Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Σοβαρά προβλήματα σε νευραλγικό Τμήμα φέρνουν σε αδιέξοδο ασθενείς και προσωπικό

Την τραγική κατάσταση φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο νοσοκομείο
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο νοσοκομείο
Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο «Μεταξά», ταλαιπωρώντας τους ογκολογικούς ασθενείς, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, ειδικά για το Παθολογοανατομικό Τμήμα.

Με αφορμή μάλιστα την Ερώτηση, στην οποία ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση, κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Νίκο Αμπατιέλο, βουλευτή του Κόμματος και υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, και τον Στέλιο Μπενετάτο, περιφερειακό σύμβουλο και εκ νέου υποψήφιο, επισκέφτηκε το νοσοκομείο και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Στις συνομιλίες μαζί τους αναδείχθηκαν μια σειρά προβλήματα, η υποστελέχωση των Τμημάτων, οι ανάγκες για σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και η απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση σε τμήματα του νοσοκομείου, με ταβάνια να έχουν πέσει κάτω ενώ στις πρόσφατες βροχές το κυλικείο του νοσοκομείου πλημμύρισε. Αναδείχθηκε επίσης ότι η μόνη δύναμη που έχει ο λαός είναι να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική, που βάζει στο επίκεντρο τα κέρδη των λίγων, κόντρα στις ανάγκες των πολλών, και γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η φωνή των εργαζομένων παντού, και μέσα στους δήμους και στην Περιφέρεια, ενισχύοντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις προσεχείς εκλογές.

Το Παθολογοανατομικό του «Μεταξά» αποτελεί Τμήμα αναφοράς. Εκτός από τα πολυάριθμα περιστατικά του νοσοκομείου εξυπηρετεί και περιστατικά από τα νοσοκομεία της περιφέρειας, εκτελεί ανασκοπήσεις - συμβουλευτικές γνώμες προβληματικών περιστατικών από άλλα νοσοκομεία, διεκπεραιώνει εξειδικευμένο υλικό της Αιματολογικής κλινικής και είναι το μόνο μη πανεπιστημιακό Παθολογοανατομικό Τμήμα στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων το οποίο εκτελεί μοριακές εξετάσεις, άκρως απαραίτητες για τη στοχευμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.

Παρότι ο όγκος εργασίας του Τμήματος διαρκώς αυξάνεται, το ιατροτεχνολογικό προσωπικό του δεν επαρκεί. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση παρασκευασμάτων και η καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων βιοψιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό της νόσου και την άμεση έναρξη θεραπείας. Η καθυστέρηση δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, παρά την αυτοθυσία και την υπερεργασία του προσωπικού του Τμήματος. Οπως έχει επισημανθεί τόσο από τους εργαζόμενους στο Τμήμα όσο και από το Σωματείο του νοσοκομείου, για να μπορέσει να λειτουργήσει ασφαλώς το Παθολογοανατομικό απαιτείται άμεσα η πρόσληψη τουλάχιστον 2 μόνιμων γιατρών και 2 τεχνολόγων.

Προβλήματα υπάρχουν και στον τεχνολογικό εξοπλισμό του εργαστηρίου. Ενα από τα βασικά μηχανήματα παρασκευής βιοψιών (ιστοκινέτα) παρουσιάζει διαρκώς βλάβες λόγω παλαιότητας, με αποτέλεσμα την περιστασιακή διακοπή της λειτουργίας του εργαστηρίου και περαιτέρω καθυστερήσεις. Το κόστος λειτουργίας του μηχανήματος είναι 40.000 ευρώ.

Τέλος, επικίνδυνη για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων είναι η κατάσταση των κτιριακών υποδομών του εργαστηρίου. Στις 31/7 μάλιστα έπεσε η οροφή στο γραφείο της διευθύντριας του εργαστηρίου, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει ροή ακάθαρτων υδάτων σε διάφορα σημεία του εργαστηρίου.

Ολα τα παραπάνω φέρνει στο προσκήνιο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ρωτώντας τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού και τεχνολογικού προσωπικού στο Παθολογοανατομικό του Νοσοκομείου «Μεταξά».
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει η προμήθεια όλου του απαραίτητου σύγχρονου εξοπλισμού.
  • Να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές του Παθολογοανατομικού, συνολικά του Νοσοκομείου «Μεταξά».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ