Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εδώ και τώρα απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα

Την αποφασιστικότητα των σωματείων και των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη σύσκεψη να κάνουν «τη νύχτα μέρα» ώστε να υπάρξει απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και να ενταθεί η αλληλεγγύη στον λαό της Θεσσαλίας, αποτύπωσαν οι ομιλίες στη σύσκεψη. Μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί στους εργαζόμενους, την οργή και την αγανάκτηση που πρέπει να τροφοδοτήσουν τους νέους αγώνες, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοθετικό έκτρωμα στη ζωή της εργατικής τάξης, και τώρα σειρά παίρνει η οργάνωση της δράσης στους χώρους δουλειάς, για να σημάνει ξεσηκωμός.

Πάμε για απεργία!

«Την άλλη βδομάδα πρέπει να γίνει και θα γίνει απεργία», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μιλώντας στη σύσκεψη, όπου τον λόγο πήραν επίσης μια σειρά συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή, στάθηκε στα βήματα που απαιτείται να κάνουν τις επόμενες ώρες όλα τα σωματεία, ορίζοντας άμεσα συνεδριάσεις, λαμβάνοντας σχετικές αποφάσεις και δημοσιοποιώντας τες. Ενημέρωσε για τα σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο ΕΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα συνδικάτα δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν, αλλά είναι ανάγκη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.


«Παραγγελιά» των εργοδοτών του κλάδου θα μπορούσε να είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σχολίασε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Η δουλειά το Σάββατο, η «διευθέτηση», η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης είναι πάγιες αξιώσεις των φαρμακαποθηκών και των φαρμακοβιομηχάνων. «Δε θα τους κάνουμε τη χάρη», ξεκαθάρισε. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση, έχει ανοιχτό μέτωπο παλεύοντας για την ανάκληση απολύσεων, όπως στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, συμβάλλει στη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων σε επιχειρήσεις. Συνεχίζοντας τη δράση αυτή, έχει ήδη πάρει απεργιακή απόφαση ενάντια στο νομοσχέδιο.

«Η σύμβαση μηδενικών ωρών είναι ήδη για εμάς καθεστώς», κατήγγειλε η Εύα Παπαϊωάννου από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Οι εργοδότες στα φροντιστήρια - εξήγησε - εδώ και χρόνια έχουν προβάρει τις νέες ρυθμίσεις στο προσωπικό τους. «Αντιτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες. Παλεύουμε για να ζούμε από μια δουλειά και όχι από πέντε», κατέληξε.

Την κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως ...φιλεργατικό στηλίτευσε ο Παναγιώτης Γάκιας από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ξεχωριστή σημασία για τον κλάδο των Κατασκευών - εξήγησε - έχει το τέντωμα του εργάσιμου χρόνου, καθώς όσο αυξάνονται οι ώρες δουλειάς, όσο λιγοστεύει η ξεκούραση, πληθαίνουν και τα «ατυχήματα» στη δουλειά. Από το βήμα της σύσκεψης μετέφερε τη συγκινητική υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων χωριών στο κλιμάκιο του Συνδικάτου. «Τι μπορώ να κάνω για εσάς;», ρώτησε μια γυναίκα. «Να συμμετέχετε στους αγώνες. Αυτή είναι η δική μας ανταμοιβή», η απάντηση που δίνει το Συνδικάτο.

Τις βαριές συνέπειες που έχει η «ευελιξία» για τις εργαζόμενες γυναίκες στον Τουρισμό ανέδειξε η Βασιλική Μπαντούνα από το Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «Royal Olympic», προειδοποιώντας ότι το νομοσχέδιο φέρνει νέα επιδείνωση.

Την επίθεση που δρομολογεί η κυβέρνηση, στο όνομα των ευρωπαϊκών Οδηγιών, κατήγγειλε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών. Οπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο έχουν πικρή γεύση από τις Οδηγίες και τους νόμους των κυβερνήσεων οι οποίοι τις ενσωματώνουν.

Οι εργαζόμενες «βρίσκονται αντιμέτωπες για μια ακόμα φορά με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και της "επενδυτικής βαθμίδας"», επεσήμανε η Μαρία Φιλανταράκη, γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. «Καμία εργαζόμενη γυναίκα δεν επέλεξε τη δουλειά 13 ωρών, τις 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλει πέρα, τις βάναυσες συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών, την κατάργηση του 5ήμερου, το χτύπημα της απεργίας», ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις εργαζόμενες στο να εξασφαλίσουν ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα, όπως η άδεια και το επίδομα μητρότητας.

Για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων σε μεγάλους εκπαιδευτικούς ομίλους μίλησε η Σύλβια Καπερνάρου από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Για τα προβλήματα στη σίτιση, στο φαρμακείο και στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, ως αποτέλεσμα του πετσοκομμένου προϋπολογισμού του, τα οποία τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν στη δημοσιότητα, μίλησε η Ελπίδα Παπαδόπουλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Οσο για τα αιτήματα του Σωματείου και των εργαζομένων για προσλήψεις προσωπικού, κατήγγειλε ότι η μόνιμη απάντηση της διοίκησης είναι η αναφορά στο «κόστος» που αυτές συνεπάγονται. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του αφορούν και τα νοσοκομεία, όπου η «ευελιξία» είναι ήδη παρούσα, ενώ η ποινικοποίηση της απεργίας θέτει στο στόχαστρο και τους υγειονομικούς, όπως όλους τους κλάδους, τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν.

Κανένας συμβιβασμός με τα εγκλήματα σε βάρος του λαού

Στις τραγικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία και στην Αττική, που μάταια κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές προσπαθούν να κρύψουν πίσω από την επίκληση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Κανένας να μην αποδεχτεί ότι θα ζούμε έτσι από δω και πέρα», είπε. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους κάλεσε να μην έχουν καμία αυταπάτη ότι οι ανατροπές που δρομολογεί η κυβέρνηση δεν τους αφορούν. «Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο», απαίτησε και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι μια σειρά Σωματεία Εργαζομένων σε δήμους της Αττικής έχουν ήδη πάρει αγωνιστικές αποφάσεις.

Στις ευθύνες της κρατικής διοίκησης, κεντρικής και τοπικής, για την έλλειψη έργων υποδομής για την προστασία του λαού εστίασε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ). «Εργα εκατομμυρίων ανακοινώνονται μετά από κάθε καταστροφή», είπε, «εκατομμύρια μοιράζονται» σε εργολάβους και κατασκευαστές και τελικά τίποτα σημαντικό δεν αλλάζει, αφού τα χρήματα που μοιράζονται με ευκολία δεν αφορούν παρά μόνο «μπαλώματα». Και, φυσικά, δεν υπάρχει «ούτε μία τεχνική υπηρεσία» που να είναι στελεχωμένη ώστε να μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει απαραίτητα έργα, προκειμένου το πεδίο να παραμένει ελεύθερο για τους ιδιώτες.

Τον βαρύ λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα μέσα από τις νέες αυξήσεις στα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, κρεατικά, λαχανικά), στο φόντο της μεγάλης καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο, επεσήμανε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Σωματείου στην «Tasty», ενώ κατήγγειλε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε βάρος των πλημμυροπαθών. Στην παρέμβασή του στάθηκε ακόμα στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για 6ήμερη δουλειά, που μεγαλώνει την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που δίνουν «πράσινο φως» για να περάσει στους ιδιώτες το ποσοστό των Ελληνικών Πετρελαίων που παραμένει στο Δημόσιο μίλησε ο Στράτος Μπαξεβάνης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

«Γιατί κάθε χρόνο έχουμε τις ίδιες εικόνες;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Μάης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ανατρέχοντας στις καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια και άλλα φυσικά φαινόμενα. Οπως είπε, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των σχετικών φαινομένων, τα απαραίτητα έργα δεν γίνονται ή δεν γίνονται όπως πρέπει. Οσον αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου μέσα σε μια τέτοια συγκυρία, σχολίασε ότι οι στόχοι του κεφαλαίου δεν επιτρέπουν καμία καθυστέρηση και χρονοτριβή, και κάλεσε τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν χωρίς καμία καθυστέρηση την απεργιακή τους απάντηση.

Τις εικόνες αποκτήνωσης με τη δολοφονία ενός ανθρώπου στον καταπέλτη του πλοίου «Blue Horizon» υπενθύμισε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μιλώντας για την ξεκάθαρη θέση που πήραν τα σωματεία και την απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενταχθούν τα ναυτεργατικά σωματεία στην προσπάθεια για κλιμάκωση», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ