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο άρθρο με το οποίο η κυβέρνηση ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης. «Απειλεί και τρομοκρατεί νομοθετώντας βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης, σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες, όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου», επισήμανε.

Καμία ανοχή στη σύγχρονη σκλαβιά

Μπροστά στη νέα αντεργατική επίθεση άσκησε κριτική στις συνδικαλιστικές δυνάμεις στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που τηρούν σιγήν ιχθύος και «ούτε για την τιμή των όπλων δεν αναφέρουν κάτι έστω και λεκτικά που θα θίξει τα αφεντικά, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

«Σήμερα κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη, καμιά συνδικαλιστική εργατική οργάνωση δεν πρέπει να δείξει ανοχή στη σύγχρονη σκλαβιά. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας», ξεκαθάρισε.

Κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο. Να οργανώσουν τον αγώνα: Για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα. Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας. Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στους ναζί εγκληματίες

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, την ενέδρα σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και πλήθος άλλων επιθέσεων, ο Μ. Μπεκρής κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς να δώσουν μαζικό «παρών» στις εκδηλώσεις που οργανώνονται και την πορεία που θα γίνει τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη. «Δεν ξεχνάμε ότι στα σκούρα έχουν έτοιμα τα μαντρόσκυλά τους, τους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και άλλων μορφωμάτων που έχουν βγάλει πάλι στη γύρα για να παίξουν τον ρόλο τους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μεταφέρουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Αν τολμήσουν και βγουν από τις τρύπες τους και πειράξουν μια τρίχα από εργάτες και κατατρεγμένους δεν θα έχουν μέρος να κρυφτούν, θα τους τσακίσουμε στον δρόμο με οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα».


Εδώ και τώρα απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα

Την αποφασιστικότητα των σωματείων και των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη σύσκεψη να κάνουν «τη νύχτα μέρα» ώστε να υπάρξει απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και να ενταθεί η αλληλεγγύη στον λαό της Θεσσαλίας, αποτύπωσαν οι ομιλίες στη σύσκεψη. Μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί στους εργαζόμενους, την οργή και την αγανάκτηση που πρέπει να τροφοδοτήσουν τους νέους αγώνες, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοθετικό έκτρωμα στη ζωή της εργατικής τάξης, και τώρα σειρά παίρνει η οργάνωση της δράσης στους χώρους δουλειάς, για να σημάνει ξεσηκωμός.

Πάμε για απεργία!

«Την άλλη βδομάδα πρέπει να γίνει και θα γίνει απεργία», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μιλώντας στη σύσκεψη, όπου τον λόγο πήραν επίσης μια σειρά συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή, στάθηκε στα βήματα που απαιτείται να κάνουν τις επόμενες ώρες όλα τα σωματεία, ορίζοντας άμεσα συνεδριάσεις, λαμβάνοντας σχετικές αποφάσεις και δημοσιοποιώντας τες. Ενημέρωσε για τα σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο ΕΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα συνδικάτα δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν, αλλά είναι ανάγκη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.


«Παραγγελιά» των εργοδοτών του κλάδου θα μπορούσε να είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σχολίασε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Η δουλειά το Σάββατο, η «διευθέτηση», η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης είναι πάγιες αξιώσεις των φαρμακαποθηκών και των φαρμακοβιομηχάνων. «Δε θα τους κάνουμε τη χάρη», ξεκαθάρισε. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση, έχει ανοιχτό μέτωπο παλεύοντας για την ανάκληση απολύσεων, όπως στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, συμβάλλει στη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων σε επιχειρήσεις. Συνεχίζοντας τη δράση αυτή, έχει ήδη πάρει απεργιακή απόφαση ενάντια στο νομοσχέδιο.

«Η σύμβαση μηδενικών ωρών είναι ήδη για εμάς καθεστώς», κατήγγειλε η Εύα Παπαϊωάννου από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Οι εργοδότες στα φροντιστήρια - εξήγησε - εδώ και χρόνια έχουν προβάρει τις νέες ρυθμίσεις στο προσωπικό τους. «Αντιτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες. Παλεύουμε για να ζούμε από μια δουλειά και όχι από πέντε», κατέληξε.

Την κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως ...φιλεργατικό στηλίτευσε ο Παναγιώτης Γάκιας από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ξεχωριστή σημασία για τον κλάδο των Κατασκευών - εξήγησε - έχει το τέντωμα του εργάσιμου χρόνου, καθώς όσο αυξάνονται οι ώρες δουλειάς, όσο λιγοστεύει η ξεκούραση, πληθαίνουν και τα «ατυχήματα» στη δουλειά. Από το βήμα της σύσκεψης μετέφερε τη συγκινητική υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων χωριών στο κλιμάκιο του Συνδικάτου. «Τι μπορώ να κάνω για εσάς;», ρώτησε μια γυναίκα. «Να συμμετέχετε στους αγώνες. Αυτή είναι η δική μας ανταμοιβή», η απάντηση που δίνει το Συνδικάτο.

Τις βαριές συνέπειες που έχει η «ευελιξία» για τις εργαζόμενες γυναίκες στον Τουρισμό ανέδειξε η Βασιλική Μπαντούνα από το Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «Royal Olympic», προειδοποιώντας ότι το νομοσχέδιο φέρνει νέα επιδείνωση.

Την επίθεση που δρομολογεί η κυβέρνηση, στο όνομα των ευρωπαϊκών Οδηγιών, κατήγγειλε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών. Οπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο έχουν πικρή γεύση από τις Οδηγίες και τους νόμους των κυβερνήσεων οι οποίοι τις ενσωματώνουν.

Οι εργαζόμενες «βρίσκονται αντιμέτωπες για μια ακόμα φορά με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και της "επενδυτικής βαθμίδας"», επεσήμανε η Μαρία Φιλανταράκη, γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. «Καμία εργαζόμενη γυναίκα δεν επέλεξε τη δουλειά 13 ωρών, τις 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλει πέρα, τις βάναυσες συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών, την κατάργηση του 5ήμερου, το χτύπημα της απεργίας», ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις εργαζόμενες στο να εξασφαλίσουν ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα, όπως η άδεια και το επίδομα μητρότητας.

Για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων σε μεγάλους εκπαιδευτικούς ομίλους μίλησε η Σύλβια Καπερνάρου από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Για τα προβλήματα στη σίτιση, στο φαρμακείο και στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, ως αποτέλεσμα του πετσοκομμένου προϋπολογισμού του, τα οποία τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν στη δημοσιότητα, μίλησε η Ελπίδα Παπαδόπουλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Οσο για τα αιτήματα του Σωματείου και των εργαζομένων για προσλήψεις προσωπικού, κατήγγειλε ότι η μόνιμη απάντηση της διοίκησης είναι η αναφορά στο «κόστος» που αυτές συνεπάγονται. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του αφορούν και τα νοσοκομεία, όπου η «ευελιξία» είναι ήδη παρούσα, ενώ η ποινικοποίηση της απεργίας θέτει στο στόχαστρο και τους υγειονομικούς, όπως όλους τους κλάδους, τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν.

Κανένας συμβιβασμός με τα εγκλήματα σε βάρος του λαού

Στις τραγικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία και στην Αττική, που μάταια κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές προσπαθούν να κρύψουν πίσω από την επίκληση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Κανένας να μην αποδεχτεί ότι θα ζούμε έτσι από δω και πέρα», είπε. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους κάλεσε να μην έχουν καμία αυταπάτη ότι οι ανατροπές που δρομολογεί η κυβέρνηση δεν τους αφορούν. «Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο», απαίτησε και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι μια σειρά Σωματεία Εργαζομένων σε δήμους της Αττικής έχουν ήδη πάρει αγωνιστικές αποφάσεις.

Στις ευθύνες της κρατικής διοίκησης, κεντρικής και τοπικής, για την έλλειψη έργων υποδομής για την προστασία του λαού εστίασε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ). «Εργα εκατομμυρίων ανακοινώνονται μετά από κάθε καταστροφή», είπε, «εκατομμύρια μοιράζονται» σε εργολάβους και κατασκευαστές και τελικά τίποτα σημαντικό δεν αλλάζει, αφού τα χρήματα που μοιράζονται με ευκολία δεν αφορούν παρά μόνο «μπαλώματα». Και, φυσικά, δεν υπάρχει «ούτε μία τεχνική υπηρεσία» που να είναι στελεχωμένη ώστε να μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει απαραίτητα έργα, προκειμένου το πεδίο να παραμένει ελεύθερο για τους ιδιώτες.

Τον βαρύ λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα μέσα από τις νέες αυξήσεις στα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, κρεατικά, λαχανικά), στο φόντο της μεγάλης καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο, επεσήμανε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Σωματείου στην «Tasty», ενώ κατήγγειλε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε βάρος των πλημμυροπαθών. Στην παρέμβασή του στάθηκε ακόμα στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για 6ήμερη δουλειά, που μεγαλώνει την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που δίνουν «πράσινο φως» για να περάσει στους ιδιώτες το ποσοστό των Ελληνικών Πετρελαίων που παραμένει στο Δημόσιο μίλησε ο Στράτος Μπαξεβάνης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

«Γιατί κάθε χρόνο έχουμε τις ίδιες εικόνες;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Μάης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ανατρέχοντας στις καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια και άλλα φυσικά φαινόμενα. Οπως είπε, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των σχετικών φαινομένων, τα απαραίτητα έργα δεν γίνονται ή δεν γίνονται όπως πρέπει. Οσον αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου μέσα σε μια τέτοια συγκυρία, σχολίασε ότι οι στόχοι του κεφαλαίου δεν επιτρέπουν καμία καθυστέρηση και χρονοτριβή, και κάλεσε τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν χωρίς καμία καθυστέρηση την απεργιακή τους απάντηση.

Τις εικόνες αποκτήνωσης με τη δολοφονία ενός ανθρώπου στον καταπέλτη του πλοίου «Blue Horizon» υπενθύμισε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μιλώντας για την ξεκάθαρη θέση που πήραν τα σωματεία και την απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενταχθούν τα ναυτεργατικά σωματεία στην προσπάθεια για κλιμάκωση», τόνισε.


Ενταση της αλληλεγγύης στον λαό που δοκιμάζεται

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς συγκεντρώθηκαν και χτες στο πλαίσιο της μαζικής σύσκεψης
Είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς συγκεντρώθηκαν και χτες στο πλαίσιο της μαζικής σύσκεψης
Μετά τις φονικές πλημμύρες, το αγωνιστικό ραντεβού των συνδικάτων πήρε και τον χαρακτήρα της συμβολής στην οργάνωση της αλληλεγγύης: Στον χώρο συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι εκπρόσωποι των σωματείων δήλωναν τις συμμετοχές που έχουν μαζευτεί για τη νέα αποστολή την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στις πληγείσες περιοχές, για να βοηθήσουν τους πληγέντες να καθαρίσουν τα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι η αποστολή από την Αθήνα θα ξεκινήσει στις 5 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, και από τον Πειραιά, στις 5 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τέτοιες εργασίες είναι ο εξής: Αντλίες - γεννήτριες για απάντληση υδάτων (εφόσον είναι δυνατόν). Ρούχα εργασίας. Γάντια εργασίας. Προστατευτική μάσκα. Γαλότσες. Σκούπες. Φτυάρια, τσάπες, γκασμάδες. Μια αλλαξιά καθαρά ρούχα. Νερό 1,5 λίτρου. Σάντουιτς ή ξηρά τροφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ